Strah pred vožnjo

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Anciii
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 9. 9. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a Anciii » 08. Sep. 2015 23:35

Zdravo,
Jaz imam problem, imam grozen strah pred voznjo avtomobila. Izpit imam ze skoraj 2 leti in nisem bila ravno dosti za volanom ker me je prevec strah in vedno iscem izgovore. Zdaj je cas da opravim varno voznjo, doma so me ze prijavili vendar ne upam it ne vem niti kako bom tam funkcionirala kaj naj naredim? :/ :(
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 09. Sep. 2015 6:00

Ne skrbet, saj varna vožnja ni nič takega, verjetno je še lažje od dejanske vožnje avtomobila, vse vaje na poligonu ti itak prej dobro razložijo in demonstrirajo, potem si pa še na wokitokiju na vezi medtem ko jih izvajaš, pa še polovica jih je verjetno samo z zaviranjem povezana.. Tudi nekaj mojih prijateljic ni skoraj nič vozilo med izpitom in varno vožnjo in je bilo vsem na koncu fajn izkušnja in nič težkega.
Za zgubit strah pred vožnjo, je pa zdravilo samo vožnja. Drugače ali je mogoče vzrok tega strahu kakšna prometna nesreča iz preteklosti ali samo se še nisi privadila na vožnjo?
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Glen_Coco
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 8
Na forumu od: 23. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a Glen_Coco » 09. Sep. 2015 8:46

Tudi jaz mislim, da je edini način da se strahu znebiš, da dejansko čim več voziš in vztrajaš toliko časa dokler ne boš začutila da zaupaš vase in te ne bo več strah :) Mogoče bi bilo dobro, da se nekomu zaupaš in prosiš da te spremlja, če se tako bolje počutiš. Čeprav jaz osebno sem bila na začetku zelo živčna, če je bil kdo z mano v avtu, ker sem imela občutek da me ocenjuje in da si misli da grozno vozim, ko pa sem bila sama nisem imela težav. Bilo me je tudi strah npr tovornjakov na avtocesti in podobno, a je vse to minilo s časom in prevoženimi kilometri. :)
ŁiMon@
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 5. 9. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a ŁiMon@ » 09. Sep. 2015 11:58

Ful pomaga,da mas na zacetku nekoga zraven,ki mu zaupas. Jz sm se isto na zacetku,preden sm sla sama v avto,tresla od strahu,ampak sm bla dejansko prisiljena kupt svoj avto ze prvi teden po izpitu ker zivim na bolj odrocnem kraju,pa sm se pol kr hitr navadla,ker sm mogla it na pot (sluzba,sola). V boljr oddaljene kraje ali pa na AC sm se pa opogumla po 2 mesecih,s pomocjo prjatlov,najbolj sem se bala tovornjakov na AC,ampak ko pac moras in takrt nimas nobenga na razpolago se scasoma navadis. Na varni voznji mas pa itak instruktorje zraven,pa mi smo bli celo v skupincah po 3-4 v avtu.
Uporabniški avatar
disketa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 267
Na forumu od: 11. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a disketa » 09. Sep. 2015 15:50

Jaz sem v dveh letih pred varno vožnjo vozila mogoče 15-krat, sama nikoli. Pred samim tečajem sem nazadnje vozila pred enim mesecem. Za VV sem dobila totalno nepoznan avto, bila cela presrana, pa na koncu ni bilo nobenega problema. Zavedati se moraš, da je tečaj itak namenjen začetnikom in da večina ni izkušena v vožnji (avti crkujejo, občasni problemi s speljevanjem ipd. ). Nimaš se česa bati, resno (edino speljevanje na klancu zvadi, če ti ne gre). Preden smo začeli s 'tapravimi' vajami smo za sprostitev naredili par krogov slaloma med stožci, da vidiš, da noben ne grize. :D Pravzaprav je celoten dan potekal v zelo sproščenem vzdušju.
Moj inštruktor je bil zelo zabaven, prijazen in razumevajoč. Najtežja vaja mi ni niti enkrat uspela, pa me je na koncu potolažil, da naj se ne sekiram. :)

hayley napisal/-a: ... pa še polovica jih je verjetno samo z zaviranjem povezana..

To pa ne bo držalo. Vaje so v veliki večini namenjene temu, da se naučiš, kako se avto obnaša na spolzkem/ob aquaplaningu/pri izogibanju nenadni oviri na spolzkem, kjer mimogrede nikakor ne smeš bremzati. ;D

ŁiMon@ napisal/-a:Na varni voznji mas pa itak instruktorje zraven,pa mi smo bli celo v skupincah po 3-4 v avtu.

Mi smo na Vranskem morali biti sami v avtu. Izjeme so bili samo tisti, ki so si delili avto (dva v skupini enajstih).
In tako je dejansko tudi prav, saj pred VV marsikdo še ni vozil sam in je izkušnja zelo koristna, ker ti dvigne samozavest! Pa tako ali tako ti ob morebitni krizi na cesti (bognedaj) niti 500 sopotnikov ne more pomagati- reagiraš lahko samo ti.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 09. Sep. 2015 18:34

Pač js se nism nič zmislna glede vaj, ki vključujejo zaviranje. Delala sem vv v logatcu,kjer je manj vaj kot na vranskem,vsega skupaj enih 4 ali 5 kolikor se spomnem in dve od tega sta povezane z zaviranjem in s tem kolikšno zaviralno pot imaš,ena na suhem in ena na mokrem kolikor se spomnem..
Drugače jaz kilometrov sem že kar precej imela pred vv in se zato nisem niti preveč poglabljala v vse te stvari, bolj kot ne se mi zdi malo brezveze ta vv ali pa vsaj nekoliko predraga za to kar tam dobiš. Jaz bi zase res zelo težko rekla da sem se kaj novega tam naučila, mogoče tista zadnja vaja na terenu kjer se voziš po mokri površini v krogu in ti zablokira volan je bila edina da je bilo bolj novo..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
celjanar
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 442
Na forumu od: 9. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a celjanar » 09. Sep. 2015 22:07

Takle je pr nas zgledal ko sm vozu, nič posebnega, sploh če imaš abs in ostalo elektroniko je čisti dolgčas. No enim ni pomagal tako da če te mal obrne tut ni hudega ;)
Uporabniški avatar
disketa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 267
Na forumu od: 11. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a disketa » 11. Sep. 2015 15:16

Ojej, potem sta pa vidva res imela bedno VV, sploh za to ceno.

Sicer pa je za 'best experience' VV potrebno opravljati s starejšimi avtomobili. Ni to to, če avto vse sam popravi. :D
Teja92
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 10. 11. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a Teja92 » 10. Nov. 2015 17:54

Tudi sama sem imela strah pred vožnjo, vendar zaradi avta, ker mi je "crkno" menjalnik (katastrofa- avto ni šel nikamor in sem obstala sredi ceste) in takrat ko sem vozila, sem se zelo ustrašila in kar nekaj časa nisem hotela za volan. Prišel pa je čas ko sem morala narediti varno vožnjo, sicer bi mi šel izpit v nič in sem se morala nekako prisiliti, čeprav mi je bilo zelo težko. Ko pa sem bila tam, je bilo čisto drugače kot sem si predstavljala, sploh ni takšen bav bav, v bistvu sem uživala :D

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov