Splav, za ali proti?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 11. Mar. 2012 21:55

Prosim nazaj na splav..To debato o tabletkah lahko zlahka preselite v temo, ki je namenjena temu..
Hvala
It was forever..but it didnt last long..
*Lani*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 1. 12. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 12. Mar. 2012 2:45

Stina3 napisal/-a:
*Lani* napisal/-a:No, in kaj potem, če so imele tudi po deset splavov. Ne poznam okoliščin in tudi ni v mojem interesu, da bi jih poznala in odločala o tem, če je bil splav upravičen ali ne. Kar se mene tiče je upravičen kadarkoli se oseba odloči splaviti, saj je verjetno o tem ravno ona najbolj premislila in najbolj ve, kaj je zanjo najboljša opcija. :)

Vsekakor niti jaz niti ti ne moreva odlocati, kdaj je kaksen splav upravicen in kdaj ne, lahko pa imava svoje mnenje. In moje mnenje je, da je vsaka oseba, ki splave opravlja kot po tekocem traku, ena oseba prevec. Dalec od tega, da bi ji jaz to lahko ali zelela prepovedati, bi se pa vsekakor bilo treba s temi ljudmi bolj podrobno ukvarjati.

In moje mnenje je, da ne vem zakaj je nekdo desetkrat splavil in zato ne bom domnevala ničesar o tej osebi. Ni vedno in povsod lahko priti do kontracepcije in ni malo žensk, ki so neprenehno posiljevane, tudi v takoimenovanih naprednih družbah. In tudi če pozabim na vse primere razen tega neke osebe, ki se prostovoljno odloči imeti spolne odnose in uporabljati splav namesto kontracepcije, ki ji je sicer na voljo, zaradi mene tudi prav, pa naj splavlja. Jaz bi imela pomisleke glede varnosti, zdravja in praktičnosti take odločitve, ampak ne glede njene etičnosti, ker sem za to, da ima vsak pravico narediti karkoli hoče s svojim telesom, tako da mi ni s tega etičnega vidika, in mislim, da se o etičnem vidiku dejansko pogovarjamo, nič drugače, če je neka oseba imela deset splavov ali pa enega. V vsakem primeru mislim, da ji pripada pravica do splava ker se gre za njeno telo. :)
Uporabniški avatar
GnilaLimona
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a GnilaLimona » 12. Mar. 2012 14:22

Hmm.. Glede splava.

Jst mislm tako, da če je ženska posiljena, zanosi pri 12. letih (tut to se dogaja :eek: ), sem za splav. Če ženska neželeno zanosi pri recimo 20. letih, sem proti. Je pa vse odvisno od trenutne situacije (denarja, staršev, fanta itd.)
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 8. 5. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 15:44

Danes, da ni lahko priti do kontracepcije? Danes, ki jo ginekologi tako množično predpisujejo (še preveč) ? V nekaterih državah jo dobiš celo brez recepta v lekarnah. In kot smo že rekli, kondome praktično prodajajo povsod. To so samo izgovori. Ok mogoče, če si iz afrike, ampak tam tudi splava ne delajo.
Uporabniški avatar
GnilaLimona
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 28. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a GnilaLimona » 12. Mar. 2012 16:39

Se strinjam z Widow. Kontracepcija se dobi na vsakem vogalu. Od kondomov, tabletk, diafragem itd. Poznam primer ko je punca zanosila (17 let) in smo jo vprašali zakaj ni šla po tablete je rekla, da jo je blo sram ker je mislila da se bo mogla spodej slečt že pri prvem pogovoru (aja. ko si pa noseča se ti pa ni treba!? wtf!) pa tut primer ko je punca (enako pri 17 letih) izjavla, da se ji ni dalo po tabletke in je zanosila. halo? :roll:

je pa res, da nobena od teh dveh ni nardila splava.
*Lani*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 12. Mar. 2012 16:46

Ja, danes ni lahko priti do kontracepcije. Kontracepcija je draga, in ogromno držav nima zdravstvenega sistema, ki bi jo lahko ponudil vsem državljanom, ker zavarovanja ali ni za vse sloje prebivalstva ali ker ni strinjanja glede tega, da bi krilo tudi kontracepcijo. Meni se prav obrača, da že v takih državah kot je Amerika, ki jih imamo za napredne, vsako leto umirajo ženske brez potrebe, ker niso dobile kontracepcijskih tabletk, ki se uporabljajo tudi za zdravljenje nekaterih reproduktivnih bolezni. Tako da to ni le izgovor. To je kar se dogaja po svetu, tudi po takoimenovanih naprednih državah.

In ja, seveda sem v prvi vrsti takoj za to, da bi se prebivalstvo izobrazilo o seksu in kontracepciji in vedno imelo brezplačno kontracepcijo na voljo, ampak ko tega ni, naj imajo vsaj splave brez tega, da bi jih nekdo na kakršenkoli način obsojal. Sploh pa ne razumem zakaj se kot družba takoj spravimo na žensko, ki je večkrat splavila, češ da je to neodgovorno, na nekoga, ki že deset let lepo kadi v svojem domu, pa ne. Mislim, da vsi počnemo nekaj, kar bi se nekomu drugemu lahko zdelo neodgovorno, posebej ker ne pozna naših okoliščin in načina premišljevanja, ampak dokler s tem delamo nekaj svojemu telesu in ne njegovemu, se mi zdi, da je najbolje, da drug drugega pustimo pri miru in ne obsojamo. :)
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 16:54

ja je treba sexat po 10x na dan pa spermo not spustit..

zanimivo, kako je skoraj največ splavov tam, kjer je kontracepcija zastonj...
Zadnjič spremenil White_Widow, dne 12. Mar. 2012 17:22, skupaj popravljeno 1 krat.
*Lani*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 12. Mar. 2012 17:08

White_Widow napisal/-a:zanimivo, kako je skoraj največ splavov tam, kjer je kontracepcija zastonj...

Jaz res ne bi vedela kje je dejansko narejeno največ splavov. Nisem brala kakšnih preglednih statističnih podatkov na to temo. Mi je pa drugače logično, da jih je največ evidenciranih tam kjer je najbolj sprejemljiv družben odnos do kontracepcije in splava. Ker drugod potem pride pretežno v poštev tudi kakšen neuraden splav s prilagojeno uporabo zdravil, ki se drugače uporabljajo proti trebušnim težavam, artritisu in revmatizmu, in podobno.

Drugače sem dodala citat ker sem ravno odgovorila medtem, ko si spremenila kar si prej napisala, da se vidi na kaj sem sploh odgovorila. :D
Zadnjič spremenil *Lani*, dne 12. Mar. 2012 17:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 17:12

prej si omenila finančno stanje in kontracepcijo...zanimiv podatek pa je tudi, da je zmeraj več opravljenih nelegalnih splavov, za katere je potrebno plačati..torej le ni toliko zaradi denarja, ampak jaz mislim, da se gre bolj za to, kot je že GnilaLimona dala primer, da so ženske precej neodgovorne in se jim "ne da" do ginekologa oz. jih je "sram se slečt", čeprav jih ni sram dat tipu noge narazen. In kot sem že omenila, kot pravijo raziskave, ker so nekatere tako "neumne", da mislijo, da so neplodne brez kakršne koli obrazložitve in prenehajo jemati kontracepcijo. Nato zanosijo, in bežijo na splav!

Splav bi moral bit plačljiv, mogoče prvi zastonj, vsi ostali pa dragi, da te kap. Bi se ženske bolj zamislile, v kaj se spuščajo.

naj omenim še to, da je pri splavih največ povratnic. Torej ne takih, ki se jim zgodi ponesreči. Ampak takih, ki so to že dale čez in se jim to ne zdi več "nič takega".
Zadnjič spremenil White_Widow, dne 12. Mar. 2012 17:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 12. Mar. 2012 17:21

mene pa zanima, tiste ki ste za splav pod ekstremnimi pogoji (posilstvo, 15 letnica ..)
če bi k vam prišla 25/30 letnica že tretjič na splav in bi bile v komisiji, bi bile proti? bi jo prisilile, da otroko donosi in rodi ter ji kot alternativo ponudile posvojitev?

meni osebno bi se to zdel debilizem prve vrste. isto se mi zdi plačljiv splav. mi je zanimivo, kako zelo ljudi motijo pravice drugih :?
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 12. Mar. 2012 17:26

Mene ne motijo pravice drugih, moti me izkoriščanje. ZAKAJ se ni mogla zaščitit (pri 30letih pa naj bi ja bili odgovorni za svoja dejanja)?
Jaz bi ji v takem primeru splav odobrila, ampak jo istočasno kastrirala. Ker če pri teh letih ne more vzdrževat otroka, ga ne rabi nikoli.
*Lani*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 12. Mar. 2012 17:31

White_Widow napisal/-a:prej si omenila finančno stanje in kontracepcijo...zanimiv podatek pa je tudi, da je zmeraj več opravljenih nelegalnih splavov, za katere je potrebno plačati..torej le ni toliko zaradi denarja,

Ja, seveda je potrebno ponavadi plačati tudi za nelegalni splav, ampak je to ponavadi en majhen delček tega kar bi plačala za kontracepcijo ali celo za legalni splav. Za nelegalni splav namreč potrebuješ ponavadi dvanajst generičnih tabletk proti trebušnim težavam, artristisu ali revmatizmu, ki vsebujejo misoprostol ali mifepriston, in ki jih po štiri raztopiš v ustih pod jezikom vsake tri ure. Dosti lažje je v parih mesecih nabrati denar za dvanajst takih tabletk kot v enem mesecu nabrati denar za osemindvajset kontracepcijskih ali celo za eno abortivno. In še za zdravniški pregled, ki je nujen pred tem, da ti kdo izda kontracepcijske tabletke. Če imaš sploh katerokoli od teh možnosti, seveda.

Kar hočem povedati je, da nelegalni splav ni podoben tistim v filmih, kjer vzameš obešalnik ali enemu zdravniku plačaš par stotin Evrov, da te z umazanimi orodji odpre in spravi zarodek ven. Nelegalni splav je ponavadi tak, da ti nekdo pove kaj je v abortivni tabletki in greš v lekarno kupit par tabletk z isto količino aktivne sestavine, ki rečeš da so za olajševanje bolečin bolni babici, ki ima revmatizem in se sama ni mogla premaknit do lekarne, da bi jih kupila. In seveda je tak splav dosti manj prijeten od legalnega ker sestavine, ki jih uporabljaš, niso idealne za ta namen, ampak je tudi dosti cenejši in je dosti lažje priti do njega.
Zadnjič spremenil *Lani*, dne 12. Mar. 2012 17:40, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 12. Mar. 2012 17:34

kastracija ni dovoljena pred 35 letom. torej ženska se ne more kastrirat pri 25, tudi če se hoče. in prisilna kastracija kogarkoli je izjemno hud poseg v posameznikove človekove pravice, kar se lahko vidi že po protestih, ko so v moldaviji (se mi zdi) uzakonili (ali samo predlagali) prisilno kastracijo pedofilov (ali celo vseh spolnih prestopnikov).

in ja, pravica do splava ni omejena na 1x, 2x 100x. če je to oblika kontracepcije posameznice je to popolnoma njena legitimna odločitev in ima do nje vso pravico, davkoplačevalci pa moramo plačati zanjo (tako kot moramo plačati za probleme s holesterolom in srcem in ožiljem debeluhov, požeruhov in lenuhov).

sicer tudi po mojem mnenju taka ženska ni normalna, ampak ji pod nobenim pogojem ne bi te pravice odrekala, omejevala ali pogojevala.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 12. Mar. 2012 18:23

Se strinjam z Gnilo limono in white widow. Pr vsej lahko dostopni kontracepciji splav skoraj ne bi bil več potreben, vsaj ne tako množično.
Žalostno, da se ga marsikatera posluži iz čiste lenobe (ne da se mi po tabletke varianta). Kaj pa recimo simptotermalna metoda? Aja, pardon, folk je preveč len za kj takega...
Sj je prov, da ima vsak pravico upravljat z lastnim telesom, sam otrok, k se razvija v maternici je pa tud bitje s pravicami.

Podpiram samo splav v primeru posilstva.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 12. Mar. 2012 18:46

:eek: Verjetno mislite sterilizacijo ženske, ne kastracije :D

V glavnem, saj dobro veste, da nobena metoda kontracepcije ni 100% zanesljiva (razen vzdržnosti), tudi te umetne tablete ne, tako da tole z možno kontracepcijo ne more vedno skozi oz. lahko zataji :) Tako da ok, vidiš, da je počil kondom, pozabiš vzet tabletko ipd. - takrat greš recimo po jutranjo... tukaj pa sploh ne veš, redno jemlješ tablete, pa se vseeno lahko zalomi :wink:

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov