Življenjski standard v Sloveniji

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 12:43

orhideja1 napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:
orhideja1 napisal/-a:Tukaj pa najbrž pišete tisti, ki niste proizvodni delavci.

Proizvodni delavci ne sedijo za računalnikom in med šihtom ne brskajo po cosmo forumu :P :D

Če je tole letelo name, si se precej zmotil. Nema tega v službi.

A potem sedaj nisi v službi? :P
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 19. Maj. 2008 13:12

*zeljka* napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:
*zeljka* napisal/-a:odvisno pr kakšni plači.
če maš ti 600€ + dva otroka + stroške hiše/stanovanja + hrano + šola ti ne ostane nč.
pa da maš še kšn kredit za hišo...

Pa kaj ti je :eek:
600€ da preživiš dva otroka? Pa da plačuješ s tem stroške stanovanja? pa da imaš za obleke in šolske potrebščine s tem denarjem? pa hrano?
Ne da ti nič ne ostane...ampak si globoko v minusu! :eek:

pa veš kok je takih?
jz jih kr ene par poznam k tko živijo...
žal se morjo stvarem, ki so meni samoumevne odpovedat.
plača prodajalke v trgovini je okol 600€ v merkatorju, zdj pa da je ta prodajalka samohranilka...
žalostno res žalostno, da se morjo eni prebijat iz dneva v dan, medtem ko se lahko drugi razsipavajo.

pa ne mi rečt zakaj ni pa v šolo hodila!

Zato pa jaz skoz povdarjam, da so velike socilane razlike. Eni imajo toliko denarja, da se vidijo ne ven, drugi so pa reveži. Povprečje je seveda dobro, a povprečnežev skoraj ni.
Jaz trenutno s 600 eur super živim, ker sem še doma in imam malo stroškov. A da bi s tem denarjem preživljala otroke in odplačevala najemnino to ne bi šlo.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 19. Maj. 2008 13:15

ryu10kyu napisal/-a:A potem sedaj nisi v službi? :P

A ti nisem pol ure nazaj razlagala, da nisem v službi :evil:
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 13:24

ja...ampak je pa razlika v tem da bi lahko tudi jaz recimo ne bil ambicijozen šel nekam delati za 600€ na mesec in bi potem jokal in pljuval čez Janšo, da je kriv za moje tegobe, pa direktorja ker mi tako plačo da...skratka celi svet bi bil kriv za moje tegobe...ampak vedno ko s kazalcem kažemo na druge kažejo štirje prsti name nazaj..kdo je kriv za tako življenje? Ljudje sami...jebati ga!

Jaz sem se odločil iti svojo pot in po njej vztrajam...sem tudi jaz živel v pomanjkanju...tudi meni ni bilo z rožicami potroseno...ampak sem si vedno rekel aha toliko stroškov imam kaj narediti da bom zaslužil več da si bom lahko toliko privoščil. nekateri pa hodijo v službo dobijo toliko kolikor dobijo in temu primerno oklestijo potem svoje potrebe!

Več daš več dobiš..manj daš manj dobiš...eni hočejo malo dati pa veliko dobiti to pa v življenju na srečo ne gre...vsaj ne dolgoročno.

Meni nihče ne more očitati da mi je bilo v življenju podarjeno..še vedno imam kdaj finančne probleme zato ker preveč denarja vložim in mi potem ne znesev tistem trenutku...ampak vem da ta denar mi bo prinesel plus dolgoročno...včasih grem tudi v minus z investicijami da popušim...ampak jebi ga igra številk...bil sem prevelik optimist morda ali sem se pa prezakalkuliral...ampak vem da grem po pravi poti...ne dajem več denarja za bedarije ker vem da je bolje ga dati nekam kjer se bo obrnil denar in mi bo prinesel plus. To mi je sedaj rajc in fetiš in ni ga čez to...se mi je že zgodilo da mi je kdo rekel daj moj keš obračaj...pa vedno rečem...stari jaz tvegam..ali si pripravljen izgubiti ves denar...pa mi reče ne nisem..no ok jaz pa nisem pripravljen tvojega denarja rizkirati in z njim mešetariti to je stresno in preveč odgovorno.Imaš vzpone in padce vsak dan...ampak vzponi in ne odnehati prinesejo uspeh in rast osebnostno...tako da v bistvu sploh ne čutim nekega sočutja do teh ljudi ki delajo iz dneva v dan...vsak ima svojo pot.
Ampak itak so krivi vsi drugi...in izgovori kam naj pa grem? Kaj naj pa naredim? Kaj mi pa preostane drugega? Lako tebi? Imam kredite in obveznosti kaj naj pa naredim? Moram račune plačevati? Prestar sem? Jaz tega ne znam, itd.?
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 19. Maj. 2008 13:38

Da ne bo pomote, jaz nisem proizvodna delavka in nimam 400 eur plače.

Ampak zavedam pa se, da morajo tudi navadni delavci obstajati, in da ni variante, da bi se vsi izobrazili v magistre, doktorje in zasedali visoka delovna mesta.
In hvala bogu, da so delavci, ker brez njih tudi mi ne bi dobili plače. Ampak vsak, ki pošteno opravlja službo, si zasluži toliko, da si lahko privošči hrano, streho nad glavo in kakšnega otroka.

In veš, vsem ni dano, da bi se lahko izobraževali. Ne bom pa rekla, da kdo ni sam kriv za stanje, ki ga ima, ampak tisti ne piše tukaj, ker se mu ne da tipkat.
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 19. Maj. 2008 13:43

Js tud mislim da bi vsak, ki pošteno dela, mogu zaslužit vsaj tolk da bi mel za normalno preživetje. Men je najbolj butast argument ta "kaj pa nimajo višje izobrazbe, kaj pa niso doštudirali, sami so si krivi" itd. itd. - ja halo, sej itak da ne morjo bit vsi univerzitetno izobraženi, kam bi pa mi prišli brez prodajalcev, brez delavcev v tovarnah, smetarjev, čistilk ... Še kak jih rabimo in lahk bi tud te poklice začeli mal bolj cenit - pač v tem smislu, da bi tud oni meli dovolj visoko plačo, da bi lahk normalno prišli skoz mesec in si mogoč 1x na leto tud kakšn dopust privoščli.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 19. Maj. 2008 13:59

Tudi jaz sem tega mnenja kot No angel.
Kdor dela mora imeti za preživetje.
Prevelike razlike se delajo pri nas, zato pa je povprečje dobro, ker nekateri bogatijo, drugi so pa reveži.

In ja tudi frizerke moramo bit. :razz:
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 14:03

Saj kdo pa pravi da je rešitev v boljši izobrazbi? Lahko je lahko ni...meni šola ni dala tega kar sem potem dobil v praksi...šola je samo neki temelj kjer potem lahko začneš nekaj graditi...ni pa ključ do uspeha.
Ogromno ljudi je na zavodu za zaposlovanje in jokajo da ne morejo službe dobiti ker imajo visoko izobrazbo...in tudi poznam dr. znanosti ki imajo malo več kot 1500€ plače+dodatke seveda...če si dr. znanosti zasluži imeti tako plačo pol pa tudi ne vem kje je fora študirati do te ravni.

Vsaka služba ima svoje zakone in svoje sisteme...in ko prideš iz šole takrat šele dojameš...aha tole sem se jaz učil...ampak če ne znaš tega v praksi uporabiti in izkoristiti to teoretično znanje si bole malo naredil.
Ko zaključiš šolanje se šele začne pot...eni pa mislijo da zdaj ko bodo pa zaključili šolanje, naredili tisti faks ali pa magisterij so pa zdaj že opravili skoraj vse...samo še služba in čao...zdajšnji tempo življenja prinaša stalne spremembe...drugače te čas povozi...in tudi v službi mora biti slalna rast...za nami prihajajo mladi ki jim je to kar se starejši učijo sedaj osnova in imajo v mezincu...dočim starejšim postaja problem ker niso tako konkurenčni in se otepajo novega znanja in jih je težko premakniti...spremembe so sestavni del življenja in kdor ni učljiv ostane zadaj.
In delati za tekočim trakom je biti zadaj in temu primerno je tudi plačilo za to delo...in to se z dneva v dan bolj kaže.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 23. Maj. 2008 8:24

ryu10kyu napisal/-a:Ogromno ljudi je na zavodu za zaposlovanje in jokajo da ne morejo službe dobiti ker imajo visoko izobrazbo...in tudi poznam dr. znanosti ki imajo malo več kot 1500€ plače+dodatke seveda...če si dr. znanosti zasluži imeti tako plačo pol pa tudi ne vem kje je fora študirati do te ravni.

Kje je fora? Jaz sem študirala zaradi sebe in svojega osebnega razvoja. In delam to, kar me veseli, čeprav bi na delovnem mestu, ki me manj veseli, lahko več zaslužila.

ryu10kyu napisal/-a:In delati za tekočim trakom je biti zadaj in temu primerno je tudi plačilo za to delo...in to se z dneva v dan bolj kaže.

Dokler obstajajo delovna mesta za tekočim trakom in jih očitno še vedno rabimo, mora tudi to nekdo počet, ne?
Skrajna logika zakona ponudbe in povpraševanja je, da bo kmalu zmanjkalo ljudi za delo za tekočim trakom, ker bodo vsi študirali. Potem bodo morali ponuditi 2000€, da bo kdo to pripravljen delat? Absurd.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 23. Maj. 2008 9:01

kr.ena napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:Ogromno ljudi je na zavodu za zaposlovanje in jokajo da ne morejo službe dobiti ker imajo visoko izobrazbo...in tudi poznam dr. znanosti ki imajo malo več kot 1500€ plače+dodatke seveda...če si dr. znanosti zasluži imeti tako plačo pol pa tudi ne vem kje je fora študirati do te ravni.

Kje je fora? Jaz sem študirala zaradi sebe in svojega osebnega razvoja. In delam to, kar me veseli, čeprav bi na delovnem mestu, ki me manj veseli, lahko več zaslužila.
Jah saj se jih dosti tako odloči na podlagi kaj mu je všeč in če mu je delovno okolje všeč ne zamenja kar tako tudi če dobi drugje boljšo plačo. To je že ful razdelana psihologija in te stvari so v raznih literaturah za management razložene tudi bolj podrobno. Želel sem povedati da tudi če nekdo dela tam kjer njemu paše še ne pomeni da mora pa zato imeti majhno plačo...in primer sem podal zgoraj. Ta oseba si je že našla drugo službo...kajti ne samo da je imela nizko plačo tudi pogoji in razmere niso bile najlepše(drugače pa verjamem da bi tam ostala po vsej verjetnosti) :D

ryu10kyu napisal/-a:In delati za tekočim trakom je biti zadaj in temu primerno je tudi plačilo za to delo...in to se z dneva v dan bolj kaže.

Dokler obstajajo delovna mesta za tekočim trakom in jih očitno še vedno rabimo, mora tudi to nekdo počet, ne?
Skrajna logika zakona ponudbe in povpraševanja je, da bo kmalu zmanjkalo ljudi za delo za tekočim trakom, ker bodo vsi študirali. Potem bodo morali ponuditi 2000€, da bo kdo to pripravljen delat? Absurd.
Ni absurda ker imamo okoli države kjer ljudje z veseljem hodijo v Slovenijo...poleg tega so pa delavci že sedaj predragi pa imajo po 400€ plače in se zaradi tega seli proizvodnja v druge države...prej bodo to dojeli in se prekvalificirali lažje jim bo :wink:
Ampak se seveda ne bodo ker je lažje jamrati kakor učiti se nova znanja...zakaj je tako sem pa spet podal že v enem postu zgoraj :)

cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 23. Maj. 2008 10:43

ryu10kyu ti pa tko otročje razmišljaš, da tudi kometirat ni vredno :roll:
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 23. Maj. 2008 10:53

cvetkaaa napisal/-a:ryu10kyu ti pa tko otročje razmišljaš, da tudi kometirat ni vredno :roll:

Haha :lach:
Daj povej kaj več, da se bomo skupaj smejali :D :D :D
Kaj pri mojem prispevku je bilo tako smešnega da bi človek označil za smešno in ne za realno sliko situacije v Sloveniji? :rofl:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 23. Maj. 2008 11:03

ryu10kyu napisal/-a:Ta oseba si je že našla drugo službo...kajti ne samo da je imela nizko plačo tudi pogoji in razmere niso bile najlepše(drugače pa verjamem da bi tam ostala po vsej verjetnosti)

1500€ ni majhna plača. Jaz sem tu nekje in sem realno gledano čisto zadovoljna. Seveda ne bi imela nič proti, če bi imela 15000€, ampak ostanimo realni ... :wink:

ryu10kyu napisal/-a:Ni absurda ker imamo okoli države kjer ljudje z veseljem hodijo v Slovenijo...poleg tega so pa delavci že sedaj predragi pa imajo po 400€ plače in se zaradi tega seli proizvodnja v druge države...prej bodo to dojeli in se prekvalificirali lažje jim bo :wink:
Ampak se seveda ne bodo ker je lažje jamrati kakor učiti se nova znanja...zakaj je tako sem pa spet podal že v enem postu zgoraj

A za delavce v drugih državah je pa vseeno, če živijo bedno? Kaj pa potem, ko bodo tudi oni "prišli do spoznanja", da se je treba prekvalificirat, da je treba faks končat in se z delnicami ukvarjat - kdo bo potem delal v proizvodnji?
Aja, takrat bomo vsi živeli le še virtualno in ne bomo potrebovali oblek, obutve, čistih ulic, trgovin, ... in kar je še takih manj plačanih delovnih mest. :roll:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 23. Maj. 2008 11:25

kr.ena napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:Ta oseba si je že našla drugo službo...kajti ne samo da je imela nizko plačo tudi pogoji in razmere niso bile najlepše(drugače pa verjamem da bi tam ostala po vsej verjetnosti)

1500€ ni majhna plača. Jaz sem tu nekje in sem realno gledano čisto zadovoljna. Seveda ne bi imela nič proti, če bi imela 15000€, ampak ostanimo realni ... :wink:
Realnost je vedno v glavi posameznika...za nekoga je realno kupiti si novega cliota v eni uri ali dnevu za drugega pa v parih letih :)
Gre se pa za iznajdljivost vsakega posameznika...pa tudi koliko je ambicijozen kar se denarja tiče. Nekaterim denar pomeni več nekaterim manj...tistim ki več so pač pripravljeni vlagati v znanje kako zaslužiti več kot imajo...tistim ki pa ne pa pač vlagajo drugam in širijo znanja na drugih področjih.
Dočim za delavce ki delajo za tekočim trakom ne vem kam oni vlagajo svoj čas in kakšne cilje imajo v življenju.

ryu10kyu napisal/-a:Ni absurda ker imamo okoli države kjer ljudje z veseljem hodijo v Slovenijo...poleg tega so pa delavci že sedaj predragi pa imajo po 400€ plače in se zaradi tega seli proizvodnja v druge države...prej bodo to dojeli in se prekvalificirali lažje jim bo :wink:
Ampak se seveda ne bodo ker je lažje jamrati kakor učiti se nova znanja...zakaj je tako sem pa spet podal že v enem postu zgoraj

A za delavce v drugih državah je pa vseeno, če živijo bedno? Kaj pa potem, ko bodo tudi oni "prišli do spoznanja", da se je treba prekvalificirat, da je treba faks končat in se z delnicami ukvarjat - kdo bo potem delal v proizvodnji?
Aja, takrat bomo vsi živeli le še virtualno in ne bomo potrebovali oblek, obutve, čistih ulic, trgovin, ... in kar je še takih manj plačanih delovnih mest. :roll:
Smo v obdobju kapitalizma kjer je jezik denarja...vsak sposoben manadžer gleda da bo delal z najmanj stroški in s tem profitiral na koncu leta pri dobičku...če je seveda manadžer d.d.ja...če je lastnik d.o.o.ja pa ima itak v interesu na koncu leta prikazati v bilanci kar se da majhen dobiček. Kar pa še ne pomeni da dobička ni bilo. :D
Nisem rekel da je ta sistem human...koliko je human mislim da nam vsakdanja slika kaže.
Drugače pa se ni za bati da bodo ljudje postali toliko samoiniciativni in začeli razmišljati na drugačen način...kajti to je težko...če dvomiš v to pač poglej par prispevkov na cosmotu kako nekateri razmišljajo in je Janša kriv za vse njihove tegobe. Dokler bodo obstajali ljudje ki bodo za svoje probleme krivili šefa, politiko in vse okoli njih se ni za bati da kapitalizem ne bo uspeval. Ko bodo ljudje dovolj inteligentni na duhovni ravni in psihični se bo sistem spremenil in bo zadeva drugačna...do takrat pa je treba živeti in se prilagoditi sistemu na najlepši možen način.
Kar se mene tiče ne škodim nikomur in tudi nikogar nisem opeharil do sedaj...moj cilj je v življenju imeti čas za tisto kar si najbolj želim v življenju in se ne ukvarjati z denarjem....kajti v mojem življenju ne igra velike vloge. Če pa nimaš za položnice plačati pa igra zelo veliko vlogo...večjo kot bi si človek želel. Kaj je zdaj pametno v tem primeru: Razmišljati na stari način in jamrati in se hudovati nad sistemom ali začeti razmišljati in drugače investirati svoj čas ter s tem z manj dela dobiti več.
Zdaj ni več pomembno koliko delaš ampak kaj delaš. Tako pač je...naj vam gre še ne vem kako v nos in se upirate tem trditvam je jasno da držijo kot pribite. Znak idiotizma je zame delati nekaj isto iz dneva v dan in pričakovati drugačne rezultate.
Mene ne ganejo vaša nestrinjanja z naštetimi dejstvi in govoričenjem da imam otročje razmišljanje. To je zame celo pohvala in kompliment...kajti vedno sem si želel ohraniti del otroškega razmišljanja v sebi in sem si zaprisegel da se mu ne odrečem in se mu nisem! Biti odrasel in zrel je dolgočasno in stresno. :P

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 23. Maj. 2008 11:48

ryu10kyu napisal/-a:Realnost je vedno v glavi posameznika...za nekoga je realno kupiti si novega cliota v eni uri ali dnevu za drugega pa v parih letih :)
Gre se pa za iznajdljivost vsakega posameznika...pa tudi koliko je ambicijozen kar se denarja tiče. Nekaterim denar pomeni več nekaterim manj...tistim ki več so pač pripravljeni vlagati v znanje kako zaslužiti več kot imajo...tistim ki pa ne pa pač vlagajo drugam in širijo znanja na drugih področjih.
Dočim za delavce ki delajo za tekočim trakom ne vem kam oni vlagajo svoj čas in kakšne cilje imajo v življenju.

Glej, ali priznaš, da današnji svet potrebuje tudi delavce za tekočim trakom? In če jih, kako lahko rečeš, da ti je vseeno, kako malo zaslužijo in kako živijo, saj so si sami krivi?
Ja, strinjam se, da se je treba soočiti z realnostjo in se do neke mere prilagoditi. To pa ne pomeni, da rečeš, kako je vse fino in fajn. Ker ni.

Zato še vedno obstajajo države kot institucije oblasti. Čeprav se vedno bolj uklanjajo diktatu kapitala. Države bi morale bolj ostro postaviti meje. Recimo, da je razumljivo (v kolikor je razumljiv človeški egoizem), da hoče lastnik podjetja čimvečji dobiček in nič drugega. Zato pa bi morala biti zakonodaja o minimalnem dohodku, delovnem času, pogojih dela itd.

Vem, problem je globalizacija. Že tako je Evropa "preveč" (v narekovajih zato, ker je po mojem mnenju premalo) socialna, da bi bila konkurenčna azijskim državam. Ampak - a res nobeden ne vidi dlje od lastnega nosu? Lahko zamižimo in rečemo, da sta Azija in Afrika daleč? Nista daleč. V Sredozemskem morju je polno čolnov, ki jih vase zagledana Evropa pošilja nazaj, od koder so prišli.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov