Splav, za ali proti?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
punkie_ - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 4. 2006
- Kraj: ljubljana
punkie_ napisal/-a:od kje ti pravica, da govoriš v imenu nekoga, ki še ni zmožen sam povedati, ali si želi živeti ali ne?
purple_rain napisal/-a:Obratno: kako pa ti lahko veš a zarodek želi živet ali ne?
ne vem, zato bi mu, če sem ga že spočela, tudi dala priložnost, da sam okusi življenje, in se nato sam odloči, če želi živeti ali ne.
Zadnjič spremenil punkie_, dne 08. Jan. 2011 13:42, skupaj popravljeno 1 krat.
- Oly
- Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 3. 2010
med branjem sta mi 2 strani teme kar poniknili...
Da podam še svoje mnjenje
Sem za to da možnost splava ostane, kot vsi poudarjajo kot možnost in ne kot način kontracepcije.Sama odločitev zanj ni lahka in dvomim, da se katerakoli ženska zanj z lahkoto odloči in zadevo jemlje z lahkim srcem(vrjetno so redke izjeme, ki mentalno niso najbolj stabilne..za te je pa vrjetno tudi resnično bolje da otrok nimajo).
Sem spremljala prijateljico na splav, zanosila je ker z dolgoletnim partnerjem nista pazila(skupaj sta bila 5 let, ker je imela ona ravno pavzo z KT na priporočilo ginekologinje on pa je "pozabil" kupiti kondome..sta bila sredi akcije in oba pozabila na previdnost).Ko mu je povedala,da je noseča ni vedela kaj naj stori(stara 21, verna družina, faks še ne končan, oba živela pri starših).Po dolgem pogovoru sta rekla, da ga obdržita, 3 tedne kasneje jo je prevaral z drugo, jo pustil brez besede in izginil iz njenega življenja..ne on ne njegova družina ji nista odgovarjala na klice, pogovoriti se ni želel nihče.Njena družina je dala jasno vedeti, da z otrokom ali brez za njih ni več vredna skioraj ničesar čeprav so pripravljeni pomagati skrbeti za otroka(ona se mora odseliti kamor ve in zna z otrokom ali brez).
Ne vrjamem, da se je psihično že popolnoma pobrala čeprav je končala faks in ima službo, stanovanje ter novega fanta.Ona je prevzela odgovornost za svojo napako, ona se je soočila z možnostmi, ki jih ima, izbrala in sedaj živi s tem....njen bivši se ni oa je imel vso šanso.
Kar želim povedati je, moškemi ni potrebno čez celotem fizični in psihični proces nosečnosti, on ne rodi, ima 9 mesecev da izgine in pusti žensko samo...koga bo okolica bolj obsojala?njega ali žensko, ki se odloči za splav..iz mojih izkušenj vedno žensko.Še ženske obsojajo njo.Meni ej to bolano!
Mogoče se sliši feministično ampak moje mnenje je, da o ženskem telesu razen v določenih medcinskih situacijah nima pravice odločati nihče drug kot ženska.
Kar se pa parov, ki ne morejo zanosit in posvojitev tiče:V sloveniji je posvojiti zelo težko ker je premalo otrok..ni čisto resnično, premalo je dojenčkov in zelo malih otrok, ki jih večina želi.Starejših otrok in najstnikov je v sistemu dovolj samo njih ne želijo, prav tako se zelo težko dobi posvojitelja za dojenčke, ki so kakorkoli bolni.Taki wannabe starši se meni ne smilijo.
nekako se ne morem strinjati, da je zigota že enako živemu bitju oziroma otroku..enako sem embriologijo kar dolgo časa študirala z velikim zanimanjem(ženske pač:))..pa ne vidim dobrega argumenta za to.
Da podam še svoje mnjenje
Sem za to da možnost splava ostane, kot vsi poudarjajo kot možnost in ne kot način kontracepcije.Sama odločitev zanj ni lahka in dvomim, da se katerakoli ženska zanj z lahkoto odloči in zadevo jemlje z lahkim srcem(vrjetno so redke izjeme, ki mentalno niso najbolj stabilne..za te je pa vrjetno tudi resnično bolje da otrok nimajo).
Sem spremljala prijateljico na splav, zanosila je ker z dolgoletnim partnerjem nista pazila(skupaj sta bila 5 let, ker je imela ona ravno pavzo z KT na priporočilo ginekologinje on pa je "pozabil" kupiti kondome..sta bila sredi akcije in oba pozabila na previdnost).Ko mu je povedala,da je noseča ni vedela kaj naj stori(stara 21, verna družina, faks še ne končan, oba živela pri starših).Po dolgem pogovoru sta rekla, da ga obdržita, 3 tedne kasneje jo je prevaral z drugo, jo pustil brez besede in izginil iz njenega življenja..ne on ne njegova družina ji nista odgovarjala na klice, pogovoriti se ni želel nihče.Njena družina je dala jasno vedeti, da z otrokom ali brez za njih ni več vredna skioraj ničesar čeprav so pripravljeni pomagati skrbeti za otroka(ona se mora odseliti kamor ve in zna z otrokom ali brez).
Ne vrjamem, da se je psihično že popolnoma pobrala čeprav je končala faks in ima službo, stanovanje ter novega fanta.Ona je prevzela odgovornost za svojo napako, ona se je soočila z možnostmi, ki jih ima, izbrala in sedaj živi s tem....njen bivši se ni oa je imel vso šanso.
Kar želim povedati je, moškemi ni potrebno čez celotem fizični in psihični proces nosečnosti, on ne rodi, ima 9 mesecev da izgine in pusti žensko samo...koga bo okolica bolj obsojala?njega ali žensko, ki se odloči za splav..iz mojih izkušenj vedno žensko.Še ženske obsojajo njo.Meni ej to bolano!
Mogoče se sliši feministično ampak moje mnenje je, da o ženskem telesu razen v določenih medcinskih situacijah nima pravice odločati nihče drug kot ženska.
Kar se pa parov, ki ne morejo zanosit in posvojitev tiče:V sloveniji je posvojiti zelo težko ker je premalo otrok..ni čisto resnično, premalo je dojenčkov in zelo malih otrok, ki jih večina želi.Starejših otrok in najstnikov je v sistemu dovolj samo njih ne želijo, prav tako se zelo težko dobi posvojitelja za dojenčke, ki so kakorkoli bolni.Taki wannabe starši se meni ne smilijo.
nekako se ne morem strinjati, da je zigota že enako živemu bitju oziroma otroku..enako sem embriologijo kar dolgo časa študirala z velikim zanimanjem(ženske pač:))..pa ne vidim dobrega argumenta za to.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
agreed!!Dioniz napisal/-a:prosim reči, da se hecaš!!
-
emanuela - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 28. 7. 2005
^^+1
Ker sem svoje mnenje že podala, isto razloge itd, bom napisala tole: kaj bi pol rekla otroku:evo, rodila sem te, ker sem iz lastnih razlogov proti splavu.Zdaj pa se sam odloči, če hočeš umreti ali živeti, ok?
Ker sem svoje mnenje že podala, isto razloge itd, bom napisala tole: kaj bi pol rekla otroku:evo, rodila sem te, ker sem iz lastnih razlogov proti splavu.Zdaj pa se sam odloči, če hočeš umreti ali živeti, ok?
The world is as you are.
-
Dioniz - Cosmo moderator
- Na forumu od: 21. 1. 2010
- Kraj: Maribor
punkie_ napisal/-a:no, pa smo spet tam. podjebavanje itd. imaš še kaj več za povedat al se tvoja domišljija tuki konča?
kako podjebavanje? Vse sem povedal v prejšnjem postu oz. je za mene povedal George Carlin s katerim se strinjam 100% na to temo. Če te zanima moje mnenje poglej video, ki sem ga prilepo v post. Mu sam nimam kaj dodat.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
― Ralph Waldo Emerson
-
nanamiša - Cosmofrik
- Na forumu od: 28. 12. 2009
punkie_ napisal/-a:ne vem, zato bi mu, če sem ga že spočela, tudi dala priložnost, da sam okusi življenje, in se nato sam odloči, če želi živeti ali ne.
Tebi kot mami bi bilo vseeno če se potem tvoj otrok odloči, da pa mu ni za živet? Povedala si že tako, kot bi bilo to čisto enostavno.. Kurc ga bom rodila, tud če mu ne bom mogla nuditi tisto, kar bi mu lahko nudila če nekaj let, ko bom na otroka resnično pripravljena. Če pa se otroku takšno življenje ne bo zdelo lepo se lahko ubije?
Fantje ne pozabite, ženske so nemočne le tako dolgo, dokler se jim ne posuši lak za nohte.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
emanuela napisal/-a:^^+1
nekako tako ja. le da mi tega nebi bilo treba eksplicitno vprašati, ker smo ljudje samostojna bitja, sposobna sprejemati odločitve, in če mu pač ni za živeti, naj umre. in dvomim, da se bo odločil za smrt zaradi tega, ker ni nosil najboljših pampersk. in še malo egoboosta, vprašanje živeti ali umreti sploh ne bo del njegovega repertoarja, ker bo imel tko super mamo, ki ga bo vedno poslušala in mu stala ob strani, spoštovala njegove odločitve, se z njim pogovarjala o čebelicah in rožicah in o tem, naj se nikar ne obremenjuje z raznovrstnimi zaplankanci, ampak naj posluša sebe in se nauči uživati v manjhnih, preprostih stvareh, in naj ceni iskrene ljudi, poštene odnose ter gre proti soncu.
-
punkie_ napisal/-a:nekako tako ja. le da mi tega nebi bilo treba eksplicitno vprašati, ker smo ljudje samostojna bitja, sposobna sprejemati odločitve, in če mu pač ni za živeti, naj umre.
Omg.V tem trenutku sem tako srečna, da sem bila vgojena na sproščen način in doma nisem nikoli poslušala takšnih nebuloz.Si predstavljaš, da tvoj otrok zanosi pri 16-tih.Draga mamica bi ji uničila življenje, ker je proti splavu.Spet-karikiram, zaradi mene lahko vključiš zanositev proti svoji volji, v primeru da se obesiš na to, da boš ti otroke vzgojila drugače.
The world is as you are.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
nanamiša napisal/-a:punkie_ napisal/-a:ne vem, zato bi mu, če sem ga že spočela, tudi dala priložnost, da sam okusi življenje, in se nato sam odloči, če želi živeti ali ne.
Tebi kot mami bi bilo vseeno če se potem tvoj otrok odloči, da pa mu ni za živet? Povedala si že tako, kot bi bilo to čisto enostavno.. Kurc ga bom rodila, tud če mu ne bom mogla nuditi tisto, kar bi mu lahko nudila če nekaj let, ko bom na otroka resnično pripravljena. Če pa se otroku takšno življenje ne bo zdelo lepo se lahko ubije?
a sem kje rekla, da je enostavno? že zdaj mi ni, kaj šele, ko bom mama. jaz mu bom nudila vse kar bom le zmogla, predvsem pa mu bom nudila sebe. dvomim, da otroci pri 5h letih razmišljajo o smrti. o njej razmišljajo takrat, ko izkusijo življenje izven pravljic in vatke, v katero so odeti. o smrti razmišljajo takrat, ko vidijo, v kakšnem plehkem svetu živijo. kriminal, prevare, laži, umori, ipd ipd... če ga bom uspela vzgojiti v nekoga, ki bo spoštoval sebe in druge, in namesto slabega izbiral dobro, sem sigurna, da se bo odločil za življenje. če se bo odločil za smrt, bom spoštovala njegovo odločitev in mu zaupala, da se je dobro odločil.
- tor
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 7. 2. 2007
punkie_ napisal/-a:emanuela napisal/-a:^^+1
nekako tako ja. le da mi tega nebi bilo treba eksplicitno vprašati, ker smo ljudje samostojna bitja, sposobna sprejemati odločitve, in če mu pač ni za živeti, naj umre. in dvomim, da se bo odločil za smrt zaradi tega, ker ni nosil najboljših pampersk. in še malo egoboosta, vprašanje živeti ali umreti sploh ne bo del njegovega repertoarja, ker bo imel tko super mamo, ki ga bo vedno poslušala in mu stala ob strani, spoštovala njegove odločitve, se z njim pogovarjala o čebelicah in rožicah in o tem, naj se nikar ne obremenjuje z raznovrstnimi zaplankanci, ampak naj posluša sebe in se nauči uživati v manjhnih, preprostih stvareh, in naj ceni iskrene ljudi, poštene odnose ter gre proti soncu.
punkie
Sicer pa tale tema samo dokazuje kakšen egoistični folkj je v Sloveniji. + preveč se cenite.Vse ste sposobne faks narest, vsaka lahko sama potuje par mesecev po Aziji, blablablabla....ne bi bila pa sposobna svojega otroka vzgojiti, preživeti.
-
Če sem egoistična, ker hočem otroku nuditi vse kar potrebuje in še več, ker ga hočem imeti s človekom, ki je vsaj približno sposoben za vzgojo otroka in ker hočem, da odraste v normalnega, samostojnega človeka, potem pa sem egoistična.Jebi ga.
The world is as you are.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov