Kako pripomorete k manjši onesnaženosti narave?

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
mitkica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 98
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a mitkica » 07. Sep. 2007 9:30

zakaj pa v kanto? veš kolk je folka ki rabi za oblečt pa lahko komot tja daš.No, sicer karitasa in rdečga križa SPLOH ne podpiram in ne nosim oblačil tja, jih pa vedno podarim ali od mami kolegici, ker je malo bolj revna, ali pa v Humana zabojnike nesem.


aha, tile zabojniki bodo prava rešitev...kam pa to gre potem? Ve katera?[/quote]
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1234
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 07. Sep. 2007 9:42

Js sm gledala enkrat eno oddajo, da en folk ful služi s starimi cotami iz teh zabojnikov. Vsaj v Nemčiji. Nekdo ta oblačila kupi za določen denar in jih pripelje v svoje skladišče, kjer je na tone oblačil. Pol pa vse sortirajo; kar je že dost zdelan vržejo stran, sortirajo otroška oblačila, moške hlače... Pol pa vse to vakuumsko pakirajo in majo sortirano, v katere države, kontinente bojo cote šle. No, ta ki ma vse to prek, si najde poslovnega partnerja npr. v Afriki. On iz Afriki pride v Nemčijo in si ogleda bale, ki so namenjene v Afriko. Odloči se katere bo kupil in jih plača. Te cote pol z ladjami pripeljejo v Afriko, kjer jih on Afričan proda naprej navadnim ljudem. A fora je v tem, da ljudje sploh ne smejo pogledat kaj v vakuumsko pakirani vrečki sploh je. Samo od zunaj se vidi, tako da se glede na to pol odloči in plača. Pol je njegov problem, al so v vrečki uporabne cote zanj. Nekateri ljudje pol te cote spet naprej prodajajo na cesti...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 07. Sep. 2007 9:48

tlele neki piše o tem
pa tukej

sicer pa zdej kaj je res in akj ni, pač ne vemo.Je pa dejstvo da se danes pač povsod denar obrača in če sam ne boš šel v afriko in nesel oblek osebno, potem ne moreš vedet ali so prišle do njih ali ne.
načeloma pa karitas in rdeči križ nista nič boljša.Ubistvu sta še slabša, dve ustanove katere bi v momentu zaprla!
Uporabniški avatar
Lejla86
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 988
Na forumu od: 23. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Lejla86 » 07. Sep. 2007 9:49

Pri nas doma ločujemo odpadke: plastenke, steklo, pločevinke pa karton/papir... Pa med umivanjem zob, zaprem pipo. :D
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 05. Okt. 2012 10:57

torej, še kako aktualna tematika.

kako?

nekako se držim načela, najprej pometi pred svojim pragom.
to pomeni, da skušam pri pomivanju posode porabit čim manj vode (najprej stvari oplakne, potem namilim in zdrgnem, potem pa spet vse splaknem).
da se trudim, da je čim večji delež čistil in kozmetike prijazen okolju.
da ne upujem brezglavo novih stvari, ampak kako stvar rešim z brušenjem in novo barvo.
da pogledam tudi second hand trgovine in brez zadržkov, da je nekaj staro in že nošeno, tudi kaj kupim. da cot, ki sem jih odrabila, ne mečem proč, ampak podarim ali vržem v kontejner humane.
odpadke skrbo ločujem in vem kam kej spada. mimogrede, tu imate podatke za ljubljano (vsaka občina ima namreč malo drugačen sistem zbiranja, glede na kapacitete zbiralnic in tehnologijo ločevanja)

klik

da se strašno jezim, ko kdo meče svojo svinjarijo po tleh in jim po možnosti še težim, da morejo pol zadevo pobrat in dat v koš.

naslednji cilj je lokalno pridelana hrana, kupljena preko čim manj posrednikov. ampak tu morem še malo preštudirat ponudbo.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 05. Okt. 2012 16:47

floribunda napisal/-a:mimogrede, tu imate podatke za ljubljano (vsaka občina ima namreč malo drugačen sistem zbiranja, glede na kapacitete zbiralnic in tehnologijo ločevanja)
U, si me spomnila - društvo Ekologi brez meja je tudi podobno aplikacijo ponudilo, zbrano za vse (? ok, ne vem; zelo velik pa) občine, z njihovih spletnih strani javne komunale - klik lahko da ni vse pravilno vpisano (men je za LJ reklo, da grejo čiki v bio - ha? :D (pepel še sprejmem; ogorki pa res ne); pa sem jih opozorila in še niso popravili, smotkoti)
Nessi
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 12
Na forumu od: 27. 10. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Nessi » 31. Okt. 2013 13:13

Hmmm...

- ko si umivam zobe, zaprem pipo.. podobno pri tuširanju, splaknem se, namilim, sperem.. včasih sem si privoščila da je voda tekla stalno ker mi je blo všeč.. no, zdej sem se tega odvadila in že par let ne delam več tega
- ne vozim se z avtom, ampak trolejbus ali peš.. v pomladnih mesecih kolo
- trudim se ločevat odpadke
- ugašam luči če ni treba da so prižgane

In v bližnji prihodnosti bom začela uporabljati ekološka čistila in kozmetiko, kolikor bom le lahko. Moram še preverit ponudbe, cene itd.
...under construction
čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1682
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 13. Apr. 2015 18:17

- ločujem odpadke
- oblačila recikliram (dam v reciklažo ali kolegici, ki jih predela)
- stekleno embalažo uporabim še enkrat za marmelado
- plastično embalažo od kozmetike prav tako
- kupujem jogurte v kartonasti embalaži ali v veliki plastični
- uporabljam eko kozmetiko
- kupuje lokalno pridelane izdelke
- ne jem mesa (živinoreja zelo onesnažuje podtalnico)
- pijem zelo malo mleka (mlečna industrija je tut zgodba zase)
- ne jemljem tablet in tako ne podpiram farmacevstvo industrijo
Uporabniški avatar
capo di banda
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 362
Na forumu od: 29. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a capo di banda » 13. Apr. 2015 18:38

Meni je najbolj zanimivo kako po večini vsi pridno ločujete odpadke ... Verjetno vam starši plačujejo položnice, vam je pol oproščeno ...
No za nas ki pa sami plačujemo, pa morem reči da mi je vse skupaj prav smešno (pišem za Ljubljano in okolico). Ker včasih ko smo metali vse skupaj v isti koš ko so bili samo tisti sivi zabojniki za snago je bil strošek snage 1x manjši kot sedaj hmm... :evil:. Prej je bilo enkrat ceneje s tem da je morala snaga imeti delavce kateri so ločevali stvari namesto nas, sedaj ko pa "mi" pridno ločujemo za njih in jim prihranimo dodatno delo so pa stroški snage 1x večji, haha komedija res kaj se gre ta naš bosanski šerif zoki :D :evil:
In ovčice še vedno naprej pridno ločujejo... Ponekod imaš če ločuješ drastično nižje cene, že recimo pri hrvatih če prinašaš steklenice dobiš nekaj lip ...
Ampak ne pri nas in za našo zapufano Ljubljano pa veljajo drugačna pravila, stroški snage so 1x večji pa še ločevati je treba, če te dobijo da pa vse skupaj mečeš skupaj, pa kazen več sto evrov :D in to samo zato da lažje plačujejo pufe.
Pa ne ločim enega odpadka v naši bosanski prestolnici, ker bi moral biti res cepc 1x vač plačat pa še delati za njih ... Ampak jebiga če starši plačujejo seveda ni problema ...
p.s : Ne smetim teme, samo napišem realno kritiko za stanje ločevanja odpadkov v banana republiki.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 13. Apr. 2015 19:19

če malce širše pogledaš boš ugotovil, da je navajanje folka, da odpadke ločuje čisto ok praksa. če ljubljana slabo razporeja proračunska sredstva, nima to veze s širšo sliko ločevanja odpadkov. če še nisi opazil, celotna družba vedno bolj teži k čim manjši proizvodnji odpadkov. vsaj začelo se je delat na tem.

če nisi opazil so se povišali vsi stroški.

poskušajte zmanjšat količino ostalih gospodinjskih odpadkov, tako da boste potrebovali manjšo kanto. posledično boste plačevali manj. embalaža, steklo in papir se načeloma odvažajo zastoj. plačuje se le odvoz gospodinjskih in bioloških odpadkov.

ampak najlažje je pa njurit, huh?

mimogrede, odvoz komunalnih odpadkov si že 10 let plačujem sama.
Uporabniški avatar
capo di banda
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 362
Na forumu od: 29. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a capo di banda » 13. Apr. 2015 20:30

Ja ozaveščenost je splošna razgledanost in to odkar smo v Evropi tumbajo na vsakem vogalu. Samo da "bom" pa delal za nekoga in s tem še plačeval dražje položnice, no tako neumen pa nisem. Vidim da si moderatorka in lepo da slediš novim trendom, samo ne boš verjela tu je hudičevo dober zaslužek in s tem kar dela snaga dobi dosti denarja ker oni unovčijo te odpadke ali ti misliš da oni to nekam odlagajo :D ? To je tako kot ti cigan pride na dom ali pa na 2000 metrov (ali pa na streho :D ), samo da bi prišel do nekaj železa ki ga potem vozijo ali na Dinos ali v Italijo. Samo oni ti plačajo zato, ker lahko vsak pogleda koliko je cena kg - železa/bakra ... In isto je pri plastiki/papirju/steklu. Tako, da za snago smo mi ubistvu outdoor delavec katerega dvojno jašejo. Ne samo da nas ni treba nič plačati še dvojno jim moramo plačevati stroške odvoza in vsega.
Tako, da če že delam za njih mi bi lahko vsaj znižali stroške ne pa še 1x povečali in bi moral bit hudičevo tumbast da bi jim ločeval :wall:.
Pa da ne bo pomote ne smetim Ljubljane vsak odpadek vržem v smeti, samo ločevati in ob tem še drago plačevati je pa delo neumnih !
Že tako je kriza z delom pa naj snaga najame par delavcev pa bodo oni ločevali samo delavca moreš plačati tam 1000 evrov po glavi, "mi" smo jim pa zastonj ovce pa še dobro nas jašejo !
Še odgovor na :

če nisi opazil so se povišali vsi stroški.


So what ? Saj snaga je javno podjetje, kaj ker so drugi podražil moramo pa še mi ? Tipično Slovensko pravilo če sosed kupi BMW ga moramo pa še mi, pa če do smrti plačujem kredit :D.
čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1682
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 27. Apr. 2015 17:03

Ne bom se spuščala v to debato glede ločevanja in višjih stroškov. Kdo komu plačuje položnice pa ti ne veš, veliko ljudi sami plačujejo svoje položnice - nisi edini :)

* ločujem pa zarad sebe, ne zarad tega, da delavcem prišparam delo
* žalostno je da npr. steklenice od vina ne jemljejo vinarji nazaj (literske vzamejo, butelje pa ne, ker se kao ne splača prati steklenico, vsaj tile pri katerih jz kupim vino)
* sama shranim stekleno embalažo in jo ponovno uporabim, plastično od npr. vitaminov isto, če ne drugega za semena in šraufe :D
* v tujini imajo posebej ločeno steklo po barvah :!: tega pri nas ne bo še ene 20 let :/
* Hrvati res dajo nekaj kun za povratno embalažo, če je kdo blizu meje, lahko zbira in potem odda, ko gre čez mejo in pač dobiš par evrov za kavico :wink:
dizzy
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 38
Na forumu od: 10. 5. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a dizzy » 10. Maj. 2015 14:34

Tudi jaz redno ločujem vse odpadke, redko kdaj se mi zalomi, da vržem embalažo med običajne smeti. Ko sem živela doma, smo imeli vedno kompostnik, tako da mi je prav normalno ločevati organske odpadke.

Ker imam tudi izrazito DIY žilico, embalažo neredko uporabim še za shranjevanje česa drugega. Sploh sem mahnjena na škatle, pol omare imam organizirane s škatlami od čevljev. :razz:

Pa tudi na splošno, če se da, kupujem stvari v rinfuzi, da ne nosim domov plastične embalaže.

Moram reči, da se sama počutim kot boljši človek, ker ločujem odpadke, ampak se pa zavedam, da bo težko spremeniti družbeno vedenje, dokler ne bo nekih znatnih kazni za tiste, ki ne ločujejo. Na žalost.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron