Splav, za ali proti?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 09. Jan. 2011 10:27

DM 123-si že v prejšnji temi o svetovanju punci, ki je ponesreči zanosila šel čez vse meje dobrega okusa, od tega da si na koncu napisal da se je narobe odločila, pa kaj te briga, sej ni ne tvoja punca in ne tvoja sestra (vsaj upam da ne). Grozno tečen si s tem da hočeš spremenit mnenja udeleženk foruma, tiste, ki so prosti splavu bodo še naprej proti, ne moreš nič spremeni.
O delu ginekologov pa nimam komentarja, res take bolane pišeš. To je njihov poklic, en more opravljat splav, boljše ginekolog, ki je izučen za to, kot pa nek laik tko kot je bilo 200 let nazaj, ko je ne ena umrla pri porodu ali splavu, se ti ne zdi.

Mimogrede, zame je splav resna tema, ni to nekaj kar nardiš pa potem pozabiš. Vem da je moja babi imela 2/3 splava, ne vem točno, razumem jo saj poznam okoliščine v katerih se je znašla... Za splave mi je sama povedala, nisem pa začutila da bi imela zaradi tega travme, vsaj ni na tak način o tem z mano govorila. Kontracepcije v teh časih pa tudi ni bilo. Takrat sem bila dejst mlada najstnica ko sem poslušala o tem, sem si pa vseeno ustvarila svoje mnenje. Babi se me naučila ogromno zadev v življenju, za kar sem ji zelo hvaležna.
Da se vrnem k temi, ne dvomim da imam kakšna ženska travme po splavu, da se ne bo kdo v to zapiknil. Različni smo si in zato različno dojemamo eno in isto stvar.
Vem pa da zelo verni ljudje (nisem med njimi) nikoli ne bi šli splavit, saj poznam kar nekaj primerov in vem da so zelo proti splavu.
Jz bi splavila če bi vedela da se otrok ne razvija vredu, če bi imel kako motnjo, skratka iz zdravstvenih razlogov bi to naredila.
Ko prebiram večino ženskih prispevkov tu gor, dobim občutek kot da je splav za nekatere " mala malica".
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 09. Jan. 2011 10:43

sončk napisal/-a:
pjotra napisal/-a:
UG84 napisal/-a:Tudi če naredi splav še ne pomeni, da ne boš kdaj "opravila svojega ženskega poslanstva" kot temu praviš ti.

Napisala sem samo zase. Jaz ga ne bi naredila. Druge pripadnice ženskega spola bodo pa naredile tako kot bodo same hotele. Velikim je bila pa ta možnost odvzeta zaradi posledic splava. Na žalost.

Ja, 100 let nazaj ja.

To pa ni res. Osebno poznam žensko, ki ga je naredila par let nazaj (nisem prepričana, ampak se mi zdi, da 3leta), pa se zdaj, ko "je pripravljena na otroka" trudi pa ne gre, že več kot eno leto. Zdravniki so ji povedali, da je to zaradi posega. Tveganje vedno obstaja.
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Akvamarin » 09. Jan. 2011 12:48

...
Zadnjič spremenil Akvamarin, dne 25. Nov. 2011 20:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 09. Jan. 2011 13:04

po njenem je torej vsaka ženska, ki je mela več kot eno menstruacijo serijska morilka.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 09. Jan. 2011 13:27

spice girl napisal/-a:
To pa ni res. Osebno poznam žensko, ki ga je naredila par let nazaj (nisem prepričana, ampak se mi zdi, da 3leta), pa se zdaj, ko "je pripravljena na otroka" trudi pa ne gre, že več kot eno leto. Zdravniki so ji povedali, da je to zaradi posega. Tveganje vedno obstaja.

Sem rekla, da ne obstaja? Ciljala sem na besedo "velikim". Procent ni tako velik, kot bi nekateri radi prepričali.

sončk napisal/-a:
pjotra napisal/-a:Napisala sem samo zase. Jaz ga ne bi naredila. Druge pripadnice ženskega spola bodo pa naredile tako kot bodo same hotele. Velikim je bila pa ta možnost odvzeta zaradi posledic splava. Na žalost.

Ja, 100 let nazaj ja.
Uporabniški avatar
Eući*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 8. 10. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Eući* » 09. Jan. 2011 14:00

no jaz sem načeloma proti splavu, govorim v svojem primeru, raje bi obdržala otroka, tut če finančno al kokrkol še ne bi bila stabila ker vem da bi imela podporo staršev, sorodnikov..in verjamem da bi se za to poiskala rešitev, ta otrok. se lahko razvije v čudovitega človeka..tako da zaradi tega splava ne bi naredila, vseeno vidim več pozitivnih stvari, ki jih lahko to malo bitjice prinese ... skoraj edino, kar bi me pripravilo, da bi se zanj ( splav) odločila je, če bi zvedela, d bo moj otrok bolan, tega ne bi mogla sprejet , morda se sliši egoistično, vendar mislim, da bi bilo težkoo zame, gledati otroka, ki trpi, trpela bi jaz, newm no, mislim da to ni življenje, ki bi si ga želel, polno pomilovanja ... resnično občudujem starše, ki to lahko prenesejo in s tem živijo, da vztrajajo in imajo potrpljenje, spoštujem tudi otroka, ki v sebi najde to moč, optimizem in voljo do življenja....jaz ne bi mogla :frown:
Optimist: Person who travels on nothing from nowhere to happiness. :)
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 09. Jan. 2011 14:35

čuftika napisal/-a:Ko prebiram večino ženskih prispevkov tu gor, dobim občutek kot da je splav za nekatere " mala malica".
NIHČE tega ne trdi.
Kvečjem nasprotniki hočejo to pripisat zagovornicam.

In se pridružujem Dionizu, Carlin je vse povedal. :wtg:
Uporabniški avatar
pjotra
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 25. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a pjotra » 09. Jan. 2011 15:11

spice girl napisal/-a:
sončk napisal/-a:
pjotra napisal/-a:
UG84 napisal/-a:Tudi če naredi splav še ne pomeni, da ne boš kdaj "opravila svojega ženskega poslanstva" kot temu praviš ti.

Napisala sem samo zase. Jaz ga ne bi naredila. Druge pripadnice ženskega spola bodo pa naredile tako kot bodo same hotele. Velikim je bila pa ta možnost odvzeta zaradi posledic splava. Na žalost.

Ja, 100 let nazaj ja.

tudi jaz ene 3 poznam, ki so jim zdravniki isto rekli. Ah, jaz pravim, vsak poseg v telo in v mater naravo ima tudi svoje posledice.
jaqluine
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 22. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a jaqluine » 09. Jan. 2011 15:35

DM123 napisal/-a:
purple_rain napisal/-a:^^bejž stran s tem.

DM123 napisal/-a:
purple_rain napisal/-a:
DM123 napisal/-a::blah:
Ob takih mi vedno najprej pride na misel: "98% of anti-abortionists are men. 100% will NEVER be pregnant."

No, zdej če si hotla s povedanim mene uvrstit v tisto skupino moških, ki naredijo otorka potem se pa potuhnejo, ker to itak ni njihova stvar, si se zelo zmotla.
Ne, hotela sem rečt, da kako zelo "na organ" mi gredo moški, ki pametujejo in moralizirajo o tem, med tem ko je pravzaprav na koncu to predvsem odločitev ženske.

1. Kako je to samo odločitev ženske? Pa vi si otroke dobesedno prisvajate.
Otrok je od ženske ravno toliko kot od moškega, samo očitno to pri nas ni ravno vsem jasno, ker tudi sodišča ob ločitvah v 95% primerov otorke dodelijo ženskam, kot da so njihova last, pa so lahko še tako grozne matere, to sodišča ne zanima. Zadnji primer Koroška, se zgraža cela Slovenija. In zato nikakor ne razumem, zakaj je to samo odločitev ženske? To je odločitev obeh, ker če se malo grobo izrazim, sta tudi otroka naredila oba, ne samo ženska!

2. A ti veš kaj pomeni moralizirati oz dajati vrednostne sodbe in obsojati? A sem jaz koga obsodil, zaradi njegovih dejanj? Ne, sem samo izrazil svoje mnenje.

sončk napisal/-a:DM123, koga briga, če bi se ti strinjal ali ne - ženskino telo, ženskina izbira. Po zakonu :)

Tudi nam je profesorica za biologijo vrtela nek film o splavu. Klešče in vse te zadeve, pa slike mrtvih otrok (ki so bili splavljeni vsaaj po 20. tednu). Sem jo hotla vprašat če nam bo ona vzgajala otroke in skrbela za njihovo psihično in fizično dobrobit, če postanemo mame pri 16, ker več kot uničeni dve življenji to največkrat ne prinese.

Torej če bi ti z nekom nenačrtovano zanosila in bi ti on rekel, da želi otroka in da bo prevzel skrb za njega, bi ti rekla:"Ne, ne boš ga imel, četudi ga želiš, ker je moj in jaz lahko naredim kar želim!"

Oprosti, ne želim biti žaljiv, ampak tako razmišljanje je pa milo rečeno bolano in res srčno upam, da si ena redki, ki bi to naredila. Ker če pa partner prevzame otorka in je tvoja naloga samo to, da ga 9 mesecev nosiš pod srcem in nič drugega, pa ti je tudi to preveč, potem se pa jaz marsikaj vprašam.

moški svojo IZBIRO, ali bo imel otroka ali ne, opravi ko se odoči za spolni odnos, ko ženska zanosi je nerojeni otrok del njenega telesa in zato ima samo ona pravico se odločiti ali ga bo obdržala ali ne, tako da je ne more moški s katerim je zanosila niti prisiliti v to, da otroka obdrži. tako ureja vprašanje do splava naša družinska zakonodaja.
Uporabniški avatar
nanamiša
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 28. 12. 2009
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a nanamiša » 09. Jan. 2011 15:46

Dej citiraj samo tistega, ki mu odgovarjaš, ker je je pol cela zmeda.
Fantje ne pozabite, ženske so nemočne le tako dolgo, dokler se jim ne posuši lak za nohte. ;)
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 09. Jan. 2011 16:45

sončk napisal/-a:
spice girl napisal/-a:

Sem rekla, da ne obstaja? Ciljala sem na besedo "velikim". Procent ni tako velik, kot bi nekateri radi prepričali.

Mogoče procent res ni velik, verjamem pa, da tisti, ki se kaj takega zgodi, verjetno ni vseeno in se potem tolče po glavi, zakaj ji je bilo treba delat splav... Dovolj hudo je že to, da je ena ženska na 100.
Zadnjič spremenil spice girl, dne 09. Jan. 2011 17:19, skupaj popravljeno 1 krat.
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 09. Jan. 2011 16:57

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 18:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 09. Jan. 2011 17:27

Fay napisal/-a:punkie_ na prejšnji strani si spraševala, če kvaliteta materialnih stvari pogojuje kvaliteto življenja. Na nek način ja! Hrana: bio hrana je 10x dražja kot navadna. Za otroka želim najboljše, torej bio! Pleničke so lahko navadne, dokler ne dobi izpuščajev na riti in je po pleničke treba hodit v lekarno (100x dražje od pampersk...) Igrače: dobrih igrač (dobrih z oznako, ki gredo skozi postopke, da so sobre igrače. Dobra igrača je kvalitetna (material) od nje so otrok nekaj nauči, je barvno povezana ter ni zdravstveno škodljiva) in te dobre igrače so drage kot pes. Ampak dobre za otroka. OK saj dobi še kakšno kar nekaj igračo, ampak z starostjo rabi bolj zahtevne igrače, danes so pa igrače vedno bolj drage.
Torej tudi kvaliteta življenja je nekako povezana z kvaliteto materialnih stvari.

hvala za odgovor.
tudi sama bi si želela podobno za svojega otroka. vendar pa kljub temu to nebi bil razlog, da bi splavila. mislim, da se da tudi z manj denarja zdravo in kvalitetno živet. kvaliteta materialnih dobrin je zame en precej majhen del, ki prispeva h kvaliteti življenja.
Uporabniški avatar
Roberta R.
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Roberta R. » 09. Jan. 2011 17:35

Dioniz kudos za Carlina :)
Drugač pa kar se splava tiče, sama sem za to, da ženska ima izbiro nad tem ali bo otroka imela, splavila ali oddala v posvojitev.
In zdi se mi, da je splav vseeno veliko bolj odgovorna odločitev, kot odločitve nekaterih punc mojih let, ki imajo otroke (poznam situacije), one šole niso dokončale, jo najbrž ne bojo, delajo za minimalno plačo v trgovinah, otroci so brez očetov, večinoma v breme njihovih staršev..
Obenem pa se jokam, ko gledam po poročilih mamico dveh majhnih otrok, ki dela za drobiž, mož že 1 leto brez službe, obenem pa je v visoki nosečnosti in jamra, kako otrokom ne more nič privoščit in kako bodo izgubili stanovanje. Oprosti, to zame ni odgovornost.
Pa da se ne bomo narobe razumeli, res sem dala skrajne primere tuki gor. In se zavedam, da obstajajo mlade mamice, ki so šle na svoje, delajo in obenem študirajo, in res lepo skrbijo za svoje otroke in njihovo prihodnost. Take grozno spoštujem in občudujem, vendar je takih precej malo, ki zmorejo vse to (pa da me ne bodo napadli - tudi očke, v teh situacijah močno občudujem). Zato pač podpiram to, da je ženskam omogočena izbira.
(__/)
( o.O)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste bunny into your signature to help him gain world domination.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 09. Jan. 2011 17:41

pjotra napisal/-a:Splav - bom rekla odločitev posameznika.

Jaz se ne bi odločila zanj. Nikoli. Niti par let nazaj, niti sedaj. Preveč posledic psihičnih pa tudi fizične znajo biti.

Sem sprejela svoje žensko poslanstvo na zemlji in ga imam tudi namen opraviti.

Meni se zdi zelo pohvalno, da si sama proti splavu, ampak dopuščaš, da gre za odločitev posameznika. Tako da thumbs up, kar se tega tiče.

Me je pa zmotilo, ko si napisala, da je žensko poslanstvo na zemlji rojevanje otrok. Zdaj, čisto možno, da sem te narobe razumela (in da si mislila, da se ti pač zdi, da je TVOJE poslanstvo na zemlji rojevanje otrok), ampak moram pa zelo nasprotovat ideji, da bi bilo poslanstvo žensk na zemlji rojevanje otrok. To se mi zdi prav grda ideja, češ, ženske so bile narejene za rojevanje in to je njihova glavna naloga, vse ostalo (izobrazba, lastne želje ...) pa ni tako pomembno.

Saj vem, da nisi tako mislila ... samo malo sem jezna, ko vidim, da so take ideje še vedno prisotne povsod, pa čeprav v taki blagi obliki.
Every rose has its thorn

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov