Življenjski standard v Sloveniji

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 9:03

Mah...pomoje Slovenci jamrajo ker ne znajo z denarjem delati.
Jaz še iz prej, ko sem drugače razmišljal da kolikor denarja sem imel toliko sem ga porabil...torej ko sem si prihodke drastično dvignil sem imel občutek da kaj naj zdaj s tem denarjem viška in sem si potem kupoval bedarije...od dragih oblek do jesti zunaj v dražjih restavracijah do zapravljanja za žure in alkoholiziranja ter razvratništva, do kupovanja raznih ostalih brezveznih stvari...mlada neumna glava...ampak sedaj sem se skuliral in vem kako z denarjem :D
Ljudje ponavadi ko si zvišajo prihodke si tudi zvišajo odhodke...večja plača prinese tudi dražja oblačila, dražje dopustovanje, dražje restavracije, dražji avto, itd. In človek je spet v začaranem krogu...

Je pa res da pa človek s 300-400-500€ ne more živeti človeku dostojno življenje za moj okus. Jaz sem včasih toliko samo za mobitel plačal jebemu :roll: S težkimi mukami sem sedaj prilezel na okoli 50-70€

Kar se pa kruha tiče pa se ga je, tisto kar se pa ne poje se pa kruhove cmoke naredi potem kdaj...saj ni nujno da je samo za race a ne :wink:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 19. Maj. 2008 9:14

useen bolš racam k u smeti :)

se pa strinjam, k se dohodki povečajo se tud potrebe zvišajo, taka je pač narava ljudi.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 19. Maj. 2008 9:26

ryu10kyu napisal/-a:
Je pa res da pa človek s 300-400-500€ ne more živeti človeku dostojno življenje za moj okus.

To zato, ker imaš ti zelo drag okus :P (kar se vidi že po tvojem računu za telefon)
Razlika je, če ima človek 500 evrov samo zase, ali če ima 500 evrov in dva osnovnošolska otroka. V tem drugem primeru pa tudi jst ne vidim, kako sfolga.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 9:31

jullia_ napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:
Je pa res da pa človek s 300-400-500€ ne more živeti človeku dostojno življenje za moj okus.

To zato, ker imaš ti zelo drag okus :P (kar se vidi že po tvojem računu za telefon)
Razlika je, če ima človek 500 evrov samo zase, ali če ima 500 evrov in dva osnovnošolska otroka. V tem drugem primeru pa tudi jst ne vidim, kako sfolga.

Pa saj nimam več toliko računa za mobitel...ali si spregledala...50-70€ imam zdaj? :gruebel:
Saj pravim da ne vem kako folk preživi s tem denarjem...500€ ne moreš preživeti...pa tudi če je tvoje stanovanje ali hiša...saj že stroški ti več kot polovico tega denarja poberejo...kje je šele hrana in obleke pa ostale zadeve? :nixweiss:
In glede na to da ima ogromno upokojencev in delavcev tak prihodek je res standard teh slovencev zelo blizu nule ali pa celo nekaj v minusu. Da človek hodi v službo in si tudi stroškov življenja s tem ne more pokriti je žalostno. Ali pa da je celo življenje delal nekje da bo nekoč lahko vsaj dostojno živel, pa tudi tega na stara leta ne doživi! :roll:
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 10. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 19. Maj. 2008 9:36

Pontifex Maximus napisal/-a:
Mahagonij napisal/-a:Uredu, bom refraziral, ker mam poln kufr tega sranja s temi izjemami.

Obstaja mocna statisticna korelacija med izobrazbo in inteligenco ter potrosniskimi navadami in kvaliteto obnasanja.

Ok zdej se mi pa lahko vsi nekam usedete z "jst poznam enga...".

Jest jih poznam več, ne sam enga...

Jaz jih v podjetju kot delam poznam 80% takšnih s fakultetno izobrazbo.
Celo imam občutek, da tile pisarnjarji in šefi celo bolj pijejo od delavcev.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 19. Maj. 2008 9:39

jullia_ napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:

Se strinjam. Bistveno drugače je, če preživljaš samo sebe, ali če ti ni potrebno najemnine plačevat.
Zaposlena sem v dokaj kao dobri in ugledni firmi, ampak navadni delavci imajo tukaj po 500 eur plače, kasneje penzijo 400 eur. Oni najbrž ne zapravljajo 70 eur za telefon!
Tukaj pa najbrž pišete tisti, ki niste proizvodni delavci.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 9:46

orhideja1 napisal/-a:Tukaj pa najbrž pišete tisti, ki niste proizvodni delavci.

Proizvodni delavci ne sedijo za računalnikom in med šihtom ne brskajo po cosmo forumu :P :D
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 19. Maj. 2008 9:51

ryu10kyu napisal/-a:
Pa saj nimam več toliko računa za mobitel...ali si spregledala...50-70€ imam zdaj? :gruebel:

Nisem spregledala, ampak to se mi zdi še vedno ogromna cifra. Pri nas računi za vse 3 mobitele skupaj ne dosežejo te cifre. In sploh si ne predstavljam, da bi naša familija po tem merilu dala 200 evrov samo za mobitele.

Točno o tem govorim, to ni normalen standard, to je precej nadstandardno. In dokler si bo folk postavljal takšna merila za to, kaj je življenjski minimum, bodo sami sebe smatrali za občinske reveže in se pomilovali.
Hkrati pa vsi trdijo, da so v ex-jugi bolje živeli. Mogoče so imeli samo manjša pričakovanja, takrat sploh nihče vedel ni, kaj je prenosni telefon, laptop in solarij.

Ne smatram tega foruma za popolnoma reprezentativni vzorec mlajše populacije, a vseeno je registriranih kar par tisoč uporabnikov. In glede na najbolj aktualne teme o fitnesu, brazilski depilaciji, xyz štacunah, vseh mogočih vrstah kozmetike... si upam trdit, da obstaja ogromno ljudi, ki si lahko vse te stvari privoščijo. Pa niti slučajno niso poceni.
Seveda ne govorim za vse, ker mi je popolnoma jasno, da nekateri nimajo nič, kaj šele, da bi si lepotne tretmaje privoščili. Ampak standard se meri glede na povprečje in po mojih opazovanjih slovensko povprečje še zdaleč ni švoh.
Uporabniški avatar
dve olivi
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a dve olivi » 19. Maj. 2008 9:53

*zeljka* napisal/-a:pr nas je tko, kruh če nam ostane star ga damo racam, ostalo hrano več al manj pojemo, kdaj se kšn jogurt pokvar.

finančno pa tko, učasih je mami od plače lahk 100€ dala na stran, zdj ne more več.
pa nismo nobena razsipniška familija k usak dan po trgovskih centrih hod pa kup 3/4 stvari k jih ne rab.

lih zadnic smo se o tem pogovarjal, sej se da dat na stran kaksnih 100 evrov mesecno, sam ne smes cez mesec kupit nic razen hrane in se pri hrani zlo na ceno gledat
eh
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 19. Maj. 2008 9:57

odvisno pr kakšni plači.
če maš ti 600€ + dva otroka + stroške hiše/stanovanja + hrano + šola ti ne ostane nč.
pa da maš še kšn kredit za hišo...
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 10:01

Ja kaj pa cigareti? Za čike gre vsaj 60-70€ na mesec...ogromno teh ljudi kadi...jaz vem ko sem delal preko študenta po proizvodnih obratih...tam vsi kadijo..torej jim gre okoli 15% plače samo za cigarete :D

Pa v bistvu ni v tem fora..najbolj hecno mi je to, da se mora človek da lahko preživi odrekati vsem živim stvarem.
Lahko kdo reče jah saj se da preživeti pač ne kupiš tistega mesa ki ga hočeš ali pa ne kupiš milke ampak trgovinsko znamko čokolade in te fore...
Hočem povedati da mi je grozno to da mora človek ki pošteno dela gledati kaj bo kupil in kaj ne...da nima možnosti izbire!
To pa je neka situacija ki da človeku za misliti o standardu...na koncu bomo že do tega prišli da bo nekdo rekel ah pa saj se da preživeti. Saj voda iz pipe teče pa lahko vodo pijem namesto mleka in sokov. Pa saj ne rabim mesa jesti ali pa zelenjave in sadja. Dokler si lahko paradajsovo omako in makarone kupim od trgovinske znamke je še vse v redu. :roll:
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 19. Maj. 2008 10:02

*zeljka* napisal/-a:odvisno pr kakšni plači.
če maš ti 600€ + dva otroka + stroške hiše/stanovanja + hrano + šola ti ne ostane nč.

Pa kaj ti je :eek:
600€ da preživiš dva otroka? Pa da plačuješ s tem stroške stanovanja? pa da imaš za obleke in šolske potrebščine s tem denarjem? pa hrano?
Ne da ti nič ne ostane...ampak si globoko v minusu! :eek:
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 19. Maj. 2008 10:21

jullia_ napisal/-a:Ne smatram tega foruma za popolnoma reprezentativni vzorec mlajše populacije, a vseeno je registriranih kar par tisoč uporabnikov. In glede na najbolj aktualne teme o fitnesu, brazilski depilaciji, xyz štacunah, vseh mogočih vrstah kozmetike... si upam trdit, da obstaja ogromno ljudi, ki si lahko vse te stvari privoščijo. Pa niti slučajno niso poceni.

Ja, to je res, ampak kolk js opažam, je na tem forumu kr velik punc, ki še delajo prek študenta, zravn mal študirajo, živijo zravn staršev ... seveda si pol lahk vse to privoščijo - če pa majo celo plačo praktično za sebe. Da bi js zdle delala mal prek študenta, bi se mi super godilo - da bi dobla vsaj ene 200-300evrov na mesec od plače (kar je še mal), 200evrov mam štipendije, položnc mi ni treba plačvat, kreditov nimam - ma 200evrov na mesec bi lahk kamot zagonla zgolj za luskuz. Mal druga pesem pa je, ko si enkrat na svojem, ko maš še kakga otroka za preživlet, ko maš kup položnc in še kakšn kredit povrhu ... In ne mormo zdej določat standarda na podlagi enih študentov ki nimajo drugih stroškov kot račun za mobitel plačat (pretiravam, sej vem da so še takšni in drugačni stroški, sam pač hočem povedat kak približno je).
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 19. Maj. 2008 10:34

ryu10kyu napisal/-a:
*zeljka* napisal/-a:odvisno pr kakšni plači.

Pa kaj ti je :eek:
600€ da preživiš dva otroka? Pa da plačuješ s tem stroške stanovanja? pa da imaš za obleke in šolske potrebščine s tem denarjem? pa hrano?
Ne da ti nič ne ostane...ampak si globoko v minusu! :eek:

pa veš kok je takih?
jz jih kr ene par poznam k tko živijo...
žal se morjo stvarem, ki so meni samoumevne odpovedat.
plača prodajalke v trgovini je okol 600€ v merkatorju, zdj pa da je ta prodajalka samohranilka...
žalostno res žalostno, da se morjo eni prebijat iz dneva v dan, medtem ko se lahko drugi razsipavajo.

pa ne mi rečt zakaj ni pa v šolo hodila!
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 19. Maj. 2008 12:12

ryu10kyu napisal/-a:
orhideja1 napisal/-a:Tukaj pa najbrž pišete tisti, ki niste proizvodni delavci.

Proizvodni delavci ne sedijo za računalnikom in med šihtom ne brskajo po cosmo forumu :P :D

Če je tole letelo name, si se precej zmotil. Nema tega v službi.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov