Življenjski standard v Sloveniji

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 14. Maj. 2008 15:34

no angel napisal/-a:Sam mi je pa čudno - če mal pogledaš po cesti, še zmeri vidiš same neke fajne al pa npr. zlo solidne avte - pa se kr sprašujem, od kod ljudem dnar.

Neka statistika pravi, da Slovenci v povprečju zapravimo tretjino mesečnega dohodka za avtomobil. V bistvu več, kot si lahko privoščimo, saj so tukaj še vsi ostali stroški.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 14. Maj. 2008 15:46

g00fy_qa napisal/-a:
no angel napisal/-a:Sam mi je pa čudno - če mal pogledaš po cesti, še zmeri vidiš same neke fajne al pa npr. zlo solidne avte - pa se kr sprašujem, od kod ljudem dnar.

Neka statistika pravi, da Slovenci v povprečju zapravimo tretjino mesečnega dohodka za avtomobil. V bistvu več, kot si lahko privoščimo, saj so tukaj še vsi ostali stroški.

Sej za večino stvari zapravimo več, kot bi si lahko privoščili. Vem, da bom zaradi te izjave spet napizdena, ampak večina Slovencev živi krepko čez svoj proračun.
Že tale forum je zlata jama argumentov. Vsak drugi dan v šopingu, največ postov v temi Zadnji nakup, konec meseca pa jok, ko denarja zmanjka in proklet Janša.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 14. Maj. 2008 16:56

Janša je kriv :willnicht: :aerger: Pol ko bo Pahor bo pa Pahor kriv da ni centov bakrenih v denarnici :rofl:

Jah...najlepša možna varijanta za ujeti se na limanice kapitalizma je vzeti kredit...tam se začne podganja dirka...in tam se lepi dinarčki obračajo in verjetno zaradi tega banke v Sloveniji ratejo kot gobe po dežju :D
Kredit za avto, pa kredit za stanovanje, pa kredit za kakšen dopust, pa kredit za nakup pohištva in bele tehnike...
Seveda bo marsikdo sedaj zajokal ja kako naj si pa potem kaj kupim sploh kdaj če ne s kreditom? Ali pa kako naj vzamem kredit če imam premajhno osnovo? :yau:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 14. Maj. 2008 21:42

Kar se stanovanj tiče ni normalno in vsekakor je za to kriva tudi vlada, da dopušča, da je tako!! Jaz, če bi dala vse prihranke na stran, si stanovanja ne bi mogla kupit.
Avtomobili so pa itak slovenska bolezen. Avto mora bit dober pa tudi, če stradaš.
Uporabniški avatar
Smreka
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 16. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Smreka » 14. Maj. 2008 21:52

Kar se mene tiče, se mi sanja ne, kako bi sploh lahko kupila kadarkoli stanovanje. Ko sem bila še v prejšnji službi in sem zaslužila recimo 1000 evrov neto, mi je ženskana banki rekla, da lahko dobim 40.000 evrov kredita. Recimo da imam nekaj našparano, pa recimo da ne moreš našparat več kot par tisoč evrov, glede na to, da nekje živiš in plačuješ najemnino. No povejte mi sedaj, kaj naj kupim s 45.000 evrov??? Garsonjero 20 kvadratov na Jesenicah? Super res, sploh nej mam potem pa še otroka.Pa 1000 evrov neto NI slaba plača!
S tem da NIKOL nism mela avta vrednega več kot 1000 evrov, ker mi dol visi kaj mam, samo da dela. Vse kar sem si privoščila, so bile kakšne počitnice enkrat letno. Nekaj za cunje, za kozmetiko skoraj nič, preseravam se ne, večino pa za položnice in najemnino!
Jah..tko je...nimam ne bogatih staršev ne bogatega moža... Mogoče bo pa treba v to smer razmišljat :)
ana27
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ana27 » 14. Maj. 2008 22:04

Smreka čisto tako je kot si napisala. Veliko jih zasluži še manj. Da ne govorimo kakšne so na banki obresti :evil:. Potem pa govorijo kako malo je otrok. Kam naj jih pa dam?
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 15. Maj. 2008 8:55

ja žalostno je to.
če maš plačo 1000€, 10let ne smeš nč zapravt da lahk našparaš 120.000€ in si kupš stanovanje v okolici lj.
sj otroc so pa lahk tud pr 50-ih, u vrtc ga ne boš ti pelu ampak te bo otrok porivu na vozičku pred sabo :roll:
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 15. Maj. 2008 9:29

poglejte kako je npr. v italiji...

tam je povprečna plača 1200€, pivo stane 4€ v baru (pri nas 1,7-2€), cigareti so preko 4€ (pri nas dobra 2€), najemnine, zavarovanje avtomobilov, itd, itd so tudi višje...

mislim, da povprečen slovenec živi boljše od povprečnega italijana...
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 15. Maj. 2008 10:38

kokrkol pogledaš je človk razočaran k ugotovi, da si ne more kupt stanovanja/hiše oz. si lahko če se vsemu kar ni nujno za preživetje odpove.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 15. Maj. 2008 11:26

Jochie napisal/-a:poglejte kako je npr. v italiji...

tam je povprečna plača 1200€, pivo stane 4€ v baru (pri nas 1,7-2€), cigareti so preko 4€ (pri nas dobra 2€), najemnine, zavarovanje avtomobilov, itd, itd so tudi višje...

A veš, da mi je prav malo mar koliko stane pivo in cigareti, ker mi to ni življenjsko potrebno!! Stanovanje je pa nujno!!
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 15. Maj. 2008 11:38

no ne se razburjat, ker je lepo napisal, da so tudi najemnine višje. Torej verjetno nakupne cene tudi. Sploh bi bilo pa malo trapasto sklepat, da so cene stanovanj nižje, če je ostalo vse dražje, kajne.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 15. Maj. 2008 12:16

cvetkaaa napisal/-a:
Jochie napisal/-a:poglejte kako je npr. v italiji...

A veš, da mi je prav malo mar koliko stane pivo in cigareti, ker mi to ni življenjsko potrebno!! Stanovanje je pa nujno!!

verjetno so tudi šotori in prikolice pri nas cenejši... :P :P :P
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 15. Maj. 2008 12:29

Ma dobr, so tud cene stanovanj visje, ampak mislim, da po placah pa Slovenijo in Italijo vseen ne mormo primerjat. Primerjamo lahk s taksnimi drzavami ki so priblizno na istem "nivoju". Itak da ce je visji standard, visje place, jasno da so tud vse ostale stvari mal drazje.
Zadnjič spremenil no angel, dne 15. Maj. 2008 14:52, skupaj popravljeno 1 krat.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 15. Maj. 2008 12:37

Jaz mislim da je večji problem v tem, da ljudje mislijo da morajo biti nujno lastniki svojega stanovanja, da ljudje kupujejo preveč draga vozila glede na svoje prihodke(kajti potem pridejo še registracija, bencin, prekrški, parkirni listki, popravila, itd.) in se šele začne z nakupom avta zgodba odvijati.
Torej če ljudje s plačo 1000€ ne bi bili tako obsedeni da pa zdaj morajo imeti bolj draga oblačila in bolj drag avto in dražje počitnice in dražje in večje stanovanje...bi veliko lažje živeli!
In dejstvo je in to vedno zagovarjam, da tudi če bi imeli ljudje 2000€ plače jim ne bi bilo dovolj čez čas, kajti povečali bi si stroške in privoščili dražje stvari in bi spet jokali da nimajo za živeti in kako težko jim je.
V ta koš nisem dal ljudi ki se prebijajo iz meseca v mesec s 400€ plače!
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
Foxy-lady
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 17. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Foxy-lady » 15. Maj. 2008 13:00

Se strinjam z ryu10kyu.

Ne samo, da so se zvisale cene zivljensko nujnih dobrin. Zvisale so se nase potrebe.

Nekoc so ljudje v trgovini kupili samo tisto, kar so nujno rabili. Kateri od vas gre dandaes v trgovino in kupi samo tisto kar res rabi za zivljenje? Jaz vem, da nisem taksna. Lahko grem po meso v trgovino in mleko, pa bom vidla en lep svecnik, pa bom ga morala kupiti. Al pa se 10 drugih prckarij, katere sploh niso nujne za prezivetje.

Nepremicnine pa so ze drug problem. To pa je res nenormalno, kaksne so cene, sploh tam v Lj. Smo med prvimi na lestvici v Evropi po cenah nepremicnin. Mislim, da bi se morala drzava malo pobrigati. Dobro, tudi pri nas v Prekmurju so se solidne cene, ampak prav opazno je, kako se vsako leto dvognejo cene. So pa tudi dosti manjse place kot v Lj. Sploh te novogradnje so postale zelo drage.

Mi je pa bilo vsec, kar so naredili v Prlekiji v eni obcini za mlade druzine in mislim, da bi morali povsod po Sloveniji to narediti. Namrec obcina je prodajala zemljsca oz. gradbene parcele po smesno nizkih cenah za mlade druzinice, da so si lahko ustvarrili svoj domek. To se mi je zdelo res nekaj najlepsega. Kot ste ze omenili, kako naj clovek sploh ima otroka in skrbi za njega, ce se sebi ne more skora privosciti eno normalno stanovajne.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov