Recesija - kako se spopasti z njo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
- lelija
- Debatorica
- Na forumu od: 18. 3. 2009
UG84 napisal/-a:Krize še ni konec, seveda ne. Pa tudi opuščal se bo še. Žal se bo zdaj pokazala tudi ta grenka resnica katera podjetja je sploh smiselno še držat nad vodo - nekje bo treba potegnit črto. In če zaradi nesposobnega vodenja podjetje propade, kar se bo še kje zgodilo, bodo spet ljudje na cesti...
In NIA, seveda dajejo države pomoči bankam - saj tam se je bolj ali manj vse začelo - banke potem ne dajejo kreditov, podjetja tako ne morejo normalno poslovat, sploh če računaš, da so nekatera vzemala kredite za tekoče poslovanje. Če ti pa banka ne da denarja, pa pač pipca usahne..(seveda pa je problem verižni, ker tudi drugi ne dobijo denarja, nimajo s čim plačat naročila, naročila usahnejo in podjetja itak nima kaj delat in prodajat)...nezaposlenost je tu posledica, ne pa vzrok.
Meni je bolj kot ta kriza nagravžno poslušat primere kot je potem npr. Jelka Strojan in stotisoč podobnih primerov - preko 1000 EUR različnih socialnih pomoči (pa to popolnoma legalno!!)....nekdo, ki pošteno dela, pa zdaj komaj preživi, pa prekorači cenzus za par deset evrov in nič ne dobi. Da ti slabo postane ko to spremljaš.... Sj še na CSD se zgražajo nad situacijo, sam kaj naj, če je pa taka zakonodaja.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
puma napisal/-a:en vidik več:
Tok denarja - Kriza ne obstaja - zanimiv članek..
KAJ JE DENAR?
Velikokrat slišimo rek, da denar ni pomemben, vendar, ko pogledamo v življenja ljudi, vidimo, da porabijo 1/3 življenja za delo in zaslužek.
Pa poglejmo malo podrobneje v zgodovino ljudi in kaj je denar v današnjem času:
Dolgo, dolgo časa nazaj sta si dva naša prednika izmenjala 5 borovnic za 3 lešnike. To je bila izmenjava. Torej menjava energije za energijo. Ta menjava energije za energijo je imela veliko oblik, stvar za stvar, usluga za uslugo, stvar za uslugo ali obratno.
Zaradi večjega pretoka, je prišlo tukaj do vpeljave pojma “denarja”, saj na tak način, nekdo ni bil več prisiljen nujno narediti uslugo za uslugo istemu človeku,če je le ta ni potreboval, temveč mu je plačal v dogovorjenemu “sredstvu”, ki je v določenem prostoru in času veljalo za denar. Torej, je bil denar plačilo za stvar in uslugo, nakup energije dela ali stvari.
Ta oblika denarja velja še danes, menjale so se le oblike, zlatniki, papir, ime, a pojem denarja je obdržal svojo energijo, saj je na tak način vpeljal svobodo po enostranskih uslugah.
Posledično logično lahko sklepamo, da je denar le energija, ki smo jo zamenjali za denar. Torej “prodali smo stvar, uslugo, ali svoje delo.”
Energijo uporabljamo za življenje, za preživetje, za denar, za odnose, za družino, za izobraževanje, za zabavo, … za vse… in ta energija nam je vedno na voljo v neomejenih količinah, od nas pa je odvisno v kolikšni meri želimo posegati po njej.
ZAKAJ KRIZA NE OBSTAJA?
Kot smo ugotovili, da je energija tista, ki je osnova za vse, ki je neomejena, ki nam je na voljo vedno, ugotovimo, da enostavno krize nikoli ni bilo, je ni, in je nikoli ne bo, in to je dejstvo. Res, pa je, da v času sprememb vstopa v naša življenja strah, na katerega opozarjajo mediji, stranke, ljudje, domači, in tako naprej, kar lahko zavzame rasežnost epidemije, katera nas prestraši in ohromi in onesposobi, da bi še naprej posegali po energiji, kot omenjeno zgoraj, za menjavo uslug in stvari, za delo.
Posledica je, da zapremo tok sodelovanja, zmanjšujemo lastno aktivnost in paničarimo, začnemo “varčevati”, kar pomeni, da začnemo manj energije vlagati v odnose, v poslovne odnose, v delo, in iskreno, saj tudi ne moremo, če sedaj polovico dneva uporabljamo za zaskrbljenost, (ironično - tudi za zaskrbljenost rabimo energijo, in ta nas izčrpa enako, kot če bi polovico dneva delali).
Stojimo pred odločitvijo, ali bomo energijo uporabljali za zaskrbljenost, ali za odnose, za delo, za življenje.
Vsi, ki so v krizi, ki so v recesiji, ki so v pomanjkanju, pa so žal nasedli strahu in svojo energijo uporabljali za prestrašenost, zapirali so tok energije, “stiskali” pri napitninah natakarju, začeli vrčevati, se odpovedali kavici s prijateljico, vse samo zaradi prestrašenosti, vsi ki so v krizi so bili prestrašeni in sedaj živijo posledice prestrašenosti, “zapravljanja energije za prestrašenost” in “varčevanja” z energijo.
KAKO SE BOSTE ODLOČILI?
Boste naprej varčevali in zapirali tok energije? Ali jo boste ponovno začeli uporabljati za ideje, življenje, delo, prijateljstvo, darila, zabavo, zdravje, življenje? Odločitev je vaša.
Si želite odpreti tok energije, želite biti reka, skozi katero teče vse od denarja, do veselja, do zdravja, sreče, ali zaprta pipa iz katere le kaplja? Privoščite si nekaj, kar ste si že dolgo želeli, odprite energijo na ven, da jo lahko več prihaja k vam.
Živimo v čudovitem, svetu, kjer ni mogoče imeti vakuma, več energije boste dali ven, več jo bo priteklo nazaj. Večje izmenjave boste delali, več izmenjave bo prišlo nazaj, v obliki denarja, uslug, zdravja, odnosov, sreče, zadovoljstva. Manj, boste odprti, manj bo vsega, če pa boste čisto zaprli, pa boste žal umrli…
Gospo, ki me je klicala, zaradi denarja sem ji ponavljala: “..če želite imeti boljše finančno stanje, ne več stiskat, ne stiskat, nehajte zapirat, nehajte se bati, ne več zapravljati energije za strah, temveč za svoje najlepše sanje! Za svoje naj najljepše sanje!”
Če želite imeti, boste morali dajati, začnite dajati, dajte darilo svoji ženi, dajte napitnino taksistu, plačajte kavo kolegu, naredite uslugo zastonj, nasmehnite se neomejenemu viru energije, in ga začnite uporabljati.
Matejka Šmit
www.radostbivanja.org
http://www.pozitivke.net/article.php/Cu ... rska-Denar
IZBRIS Zaradi žaljenja avtorice. Mahagonij previdno sprehajaš se po nevernem terenu. Gregor
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
puma - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 21. 8. 2004
- Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...
Mahagonij napisal/-a:IZBRIS Zaradi žaljenja avtorice.
super, zdaj pa gremo mlatit vse, ki imajo drugačen pogled na svet ...
... ne vem čemu, ampak si me z primitivnostjo v izražanju presenetil ... kljub vsemu, sem te imela za malo bolj izobraženo osebo...
-
miteq - Kofetarica
- Na forumu od: 28. 11. 2004
Mahagonij ima prav. Večjega bullshita, kot je tisto napisano, v tem tednu nisem prebral.
Še srednješolski učbenik za ekonomijo bolje razloži funkcijo denarja in smisel potrošnje.
In ne, takšne napisane bedarije niso vredne naziva "drugačen pogled na svet", po mojem mnenju.
Še srednješolski učbenik za ekonomijo bolje razloži funkcijo denarja in smisel potrošnje.
In ne, takšne napisane bedarije niso vredne naziva "drugačen pogled na svet", po mojem mnenju.
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?
Vir: SSKJ
Vir: SSKJ
-
puma - Cosmopolitanka
- Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...
še dobro da kak 'davinči' ne živi zdaj ... verjetno bi ga kar kamenjali od želje po dokazovanju, kak pogled na svet je možen in kak ne ... hehe
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Primitivnost pride od mojega brezmejnega sovrastva do takih ljudi. Edini nacin, da se mojemu obcutju priblizam z besedami je kreativna raba kletvic. In te stvari niso "pogled na svet". A si za/proti abortusu je pogled na svet. A verjemes da bog obstaja/ne obstaja je pogled na svet. A bi blo uredu, da lahko geji posvojijo otroke da/ne je pogled na svet.puma napisal/-a:super, zdaj pa gremo mlatit vse, ki imajo drugačen pogled na svet ...
... ne vem čemu, ampak si me z primitivnostjo v izražanju presenetil ... kljub vsemu, sem te imela za malo bolj izobraženo osebo...
Govorit, je vse energija in to prenasat na ekonomijo je nesramna laz ali debilnost. To kar ona predlaga ni pogled na svet, ker tukaj operiramo z dejstvi. Naprimer dejstvo je da je v obtoku vec miljard posojil, ki ne bodo odplacana. Ce se bomo pretvarjal, da jih ni(oziroma po tvoje, bomo imeli drug pogled na svet - da ni realne podlage za recesijo), ne bodo prenehala obstajat. Njena ideja pokaze da nima pol kurca pojma kaj je povzrocilo recesijo, niti nima pojma, da je recesija resitev problema, lazna piramidna ekonomija pred recesijo je bila problem. Ne ve nicesar.
Njena ideja, ki se ubistvu prevede v razsipno potrosnistvo, in zivljenje preko svojih ekonomskih zmoznostih je bila v akciji ravno v letih pred krizo.
Zadnji del izbrisan zaradi žaljenja ...
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
puma - Cosmopolitanka
^^ lol ... da si ne boš kaj naredil
vedno znova me preseneti zatrtost/zadrtost slovenskega naroda ... namreč vsi so glasni na nekih forumih, v gostilnah in kvazi razpravah... in to je tud vse.
realnost je pač drugačna .... v odprti javnosti so še vedno repovi med nogami
p.s. kar se pa tiče glede zgoraj izraženega mnenja ... mi je zanimivo, da različno mnenje glede ekonomije in denarja lahko povzroči pri tebi tako mero sovraštva ... konec koncev vsak lahko gleda na denar, mizo ali emocijo kakor hoče, čemu potem potreba po poljuvanju drugačnega pogleda ... konec koncev te noben ne sili da sprejmeš drugo mnenje za svoje.
... še dobro da ni več inkvizicije hehe ...
vedno znova me preseneti zatrtost/zadrtost slovenskega naroda ... namreč vsi so glasni na nekih forumih, v gostilnah in kvazi razpravah... in to je tud vse.
p.s. kar se pa tiče glede zgoraj izraženega mnenja ... mi je zanimivo, da različno mnenje glede ekonomije in denarja lahko povzroči pri tebi tako mero sovraštva ... konec koncev vsak lahko gleda na denar, mizo ali emocijo kakor hoče, čemu potem potreba po poljuvanju drugačnega pogleda ... konec koncev te noben ne sili da sprejmeš drugo mnenje za svoje.
-
puma - Cosmopolitanka
sanjaanja napisal/-a:puma napisal/-a:
je pa res, da so se odpuščanja vedno dogajala in da to ni na novo izumljen izum ... revščina prav tako.
Na takšen način kot zdaj in toliko se niso.
lol ... a ti to resno?
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
puma napisal/-a:p.s. kar se pa tiče glede zgoraj izraženega mnenja ... mi je zanimivo, da različno mnenje glede ekonomije in denarja lahko povzroči pri tebi tako mero sovraštva ... konec koncev vsak lahko gleda na denar, mizo ali emocijo kakor hoče, čemu potem potreba po poljuvanju drugačnega pogleda ... konec koncev te noben ne sili da sprejmeš drugo mnenje za svoje.
TBFH, to sploh ni mnenje glede ekonomije.
Lahko temu rečemo new-age pristop k življenju, lahko žensko proglasimo za duhovnega guruja,... z ekonomijo pa vse skupaj nima za en mušji drek veze. Če se človek preneha sekirat zaradi finančnih težav in gre raje na kavico na popoldansko sonce, bo sicer bolj mirno živel (kar sploh ni slabo), finančne stanje se mu pa s tem ne bo izboljšalo.
cvetkaaa, pri tebi me pa vsakič sproti preseneti, da si ena od najstarejših uporabnic na tem forumu, naivna pa kot triletni otrok. A v resničnem življenju tudi vsak stavek razumeš dobesedno in nimaš nikakršenga posluha za sarkazem, metafore,...?
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
puma napisal/-a:^^ lol ... da si ne boš kaj naredil
You`ve got a point! Nekateri so pač samozvani poznavalci ekonomije, četudi je področje, za katero so usposobljeni, čisto na drugem bregu. Imamo pa tudi ekonomiste, ki se v lastni stroki ne najdejo. Važno je, da smo prebrali en kup besnih in naveličanih besed, da bodo nekateri lahko lažje spali v svoji veri.
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
jullia_ napisal/-a:TBFH, to sploh ni mnenje glede ekonomije.
Kaj je pa spet to za ena interna kratica, za katero (sem prepričana) ne ve 90 % forumašev? Pa saj nismo na harrypotter strani.
Če se človek preneha sekirat zaradi finančnih težav in gre raje na kavico na popoldansko sonce, bo sicer bolj mirno živel (kar sploh ni slabo), finančne stanje se mu pa s tem ne bo izboljšalo.
... poslabšalo pa tudi ne. Tisti, ki hodijo konstantno na kave idr. vsakodnevne malenkosti, ki to kmalu več niso, ker se ne morejo odpovedati temu in onemu, pa so si sami krivi. Varčevati se začne pri majhnih stvareh.
Vrni se na Dom, okolica in bivanje
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov