Življenjski standard v Sloveniji

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 18. Maj. 2008 10:36

Točno o tem govorim. Verjetno hodijo Avstrijci in Hrvati k nam v šoping, da so cele dneve vsi parkplaci polni, na blagajnah pa vrste. Ker Slovenci smo itak reveži in si ne moremo nič privoščit.
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 18. Maj. 2008 15:30

dve olivi napisal/-a:men je kruh ze zdaj predrag in ker ga vcasih moram vreci stran ker ga ne pojemo, si ga pripravljam doma in po potrebi.
standard se nam pa od vstopa v eu navidezno zvisuje, v resnici pa znizuje, sej si mlada druzina z dvema povprecnima placama lahko placuje najemnino in tanka bencin da lahko do sluzbe pride, na koncu meseca ne ostane skoraj nic, vcasih so si lahko kupili kaksno nepremicnino al pa sli na morje..

Tudi pri nas si doma pečemo kruh, ker je znatno ceneje. Nikoli ga ne mečemo v smeti. Ostanke pa poje pes.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 18. Maj. 2008 17:21

Smetka_ napisal/-a:Včeraj je recmo v HM bla norija,totalna. Vrste dolge do daske,ljudje pa v roakh predvsem tiste bolj cheap izdelke,zaradi unih bonov. Dokler city park poka po šivih,in vsi ostali nakupovalni centri,dokler pred merkatorjem ne dobim parkirplaca in čakam v vrsti za do gore naloženimi vozički je zame standard v sloveniji odličen.

Tudi jaz tega ne štekam. Po štacunah je toliko ljudi kot bi zastonj dajali, oz. bi bili narod bogatašev. Po drugi strani pa pripoveduje moja mama, ki je na šoli zaposlena kot socialna delavka, da ima polovico staršev finančne težave pri plačilu šolske malice, učbenikov, da ne govorim o izletih, šolah v naravi,... Kaj so res takšne razlike med ljudmi, da nekateri nakupujejo polovico več kot bi rabili, drugi pa nimajo niti za šolsko malico?
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Maj. 2008 17:36

Ali pa ljudje nimajo za šolsko malico, ker kupijo pol več, kot bi potrebovali. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 18. Maj. 2008 17:39

kr.ena napisal/-a:Ali pa ljudje nimajo za šolsko malico, ker kupijo pol več, kot bi potrebovali. :wink:

Samo vseeno, če že nimaš se mi zdi, da je bolje, da plačaš otroku malico, kot pa mu za popoldan kupiš čokolado.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Maj. 2008 17:42

Midve to veva, vsi pa ne. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 18. Maj. 2008 17:46

Najbrž so izjeme ja, ampak tole narašča, tako da mislim, da ni vse več čudnih ljudi. Je pa tudi res, da nekateri za avto imajo, pri hrani pa zategujejo pas.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 18. Maj. 2008 17:49

Ja. In poznam primere, ko ljudje, ki živijo od socialne pomoči, najdejo denar, da kupijo otroku dražji mobitel od mojega, potem so pa spet na Karitasu, ker jim zmanjka za položnice.
Verjetno želijo doseči, da se otrok ne bi čutil prikrajšanega, ampak to ni način ...
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Pontifex Maximus » 18. Maj. 2008 17:52

[quote="kr.ena"]Ali pa ljudje nimajo za šolsko malico, ker kupijo pol več, kot bi potrebovali. :wink:[/quote

To je IMHO to. Ker taisti otrok npr. po šoli hodi v taboljših oblekah, doma majo 4 avte, tamav ma npr. mp3 predvajalnik, tabolši GSM...ipd. :roll: :roll:
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 18. Maj. 2008 19:03

cvetkaaa napisal/-a:
Smetka_ napisal/-a:Včeraj je recmo v HM bla norija,totalna. Vrste dolge do daske,ljudje pa v roakh predvsem tiste bolj cheap izdelke,zaradi unih bonov. Dokler city park poka po šivih,in vsi ostali nakupovalni centri,dokler pred merkatorjem ne dobim parkirplaca in čakam v vrsti za do gore naloženimi vozički je zame standard v sloveniji odličen.

Tudi jaz tega ne štekam. Po štacunah je toliko ljudi kot bi zastonj dajali, oz. bi bili narod bogatašev. Po drugi strani pa pripoveduje moja mama, ki je na šoli zaposlena kot socialna delavka, da ima polovico staršev finančne težave pri plačilu šolske malice, učbenikov, da ne govorim o izletih, šolah v naravi,... Kaj so res takšne razlike med ljudmi, da nekateri nakupujejo polovico več kot bi rabili, drugi pa nimajo niti za šolsko malico?
Naj ti podam alternativno hipotezo: Ljudje so idioti. Mogoce te bo presenetilo, ampak ogromno stvari v zivljenju je odvisnih od pameti in izobrazbe. Ljudje k znajo zasluzit, ponvad tut znajo denar razumneje porabjat, za oboje rabis pamet. Ce gres v lokalen bar pogledat tam nikoli ne vidis mojega fotra, ali pa fotra od katerega od mojih prijateljev(vsi so univerzitetno izobrazeni). Kar vids tm so razni zidarji etc...ki pijejo vsak dan in govorijo da majo placo v kurcu. Visenje v lokalih tega ne izboljsa. Pred leti sm se peljal po cesti dveh cesarjev. In vsaka kuca je bla lesena gor pa 3 satelitske. Mi tega nikol nismo kupil. Ene par fotrov tle v vasi je mel hude avtomobile in so porabljal po pol miljona za razne dodatke in opremo. Ti isti ljudje so mel probleme placat svoji hcerki solske izlete. Mi smo menjal na 5 let avtomobile nizjega srednjega razreda. Kdo zapravlja denar na lotu? Zihr ne visji sloj. Jst mam naprimer jurja racuna za mobitel, tle gor vidis folk k ima vse tja do 100 eur(fucking insane).

Imam tudi sorodnike, ki so dejansko revni(mat je sivilja v muri etc), ampak moram rect, da poznam pa veliko veliko vec "revezev", k so mel trikrat tok kesa v raznem plehu, elektronskih zadevicah in raznih ostalih potratnih stvareh, kot nasa druzina, pa ceprav so meli manj kesa.

In navsezadnje jst sm mel sluzbo v BTCju neki casa in sem bil kar zgrozen koliko ljudi je tam dopoldne. Srednjesolke s kupom vreck(zakaj niso v soli? jst bi svojga otroka klofnu v naslednji tedn ce bi to pocel) in pa odrasli ljudje(zakaj ta folk ni v sluzbi? V 20 letih se ne spomnim, da bi mat kdaj si prosto vzela v sluzbi, da bi sla nakupovat).

Folk lahko govori o standardih kolikor hoce, ampak dokler ne bodo nakupovalni centri dopoldne notr mel samih upokojencev, jst nic ne verjamem.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 18. Maj. 2008 19:29

No, no Mahagonij tukaj pa malo pretiravaš. Od mojega fanta fotr je doktorsko izobražen pa ga ravno tako vidiš v lokalčku, ko zavije tja na pijačo. Mislim,da tu ni merilo izobrazba. So pa določene gostilne kjer se mogoče tam zbira samo čuden folk.
Glede dopusta in nakupovanja: Nekatere mame med dopustom gredo na morje, druge pa mogoče kaj za otroke nabavit ali zase. Če hočeš robo malo pregledati, primerjati cene, ti to sigurno vzame eno dopoldne časa.
Glede upokojencev pa tole: Mislim, da je njihovo dopoldansko pohajkovanje po trgovinah bolj druženje in preganjanje dolgčasa kot pa množično zapravljanje.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 18. Maj. 2008 23:14

Uredu, bom refraziral, ker mam poln kufr tega sranja s temi izjemami.

Obstaja mocna statisticna korelacija med izobrazbo in inteligenco ter potrosniskimi navadami in kvaliteto obnasanja.

Ok zdej se mi pa lahko vsi nekam usedete z "jst poznam enga...".
Uporabniški avatar
Pontifex Maximus
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Pontifex Maximus » 18. Maj. 2008 23:29

Mahagonij napisal/-a:Uredu, bom refraziral, ker mam poln kufr tega sranja s temi izjemami.

Obstaja mocna statisticna korelacija med izobrazbo in inteligenco ter potrosniskimi navadami in kvaliteto obnasanja.

Ok zdej se mi pa lahko vsi nekam usedete z "jst poznam enga...".

Jest jih poznam več, ne sam enga...
Uporabniški avatar
dve olivi
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 2. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a dve olivi » 18. Maj. 2008 23:45

jagoda-malina napisal/-a:Tudi pri nas si doma pečemo kruh, ker je znatno ceneje. Nikoli ga ne mečemo v smeti. Ostanke pa poje pes.

jest ga ponavad za racke zbiram, vendar mi ne rata vedno tja prit
eh
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 19. Maj. 2008 8:52

pr nas je tko, kruh če nam ostane star ga damo racam, ostalo hrano več al manj pojemo, kdaj se kšn jogurt pokvar.

finančno pa tko, učasih je mami od plače lahk 100€ dala na stran, zdj ne more več.
pa nismo nobena razsipniška familija k usak dan po trgovskih centrih hod pa kup 3/4 stvari k jih ne rab.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov