Zakaj je nekdo, ki izstopa iz večine, označen za čudnega?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
sonč|ka - Komunikatorka
- Na forumu od: 2. 7. 2005
- Kraj: Maribor
kalanhoja napisal/-a:Vse bolj si zastavljam vprašanje zakaj je npr. ženska, ki ima pri 40ih doktorat, službo v kateri uživa, svoje stanovanje, svoj avto, svoj čas zase,... za večino ljudi čudna, medtem ko bi morala biti poročena, imeti otroke, biti doma za štedilnikom in se družiti z svojimi vrstnicami, ki imajo družino.
Zakaj je nekdo, ki izstopa iz večeine, vedno označen za čudnega?
Zakaj bi moral vsakdo imeti enako življensko pot?
Kaj vi menite o tem?
Zakaj? Mislim, da je razlogov več. Na to vpliva predvsem človeška zgodovina, saj je funkcija ženske že od zmeraj ta, da skrbi za potomce in ostale družinske člane. In ta nek pogled se prenaša iz generacije v generacijo in to na nek način ostaja del našega pogleda na svet. Zato že malim punčkam dajejo igrače v obliki dojenčka, posode, kuhinj ipd., ker se pričakuje od njih, da ko bodo velike bodo pa gospodinje.
Še bolj pomembno pa se mi zdi to, da so okoli nas reklame, ki prav tako spodujajo takšno življenje. V reklamah vidimo mamice, ki skrbijo za svoje otroke (za pralni prašek) ...
In če je to neko splošno družbeno pričakovanje za ženske bo potem, s stališča družbe, vsaka ženska, ki pa teh pričakovanj ne izpolnjuje označena kot odklonska, kot čudna..kot tista s katero je nekaj narobe.
Tako pač je..in še nekaj časa tudi bo, dokler ne bodo začele te 40-letnice z doktoratom in brez družine prevladovati..čeprav jaz osebno mislim, da se to vseeno ne bo zgodilo nikoli.
-
majchy84 - Debatorica
- Na forumu od: 22. 3. 2006
Meni so prijatelji že nehali utrujat, zakaj nobenega nimam, ker sem jim razložila in razumejo, da ne mislim bit s "kar enim", samo zato, da bi imela fanta. Tako da s tem nimam problemov, s starši pa na srečo tudi ne. Drugače je pri sorodnikih, ki jih vidim parkrat na leto. Ena teta me čisto vedno vpraša, kdaj bom pripeljala s sabo kakšnega fanta. Neki časa sem bila še tiho, zdj pa vsakič rečem, da nisem vedela, kerga bi pripeljala pa sem raje vse doma pustila Malo so se že umirili, če pa mi bojo še naprej najedali, bom začela govorit, da sem hotla pripeljat svojo punco pa mi starši niso dovolili
-
sting - Sramežljivka
- Na forumu od: 3. 2. 2010
Nekako je zmeraj bolj zanimivo kaj se z nekom drugim dogaja(v tem primeru s tabo), kot pa da bi pometali pod lastnim pragom. Iz svojih izkušenj lahko povem, da so se v moje življenje vedno vtikali tisti, ki so sami s sabo imeli največ problemov. Mislim pa, da se vsakomur da jasno dopovedat, kje so meje in da smo dovolj stari, da si odločitve o svojem življenju postavljamo sami-brez, da bi nam drugi "solili" pamet. Vsak naj najprej uredi svoje življenje.
Dokler boš ti sama zadovoljna s svojim načinom življenja in s svojimi odločitvami, bo vse ok. Konec koncev: nihče drug ni odgovoren za tvojo srečo kot samo ti sama.
Dokler boš ti sama zadovoljna s svojim načinom življenja in s svojimi odločitvami, bo vse ok. Konec koncev: nihče drug ni odgovoren za tvojo srečo kot samo ti sama.
- orhideja1
- Kofetarica
- Na forumu od: 29. 10. 2007
- Kraj: Ljubljana
Kot pravijo drugi, običajno se v življenje drugih vtikajo tisti, ki bi morali pometati pod svojim pragom.
Tudi jaz sem enkrat rekla eni ženski, ki je nekaj utrujala glede tega, če imam fanta, da jih imam toliko, da ne vem za katerega bi se odločila. Da vidite njen nehvaležni pogled
Mislim, da se kar najde nekaj uspešnih žensk, starejših od tebe in še brez otrok, npr. Katarina Kresal, Natalija Verboten,...
Tudi jaz sem enkrat rekla eni ženski, ki je nekaj utrujala glede tega, če imam fanta, da jih imam toliko, da ne vem za katerega bi se odločila. Da vidite njen nehvaležni pogled
Mislim, da se kar najde nekaj uspešnih žensk, starejših od tebe in še brez otrok, npr. Katarina Kresal, Natalija Verboten,...
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Najlaže je to narest tako, da se priključiš nekomu, ki že nekaj počne. Smotano je, če sam uletiš v neko čisto novo okolje, bolj fajn je, če te nekdo predstavi in prebije led.
Konkretni predlogi so pa enaki kot vedno - vse vrste hobijev, ki si jih lahko zamisliš, izberi pa nekaj, kar te tudi samo po sebi veseli, nova poznanstva so samo bonus.
Konkretni predlogi so pa enaki kot vedno - vse vrste hobijev, ki si jih lahko zamisliš, izberi pa nekaj, kar te tudi samo po sebi veseli, nova poznanstva so samo bonus.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
^^Vse lepo in prav, problematično je tukej, če sem prav razumela, da se to ni zgodilo enkrat, dvakrat..ampak da kar ne odnehajo s komentarji glede njenega stanja/življenja - takrat pa mislim, da noben zdrav človek ne bi več dovolil stalnega vtikovanja.
- nivea9
- Kofetarica
- Na forumu od: 5. 6. 2009
Se mi zdi, da nekatere ženske merijo svoje uspehe tudi s čim drugim kot s številom otrok.
Mi je pa ravno danes padla v oči Alenka Tetičkovič, ki mislim, da je rodila okrog 40-ega leta. Ona mi je fenomenalna, ker dela tosta kar hoče in takrat, ko hoče.
Mi je pa ravno danes padla v oči Alenka Tetičkovič, ki mislim, da je rodila okrog 40-ega leta. Ona mi je fenomenalna, ker dela tosta kar hoče in takrat, ko hoče.
- chiqqa
- Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 9. 2006
mene bl zanima, zakaj u tem svetu ni normalno da je človk veseu, sproščen, za zajebancijo...da ga trga? da ti pol usi govorijo a si ti na drogi, k si skos vesela pa maš skos tok energije?..zakaj je v tem cajtu to tok čudno in ni 'nezaželjeno' oz. nenormalno?In da se kao nj tak folk umiri, k v tem smislu, ej žou mi je zate,zihr je to sam farsa, v seb pa nesrečen pa iščeš v čem tolažbo? hahaha v čem že da uživaš pa kej spijš pa nazdravlaš usemu, življenju )? a zdj morjo bit pa kr vsi zamorjeni pa cel čas sam jamrat pa ne gledat pozitivno v naprej pa da jih use ubije...čeprou je treba ohranjat eno trezno mejo, zdj če ti kdo umre, valda nauš skaku...pač kako se že temu po sociološko gleda..konformnost pa odklonskost ampk tega pa nerazumem, kva je folk fouš al kva da sami ne znajo bit tok veseli, si narest po svoje, uživat? =)--k jz res nevem več kva da jim rečem, razn da lepo da se ubadajo z mano da jim polepšam dan s svojimi izjavami, lol pa da se mi jeb* za te določene
-
PooHika - Komunikatorka
- Na forumu od: 8. 1. 2010
Zato, ker je toliko ljudi, ki so nesrečni, ker si sami zapletajo življenje z malenkostmi, ki tega niso vredne. Poleg tega pa se obremenjujejo z drugim folkom ter nesrečo, ki jo občutijo v sebi, želijo z obrekovanjem in posmehovanjem prenesit na druge. Sami v sebi so nesrečni, in potem to prav privoščijo še drugim.
Je pa potem odvisno kakšen človek si, ali se boš s takšnim ljudmi in stvarmi obremenjeval, ali boš to dopustil, ali pa boš enostavno živel svoj life dalje, neobremenjeno z takšnim folkom (ki včasih sploh neve in se ne zaveda, zakaj je na tem planetu ), živel za tisto kar ti je všeč, počel kar ti je všeč, užival, ter se izogibal ljudem, ki so tako (pre)obremenjeni z malenkostmi. Skratka živel tako kot ti sam hočeš - to je življenje
Je pa potem odvisno kakšen človek si, ali se boš s takšnim ljudmi in stvarmi obremenjeval, ali boš to dopustil, ali pa boš enostavno živel svoj life dalje, neobremenjeno z takšnim folkom (ki včasih sploh neve in se ne zaveda, zakaj je na tem planetu ), živel za tisto kar ti je všeč, počel kar ti je všeč, užival, ter se izogibal ljudem, ki so tako (pre)obremenjeni z malenkostmi. Skratka živel tako kot ti sam hočeš - to je življenje
- orhideja1
- Kofetarica
- Na forumu od: 29. 10. 2007
- Kraj: Ljubljana
Eni se res čist preveč vtikajo v druge (kako je kdo oblečen, kam kdo gre, kakšen avto ima kdo, kdo se s kom druži, koga vse pozna. Najbolj bolna mi je pa izjava ene, ki za vsako reče kako je debela pa je večina teh bolj suhih od nje. Ne vem, a misli, da s temi izjavami potem ona izpade suhica. In za vsakega kako si lahko privošči to in ono, samo pa skoz hodi na dopuste.
- T00Mika
- Debatorica
- Na forumu od: 26. 2. 2010
No tega nisem in nikoli ne bom razumela, obremenjevanje z drugimi ljudmi, zakaj oni tako živijo, zakaj je nekdo z nekom, kaj počne, kako to počne, kako je oblečen, zakaj se nekdo poroči, zakaj ne...
Dejstvo je, da se nekateri za določene korake v svojem življenju odločajo predvsem zaradi okolice in njihovega mnenja, morda tudi "vpliva" na njih, in pri takšnih ljudeh lahko ugovotimo, da ne znajo razmišljat s svojo glavo, uporabljati svojo pamet, predvsem nevedo, kaj v življenju hočejo. Takšni ljudje imajo več kot očitno probleme sami s sabo.
Potem pa je tukaj še druga skupina ljudi, ki pa se s takšnimi ljudmi obremenjuje, jih obrekuje, dobesedno ugotavlja in realizira, zakaj so se za določen korak odločili tako in ne drugače. Tako so se odločili, saj bodo sami živeli s to odločitvijo, nevem zakaj bi se potem mi, posamezniki s temi njihovimi odločitvami sploh obremenjevali, se poglabljali v to, ker tako in tako se nas ne tiče, pa četudi so se odločili povsem drugače kot bi se mi. Vsak se odloči,tako kot se želi - glede na okolico ali pa na podlagi lastnih želja.
In mene to sploh ne moti, na podlagi česa sprejemajo odločitve v življenju in ne obremenjujem se s tem, kako bi se v takšnem primeru odločila sama. Sprejemam drugačno mišljenje, ki ga marsikdo ne. Sploh pa ljudje, ki se tako radi obremenjujejo s takšno vrsto ljudi, tudi ti imajo pogosto sami s sabo probleme, niso zadovoljni v življenju, iščejo napake na drugih, a ponavadi jih imajo sami največ, katerih se ne zavedajo ali pa se jih ne želijo zavedat. Jaz pa pravim, naj vsak živi, kakor mu ustreza, naj se odloča, kakor mu paše, naj se oblači, kakor mu paše, naj počne kar želi, četudi popolnoma drugače, kot bi se odločila jaz. Dokler te odločitve ne vplivajo name in moje življenje, me drugi ljudje, pa četudi so to kolegice, znanci, ne zanimajo in se ne mislim obremnjevat z nepomembnimi stvarmi, kot so to, kdo in kako vpliva na njihove odločitve ali celo njihovo življenje.
Dejstvo je, da se nekateri za določene korake v svojem življenju odločajo predvsem zaradi okolice in njihovega mnenja, morda tudi "vpliva" na njih, in pri takšnih ljudeh lahko ugovotimo, da ne znajo razmišljat s svojo glavo, uporabljati svojo pamet, predvsem nevedo, kaj v življenju hočejo. Takšni ljudje imajo več kot očitno probleme sami s sabo.
Potem pa je tukaj še druga skupina ljudi, ki pa se s takšnimi ljudmi obremenjuje, jih obrekuje, dobesedno ugotavlja in realizira, zakaj so se za določen korak odločili tako in ne drugače. Tako so se odločili, saj bodo sami živeli s to odločitvijo, nevem zakaj bi se potem mi, posamezniki s temi njihovimi odločitvami sploh obremenjevali, se poglabljali v to, ker tako in tako se nas ne tiče, pa četudi so se odločili povsem drugače kot bi se mi. Vsak se odloči,tako kot se želi - glede na okolico ali pa na podlagi lastnih želja.
In mene to sploh ne moti, na podlagi česa sprejemajo odločitve v življenju in ne obremenjujem se s tem, kako bi se v takšnem primeru odločila sama. Sprejemam drugačno mišljenje, ki ga marsikdo ne. Sploh pa ljudje, ki se tako radi obremenjujejo s takšno vrsto ljudi, tudi ti imajo pogosto sami s sabo probleme, niso zadovoljni v življenju, iščejo napake na drugih, a ponavadi jih imajo sami največ, katerih se ne zavedajo ali pa se jih ne želijo zavedat. Jaz pa pravim, naj vsak živi, kakor mu ustreza, naj se odloča, kakor mu paše, naj se oblači, kakor mu paše, naj počne kar želi, četudi popolnoma drugače, kot bi se odločila jaz. Dokler te odločitve ne vplivajo name in moje življenje, me drugi ljudje, pa četudi so to kolegice, znanci, ne zanimajo in se ne mislim obremnjevat z nepomembnimi stvarmi, kot so to, kdo in kako vpliva na njihove odločitve ali celo njihovo življenje.
-
Ksenija Zupanc - Sramežljivka
- Na forumu od: 27. 3. 2010
- Kraj: Rimske Toplice
Po mojem ni čudna, samo ima druge vrednote kot nekateri. Tudi športniki niso čudni, če dajo športno kariero pred ostelo in npr. pustijo šolanje. Pač ji več pomeni kariera kot družina. Mogoče se pač ne vidi v vlogi matere in žene. Ali pa še ni srečala THE ONE.
Čudni so tisti, ki ne sprejmejo ljudi takšne, kot so.
Čudni so tisti, ki ne sprejmejo ljudi takšne, kot so.
- Trdonja
- Sramežljivka
- Na forumu od: 24. 3. 2010
Družba že od nekdaj ne odobrava nečesa novega oz. nekaj kar ni v skladu z družbenimi "moralami". Ljudje pač imamo priučene družbene norme kaj in kako se človek naj obnaša in vede v družbi, kakšna pozicija v družbi se od tebe pričakuje, da jo zasedeš ipd.
Žalostno, večina ljudi prevzame moralne vrednote večine in si ne upa pokukati iz te "hiške moralnih vrednost" katera mu je družbo zgradila. Kajti v njej se počuti varnega in ve, da mu ne more nihče nič očitat.
Le redkokdo pa je dovolj sposoben in si upa, da dejansko zapusti "moralno hiško" in dela tisto kar je njemu všeč (v okviru načela ne škoduj drugemu seveda) in ne kar morala predpisuje.
Tak da, če nekdo hoče bit samski in se posvečat karieri, ko je že 40 let star, naj se, če v tem uživa!
Če hoče nekdo imet partnerje samo zato, da se dol daja z njimi, naj se!
EDINI razlog zakaj sem se pridružil temu forumu je to, da se tu ljudje pogovarjajo o temah, ki so drugače v prosti družbi tabu, o katerih se ne bi smelo pogovarjat.
Pustite ljudi, ki živijo v moralno hermetičnih zaprtih celicah naj gnjijejo v njih. Jaz bom delal to kar je meni všeč in se požvižgam na komentarje teh ljudi, ker so v mojih očeh navadni strahopetci.
Žalostno, večina ljudi prevzame moralne vrednote večine in si ne upa pokukati iz te "hiške moralnih vrednost" katera mu je družbo zgradila. Kajti v njej se počuti varnega in ve, da mu ne more nihče nič očitat.
Le redkokdo pa je dovolj sposoben in si upa, da dejansko zapusti "moralno hiško" in dela tisto kar je njemu všeč (v okviru načela ne škoduj drugemu seveda) in ne kar morala predpisuje.
Tak da, če nekdo hoče bit samski in se posvečat karieri, ko je že 40 let star, naj se, če v tem uživa!
Če hoče nekdo imet partnerje samo zato, da se dol daja z njimi, naj se!
EDINI razlog zakaj sem se pridružil temu forumu je to, da se tu ljudje pogovarjajo o temah, ki so drugače v prosti družbi tabu, o katerih se ne bi smelo pogovarjat.
Pustite ljudi, ki živijo v moralno hermetičnih zaprtih celicah naj gnjijejo v njih. Jaz bom delal to kar je meni všeč in se požvižgam na komentarje teh ljudi, ker so v mojih očeh navadni strahopetci.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov