"Spletni prijatelji"

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

niklop
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 11. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a niklop » 11. Jan. 2011 13:14

Hej!

Kaj menite, ali skupnosti in prijateljstva, ki se oblikujejo na spletu (forumi, facebook, myspace ipd.), zadovoljujejo enake potrebe kot skupnosti v resničnem življenju? Pri tem mislim predvsem na potrebe po bližini, prijateljstvu, pripadnosti in vključenosti..

Lp
n*
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 11. Jan. 2011 13:27

Zakaj pa ne?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 11. Jan. 2011 13:36

Moj najboljši prijatelj živi na drugi celini. Sicer sva se spoznala v živo in se potem (tega bo 5 let letos) še dvakrat srečala, a najino prijateljstvo poteka preko spleta. Kadar imam težave, vedno komaj čakam, da se slišiva, ker me zna vedno potolažiti in spraviti v dobro voljo. Ni isto, kot če bi bil tu, seveda komaj čakam, da ga (upam da še pred poletjem) spet objamem.
Drugače pa se, če je le možno, s svojimi prijatelji dobivam v živo. FB naprimer, je le dodaten način komunikacije med nami in ne nadomešča naših stikov. Žal včasih ljudje pač živijo predaleč, da bi se redno videval in takrat si pomagamo z virtualnim svetom. Bolje kot nič.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 11. Jan. 2011 14:34

valda da ne zadostujejo oz ne moreš enačit. ni ga čez skupno druženje s prijatelji na zabavi, sprehodu, kosilu, kartah... vsaj zame.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Akvamarin » 11. Jan. 2011 15:25

Me niti Fb zanima, niti myspace, niti Hi5, niti pa maram viset na telefonu in se pogovarjat ure in ure, se manj msn pa da chatam ves dan, kot kaksen psiho.

Skratka, sem za socijalizacija in druzba v zivo.
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 11. Jan. 2011 15:27

s0nckic4 napisal/-a:valda da ne zadostujejo oz ne moreš enačit. ni ga čez skupno druženje s prijatelji na zabavi, sprehodu, kosilu, kartah... vsaj zame.

:top:
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Treselle
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 29. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Treselle » 11. Jan. 2011 16:09

Vidt človeka v živo, njegove reakcije, ga skupej žurat, se zafrkavat, pogovarjat na 4 oči ... je neprimerljivo s čemerkol drugim. To je pravi svet, ne pa svet fantazij, ki se ustvarja dandanes.
Sicr kaj zelo proti fb in tem zadevam nisem, saj menim, da lahko zadevo olajšajo (npr. če je problem oddaljenost bivališč dveh oseb), tud chat zna bit supr zadeva, ki ti skrajša čas in te nasmeji, zato imajo te stvari prav tako +. sam jih nikakor ne morm enačit z videnjem nekoga v živo.
turn up the music, turn down reality
Uporabniški avatar
nanamiša
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 28. 12. 2009
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a nanamiša » 11. Jan. 2011 16:20

niklop napisal/-a:
ali skupnosti in prijateljstva, ki se oblikujejo na spletu (forumi, facebook, myspace ipd.), zadovoljujejo enake potrebe kot skupnosti v resničnem življenju?

Nikakor.
Fantje ne pozabite, ženske so nemočne le tako dolgo, dokler se jim ne posuši lak za nohte. ;)
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 11. Jan. 2011 17:51

Jaz pa ne razumem te mržnje proti tem portalom, predvsem FB. Seveda je druženje v živo bolj zabavno, ampak jaz sem preko FB-ja spet navezala stike z ljudmi iz preteklosti, predvsem osnovnošolska in srednješolska poznanstva. Je pač tako da ko pride do geografske razdalje je težje vzdrževati prijateljstvo na 4 oči in meni je prav super, da sem na primer odkrila da v istem mestu kot jaz študirajo bivši sošolci in sošolke iz OŠ in smo se začeli družit tudi ''v živo''.
niklop
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 11. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a niklop » 11. Jan. 2011 21:10

A pa se vam zdi, da pretirano zadrževanje v klepetalnicah, FB in podobnih aplikacijah lahko pripelje do odtujenosti od fizičnega sveta, oz. od realnega življenja?
Tud jaz menim, da ne moremo enačiti "spletnih prijateljev" s prijatelji iz realnega življenja. Mislim, da sta glavni funkciji klepetalnic in podobnih komunikacijskih aplikacij predvsem družabnost in zabava. Res pa je, da predstavljajo neko novo in predvsem drugačno razumevanje skupnosti, ki pa lahko kar hitro nadomesti realne stike (glede na to, da večina ljudi internet uporablja samo še za pregledovanje in urejanje svojih profilov, profilov svojih prijateljev in ljudi ki jih sploh ne poznajo). Navsezadnje se stiki na internetu formirajo na podlagi podobnih interesov ter izkušenj... Mislim, da se lahko slej kot prej zgodi, da virtualno življenje zamenjamo za realno, glede na to, da na netu nardimo karkoli, pravzaprav vse.. Res pa je, da smo ljudje družbena bitja in ne vem koliko časa bi preživeli brez fizičnih stikov.

Lep pozdrav!
n*
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 11. Jan. 2011 21:54

ne, ne strinjam se, da me fb odtujuje od prijateljev. kvečjemu smo še bolj povezani. ga redno in zelo uporabljam. najraje počvekam s kom, ko se mi ne da nikamor it. prej bi ga pač poklicala (ali pa še to ne, tako pa vidim, da je online pa se spomnem na to osebo :) ). fb ima ogromno plusov, samo znat ga je treba uporabljat. ampak niti slučajno mi ne more nadomestit mojih prijateljev.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 11. Jan. 2011 22:05

s0nckic4 napisal/-a:ne, ne strinjam se, da me fb odtujuje od prijateljev. kvečjemu smo še bolj povezani. ga redno in zelo uporabljam. najraje počvekam s kom, ko se mi ne da nikamor it. prej bi ga pač poklicala (ali pa še to ne, tako pa vidim, da je online pa se spomnem na to osebo :) ). fb ima ogromno plusov, samo znat ga je treba uporabljat. ampak niti slučajno mi ne more nadomestit mojih prijateljev.

še enkrat: :top:
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 11. Jan. 2011 22:21

jaz imam tudi enega zelo posebnega prijatelja na fb, hehehe...včasih se ne slišiva tudi po več mesecev (če ima kdo od naju partnerje), ko pa se, je pa tako, kot da bi se slišala prejšnji dan :)

se mi ne zdi, da spletni portali oddaljujejo...kvečjemu zbližujejo. In nič ne more odtehtati druženja v živo, je pa en fin način vzdrževanja stikov. :)
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a tor » 11. Jan. 2011 22:47

FB je super zadeva, če ne pretiravaš. Jaz se kar dosti večerov na teden družim s prijatelji, pa se še vseeno na FB pogovarjamo, veliko manj pa uporabljam telefon, SMSov pa nikol nisem prav rad imel.
Potrebe po bližini, vključenosti..pa ne zadovoljijo te internetne oblike "druženja".
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 19. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a claire » 12. Jan. 2011 7:20

velika razlika je, če jaz vzdržujem stik prek fb z bivšo cimro iz švedske ali z folkom, ki smo bili skupaj na mednarodnem projektu, kot če bi klepetala z ljudmi, ki so 2 ulici od mene vstran.
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]