Recesija - kako se spopasti z njo

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 13. Mar. 2009 22:42

ne bom rekla, da se ne strinjam s tem, ker se, ampak useeno, razumem ljudi, da pač kolo velkrat no go.
Moj fotr je zdej mamic prepustu auto, predn je kupu svojga, da se je vozila na šiht zarad ceuga kupa enih punklnou k jih je mela s sabo.pa ga je en dan usekal, neglede na to, da je športnik, da se mu ne da več ob 4 ustajat in se pelat s kolesom do šihta,pa v mrazu,s negu, dežju, nevemšečemu.In se je odloču in nabavu svoj auto.enostauno ni šplo drugač.pa tud ni več neki oh in sploh vitalen in ga stvari pač mal zezajo.pa ni star 70, ampak 52.jebi ga, moja mami se tud že deset let pomoje ni usedla na kolo, ker ne more in ne sme zarad hrbtenice.In lahko je še več takih.resda men mogoče res nebi škodlo, ampak tko kot je reku fotr ko je nehu s tem, enostauno no go,ker ne bom tolk prej ustajala, ker se ne bom prehladila za brezveze, ker ne bom zmrzvala in že zarad samga mehurja bohnedej da mi kje kej piha kam.ko sm delala bliz sem hodila s kolesom, ampak nekam na drug konc ljubljane pa žou res ne bom.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 14. Mar. 2009 0:00

Saj če živiš v LJ je še dokaj komot, busi itak vozijo sorazmerno pogosto in sorazmerno povsod, ko je topleje, je pa kolo možna aleternativa.
Ampak hej, žal vam moram sporočiti, da ne živimo vsi v LJ! In če imaš do delovnega mesta recimo 15km, ali če moraš biti zaradi službe vsakodnevno mobilen tudi na velike razdalje; brez avtomobila pač ne gre.
Mi smo doma štirje in imamo tri avtomobile - jih vsekakor potrebujemo. Seveda jaz izvisim, ampak ok, študiram v LJ, čez vikend pa mi že mama posoja svoj avto in lepo preživim ... Drugače pa je avtomobil vsaj pri nas nuja, o kateri se sploh ne razmišlja v smislu "bi ga imeli .. ali mogoče ne bi" in ni nikakor znak prestiža.
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 14. Mar. 2009 0:15

^^ Se strinjam. V LJ se mogoč še da bit brez avta, drugač pa mislim da je to nemogoče. Pa tud sicer - za vsakodnevne opravke se še mogoč da fijakat okol z busom al pa kolesom, kaj pa če hočeš kam it, recimo na kak izlet, smučat, se kopat, na morje ...? A boš vlaču vso kramo na bus in potem bog ve kak pršu direkt do cilja? Al pa če greš kakšno pohištvo kupvat oz. kej večjega - kak boš pa prvleku tisto stvar domov? Js že velikrat živce zgublam ko hodim z vlakom v LJ in domov, ko mam kovček, torbo, laptop in morm vse to vlačit. Včasih pa morm kako večjo stvar vzet in pol ni druge kot da me pelejo z avtom. + drugje avtobusne postaje niso na vsakih par metrov, tk kot v LJ, in morš v vsakem primeru zihr še ful pešačit. V glavnem, avto je nuja.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 14. Mar. 2009 6:59

V temi o recesiji smo prišli do nakupovanja pohištva.
Jaka recesija, res. :lach:

Kot pravi floribunda - in, ostale ne-iz-LJ, preden se začnete bunit, smo razčistili, da žal izven večjih mest je avto prej nuja kot luksuz, čist razumem - je kolo veliko bolk eco friendly, kar je posledično bolj prijazno do naših denarnic in zdravja(tako in drugače).

Bi pa še neki omenila, ko smo že pri prevoznih sredstvi, vsi se strinjamo kako je naši javni prevozni sistem za en drek. Jz sem ZA da se postavi nazaj tramvaje na ulice.
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 14. Mar. 2009 11:50

A zdej boš pa še rekla, da je pohištvo luksuz?
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 14. Mar. 2009 12:51

no angel napisal/-a:^^ Se strinjam. V LJ se mogoč še da bit brez avta, drugač pa mislim da je to nemogoče. Pa tud sicer - za vsakodnevne opravke se še mogoč da fijakat okol z busom al pa kolesom, kaj pa če hočeš kam it, recimo na kak izlet, smučat, se kopat, na morje ...? A boš vlaču vso kramo na bus in potem bog ve kak pršu direkt do cilja? Al pa če greš kakšno pohištvo kupvat oz. kej večjega - kak boš pa prvleku tisto stvar domov? Js že velikrat živce zgublam ko hodim z vlakom v LJ in domov, ko mam kovček, torbo, laptop in morm vse to vlačit. Včasih pa morm kako večjo stvar vzet in pol ni druge kot da me pelejo z avtom. + drugje avtobusne postaje niso na vsakih par metrov, tk kot v LJ, in morš v vsakem primeru zihr še ful pešačit. V glavnem, avto je nuja.

Sej tut v LJ avtobusne postaje niso na par metrov, to je samo v centru. Pozabljate, da LJ ni samo center in ok, če živiš na Bavarcu mogoče glih ne rabš avta vsak dan, ampak že navaden Koseščan pa brez avta pač ne more shajat. Moj kolega je živel z družino na Bavarcu pa so vseen mel avto, ker pač greš še km drugm kot sam po mestu. Ok, če živiš v enem New Yorku, ga mogoče res ne rabš, dvomim pa, da se ljudje iz centra Ljubljane ne premaknejo več kot 300m. Sej že mene vse boli, ko grem v Citypark in nosm par vreč s sabo, tega definitivno ne bi želela cel lajf počet, tut če bi živela na Slovenski.

Pa verjamem, da se prej al slej naveličaš avtobusov, gužve, smrada in debilnih najstnikov. Sama komi čakam, da bom zbrala denar za izpit, čeprav mam avtobus "pri roki". Ni glih pred mojo bajto, pešačit se mi pa ne da skoz, ker po celem dnevu v mestu si praktično mrtev.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 14. Mar. 2009 13:05

^^ točn tko.
nevem zakaj ste se zdej tolk zarotle prot autom?
dejstvo je, da pač brze auta ne gre.Lahko se tolažš da se boš ceu lajf s kolesom vozu, ampak v to močno dvomim.In auto tle ne predstaula nobenga luksuza.Ok, če maš nevem kašnga Audi-ja potem je jasno da nimaš lih mal pod palcem, ampak en pouprečn "revež" si pa komot lohk enga kliota prvošč.
skratka kukrkol obrneš, auto je zakon :P :)
gled eokolja pa še to; boste nase špricale doodorante/lake za lase, lake za nohte mazale, uporablale čistilce zraka, čistila, itn itn itn...takrat bomo pa začel govort o okolju :wink:
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 14. Mar. 2009 13:17

^^Zaenkrat o "eokolju" (kok luštno je izpadl :lach:) govoriva samo 2, ki pa mislim da nisva velik prisotni v temah o lakih/parfumih/sprejih takšnih in drugačnih, tako da ..... ;)

no angel napisal/-a:A zdej boš pa še rekla, da je pohištvo luksuz?
Niti ne; samo omenila sem, da mi je hecno kam smo prišli v tej temi..
Sicer pa, roko na srce, kolikokrat letno pa nabavljaš pohištvo? In, dodatno, kolikor mi je znano, je možnost dostave pohištva na dom.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 14. Mar. 2009 13:21

jah jst tud nism prisotna nikjer, pa to še ne pomeni, da doma nimamo nč od naštetega in da nč ne uporabljamo :wink:

pohištvo....Kolikokrat letno?Jst ga kupujem že dve let po malem za svoj flet, pa za mamin flet ker je že precej dotrajano.
in ne nimaš možnosti pousod da ti pripeljejo.nekje ti pripeljejo če kupš nad določenim zneskom, nekje ti sploh ne,za kakšne manjše stvari pa tud ne.Rutar ti recimo posodi kombi, Lesnina ti ga ne.
In kombi so spet dvojna pota,in če pogledamo, dvojno CO2 ja več v okolje.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 14. Mar. 2009 14:31

če smo že pri kozmetiki....v večini uporabljam alverde kozmetiko, brez aluminijev, CFCjev....tonik za faco mi kuha nona, vsa čistila rečim, tableto za stroj dajem na pol, recikliram odpadke....in ja. tudi z avtom se vozim.
noben ni reku, da mors it zdej na počitnice na hrvaško z biciklom al se pa furat v maribor s kolesom. govora je o vsakodnevnih opravkih, na katere bi se lahko brez težav odpravili z biciklom. noben ni reku, da avta ne smeš met. recimo, da je avto nuja. še vedno ti ni treba z njim praktično v štacuno zapeljat. ni ti treba it iz kosez v center z avtom.
ni se ti treba po centru furat v nevem kakem terencu, ki skuri 15l/100km in pol se tezit, da v ljubljani ni placa za parkirat. ma nemoj?
dejte no mal logično razmišljat, al pa se js res tko zlo nejasno izražam?
večja mesta v sloveniji vsako leto močno presegajo raven dovoljenih svinjskih delcev v zraku (particulate matter/ aerosoli), ki se ti usedejo v pljuča in ne grejo nikoli več ven. glede na to, da izpuhi iz avtov pripomorejo predvsem k večji količini težkih kovin, pomisli kako svinjarijo maš v pljučih. epidemološke študije, ki so jih delali po svetu imajo grozljive rezultate med razlikami kvalitete zraka v mestih in na podeželju. posledično razlike v številu pljučnih obolenj. zavedajte se, da vsaka izpostavljenost predstavlja tveganja. tudi najmanjša. s količino vnesenih snovi pa se samo še raste. in ne, niti niso podatki iz lepa in zdrava in niti iz dokumetarcev ala zeitgaist, kako bo 6 stopinj spremenilo svet in podobnih.
noben ne pravi, da mors zivet kot amiš, da prišpraš okolju, lahko pa vsak nardi vsaj tisto minimalno kar je v njegovi moči.
najprej pometi pred svojim pragom pravi star pregovor:)

sicer je pa govora o recesiji in glede na to, da avto pri mestni vožnji porabi občutno več bencina kot na dolge relacije, je kolo idealna alternativa. sploh pa zdaj, ko je vreme lepo.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 14. Mar. 2009 14:33

^^ :respekt:

(ponavad ne napišem le tega, ampak tokrat...)
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 14. Mar. 2009 16:26

Se strinjam s Floribundo.
Iz tega razloga sem tudi proti gradnji garažne hiše pod tržnico (čeprav mene ne bo nobeden nič vprašal :wink: ) - dodatna parkirna mesta pomenijo le še več avtov v centru mesta. In klanjam se Jankoviću, da je zaprl Tromostovje in postavil klopce gor.

Jaz seveda avto potrebujem - kot zatrjujejo itak vse tukaj ... ampak ko pripeljem tistih 100 in nekaj km do Ljubljane, ga parkiram v predmestju in grem na trolo ali taksi. Kar me pride ceneje in hitreje, če upoštevam iskanje parkinga, plačevanje parkirnin ali sprijaznjenje z občasnimi pisemci redarjev. Če bi pa kdaj uvedli hitro železnico za širše območje Ljubljane, sem pripravljena parkirati magari v Logatcu in se usesti na vlak.
In ko grem v BTC, parkiram avto na prvi fraj plac in se šetam okrog - ter tako prihranim poleg živcev in gužvanja tudi vstopnino za fitnes :D (kar je spet svojevrstna bizarnost - folk se z džipom pripelje direkt pred vrata fitnesa, kjer plača za to, da se vozi na fiktivnem biciklu)

Kdor pa živi v centru mesta ... samo v razmislek: enkrat smo debatirali o tem in naredili izračun. Cena avta, vzdrževanja (servisi, gume, ...), zavarovanja, vinjete, gorivo, ... nanese več kot kombinacija kolesa (ko je lepo vreme), pešačenja par metrov, uporabe mestnega prometa in občasno taksija za pozne ure, ko ni javnega prevoza ali kadar imaš večje nakupe. Pa še živci so mirni, ko se ne gužvaš v centru z avtom in iščeš parking. Za počitnice pa rent-a-car ali bus do Brnika.
Za ljudi, ki pa hodijo na počitnice izključno z letalom v daljne kraje ali na organizirana potovanja z busi, je pa že avtošola nepotreben strošek in se ga lahko prišteje k prihranjeni vsoti.
(enkrat smo izračunali za eno, ki je res porabila precej denarja za svoj izpit, da bi se ji bolj splačalo do penzije se voziti s taksijem v službo in enkrat tedensko v Mercator ... drugam pa itak ne gre - razen z agencijo na dopust, kjer je prevoz organiziran)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Legally_blond
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Legally_blond » 14. Mar. 2009 17:02

A celo izračun ste nardili zanjo? :D No, to da se nekdo prifura z avtom pred fitnes se mi ne zdi nič takega. Če ni doma od blizu, verjetno ne bo šel peš, tekel ali kolesaril že samo do tja, potem pa se še v fitnesu potil. :? Glede ostalega se pa strinjam.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 14. Mar. 2009 17:09

Ja, tak okviren izračun :D Ki sem ga pa seveda jaz kot nematerialistka ( :wink: ) komentirala, da je treba prišteti še občutek uspeha, samozavesti in neodvisnosti, ko nekomu končno uspe napraviti izpit - pa magari po 200 urah. In to je neprecenljivo ...
S čisto ekonomskega, kaj šele ekološkega stališča, je pa avto za veliko ljudi res čisto nepotreben luksuz.

Za območje Ljubljane (najbrž tudi drugih večjih mest) ... koliko stane mesečna vozovnica za mestni promet? Prišteješ še občasen taksi za večje nakupe in rent-a-car za kakšen izlet ... in računica se gotovo izide. Izide se po moje tudi, če kljub temu obdržiš en avto v družini za izlete, počitnice in obiske sorodnikov izven dosega javnega prevoza. Že z manjšo porabo goriva, parkirnin oziroma kazni za napačno parkiranje po moje hitro prihraniš za LPP karto in taksi.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 14. Mar. 2009 20:21

Legally_blond napisal/-a:A celo izračun ste nardili zanjo? :D No, to da se nekdo prifura z avtom pred fitnes se mi ne zdi nič takega. Če ni doma od blizu, verjetno ne bo šel peš, tekel ali kolesaril že samo do tja, potem pa se še v fitnesu potil. :? Glede ostalega se pa strinjam.

jst recimo na športne aktiunosti ne maram hodt z javnim prevozom al pa s kolesom.zakaj?ker se kot prvi ne tuširam v tistih skupnih tuših in se potem takoj tuširam doma.v tem primeru mi na kraj pameti ne pade, da grem ornk prešvicana na mestno trolo,tud v taksi se taka ne usedem,zarad istga razloga.Poleg tega pa v tem primeru (prešvicana), če ni poletje se nikakor ne mislm vozt s kolesom, po možnosti še s kšno mokro glavo.

kr.ena, teli izračuni se če razpotegnemo čas, mogoče že res ujemajo.Ampak preračunaj potovanje z letalom, taksi do letališča in še renta car, ki ne zna bit pocen.Potem daš naenkrat za en dopust ful preveč denarja in uprašanje je kolk ljudi si lahko take zneske privošči.
lani sva bla na Hvaru, sva hotla najet cabrio Hrošča pač za en dan, da se mal furava po otoku pa tko.In je bla cena se mi zdi 800 kun za par ur+bencin.kar je blo pa občutno preveč za samo en dan, pa še to ne cel.drugega renta carja nism zasledila na otoku.In če bi šla po tvojem sistemu na potovanje, bi bla obsojena na eno plažo pred apartmajem.In to sigurno ni tisto kar si želim od dopusta.
sicer pa tud meni osebno preračunano, bi se bolj splačal 200 ur za izpit in da ga imam, kot pa stalno najemanje javnih prevozou in vožnja z njimi.
doma smo precej leteči in se lahko v treh minutah neki spomnemo pa gremo.tlele bi bli pa busi pa taksiji pa use ostalo, v prvem pomenu zelo zamudna opcija v drugem pa nočem bit odvisna od nobenga druzga,pa tud denarno smo lih tam tam,razen če štejemo da moram v domžale neki pa tam primestni bus plačam, pa v logatec pa še tam, pa pa pa....Ne splača se.in še predn do kam prideš...jao.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov