Težava s samozavestjo

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

zlatolaska123
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a zlatolaska123 » 28. Avg. 2012 21:46

Pozdravljene.
Imam velik problem. Že v otroštvu so me primerjali s starejšo sestro, vizualni in intelektualno. Sedaj, ko sem četrti letnik srednje šole in ne živim več s starejšo sestro, saj je ta na srednji šoli, sem opazila čustveno motnjo, ki se predvsem izraža v mojem dvoletnem razmerju. Velikokrat se primerjam z ostalimi puncami in se počutim manj dobro in lepo, ko mimo pricapljala kakšna punca. Vzrok je v moji pomankljivi samozavesti. Rada bi rešila svoje razmerje z fantom in tudi sebe, saj se moja prizadetost kaže v odnosih s prijatelji in tudi z družinskimi člani. Zelo hitro postanem ljubosumna in zelo hitro se počutim majn dobra oz. premalo dobra za to osebo.
Želim si, da tega ne bi več čustila saj to kasneje vodi v jok in prepir.
Prosim, za resne nasvete kako naj popravim svojo napako.
Najlepša hvala in LP
vrocamucka
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 22. 5. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a vrocamucka » 28. Avg. 2012 22:32

popraviš zunanjost!? sej kaka psiho profi pomoč bi ti koristla verjetno, lahko kr psihologe prašaš kakšne so šanse da ti uspejo pomagat
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 29. Avg. 2012 8:21

Za prvo silo-nove cote, frizura, make up, športanje mogoče? Tako zares pa moraš delati na sebi, preberi kakšno knjigo, na spletu imaš ogromno informacij... nima smisla, da bi se zaradi drugih sama počutila slabo. Sicer delo na samozavesti vzame ogromno časa, tako da ne obupati po prvem dnevu.
The world is as you are.
Fatalna
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 7. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Fatalna » 29. Avg. 2012 8:49

Joj ne ne bo pomagalo, pa če si najlepše bitje na celem svetu, z ne vem koliko novimi cotami in ne vem čem še vse. Sigurno je dobro, da delaš na svojem videzu in temu, da si si všeč in poskušaš, kar največ narediti v tej smeri, ampak če imaš slabo samopodobo si nikoli ne boš všeč.
Ne vem, če je krivo primerjanje s starejšo sestro, tudi sama imam občasno probleme s slabo samopodobo in neskončnim primerjanjem, ampak je zdaj že veliko bolje, samo vsake toliko, ko imam slab dan udari ven. No pa nimam lepše sestre ali kogarkoli s komer bi me primerjali.

Kaj je pomagalo meni? Spoznanje, da smo vsi drugačni in da se je nemogoče primerjati med sabo! Meni se mnogo žensk zdi oh in sploh najlepših, pa drugim sploh niso všeč in mi ne gre v glavo kako je mogoče, da kaj tako lepega nekomu ni všeč in obratno, tako, da se ne morem primerjati z drugimi.

Verjetno je nekaj na tebi, kar je nekaj posebnega. Obesi se na to! Poudarjaj to, neguj to itd. So bila obdobja, ko se mi je edina lepa stvar na meni zdela, moja lepotna pika na ličku. In to je bilo moje zatočišče, ko je prišla kakšna dolgonoga rdečelaska mimo ob kateri sem kar pozelenela od zavisti in se skrila pod stol, sem si mislila, ampak nima pa take pikice kot jaz :D.

Verjetno si že spoznala kakšnega fanta, ki ti je bil najlepši na svetu, pa sploh ni bil popoln? Jaz sem jih takih spoznala že kar nekaj :D . No tudi to je odgovor na to, kaj je lepo in kaj ne- lepi ljudje so tisti, ki jih imamo radi!

Pomagalo mi je tudi to, da se nisem ukvarjala toliko z lepoto, sem rekla ja ok taka sem, bom naredila, kar največ kar lahko iz sebe, popravila, kar me res moti (nosila sem npr. 3 leta aparat, ker me je res motilo, da nimam lepih zob), poudarila kar je lepo (se vsak dan naličim in lepo oblečem)itd. Ampak glavni poudarek bo pa na mojem mišljenju. Ne želim, da so ljudje okoli mene zato, ker sem lepa! Želim, da me spoštujejo zaradi mojega mišljenja!

Saj vem, da verjetno ne pomaga dosti, ampak potreben bo čas, da se vzljubiš in aktivno delo na tem. Ko te bodo preplavile negativne misli jih poskušaj zavestno ustavit in spremenit v pozitivne. Verjetno ti večkrat ne bo uspelo, ampak ne nehaj se truditi!
zlatolaska123
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a zlatolaska123 » 29. Avg. 2012 15:17

Fatalna napisal/-a:Joj ne ne bo pomagalo, pa če si najlepše bitje na celem svetu, z ne vem koliko novimi cotami in ne vem čem še vse. Sigurno je dobro, da delaš na svojem videzu in temu, da si si všeč in poskušaš, kar največ narediti v tej smeri, ampak če imaš slabo samopodobo si nikoli ne boš všeč.
Ne vem, če je krivo primerjanje s starejšo sestro, tudi sama imam občasno probleme s slabo samopodobo in neskončnim primerjanjem, ampak je zdaj že veliko bolje, samo vsake toliko, ko imam slab dan udari ven. No pa nimam lepše sestre ali kogarkoli s komer bi me primerjali.

Kaj je pomagalo meni? Spoznanje, da smo vsi drugačni in da se je nemogoče primerjati med sabo! Meni se mnogo žensk zdi oh in sploh najlepših, pa drugim sploh niso všeč in mi ne gre v glavo kako je mogoče, da kaj tako lepega nekomu ni všeč in obratno, tako, da se ne morem primerjati z drugimi.

Verjetno je nekaj na tebi, kar je nekaj posebnega. Obesi se na to! Poudarjaj to, neguj to itd. So bila obdobja, ko se mi je edina lepa stvar na meni zdela, moja lepotna pika na ličku. In to je bilo moje zatočišče, ko je prišla kakšna dolgonoga rdečelaska mimo ob kateri sem kar pozelenela od zavisti in se skrila pod stol, sem si mislila, ampak nima pa take pikice kot jaz :D.

Verjetno si že spoznala kakšnega fanta, ki ti je bil najlepši na svetu, pa sploh ni bil popoln? Jaz sem jih takih spoznala že kar nekaj :D . No tudi to je odgovor na to, kaj je lepo in kaj ne- lepi ljudje so tisti, ki jih imamo radi!

Pomagalo mi je tudi to, da se nisem ukvarjala toliko z lepoto, sem rekla ja ok taka sem, bom naredila, kar največ kar lahko iz sebe, popravila, kar me res moti (nosila sem npr. 3 leta aparat, ker me je res motilo, da nimam lepih zob), poudarila kar je lepo (se vsak dan naličim in lepo oblečem)itd. Ampak glavni poudarek bo pa na mojem mišljenju. Ne želim, da so ljudje okoli mene zato, ker sem lepa! Želim, da me spoštujejo zaradi mojega mišljenja!

Saj vem, da verjetno ne pomaga dosti, ampak potreben bo čas, da se vzljubiš in aktivno delo na tem. Ko te bodo preplavile negativne misli jih poskušaj zavestno ustavit in spremenit v pozitivne. Verjetno ti večkrat ne bo uspelo, ampak ne nehaj se truditi!

oh najlepša ti hvala za odličen nasvet ^^ upoštevala ga bom
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 29. Avg. 2012 15:28

poglej s te strani - fanta ŽE IMAŠ. in če ga že imaš, se pravi si mu že zadost všeč da je s tabo.

če bi bila osamljena bi razumel, sam ko že imaš fanta.. za koga drugega bi mogla bit lepa? njemu si že :D

zaradi takega bedastega sekiranja sem jaz izgubil punco, še preden je bila punca. tako rad sem jo imel, ona mi pa ni verjela ker se je sama sebi zdela neprivlačna. vcepila si je v glavo da itak sanjarim o drugih puncah in prekinila stike. jaz sem pa v resnici o njej sanjaril.
hej norci :)
celjanar
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 9. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a celjanar » 29. Avg. 2012 21:02

slovenc79 napisal/-a:zaradi takega bedastega sekiranja sem jaz izgubil punco, še preden je bila punca.

pa ne seri..izgubil si punco ki še sploh ni bila tvoja punca?
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 29. Avg. 2012 21:25

Zlatolaska: Evo, ena true story. Pogovarjala sem se z nekaj prijateljicami, vse po vrsti odlične študentke, čedne, fantje jih (nas) imajo radi ... ampak vse smo prišle na to, da se primerjamo med seboj in z drugimi ženskami in se počutimo ... saj veš; premajhne, previsoke, presuhe, predebele, premalo čedne ... itd.

Vse smo nekako prišle do tega, da smo do te slike o sami sebi prišle skozi leta, skozi odraščanje. Skozi odnos z očetom in prve odzive fantkov v OŠ. Če si želiš pridobit na samozavesti, tako zares, se moraš pač spravit vase, ugotovit, katere izkušnje so te zaznamovale in jih nekako premagat/prebolet.

Pomaga, če veš, da gre 90% žensk skozi isto v nekem obdobju svojega življenja in da tiste, ki se tebi zdijo na smrt lepe mogoče opazujejo tebe in si mislijo, da bi dale vse, da bi bile take kot ti. ;)
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 29. Avg. 2012 21:26

^^(celjanar) ja. a vidiš kaj se zgodi zarad tega?

pa nvm, kako nej drugače rečem.. kandidatka za punco?
Suzany
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 5. 6. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Suzany » 05. Okt. 2012 0:56

Se strinjam z Abby in bi dodala le to, da je primerjanje z drugimi vcepljeno v nas - vsak je po malo tekmovalen, si želi biti lepši, boljši. A žal ne moreš biti na vseh področjih. Ene ženske imajo suhe noge, druge lep trebuh, tretje so bistre, četrte imajo smisel za modo, pete so vredne zaupanja, šeste se odlično poljubljajo itd. Vsaka ima nekaj, nobena nima vsega.
Uporabniški avatar
naughtgelic
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 19. 10. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a naughtgelic » 24. Okt. 2012 18:18

Jaz sem izboljšala svojo samozavest tistega trenutka, ko sem se zavedala, da je moje življenje samo moje. Zveni čudno, ampak tako je. Zavedati se moraš, da svoje življenje kontroliraš ti! :) Če ti kaj ni všeč v svojem življenju - spremeni ga! Če si želiš kakšno spremembo, za katero meniš, da ti bo pomagala - pogumno naprej! :P
Res je, da se moraš imeti rada in se spoštovati in je težko priti do tega trenutka.. ampak se da. Vse je v glavah. Stvari, ki jih lahko spremeniš pri sebi na boljše, jih dej :)

Povem ti svoje izkušnje: pred leti, ko sem imela še preveč kilogramov, so mi ljudje govorili naj se sprijaznim, ker "tako pač je". Kao neka usoda, tako mora biti. Seveda, v teh najstniških letih so bile pri meni še druge stvari, ki so me zelooooo motile. Potem, ko sem shujšala, spremenila izgled, se pobarvala, začela skrbet zase.. sem se začela zavedati koliko sprememb pravzaprav lahko človek naredi v svojem življenju :) In takrat sem se sprijaznila s stvarmi, ki jih ne morem spremenit, npr. dejstvo da malo škiljim me je prej grozno motilo, sedaj pa, ko imam že poštimane stvari v glavi glede sebe, svoje samopodobe, svojega življenja.. tega niti ne opazim. Je pač del mene in se kljub temu imam rada. :) Nisem imela težave samo s telesno samopodobo, ampak tudi s prijatelji, družino, okolico - socialno samopodobo. Skratka - I've been a fuc* up - bad one. Ker svoje mišljenje o sebi boš spremenila takrat, ko boš videla spremembe.
Če si boš govorila 10x na dan, da si bolj lepa od drugih, da nisi taka kot sestra, da se moraš imeti rada, se prepričevala, da se moraš sprijazniti s-tem-in-tem dejstom, to žal ne bo veliko pomagalo. :) Vse bo ok, dokler te npr. spet ne bo nekdo primerjal z neko drugo punco:"Ona ima bolj ravne lase kot ti.." ipd. čeprav bo šala itd, ti boš vzela resno. In spet boš na istem :)

Želim ti povedati le, da se ne smeš sprijazniti s situacijo, ki ti ne odgovarja! :) Ker "pač tako je". Ker šele takrat, ko se boš začela zavedati sebe in tega koliko si sposobna spremeniti stvari v svojem življenju (npr. izgled, karakter, mišljenje..) boš sposobna sprejeti tudi stvari, ki jih ne moreš spremeniti, se ne boš ozirala na mnenja drugih ipd. :) Takrat se boš naučila marsikaj o sebi in boš usmerjala svoje življenje v tisto smer, ki tebi odgovarja in ga nadzorovala :)
Глаза боятся, а руки делают.
eCommerce
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 11. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a eCommerce » 24. Nov. 2012 19:55

bodi to kar si in ne misli na druge ljudi
Izdelava spletne trgovine - Merkanty
Želite poceni, moderno in interaktivno spletno trgovino ki bo prepričala vsakega obiskovalca in ga spremenila v rednega kupca?
http://trgovine.merkanty.com
kristinaKiki
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 24. 9. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a kristinaKiki » 20. Dec. 2012 16:48

slovenc79 napisal/-a:
če bi bila osamljena bi razumel, sam ko že imaš fanta.. za koga drugega bi mogla bit lepa? njemu si že :D

na prvem mestu ZASE.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 20. Dec. 2012 16:56

sam sebe ne moreš sodit. nikol, nikjer.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 23. Dec. 2012 12:11

Jst mislim, da je obcutek nizke lastne vrednosti (low self-esteem), neozdravljivo stanje. In s tem bos pac morala menedzirat skozi zivljenje, tko kot ce bi imela barvno slepoto, sepavost, zanic zobe ali kaj podobnega. Ideja, da smo vsi enaki in imamo v zivljenju enake priloznosti je pac natega.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov