strah pred višino

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
little.miss.trouble
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a little.miss.trouble » 15. Feb. 2009 18:28

imam grozen strah pred višino...če sem kje visoko dobim kar mehke noge, se začnem trest in se oklepam vsega... včasih me strah postane že samo če vidim kako sliko slikano iz višine :/ ....pomojem je to na mene prenesla mama, ker je že od kar se pomnim panična če smo kje visoko...kar pa je zanimivo pa je da me ni strah letenja z letalom (nimam pojma zakaj)

no kakorkoli že jst sem se odločla da bom nekaj naredila da ga bom premagala in sem v to trdno odločena in res upam da mi bo uspelo :zustimm: (samo nimam pojma kako)...in zdj počasi bom dobla fajno priložnost...gremo v pariz in nebi rada zamudla eifflovega stolpa(pod nobenim pogojem...čeprav me stisne če samo pomislim na njega) še prej pa gremo v disneyland in samo upam da se bom spravla na vlak smrti pa de me ne bo pobralo...hvalabogo so mi že vsi ponudli podporo in mi je že kar malo lažje :razz:

zanimajo me vaše izkušnje, če ima še katera probleme z višino, če je komu uspelo pomagati strah in kako :?: :?: :?: ... :help:
*srčica*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 22. 10. 2005
Kraj: okolica ljubljane

Neprebrana objavaNapisal/-a *srčica* » 15. Feb. 2009 18:58

Najbolj bi ti verjetno znal pomagat kak psiholog. Mislim da se nekateri tega lotevajo celo s pomočjo hipnoze... Mal se pozanimi kdo se s tem ukvarja. če se boš tega lotla brez pomoči bo verjetno velik dlje trajal.
Velik sreče!
mia_mia
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a mia_mia » 15. Feb. 2009 18:59

Strahovi so v večini priučeni, prenešeni vzorci naših staršev, bližnjih in plod naših slabih izkušenj.

Strah pred višino je eden izmed pogostejših strahov, ki se ga da premagati, ampak kako boš morala ugotoviti predvsem sama.

Načini so različni (naštela ti jih bom nekaj, za katere vem, da so nekaterim pomagali):
1. počasi se navajaš na višino (recimo greš po zunanjem stopnišču ob večjem bloku, ter greš do meje, kjer ti je še ok in tako delaš čim bolj pogosto; sčasoma poskušaš prilezti čim višje in brez neprijetnih občutkov)
2. greš direktno v strah - torej v višave in se soočiš z njimi (bungi, polet z balonom,...) - ta metoda je zelo dvorezna, ker lahko zapanikiraš totalno in s tem samo okrepiš strah
3. plezanje, s tem ko si varovana na vrvi in tako imaš nek dodaten občutek varnosti (notranje stene imajo v tem primeru prednost pred zunanjimi, ker zaprt prostor malce jemlje občutek razdalje)

Zavedati se moraš, da izgubiti strah je težje kot ga pridobiti. Prav tako je veliko v naših glavah. ;)
zala123
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 3. 11. 2007
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a zala123 » 15. Feb. 2009 19:14

Točno takšen problem imam tudi jaz in bi se ga rada znebila. Samo zanimivo je, ker v poletu z letalom pa uživam in me ni strah. Nad kakšnimi prepadi imam pa kar trda kolena, kar blokado, isto pri vožnji v kakšnih gričih kjer je spodaj prepad, se kar izogibam robu ceste. Verjamem, da je dedno, ker ima mama iste probleme. Bom prav vesela napotkov za odpravljanje višinskega strahu :)
Uporabniški avatar
little.miss.trouble
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a little.miss.trouble » 15. Feb. 2009 19:19

Načini so različni (naštela ti jih bom nekaj, za katere vem, da so nekaterim pomagali):
1. počasi se navajaš na višino (recimo greš po zunanjem stopnišču ob večjem bloku, ter greš do meje, kjer ti je še ok in tako delaš čim bolj pogosto; sčasoma poskušaš prilezti čim višje in brez neprijetnih občutkov)
2. greš direktno v strah - torej v višave in se soočiš z njimi (bungi, polet z balonom,...) - ta metoda je zelo dvorezna, ker lahko zapanikiraš totalno in s tem samo okrepiš strah
3. plezanje, s tem ko si varovana na vrvi in tako imaš nek dodaten občutek varnosti (notranje stene imajo v tem primeru prednost pred zunanjimi, ker zaprt prostor malce jemlje občutek razdalje)

hvala ti res...bom probala kr vse načine ker se ga hočem na vsak način znebit
zala123
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a zala123 » 15. Feb. 2009 19:23

Baje obstaja neka terapija pri kateri premagaš strah, a kaj več o tem ne vem.
Uporabniški avatar
Skrat potepuh
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 15. 1. 2009
Kraj: Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a Skrat potepuh » 15. Feb. 2009 19:33

Se strinjam z mio_mio. Mogoče ti bo pomagal tut, če se skos nečesa trdno držiš, da imaš občutek varnosti. Naj te potolažim da je Eifflov stolp zelo dobro varovan in tudi če bi si želela skočit dol, ne bi mogla (samomorilci pa to)...

Pa plezanje, ja. Začni z nizkimi stenami, potem pa naprej. Zaupaj tistemu, ki te varuje...
Moj fant se je bal višine, pa se je odločil ta strah premagat in je začel plezat. Ful mu je pomagal, res, poleg tega je najdu stvar, ki jo res rad počne.
Prepadov pa takih zadev se pa še vedno izogiba in kr strese ga, ko vid mene, ki splezam na vse možne zidove in se v hribih obvezno uležem na rob prepada. Pa ga tud mineva, zanč sva plezala v Piranu po zidu pa je reku d mu je navadn... :)
Sestrco sva pa z bratom nesla na steklo na CN tower-ju pa jo skor prsilila, da se je ulegla na šipo in pogledala dol. Počas se je pol prepričala, da se šipa ne bo zlomila, samo premikat se pa vseen ni upala. Ups! :D
Upam, da se res znebiš tega, veliko sreče!
Povej mi o sanjah četudi so grešne,
zaupaj mi želje četudi so smešne.
(Feri Lainšček)
tjask
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 4. 2006
Kraj: Domžale

Neprebrana objavaNapisal/-a tjask » 16. Feb. 2009 1:03

js mam tud precej strahu pred višino, ja, tko da vem kako ti je :wink:
mogoče bi šla lahko tud v adrenalinski park v Poljubel, kjer je nek tak poligon na višini sedmih metrov in ti tud to lahko pomaga pri premagovanju težav...
aja, pa strinjam se z mio_mio...
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 16. Feb. 2009 14:28

a..
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 02. Dec. 2010 8:03, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
candy.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 21. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a candy. » 16. Feb. 2009 14:33

Meni pa višina nikoli ni delala problemov, se pa zelo neudobno in grozno počutim, če pomislim, da bi se morala kdaj plaziti po kakšnih zračnikih :o
zala123
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a zala123 » 16. Feb. 2009 17:05

~NIA~ napisal/-a:jst se bojim višine, ampak le pod pogojem da grem nekam visoko sama..
recimo ko smo šli v gore me ni blo strah tistih prepadov, ni me strah letenja z letalom, visokih mostov..
ampak na recimo ljubljanski grad se pa ne spravim.. ker me je strah tistih zavitih sopnic..
pa po požarnih stopnicah si tud ne upam.. svašta..

Mene pa je strah v gorah, medtem ko na ljubljanski grad pa lahko grem.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 16. Feb. 2009 17:24

:)
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 02. Dec. 2010 8:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 16. Feb. 2009 18:16

NIA, brez panike. Skoraj do vrha Eifflovega stolpa se da z liftom :)
Uporabniški avatar
little.miss.trouble
Komunikatorka
Komunikatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a little.miss.trouble » 16. Feb. 2009 18:33

~NIA~ napisal/-a:hehe :)
jst pa bognedaj po kakšnih 'zvitih' stopnicah, k majo luft umes da z vseh strani dol vidiš :eek: alpa požarne stopnice.. pa tud če kšno sliko alpa film vidm (kaj je biu un film, k so eni trije lopovi enga dojenčka ukradl, komedija, uglavnm kr stiskal me je ob unmu prizoru ko mali na gradbišču sedi gor na enmu tramu :/ )

kr tko če pridem kakorkol drgač 'gor' (al peš v gorah, al z avtom, al z dvigalom, po navadnih stopnicah) me pa ni strah.. recimo kšni balkoni kje gor.. sam da po stopnicah ne vidm dol pa je ql ;)

na eifflov stolp alpa na kip svobode nebi šla.. :) nikakor! če bi se dal z dvigalom gor ja, drgač ne :)

pri mni je čisto ISTO...še po stopnicah na tobogan v bazenih me kr v trebuhu stiska...zdj pa vse v paniko spravlam ko gremo v sredo na eifflov stolp :(

vam sporočim če bom preživela :D
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 16. Feb. 2009 20:01

eee
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 02. Dec. 2010 8:00, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov