Ooo fina tema, sem prav vesela
Doma ločujem že dolgo, tudi meni grejo na živce organski odpadki in smrad, zadnjič sem imela balkon odprt odpadke pa v vrečki in je blo v parih urah cel kup mušic zato sem tudi jaz že razmišljala o nakupu ene srednje velike plastične posode s pokrovom pa potem to dol odneseš streseš in splakneš.
Strinjam se tudi odlaganja embalaže (tega se nabere neverjetno veliko pa čeprav kar pazim) ker moraš vsako posebej stlačit skozi odprtino...seveda si zmeraj malo umazan, ker pač flaše ipd. niso čisto čiste...Jaz jih ne splakujem doma (pa me linčajte

), ker pod prvo so že zabojniki umazani in pod drugo ne vem kok je kej ekološko, če porabim kar nekaj litrov vode da splaknem embalažo. Jo pa vedno iztočim čisto do konca.
Za čiščenje večinoma uporabljam Froscheve proizvode, sploh praške, dam jih minimalno. Po moje je problem pranja brez praškov to, da se madeži ne razmastijo na oblekah, pa ne mislim madežev od olja ipd. ampak tudi človeško telo pušča neke vrste maščobo na oblekah. Kopalnico in odtoke dostikrat pucam s kisom ampak mi res smrdi, pa še okna ni v kopalnici tako, da je to kar podvig potem.
V trgovino grem povečini s svojo vrečko (tisto iz blaga), če pa že sem brez vzamem papirnato. Vso zelenjavo, če kupujem v trgovini dam v eno vrečko pa nalepke gor in je to to.
A je mogoče katera gledala 100 mile challenge? (
http://100mile.foodtv.ca/) Men se zdi zamisel odlična, je ekološko, je zdravo in podpira lokalne pridelovalce. Ok mogoče ne gre to čisto 100% ampak vsaj nekih 70% bi se pa brez problema dalo glede na to, da je to radij cele Slovenije
Ugotovila sem tudi, da v Sloveniji že obstaja nekaj podobnega (lokalno pridelana hrana) in sicer mojatrznica.si (se mi zdi) in ideja je res kul, dostavijo ti za teden zelenjave v zabojčku ali pa pač kar naročiš, vse sezonsko in pridelano lokalno.
Ker žal je tako, da je veliko hrane, ki jo jemo osiromašene in notri ni dovolj hranil, kar pa ni čudno,če paradižnik ki ga kupiš zori nekje na enem avionu ali ladji in ne zares na njivi.
Skratka, če bi mela opcijo bi z veseljem tudi delala kaj v tej smeri eko/bio ampak zaenkrat tega ni tako, da samo doma poskušam poštimati kar se da
Za razne domače recepte za pranje ipd. bom pa pogledala doma, ker jih definitivno imam.