Življenjski standard v Sloveniji

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 15. Maj. 2008 13:17

jullia_ napisal/-a:no ne se razburjat, ker je lepo napisal, da so tudi najemnine višje. Torej verjetno nakupne cene tudi. Sploh bi bilo pa malo trapasto sklepat, da so cene stanovanj nižje, če je ostalo vse dražje, kajne.

Meni se pa zdi, da je za preživetje prav malo pomembno koliko so cigareti in alkohol. Tukaj se pogovarjamo o stroških stanovanja.
Vsekakor se v Italiji boljše živi kot tukaj.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 15. Maj. 2008 13:25

ryu10kyu napisal/-a:Jaz mislim da je večji problem v tem, da ljudje mislijo da morajo biti nujno lastniki svojega stanovanja

Jaz tudi mislim, da moram biti nujno lastnik svojega stanovanja, ker si ne predstavljam, da bi potem, ko bom v penziji s 300 eur pokojnine plačevala 500 eur najemnine za stanovanje. Moja mami, ko je bila najemnica je za najemnino plačevala 20% svoje plače. Jaz bi za takšno stanovanje danes porabila 60% svoje plače.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 15. Maj. 2008 13:37

jagoda-malina napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:no ne se razburjat, ker je lepo napisal, da so tudi najemnine višje. Torej verjetno nakupne cene tudi. Sploh bi bilo pa malo trapasto sklepat, da so cene stanovanj nižje, če je ostalo vse dražje, kajne.

Meni se pa zdi, da je za preživetje prav malo pomembno koliko so cigareti in alkohol. Tukaj se pogovarjamo o stroških stanovanja.

Po čem pa to sklepaš? Jochie je vsaj cene čikov in pira navedel, ti pa čisto nekaj na splošno opletaš, da se tam bolje živi. Ob uvedbi evra so se cene tudi njim zvišale do neba. Ravno zadnjič je bilo v medijih poročanje o cenah kruha v Rimu. Ampak najlažje je nekaj splošnega trdit ane.
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 15. Maj. 2008 13:49

jullia_ napisal/-a:
jagoda-malina napisal/-a:

Po čem pa to sklepaš? Jochie je vsaj cene čikov in pira navedel, ti pa čisto nekaj na splošno opletaš, da se tam bolje živi. Ob uvedbi evra so se cene tudi njim zvišale do neba. Ravno zadnjič je bilo v medijih poročanje o cenah kruha v Rimu. Ampak najlažje je nekaj splošnega trdit ane.

Brez problema trdim, ker imam tam sestrično, ki si je sedaj brez problema vzela kredit za stanovanje. Jaz pa v Sloveniji takšne možnosti nimam.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 15. Maj. 2008 13:51

A po novem se standard meri po količini piva in cigaretih. Potem je pa pri nas visok. Skrajno bolno mi je, da ima nekdo za pivo in cigarete, medtem, ko za preživnino za otroka pa nima.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 15. Maj. 2008 14:00

[quote="Foxy-lady"] je napisala:
Nekoc so ljudje v trgovini kupili samo tisto, kar so nujno rabili. Kateri od vas gre dandaes v trgovino in kupi samo tisto kar res rabi za zivljenje? Jaz vem, da nisem taksna. Lahko grem po meso v trgovino in mleko, pa bom vidla en lep svecnik, pa bom ga morala kupiti. Al pa se 10 drugih prckarij, katere sploh niso nujne za prezivetje.[quote]

Jaz takšna nisem, kupim kar rabim. Nepomebnih stvari ne nabavljam.

Mislim pa da je bistvena razliko koliko si nekdo lahko privošči.
Primer: jaz stanovanja ne rabim, ker se bom preselila k fantu v zgornji štuk v hišo, ne rabim nekega varčevanja, velikih stroškov,... in bi si lahko marsikaj drugega privoščila za ta denar, marsikaj nepomebnega nabavila,... Ampak k sreči sem navajena varčevati in ne zapravljam.
In drugi primer: Lahko fant ne bi dobil tega stanovanja in bi se pojavila potreba po nakupu stanovanja, gradnji hiše, ipd..Potem bi nastal zelo velik strošek, ki ga midva sedaj nimava.
Ne predstavljam si res ne, da bi si morala kupiti stanovanje
Zadnjič spremenil cvetkaaa, dne 15. Maj. 2008 19:22, skupaj popravljeno 5 krat.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 15. Maj. 2008 14:19

jagoda-malina napisal/-a:Brez problema trdim, ker imam tam sestrično, ki si je sedaj brez problema vzela kredit za stanovanje. Jaz pa v Sloveniji takšne možnosti nimam.

Jst imam pa strica iz Ljubljane, ki si je pred kratkim kupil novega audija in si privoščil potovanje v Mehiko. A vidiš, en Slovenec in ena Italijanka dobro živita, torej standard ne tu in ne tam ni slab :P
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 15. Maj. 2008 14:23

cvetkaaa napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:Jaz mislim da je večji problem v tem, da ljudje mislijo da morajo biti nujno lastniki svojega stanovanja

Jaz tudi mislim, da moram biti nujno lastnik svojega stanovanja, ker si ne predstavljam, da bi potem, ko bom v penziji s 300 eur pokojnine plačevala 500 eur najemnine za stanovanje. Moja mami, ko je bila najemnica je za najemnino plačevala 20% svoje plače. Jaz bi za takšno stanovanje danes porabila 60% svoje plače.

Kako boš pa stroške za stanovanje plačala s 300€?
Malo povprašaj mamo ali očeta koliko stane elektrika, voda, hrana, ogrevanje,itd. :wink:
Poleg tega...ali si pomislila da se ti lahko zgodi da boš v 30letih za kolikor želiš vzeti kredit...morda vmes izgubila službo, ali pa zbolela ali pa dobila otroka ali karkoli že pač. Kaj misliš da se bo zgodilo ko ne boš zmogla plačevati obrokov za stanovanje? In ali misliš da bo obrok 30 let isti ali se bo zviševal skozi leta?

Ali je morda že kdo kdaj pomislil da ljudje živijo v stanovanjih vrednih 300.000€ pa za jesti nimajo doma in denarja za stroške plačati?

Poleg tega to da je tvoja mama takrat pač tako malo plačala je bilo zato ker ni bilo kapitalizma (socijalizem bratsvo in jedinstvo)...kaj pa kapitalizem prinaša se pa itak ve...zunaj je džungla in noben ti nič ne bo dal...sam si moraš obrok najti ali dobiš pa ostanke oz. drobovino( in si posledično lačen...ali pa čez Janšo pljuvaš...pesde Janšasto :lach: )...velike kose mesa pa drugi pojedo
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 15. Maj. 2008 14:58

ryu10kyu napisal/-a:Ali je morda že kdo kdaj pomislil da ljudje živijo v stanovanjih vrednih 300.000€ pa za jesti nimajo doma in denarja za stroške plačati?

Ma pustmo preseravanje, js ne rabim stanovanja za 300.000€, js bi bla ze srecna ce bi si lahk nekoc privoscla eno skromno dvosobno stanovanje (ce predvidevam, da bom verjetn tud kakga otroka mela, bom dvosobnega rabla), ampak seveda si ga ne bom mogla - lahk sparam kot budalo, lahk mi starsi se zlo vlk prispevajo zravn, pa bom vseen mogla blazne kredite najemat da si bom lahk kej takga privoscla. Sploh recimo v LJ - tle so stanovanja cist precenjena. Moj stric je zivel v Parizu pa je reku da se cene stanovanj tle (govorim za LJ) zlahka primerjajo s cenami tam - kje je tu logika? Majo verjetn v Franciji ljudje ne sam 1x visje place kot pri nas.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 15. Maj. 2008 15:05

no angel napisal/-a:
ryu10kyu napisal/-a:Ali je morda že kdo kdaj pomislil da ljudje živijo v stanovanjih vrednih 300.000€ pa za jesti nimajo doma in denarja za stroške plačati?

Ma pustmo preseravanje, js ne rabim stanovanja za 300.000€, js bi bla ze srecna ce bi si lahk nekoc privoscla eno skromno dvosobno stanovanje (ce predvidevam, da bom verjetn tud kakga otroka mela, bom dvosobnega rabla), ampak seveda si ga ne bom mogla - lahk sparam kot budalo, lahk mi starsi se zlo vlk prispevajo zravn, pa bom vseen mogla blazne kredite najemat da si bom lahk kej takga privoscla. Sploh recimo v LJ - tle so stanovanja cist precenjena. Moj stric je zivel v Parizu pa je reku da se cene stanovanj tle (govorim za LJ) zlahka primerjajo s cenami tam - kje je tu logika? Majo verjetn v Franciji ljudje ne sam 1x visje place kot pri nas.

Trg nepremičnin v SLoveniji je tudi zato tako drag ker si vsi želijo imeti svoje lastno stanovanje. In ko je bil še Jazbinškov zakon si je ogromno ljudi kupilo takrat stanovanja za 10.000 ali kakšna gor tedanjih mark...
V Sloveniji je ogromno lastnikov stanovanj...in velika želja po imeti lastno stanovanje. Trg gradi cene in dokler bo trg nepremičnin tak kot je bodo take cene kot so..niso regulirane z ničemer :D

http://www.luxuryrealestate.com/scripts ... vPage&pp=8

Poglej za hec ceno rezidence v novo gradnji na elitni lokaciji v Dubaiu in primerjaj s ceno nepremičnin v Sloveniji, pa ti bo vse jasno :wink:
Da ne govorimo o azurni obali kjer so cene hiš zelo podobne Portoroškim cenam...malo pobrskaj za hec in se igraj :D
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 15. Maj. 2008 19:23

jullia_ napisal/-a:
jagoda-malina napisal/-a:Brez problema trdim, ker imam tam sestrično, ki si je sedaj brez problema vzela kredit za stanovanje. Jaz pa v Sloveniji takšne možnosti nimam.

Jst imam pa strica iz Ljubljane, ki si je pred kratkim kupil novega audija in si privoščil potovanje v Mehiko. A vidiš, en Slovenec in ena Italijanka dobro živita, torej standard ne tu in ne tam ni slab :P

Ja samo tvoj stric je najbrž kaki poslovnež. Moja sestrična pa navadna frizerka!!
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 15. Maj. 2008 19:27

ryu10kyu napisal/-a:
cvetkaaa napisal/-a:

Kako boš pa stroške za stanovanje plačala s 300€?
Malo povprašaj mamo ali očeta koliko stane elektrika, voda, hrana, ogrevanje,itd. :wink:
Poleg tega...ali si pomislila da se ti lahko zgodi da boš v 30letih za kolikor želiš vzeti kredit...morda vmes izgubila službo, ali pa zbolela ali pa dobila otroka ali karkoli že pač. Kaj misliš da se bo zgodilo ko ne boš zmogla plačevati obrokov za stanovanje? In ali misliš da bo obrok 30 let isti ali se bo zviševal skozi leta?

Ali je morda že kdo kdaj pomislil da ljudje živijo v stanovanjih vrednih 300.000€ pa za jesti nimajo doma in denarja za stroške plačati?

Poleg tega to da je tvoja mama takrat pač tako malo plačala je bilo zato ker ni bilo kapitalizma (socijalizem bratsvo in jedinstvo)...kaj pa kapitalizem prinaša se pa itak ve...zunaj je džungla in noben ti nič ne bo dal...sam si moraš obrok najti ali dobiš pa ostanke oz. drobovino( in si posledično lačen...ali pa čez Janšo pljuvaš...pesde Janšasto :lach: )...velike kose mesa pa drugi pojedo

300 eur? Tolikšne se napovedujejo pokojnine, če še ne veš.
Koliko stane elektrika, voda, hrana,... dobro vem, ker vse to plačujem.
Jaz ne jemljem nobenega kredita, ne vem od kje ti ta podatek?
To, da so bili včasih boljši časi, ko je bilo manj kradljivcev pa itak vsak ve.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 15. Maj. 2008 19:30

No angel a pa ti veš kaj pomeni dvosobno stanovanje?
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 15. Maj. 2008 19:46

jullia_ napisal/-a:Jst imam pa strica iz Ljubljane, ki si je pred kratkim kupil novega audija in si privoščil potovanje v Mehiko. A vidiš, en Slovenec in ena Italijanka dobro živita, torej standard ne tu in ne tam ni slab :P

Ne vem, če se je treba na forumu hvalit kakšen avto si je kupil tvoj stric. Rajši povej kje si je denar nagrabil za njega?
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 15. Maj. 2008 20:00

orhideja1 napisal/-a:No angel a pa ti veš kaj pomeni dvosobno stanovanje?

Ne, ne vem.

Pol mi pa povej kak nej en par z otrokom zivi v enosobnem stanovanju, ce si ze pametna. :roll:
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov