Recesija - kako se spopasti z njo
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
jst gledam na to kaj kupujem, že dolg časa, ko še ne duha ne sluha ni blo o recesiji.
enostauno mi je neumno dat za en cukr nevemkere znamke en euro, če lohk dobim sparou budget cuker za pol manj in enako je z večino izdelkou,ki so instant narave oziroma makaroni in podobno.pa tud pri ostalih stvareh mal gledam na ceno in preračunam kaj dobim za tisto ceno.
Tale recesija, je pa tlele pr nas itak en velk bulšit!
ok, razumem da določenim pdojetjom ne laufa, ampak tole kar se dogaja, pa množična odpuščanja,pa prisile za neplačane dopuste in podobno....tle pr nas je ena firma, ki je recesijo izkoristila za zelo dobr način kako pršparat.Odpustila je vse delauce (redne) razen enega, in namesto useh teh delauceu zaposlila študente in jim dala valda nelegalno pospisat pogodbo o odpovednem roku, da se zaščitijo.ja super kaj naj rečem.In takih je zihr še velik, ki se na tak in podoben način okoriščajo.
Sicer pa dokler bodo šoping centri pouni, dokler se bodo po cestah vozile same benflce....zame recesije pri nas ne bo!
odpuščenih mi je škoda, ampak useeno, opažam da rajš visijo na zavodu, kot da se lotijo kšnega dela.nevem če je kdo bral, v žurnalu je biu en člank enga privatnika ki montira garažna vrata.pa je reku da že dlje časa išče zaposlene, da jim ne ponuja slabe plače, ampak da folk hodi na dan z izgovori kot so recimo da se deset kilometrou daleč v službo ne bodo vozili,četudi imajo plačano kilometrino.takle, oprostite, se mi pa ne bo smilu.
enostauno mi je neumno dat za en cukr nevemkere znamke en euro, če lohk dobim sparou budget cuker za pol manj in enako je z večino izdelkou,ki so instant narave oziroma makaroni in podobno.pa tud pri ostalih stvareh mal gledam na ceno in preračunam kaj dobim za tisto ceno.
Tale recesija, je pa tlele pr nas itak en velk bulšit!
ok, razumem da določenim pdojetjom ne laufa, ampak tole kar se dogaja, pa množična odpuščanja,pa prisile za neplačane dopuste in podobno....tle pr nas je ena firma, ki je recesijo izkoristila za zelo dobr način kako pršparat.Odpustila je vse delauce (redne) razen enega, in namesto useh teh delauceu zaposlila študente in jim dala valda nelegalno pospisat pogodbo o odpovednem roku, da se zaščitijo.ja super kaj naj rečem.In takih je zihr še velik, ki se na tak in podoben način okoriščajo.
Sicer pa dokler bodo šoping centri pouni, dokler se bodo po cestah vozile same benflce....zame recesije pri nas ne bo!
odpuščenih mi je škoda, ampak useeno, opažam da rajš visijo na zavodu, kot da se lotijo kšnega dela.nevem če je kdo bral, v žurnalu je biu en člank enga privatnika ki montira garažna vrata.pa je reku da že dlje časa išče zaposlene, da jim ne ponuja slabe plače, ampak da folk hodi na dan z izgovori kot so recimo da se deset kilometrou daleč v službo ne bodo vozili,četudi imajo plačano kilometrino.takle, oprostite, se mi pa ne bo smilu.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Eh...ti dejansko mislis, da ce bi ljudje imeli vec zaupanja, da bi pa kr vse spet fino delal? Ti nivoji potrosnje in proizvodnje so bazirali cisto in samo na tem, da so se ljudje zadolzevali. In tudi ce bi bli mediji povsem tiho, ne bi blo nic drugace. Ljudem je pac zmanjkalo denarja.kepka napisal/-a:/\/\4t3j napisal/-a:Tamarra* napisal/-a:Idiotizem je to, da so mediji naredili 10x večji pomp iz tega, kot bi v resnici bil potreben
Verjamem, da tebi ni potrebno skrbeti za recesijo in naraščanje cen itd. ker si dobro preskrbljena, na srečo tudi meni ni treba skrbeti in mi verjetno sploh ne bo treba, ampak veliko ljudi pa zaradi recesije že čuti posledice.
Ker mediji napihnejo vsako stvar so tudi to, ljudje so panicni, ne vlagajo, manj kupujejo (npr. avtomobile in podobno) in posledicno, ja seveda se denar tezje obraca.
In ce bi kdo od vas dejansko kaksna financna porocila gledal, bi videli, da so komentatorji tam totalno optimisticni in skos sam nakladajo kako bo se trg vsak cajt pobral.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
Mahagonij napisal/-a:Ja ekonomisti, ki prodajajo ideje teh paketov financne pomoci res nimajo pojma.kepka napisal/-a:Mahagonij napisal/-a:Tole se bo slabo koncalo za vse nas, ker politiki nimajo pojma o ekonomiji.
Jaz se rahlo bojim da tudi ekonomisti prodajajo meglo.
Obstajajo pa tudi drugi ekonomisti, ki pravijo da bi bilo bolje pustiti, da te firme propadejo in da druga podjetja prevzamejo posamezne dele, ki niso zanic, teh podjetij.
Ce sem odkrita, ne verjamem ne enim ne drugim. Glede na to, da niti ena od super duper teorij / izracunov ne velja trenutno. Jaka znanost, vse je prevec odvisno od neke mase ljudi. Ko da bi nenadoma nehal "delat" Amdalov zakon in se nobenemu svetovnemu strokovnjaku ne bi sanjalo, kako je to mozno.
Ampak priznavam da je razlog zakaj ekonomistov ne spostujem kaj pretirano kot nekih znanstvenikov prav na Univerzi v Ljubljani.
Zadnjič spremenil kepka, dne 03. Mar. 2009 23:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
kepka - Cosmofrik
- Na forumu od: 24. 10. 2004
Mahagonij napisal/-a:Eh...ti dejansko mislis, da ce bi ljudje imeli vec zaupanja, da bi pa kr vse spet fino delal?
To me ekonomisti ucijo Jaz mislim / razmisljam o drugih stvareh, tuakj samo malo debatiram.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
-
miteq - Kofetarica
- Na forumu od: 28. 11. 2004
Mahagonij napisal/-a:Eh...ti dejansko mislis, da ce bi ljudje imeli vec zaupanja, da bi pa kr vse spet fino delal? Ti nivoji potrosnje in proizvodnje so bazirali cisto in samo na tem, da so se ljudje zadolzevali. In tudi ce bi bli mediji povsem tiho, ne bi blo nic drugace. Ljudem je pac zmanjkalo denarja.kepka napisal/-a:/\/\4t3j napisal/-a:Tamarra* napisal/-a:Idiotizem je to, da so mediji naredili 10x večji pomp iz tega, kot bi v resnici bil potreben
Verjamem, da tebi ni potrebno skrbeti za recesijo in naraščanje cen itd. ker si dobro preskrbljena, na srečo tudi meni ni treba skrbeti in mi verjetno sploh ne bo treba, ampak veliko ljudi pa zaradi recesije že čuti posledice.
Ker mediji napihnejo vsako stvar so tudi to, ljudje so panicni, ne vlagajo, manj kupujejo (npr. avtomobile in podobno) in posledicno, ja seveda se denar tezje obraca.
In ce bi kdo od vas dejansko kaksna financna porocila gledal, bi videli, da so komentatorji tam totalno optimisticni in skos sam nakladajo kako bo se trg vsak cajt pobral.
Point kreditiranja v celotni ekonomski filozofiji niti približno ni zgrešen. Zadolževanje je samo po sebi super, lepo in prav, saj omogoča kasnejšo oplemenitev sedanje izposojenega denarja na različne načine; naj si bo to skozi podjetniško idejo, investicijo v raziskave in razvoj ali preprosto v kak finančni produkt. S tem ni nič narobe, saj pospešuje gospodarsko rast, z investicijami pa se zmanjšuje tudi brezposelnost (povečuje sicer inflacija, ampak ok, pustimo to za drugič).
Težava nastopi, ko gre sistem zadolževanja korak predaleč. Od tistega, ki si je sposodil denar, se seveda pričakuje, da ga bo lahko kasneje ali pa postopoma tudi vrnil. Če ga ne vrne, se kreditodajalec poplača iz zastavljenih stvari (hipoteke, v našem primeru). Tisti ključen korak, ki je kriv za padec našega finančnega sistema, je ta, da so kreditodajalci hote ali nehote spregledali kreditojemalčevo sposobnost za vrnitev posojil. Ker se je v kratkem času nabralo v rokah bank in drugih institucij veliko nepremičnin, s katerih prodajo so si banke želele poplačati posojeni denar, je cena nepremičnin strmo padla, banke niso dobile nazaj denarja, s čimer so morala odpisati milijarde.
Ključna stvar je pa ta, da so se sedaj, ko je kriza že prizadela finančni sektor, ljudje preprosto vstrašili množičnega propadanja bank; začeli so jemati denar iz zdravih bank, začeli prodajati delnice in ostale naložbe v podjetjih, čeprav je veliko podjetij bilo zdravih. Celotno populacijo je zajel val pesimizma, ne zaupajo niti bankam, ki imajo denar ali podjetjem, ki imajo dobre bilance stanja. Zdrava podjetja zaradi nezaupanja ne dobijo denarja niti od bank, ker nihče nikomur več ne verjame.
Precejšen problem je trenutno tudi v zaupanju.
Cosmopolitánka -e ž (á) naivna in tečna ženska; kokoš : kako je tečna - ta je prava cosmopolitanka; ti si rojena cosmopolitanka, ni ti pomoči; kako je lahko takšna cosmopolitanka dobila tako super moža?
Vir: SSKJ
Vir: SSKJ
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Vsak dan več, ne pa "nekaj" odpuščenih..~NIA~ napisal/-a:ubistvu, sej noben nima nč mnj kokr je mel (dobr tistih 10% firme pa nekaj odpuščenih delavcev). Ampak mediji tolk napihujejo vse skupi da folk tud če ma isto keša k prej se boji da pa jutr ne bojo mel.. in šparajo. pa sej prou, čeprov komi čakam da bo mim ker se mi neda več poslušat!
- callista
- Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 1. 2005
Evo, je NIA vse povedala...podjetja so samo čakala, da bodo lahko izkoristila trenutek (in kriza je idealna priložnost) in odpustila presežek delavcev. Kriza je le izgovor, ne pa dejanski dejavnik...kar je velika žalost.
Drugače sem pa tudi jaz mnenja, da pri nas prave krize (še) ni. Nakupovalna središča so polna, ravno danes sem bila tam, pa komaj našla parking...Sicer pa, dokler bodo ljudje zapravljali, toliko časa bo ponudba...ko bo folk enkrat nehal po štacunah hodt (čeprav pri nas skoraj nemogoče) potlej bo pa res kriza nastala.
Drugače sem pa tudi jaz mnenja, da pri nas prave krize (še) ni. Nakupovalna središča so polna, ravno danes sem bila tam, pa komaj našla parking...Sicer pa, dokler bodo ljudje zapravljali, toliko časa bo ponudba...ko bo folk enkrat nehal po štacunah hodt (čeprav pri nas skoraj nemogoče) potlej bo pa res kriza nastala.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Delajo zaloge?callista napisal/-a:Nakupovalna središča so polna
-
Aloha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Havajsko otočje
Mi tut hodmo dvakrat tedensko u Špar, vn ne gremo z eno vrečko, pa se nam recesija žou kr pozna .
Ne kupujemo u tri dni, ampak če grem računat kok dnarja gre samo za sveže sadje in zelenjavo (česar se pr nas res dost poje) ... Jest je pa še zmer treba.
Ne kupujemo u tri dni, ampak če grem računat kok dnarja gre samo za sveže sadje in zelenjavo (česar se pr nas res dost poje) ... Jest je pa še zmer treba.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ja sam če je kriza morš tud mal prehrano omejit, right?
mislm, usaj ko je bla pr nas doma kdaj kriza, sigurno nismo šli ven s polnim vozičkom dražje hrane,ampak smo bolj na mleko,kruhu in jajcih uztrajal.
Poleg tega, čakalno vrsto v citiparkovem H&Mu ne mormo lih povezat s sadjem in zelenjavo.pa poune roke cunj in usega tud verjetno ne.
skratka nasplošno rečeno, ni nekega trpljenja.Če se pa brezposelnih dotaknemo je pa druga zgodba...
itak pa usi izkoriščajo na pouno.pometal bodo folk ven, tisti k bodo ostal bodo trojno delal za ist dnar, pa še pisnt si noujo upal nč, ker se bodo bal da tud oni ne bodo letel.
kaj narest nevem, s tem bi se mogla država mal bolj konkretno ukvarjat.Inšpekcijo usaki firmi poslat, pa naj jo pregleda do usake vejce
enga pa poznam, ki je letu iz UIV.jasno je da je UIV mela že sto let probleme in to velike in je blo sam uprašanje časa, kdaj bo usga konc.Pa smo modela uprašal zakaj ni prošnj pisou že prej, glede na to da je že več let vedu kakšno je stanje, pa je reku da se mu ni dal, da je upal da bo šlo dalje.Ja, upanje umre zadnje, je že res, ampak zdej pa lohk upa na to kaj bo drug mesec dau u usta.
taki se mi pač ne smiljo.če bi jst vedla, da bo šla firma u cugrunt bi logično pisala prošnje in kej druzga iskala.nebi se pustila na tak način presenett.Z Elanom je isto.Jasno je blo da bo šou, sam uprašanje časa je blo.Tko, da tlele ni nobene recesije, sam pač pikca na i, ki bi pomojem tko al tko pršla prej al slej, z recesijo al pa brez.
mislm, usaj ko je bla pr nas doma kdaj kriza, sigurno nismo šli ven s polnim vozičkom dražje hrane,ampak smo bolj na mleko,kruhu in jajcih uztrajal.
Poleg tega, čakalno vrsto v citiparkovem H&Mu ne mormo lih povezat s sadjem in zelenjavo.pa poune roke cunj in usega tud verjetno ne.
skratka nasplošno rečeno, ni nekega trpljenja.Če se pa brezposelnih dotaknemo je pa druga zgodba...
itak pa usi izkoriščajo na pouno.pometal bodo folk ven, tisti k bodo ostal bodo trojno delal za ist dnar, pa še pisnt si noujo upal nč, ker se bodo bal da tud oni ne bodo letel.
kaj narest nevem, s tem bi se mogla država mal bolj konkretno ukvarjat.Inšpekcijo usaki firmi poslat, pa naj jo pregleda do usake vejce
enga pa poznam, ki je letu iz UIV.jasno je da je UIV mela že sto let probleme in to velike in je blo sam uprašanje časa, kdaj bo usga konc.Pa smo modela uprašal zakaj ni prošnj pisou že prej, glede na to da je že več let vedu kakšno je stanje, pa je reku da se mu ni dal, da je upal da bo šlo dalje.Ja, upanje umre zadnje, je že res, ampak zdej pa lohk upa na to kaj bo drug mesec dau u usta.
taki se mi pač ne smiljo.če bi jst vedla, da bo šla firma u cugrunt bi logično pisala prošnje in kej druzga iskala.nebi se pustila na tak način presenett.Z Elanom je isto.Jasno je blo da bo šou, sam uprašanje časa je blo.Tko, da tlele ni nobene recesije, sam pač pikca na i, ki bi pomojem tko al tko pršla prej al slej, z recesijo al pa brez.
- /\/\4t3j
- Debatorica
- Na forumu od: 2. 12. 2007
*purple* napisal/-a:ja sam če je kriza morš tud mal prehrano omejit, right?
In kam bodo šli 50 let stari delavci brez neke izobrazbe? Za te je tudi treba poskrbet veš.
V mesecu februarju je bilo odpuščenih za 85% več ljudi kakor v istem obdobju lani. Torej, recesija JE; tisti, ki to zanikajo pa so bedaki.
- Mahagonij
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 24. 11. 2005
- Kraj: LJ
Ja lepo lepo. Ampak zakaj se je folk kreditiral? A za kapitalske investicije? Ne...folk se je kreditiral za to, da je kupoval potrosne dobrine(avtomobile, elektroniko) in bajte(in to ne bajte zato da bi notr ziveli dolgorocno, ampak za 3 leta pol pa nekomu drugemu prodat pa pokasirat od rasti cen nepremicnin).miteq napisal/-a:Mahagonij napisal/-a:Eh...ti dejansko mislis, da ce bi ljudje imeli vec zaupanja, da bi pa kr vse spet fino delal? Ti nivoji potrosnje in proizvodnje so bazirali cisto in samo na tem, da so se ljudje zadolzevali. In tudi ce bi bli mediji povsem tiho, ne bi blo nic drugace. Ljudem je pac zmanjkalo denarja.kepka napisal/-a:/\/\4t3j napisal/-a:Tamarra* napisal/-a:Idiotizem je to, da so mediji naredili 10x večji pomp iz tega, kot bi v resnici bil potreben
Point kreditiranja v celotni ekonomski filozofiji niti približno ni zgrešen. Zadolževanje je samo po sebi super, lepo in prav, saj omogoča kasnejšo oplemenitev sedanje izposojenega denarja na različne načine; naj si bo to skozi podjetniško idejo, investicijo v raziskave in razvoj ali preprosto v kak finančni produkt. S tem ni nič narobe, saj pospešuje gospodarsko rast, z investicijami pa se zmanjšuje tudi brezposelnost (povečuje sicer inflacija, ampak ok, pustimo to za drugič).
Kupu si bajto za 500.000 dolarjev. Ni ti bilo treba dati nic pologa in tudi lahko si imel nedokumentirano visino dohodka(stated income). Tko da si prisel na banko, se zlagal da imas veliko vec dohodka kot ga imas, in si kupu najdrazjo bajto mozno. In vsak obrok posojila je bil 80% tvojega mesecnega dohodka. Ampak ker so cene nepremicnin rastle 20% na leto, si si sposodu denar na to povecanje vrednosti, da si odplaceval osnovni kredit ter si kupu se kej zraven kak avto. In to je folk na veliko pocel. In v trenutku, ko je dolocena baza ljudi zacela bolj realno gledat na vrednost nepremicnin in stroske ki jih imas z njimi, je njihova cena nehala rast, in ogromno zapufanih spekulantov(ki so stavili vse na to, da cena nepremicnine raste) je bilo zalotenih s spuscenimi gatami.
In tako imamo zdej za vec miljard dolarjev slabih posojil.
In kaj je odgovor Keynesianskih ekonomistov? Gremo gradit mostove in ceste pa znizat obrestno mero. Fuktardi eni.
Zadnjič spremenil Mahagonij, dne 05. Mar. 2009 22:00, skupaj popravljeno 1 krat.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Vrni se na Dom, okolica in bivanje
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov