Splav, za ali proti?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 12. Mar. 2012 19:03

Ne vem kakšne ženske ve poznate, ki kr z veseljem hodijo lepo na splave, so prelene, da bi jemale tabletke in/ali se zaščitile kako drugače, z veseljem pa grejo na dost travmatično sesanje zarodka ven..
Tle se ta tema bere kot da vsaka druga ženska raje splav dela, kot uporablja kontracepcijo.
Strinjam se z dot, nobena metoda kontracepcije ni dovolj zanesljiva, simpotermalna metoda je lih tok uporabna kot metoda "Potegn ve, predn ti pride", ker ob eni mali napaki zajebeš vse in zlahka zanosiš, zmotmo se pr vsakodnevnih opravilih, k so čist rutinska, potem pa se ne bomo zmotli ob vsakodnevnem preverjanju temperature in maternične sluzi..
Glede tega pa da ima par tedenski zarodek svoje pravice pa..mjah, je pač stvar diskusije že mnogo desetletij in sem bolj na strani raziskav, da takšen zarodek še ni bitje, ki je sposobno česarkoli drugega, razen "biti".
It was forever..but it didnt last long..
*Lani*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 1. 12. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 12. Mar. 2012 19:22

Anjeske napisal/-a:Sj je prov, da ima vsak pravico upravljat z lastnim telesom, sam otrok, k se razvija v maternici je pa tud bitje s pravicami.

Kolikor jaz vem, v maternici ni otrok, ampak zarodek. In ta zarodek mogoče tudi ima kakšno pravico, ker neko osnovno mogoče ima že vsaka trakulja, ampak nikakor nima pravice biti v maternici brez materinega dovoljenja. In zato ga mati, ki ga noče tam, odstrani. Ne ubije ga, ampak ga odstrani. In ja, to da ga odstrani ima za posledico, da se zarodek ne more razviti v otroka in ne preživi, ampak to ne pomeni, da ga je ubila ali kršila njegove pravice. Pomeni edino to, da mu ni dopustila, da bi on kršil njene pravice in se okoriščal z njenim telesom, ko ona tega ni hotela, in to je kar se mene tiče popolnoma legitimna odločitev, ker ni absolutno nobenega bitja ali celo osebe na tem svetu, ki bi ji pripadala pravica okoriščati se s telesom nekoga drugega brez dovoljenja te druge osebe. Isto tako je legitimna odločitev, da nekdo z dvema ledvicama ne stopi do bolnišnice in da ledvice enemu od neštetih bolnikov, ki jim ta manjka in ki so na čakalni listi za presaditev, tudi če ima to za posledico, da ta človek brez ledvice ne preživi. In ko nekdo taki osebi brez ledvice ne da lastne ledvice na uporabo, ga kar se mene tiče nikakor ni ubil, le dal mu ni možnost okoriščanja z njegovim telesom. Jaz res ne vem zakaj naj bi pravica do uporabe telesa in organov nekoga drugega nečemu ali nekomu kar avtomatično pripadala. :?
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 12. Mar. 2012 19:33

Opa..čudovito spisano. :D Deluje res osvežujoče, ko vsi pišejo o otrocih, kot da so največji čudež tega sveta. :D
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 5. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 19:49

z veseljem pa grejo na dost travmatično sesanje zarodka ven

odkar se dela splav tudi "samo s tabletko", ni posebnih travmatičnih dogodkov. Izgleda ubistvu kot malo močnejša menstruacija. "nič posebnega".

marsikera ženska, ko je hotla delat splav, se je na pogovoru premislila ravno zaradi tega, ker je na ekrančku od ultrazvoka videla bitje otrokovega srčka.

zarad mene nej dela vsak s svojim telesom kar hoče, mi "dol visi" za ženske, ki to delajo. Ampak to ne spremeni mojega mnenja, da sem JAZ proti splavu.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 12. Mar. 2012 19:54

Hah, za moje pojme "splav" s tabletko sploh ni splav. Ravno to, to ni otrok, to je malo močnejša menstruacija. :D
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 19:58

splaviš zarodek, torej je splav, pa če ti je všeč ali ne :zunge:
še vedno pa tak (še posebaj večkratni) splav ni tako nedolžen kot se zdi, in pusti marsikatere posledice.

(da se razumemo, ne govorim o jutranjih tabletkah)
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 12. Mar. 2012 20:01

Zagotovo ima posledice..Tako fizično kot psihično..Mah saj pravim, resno dvomim v to, da se ženske raje poslužujejo te metode, kot da bi uporabljale kontracepcijo. Tukej se gre predvsem za ženske, ki se jim ponesreči ali pa za mlada dekleta, ki zaradi svoje nepoučenosti in milo rečeno tudi neumnosti zanosijo..

Vem, da ne govoriš o jutranjih tabletkah, samo o tem kok je "otrok" dejansko "otrok", ko je še zarodek, je pač..veliko različnih mnenj. :P
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 20:25

otrok, zarodek, plod, kakorkoli...gre se vendarle za živo bitje, pri 8. tednih srček že utripa, iima že možgane, roke (le malo kasneje celo prstne odtise), noge, se premika, kmalu se lahko določi spol otroka..

ok, sej je vseen konec koncev, ta debata pač ne pelje nikamor
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 12. Mar. 2012 20:35

Nisi pa napisala, da v osmem tednu zarodek (ja, pri osmih tednih je še zarodek) ni velik niti 2 centi in ni težji od grama in nekaj.
Spol se mogoče lahko določi na nuhalni, ampak ni nujno. Pri večini se da napovedati okrog 20. tedna, odvisno je tudi kako je potem plod obrnjen. Velikokrat se mi zdi, da nekateri z opisovanjem telesnega razvoja in funkcij nabijate slabo vest ne vem...zagovornikom proste odločitve in tistim, ki so se za to odločile (ali se bi).
In še vedno sem vesela, da se dekle, ki je že v osnovi neodgovorno (sicer tudi tip, ampak je odločitev na njeni strani) lahko odgovorno (no, recimo temu tako) odloči za splav in sebi in otroku prihrani slabo življenje, slabo vzgojo itd.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 20:54

A morem res vsako stvar napisat čisto natančno, da ne pride do nesporazuma?
ja, do konca 8.tedna je zarodek, potem je pa že plod.

lahko bi napisala marsikaj, pa itak vidim, da se nesplača, ker se zapičite v vsako stvar.

nevem zakaj bi nekomu nabijala slabo vest, ker sploh nimam nič od tega. povem pa, da se jih dosti premisli, ko vidijo zarodek na ekranu (zgleda jim ravno tist ZARODEK spodbudi slabo vest).
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 12. Mar. 2012 21:00

Kak nesporazum... razlaganje, zagovarjanje svojih mnenj prej :wink:
Možno, da si premislijo ja. Možno, da jih prevzamejo čustva, slaba vest, ko dejansko vidijo tisto pikico na UZ sliki.
Nisem pa še slišala za primer, da bi punce dejansko večkrat šle delat splav, oz da bi ga izkoriščale kot izhod v sili namesto kontracepcije. Taki primeri so zame dejansko vredni obsojanja (iz moje strani, kar pa nima nekega pomena za takšno, ki to mogoče počne).
The world is as you are.
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 21:06

V Rusiji je takih povratnic ogromno, na žalost.
in kot sem že omenila, mam tako sodelavko, in ko sem bila še v osnovni, tudi sošolko, ki je imela že 2x opravljen splav (prvi pri 13letih :roll: )
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 12. Mar. 2012 21:45

^^na drugi strani pa obstaja "fenomen" najstniških mamic v, npr., VB - meni se pa to zdi še slabše, da ima otrok otroka.

*Lani*, super spisano :wtg:
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 12. Mar. 2012 22:58

Pa sj je fajn d mamo različna mnenja, kva se eni razburjate, no :D

Js poznam mnogo uporabnikov simptotermalne metode in glej ga zlomka, nepričakovanih nosečnosti ni blo še nikjer na vidiku...

Me pa zanima, od kdaj je za tiste, ki pravite, d je otrok prvih nekaj tednov samo zarodek in nič več, zares otrok?

Mi je pa primerjava darovanja ledvice in nosečnosti kot zajedalstva oziroma okoriščanja tvojega telesa mal bolna... Če si odrežeš recimo roko, pa jo prišijejo komu drugemu, si ti dejansko na slabšem. Z nosečnostjo pa ti načeloma, če gre vse lepo in prav, nisi na slabšem.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 12. Mar. 2012 23:09

Glede tega kdaj je zarodek res otrok lahko me nekej v tri krasne debatiramo, v medicinskem diskurzu pa logično prevlada, da otroka lahko splaviš do 10tedna, po 10 tednu pa pred zbornico(verjetno odvisno od tega kako zelo je otrok razvit in/ali ima kakšne morebitne težave v razvoju) in očitno je tukaj znanstveno določena meja- zarodek-otrok.
Pt.2.
Kako nisi na slabšem.. :D rataš chubby, konstantno te lulat, boli te hrbtenica, slabo ti je, ogromno stvari ne moreš počet, presredek se ti lahko raztrga(zgodi se tudi, da ženske nikoli več ne občutijo enako spolnosti po porodu) + če nimaš mame/babice, ki bi otroka varovala, gre izobrazba v pm, tudi služba, prosti čas, spanje in navsezadnje tvoj duševni razvoj :P In na koncu imamo mame, ki sovražijo biti mame, ki krivijo otroka za to, da niso izkoristile vseh svojih potencialov, niso bile uspešne v karieri, dobimo mame, ki se v svoji vlogi ne najdejo in posledično otrok trpi. Kaj šele, če primešamo še finance in vsa odrekanja, ki jih otrok ubistvu zahteva..
Takšnim ženskam bi jaz kadarkoli omogočila splav, ker bodo uničile življenje sebi in svojemu otroku.

Ampak, da bo jasno, nisem pristaš takšnih, o kakršnih ve pišete..da nevem kok splavov nrdijo, ker se jim ne da kontracepcije jemat..Jaz govorim o primerih, ki se zalomijo.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov