Recesija - kako se spopasti z njo

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 25. Apr. 2009 11:33

qupi..
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 01. Dec. 2010 18:10, skupaj popravljeno 1 krat.
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 25. Apr. 2009 11:49

^^ Mogoče so za njih nujne stvari, brez katerih ne morejo živet. :) Ah recesija gor ali dol, sam od kruha in vode se vseeno ne da živet.

Ampak je res, da veliko ljudi-med njimi dost mojih sošolk, jamra, kako jih je zadela recesija, a še vedno kupujejo drage cote in se cele dneve prelaga po gostilnah in pijačkah.
Pa jim vedno svetujem naj prenehajo kadit, pa bodo takoj prihranile 100evrov na mesec :wink: . Jaz npr nisem dovolj bogata, da bi lahko imela status kadilca :lach: (drugače nimam nič proti kadilcem, to sem napisala samo primer.)

Jaz osebno recesije ne občutim, ker nisem še zaposljena. delo prek študenta sem pa vedno normalno dobila in je plačano toliko kot prej. Mogoče kupim kako majčko manj na mesec ker so osnovne stvari toliko dražje, moji dohodki pa še vedno isti kot prej.

Me pa malo skrbi kako bo v prihodnosti, ker se je baje ljudi, zaposljenih v ""moji stroki"" recesija močno dotaknila. Ampak se tolažim, da dokler bom diplomirala bo že konec recesije... : )
Uporabniški avatar
miteq
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a miteq » 25. Apr. 2009 12:26

*purple* napisal/-a:ne razumem pa čist politike recimo avtotovarn..Rajš zaprejo celo proizvodnjo, ker majo nalopičene zaloge avtov, namesto da bi za kakšen avto mal znižali cene in folk bi začel kupovat in veriga bi spet stekla.
Vem, da je lahko govort,ampak zapret proizvodnjo in odpustit delavce je najlažje.

Prekinit proizvodnjo in odpustit delavce je nekaj najtežjega, ne najlažjega. Razlogov zakaj pa neko podjetje ne more ponudit izdelkov tako poceni, da bi se znebilo zalog, pa je tudi mali milijon. Najbolj očiten je seveda ta, da jih pod eno določeno višino cene ne more prodajat, ker ne pokrije niti vloženih stroškov. V teoriji mikroekonomije je tako, da prodaja proizvodov pod variabilnimi stroški prinaša večjo izgubo, kot bi jo ustavitev proizvodnje, zato se pač proizvodnja mora ustavit.

Stvari so načeloma kompleksne, zato ni čudno, da vam laikom ni nič jasno. Potem pa pač slišiš takšne nebuloze, kot si jih ti omenila - češ, naj znižajo ceno. Ne gre to kar tako.

EDIT: Popravil nekatere napake.
Zadnjič spremenil miteq, dne 26. Apr. 2009 9:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?

Vir: SSKJ
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 25. Apr. 2009 14:25

u ja res LOL, najtežje je odpustit delavce.
reševat firmo na tak način, da enostavno odpikaš nekaj ljudi, je sori, najlažje.
Zlo dobr primer firme, ki ji ni tolk useeno za zaposlene in ki se je potrudila obdržat delouce, je bla firma v kateri dela Mimi M.vse druge ukrepe so prej sprejel in odpuščanje bi bla očitno res zadnja poteza.
kar pa za razna Gorenja in podobne, ne morm rečt.
In nevemkolk se spoznaš na samo prodajo, ampak vsak prodajalec, od taprvega, do zadnjega, ima določen manevrski prostor za spuščanje-zviševanje cen.in ne mi rečt, da je en pleh od audia A3 vreden tolk kot stane.Seveda se plača sama znamka dobršni del in v tem primeru s samo proizvodnjo nikakor nebi imel proizvajalec takšne izgube.
In zakaj vem to?Ker kolega "šverca" audije iz nemčije,fotr mu tam dela in dobita katergakol audija za 5000€ ceneje, kot v katerikoli štcuni.
In če od prvotne trgovinske cene odštejemo teh 5000€, imajo še vedno določen del maneverskega prostora za znižanje cene, da stroški proizvodnje nebi bili ogroženi in da imajo še vedno nek profit :wink:
vse se da, če se potrudi :wink:

aja, kaj pa tist v ameriki al kje je biu, ki je nudil 1auto+1gratis?Tistega višjerazrednega in dražjega je prodal po navadni prodajni ceni, enga nižjerazrednega si je pa šenkal.In dejansko so ljudje avte razgrabili in po njegovem izračunu se mu je to celo splačalo in se mu ni pisalo v minus.
Podobna akcija je bla tud v sloveniji, mislm da za nakup jeep grand cherokee-ja, si dobil zraven gratis Kio pikanto.
Ampak ja, zakaj bi nižali cene, če so pa druge lažje poti?In ne mi z nebulozami, usaj enkrat poglej v dejansko realno stanje in ne z nekega ekonomskega vidika!
Uporabniški avatar
miteq
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a miteq » 25. Apr. 2009 14:35

Na tako finto me ne boš dobila. Svoje znanje si pokazala, ve se, da si najpametnejša na tem forumu, ne morem ti oporekat, moja izobrazba se s tvojo ne more niti približno kosati. Prepuščam kreganje s tabo nekomu, ki je bolj pameten od mene.

Purple for president!
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?

Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 25. Apr. 2009 14:45

točno tak odgovor sem pričakovala.Ko ti zmanjka tvojih ekonomskih blabla argumentou, pač nimaš kej druzga za napacat kot tole.
brezskrbi, ti se prepričuj, da se nč ne da, da je z makroekonomskega vidika blablablabla, ampak enkrat si probej odpret okno svoje sobe pa pogledat v svet kako realno stvari stojijo :wink: in ne rabš met nikakršne izobrazbe, da se zavedaš, da v življenju obstaja več različnih plati,kot tiste napisane.
Uporabniški avatar
miteq
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a miteq » 25. Apr. 2009 14:47

Odprla si mi oči! Ne morem verjet kako je svet pisan! Vse te barve...!!

Uporabniški avatar
flesherka_
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 24. 3. 2008
Kraj: maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a flesherka_ » 25. Apr. 2009 20:12

kako se jaz spopadam z recesijo? poslušala bom nasvete tete purple. nehala bom hodit v šolo, saj vse življenjsko (ne)potrebne informacije dobim iz njenih postov na tem forumu. delala bom prek študentskega servisa za polovične zaslužke, saj bom tako pomagala delodajalcem v tej krizi. glede zaposlitve se ne bom sekirala, ker se iz prej omenjenih postov učim premnogih področij družbenega, političnega, ekonomskega, lingvističnega, zdravstvenega življenja.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 25. Apr. 2009 20:49

Ljudje, v debato je vstopila *purple*. Mislim da je čas, da zaključimo :D
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 25. Apr. 2009 21:48

miteq napisal/-a:Če ti ocenjuješ jakost recesije po številu avtomobilov pred nakupovalnim središčem, potem pomislim, da imaš votlo glavo.
:gut:
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 25. Apr. 2009 21:49

~NIA~ napisal/-a:
jagoda-malina napisal/-a:
the big red machine napisal/-a:odpreš si eno pivo in počakaš da mine... :wink:

Boš ti tako zase naredila, ko boš v krizi :roll:

..narediL :)

sicer sm pa glih učeri rekla fantu, k je uprašal zakaj je ob 10ih zjutri parkirna hiša pred city parkom polna, da pač folk nabavlja predn se začne recesija (kolkr kaže bo šla mimo nas oz. se še ni začela!)

:?:
kalanhoja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kalanhoja » 25. Apr. 2009 22:01

miteq napisal/-a:
*purple* napisal/-a:ne razumem pa čist politike recimo avtotovarn..Rajš zaprejo celo proizvodnjo, ker majo nalopičene zaloge avtov, namesto da bi za kakšen avto mal znižali cene in folk bi začel kupovat in veriga bi spet stekla.
Vem, da je lahko govort,ampak zapret proizvodnjo in odpustit delavce je najlažje.

Prekinit proizvodnjo in odpustit delavce je nekaj najtežjega, ne najlažjega. Razlogov zakaj pa neko podjetje ne more ponudit izdelkov tako poceni, da bi se znebilo zalog, pa je tudi mali milijon. Najbolj očiten je seveda ta, da jih pod eno določeno višino cene ne more prodajat, ker ne pokrije niti vloženih stroškov. V teoriji mikroekonomije je tako, da prodaja proizvodov pod variabilnimi stroški prinaša večjo izgubo, kot bi jo nadaljevanje proizvodnje, zato se pač proizvodnja mora ustavit.

S tem se pa strinjam. Sicer se delavce na veliko odpušča, a jim je treba izplačati odpravnine, kar pa najbrž ni tako enostavno. Drugače pa je s tistimi za določen čas, ki ga lahko brez problema odpustiš.
Ceno znižaš lahko do neke meje, a do takšne, da pokriješ stroške in ti po možnosti še kaj ostane, ker delaš navsezadnje za dobiček.
Vsekakor pa sem mnenja, da so največji problem firm požrešni direktorji, ki na veliko kradejo.

Stvari so načeloma kompleksne, zato ni čudno, da vam laikom ni nič jasno. Potem pa pač slišiš takšne nebuloze, kot si jih ti omenila - češ, naj znižajo ceno. Ne gre to kar tako.
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 25. Apr. 2009 22:05

flesherka_ napisal/-a:kako se jaz spopadam z recesijo? poslušala bom nasvete tete purple. nehala bom hodit v šolo, saj vse življenjsko (ne)potrebne informacije dobim iz njenih postov na tem forumu. delala bom prek študentskega servisa za polovične zaslužke, saj bom tako pomagala delodajalcem v tej krizi. glede zaposlitve se ne bom sekirala, ker se iz prej omenjenih postov učim premnogih področij družbenega, političnega, ekonomskega, lingvističnega, zdravstvenega življenja.

Tako se govori.
lelija
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 18. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lelija » 25. Apr. 2009 23:34

:roll:
Zadnjič spremenil lelija, dne 29. Apr. 2009 0:40, skupaj popravljeno 1 krat.
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 26. Apr. 2009 1:48

Se ti vid, da si pridružena šele prejšnji mesec.

Kakorkoli že, ne vem, če je že kdo omenu, ampak epizoda South Parka o recesiji ubija :D

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov