Težave s sramežljivostjo

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

pirodoksin
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 1. 9. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a pirodoksin » 17. Sep. 2012 12:24

različne, ker se tudi socialna fobija pri vsakem razlikuje. jaz poznam predvsem kognitivno-vedenjske, najprej se dela na samopodobi, da dobiš realno (pozitivno) samopodobo (npr. kaj ti je na tebi všeč; btw, to ne vodi v narcisizem, ki temelji ravno na negotovi samopodobi), potem se gre za spreminanje negativnih miselnih vzorcev (npr. namesto, da razmišljaš, kaj vse se ti lahko slabega zgodi, razmišljaš o pozitivnih vidikih ali to, kar sem napisal zgoraj: vprašaš se, kaj je najslabše, kar se ti lahko zgodi ali pa se vprašaš, kaj si bodo drugi mislili o tebi, če boš naredil x in ali si bodo to res mislili) in na nazadnje še spreminjanje vedenja - postopno izpostavljanje socialnih situacijam, npr. če te je strah iti v šolo, greš najprej samo za eno uro, potem za dve itd., dokler postopoma ne premagaš straha.
tega je še cel kup, lahko malo pobrskaš po internetu, verjetno obstaja tudi kaka knjiga, recimo ena dobra avdio knjiga je Overcoming Social Anxiety, ki je v bistvu vodena psihoterapija (čeprav po moje ni najbolj učinkovita, ker ni isto, če delaš sam ali če delaš s terapevtom).

pol obstaja pa še trening asertivnosti, ki je primeren tudi za take, ki nimajo glih socialne fobije, vendar se ne znajo vedno postaviti zase, tam se pa naučiš ustrezno izrazit svoje zahteve in želje in se naučiš asertivno komunicirat. o tem tudi obstaja veliko knjig, samo spet bi moral pobrskati, ker nisem nobene bral, ker sem šel pač na trening :). mogoče se komu zdijo take zadeve bedaste, češ, še komuniciranja se moram naučit na "tečaju", ampak večini ljudi bi to lahko koristilo.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov