Splav, za ali proti?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
White_Widow - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 8. 5. 2010
- Kraj: Ljubljana
joj ej kok ste smešni, pa ne samo to, nekateri celo otročji.
forum je za to, da razpravljamo, da si izmenjujemo svoja mnenja. In ne zato, da drugega okličemo z neumnim (oz. da se ti GNUSI), samo zato, ker nima mnenja takega kot on. to je bolno, ne pa mnenje.
in to, da nekdo pove svoje mnenje, ni vtikanje v življenja drugih. potemtakem nebi smelo bit nobenih zakonov, ker hej, zakaj hudiča se vtikajo v naša življenja???
zame si pač ženska, ki se večkrat zaporedoma odloči za splav, in si potem zaželi otroka, tega otroka ne zasluži. Ker leto ali dve pa res bistveno ne spremeni stvari.
Na žalost obstajajo celo take, ki otroka zanalašč nardijo, potem pa zlažejo svojemu nevednemu fantu, da rabijo denar za splav, gredo splavit, denar pa lepo pospravijo v žep. Ne, take si otrok res ne zaslužijo, je bolje, da so splavile, zato bi jih jaz kastrirala (sterilizirala, smo usi vedl, kaj sem hotla povedat).
Ampak to je moje mnenje, pa da se vsi na glavo postavite, mnenje bo tako ostalo. Kar pa ne pomeni, da zdej pa ženska ne bo delala splava.
forum je za to, da razpravljamo, da si izmenjujemo svoja mnenja. In ne zato, da drugega okličemo z neumnim (oz. da se ti GNUSI), samo zato, ker nima mnenja takega kot on. to je bolno, ne pa mnenje.
in to, da nekdo pove svoje mnenje, ni vtikanje v življenja drugih. potemtakem nebi smelo bit nobenih zakonov, ker hej, zakaj hudiča se vtikajo v naša življenja???
zame si pač ženska, ki se večkrat zaporedoma odloči za splav, in si potem zaželi otroka, tega otroka ne zasluži. Ker leto ali dve pa res bistveno ne spremeni stvari.
Na žalost obstajajo celo take, ki otroka zanalašč nardijo, potem pa zlažejo svojemu nevednemu fantu, da rabijo denar za splav, gredo splavit, denar pa lepo pospravijo v žep. Ne, take si otrok res ne zaslužijo, je bolje, da so splavile, zato bi jih jaz kastrirala (sterilizirala, smo usi vedl, kaj sem hotla povedat).
Ampak to je moje mnenje, pa da se vsi na glavo postavite, mnenje bo tako ostalo. Kar pa ne pomeni, da zdej pa ženska ne bo delala splava.
-
slovenc79 - Cosmopsiho
- Na forumu od: 22. 7. 2011
problem je ker ne moreš vedet, a se je res ponesreči zgodilo, ali pa iz malomarnosti ali celo manipuliranja. sigurno obstajajo ženske ki si zaslužijo sterilizacijo. ljudi na svetu je itak velik preveč, počasno upadanje prebivalstva bi bilo zelo dobrodošlo za zdravje celotnega planeta. država spodbuja večanje prebivalstva ker jim bolj pare padajo, to pa je tudi to.
hej norci
-
White_Widow - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 8. 5. 2010
^^ sej zato pa nisem v tem poslu, da bi odločala o tujih življenjih
-
Lamia - Komunikatorka
- Na forumu od: 4. 12. 2009
Js mislm pa, da ste vse loh pametne dokler se ne zgodi vam (kar sicer upam, da se vam ne bo). Mene ni sram in se nimam za ogabno, ker sem splavila 5 let nazaj. Bila sem stara 17 let, imela kontracepcijo, jo tud redno jemala in vseeno zanosila. In hvala bogu, da imam možnost izbire kaj hočm naredit s svojim telesom in menim, da je bila to ena najboljših odločitev, ki bi jih lahko sprejela. Ne bi bila tle kjer sm zdj, otroku niti nebi privoščila, da se rodi, ker bi bila skoz "jezna" nanj, da mi je uničil življenje..Srečna sem, da lahko zdj živim tako kot hočem in hkrati, da imam možnost imeti otroka ko bom pripravljena nanj in nič prej.
And I'd give up forever to touch you.
- dayđremer
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 4. 2. 2012
ZA če je ogroženo materino zdravje,
ZA če je mati žrtev posilstva,
ZA če je mati mladoletna, pa ni sposobna še met otroka oziroma
ga preživlat
PROTI če si zadost stara da lahko greš delat, tut če študiraš najdeš koga da bo ti ga pazil, pač ni več tako lagodno.
PROTI če ga ti nočeš met ker misliš da ti bo uničil življenje-->daj ga v posvojitev, eni pari ne morejo met otrok
PROTI ABSOLUTNO če maš že urejeno življenje, pa službo pa si 'pač' ne želiš otroka oziroma še enega otroka ker ti je tako preveč udobno
ZA če je mati žrtev posilstva,
ZA če je mati mladoletna, pa ni sposobna še met otroka oziroma
ga preživlat
PROTI če si zadost stara da lahko greš delat, tut če študiraš najdeš koga da bo ti ga pazil, pač ni več tako lagodno.
PROTI če ga ti nočeš met ker misliš da ti bo uničil življenje-->daj ga v posvojitev, eni pari ne morejo met otrok
PROTI ABSOLUTNO če maš že urejeno življenje, pa službo pa si 'pač' ne želiš otroka oziroma še enega otroka ker ti je tako preveč udobno
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
- dot
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 4. 2010
^^ Jaz sem pa 'za' pri prvih treh točkah in 'za' pri drugih treh, še posebej pa pri zadnji; se mi zdi, da ni hujšega, kot da se človek potem celo življenje nazaželenega počuti... lahko resne posledice pusti oziroma prinaša samo težave tako za te starše, kot za otroka Tako da jaz sem pa v vsakem primeru, ko si nekdo otroka nikakor ne želi, za splav, nima smisla vsem vpletenim oteževat življenja
-
emanuela - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 28. 7. 2005
^^ se strinjam.
In glede posvojitev-tista, ki naredi splav ni kriva za pare, ki otrok ne morejo imeti. Donositi samo zavoljo takšnih parov bi bilo zelo sebično in sem prepričana, da bi mati v tem primeru trpela še bolj.
In glede posvojitev-tista, ki naredi splav ni kriva za pare, ki otrok ne morejo imeti. Donositi samo zavoljo takšnih parov bi bilo zelo sebično in sem prepričana, da bi mati v tem primeru trpela še bolj.
The world is as you are.
-
s0nckic4 - Cosmofrik
- Na forumu od: 29. 7. 2009
- Kraj: Over the Rainbow
tudi meni se ta miselnost o otroku kot neke vrste (vzgojni) kazni za neodgovorno posameznico zdi popolnoma zgrešena (prva in zadnja točka proti). mislim, da je vsakemu otroku strašno, če raste gor ob starših, ki si ga niso in si ga ne želijo pa so ga obdržali, da ne bodo sosedi kaj rekli.
mi deluje kot žrtvovanje otroka za pokoro starša. čist srednjeveško. in najbolj smešno (in žalostno hkrati) mi je potem, ko tak folk zatrjuje, da to dela v dobro otrok.
mi deluje kot žrtvovanje otroka za pokoro starša. čist srednjeveško. in najbolj smešno (in žalostno hkrati) mi je potem, ko tak folk zatrjuje, da to dela v dobro otrok.
Vsak raj ima svojo kačo.
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
emanuela napisal/-a:In glede posvojitev-tista, ki naredi splav ni kriva za pare, ki otrok ne morejo imeti. Donositi samo zavoljo takšnih parov bi bilo zelo sebično in sem prepričana, da bi mati v tem primeru trpela še bolj.
Se strinjam, prav tako s postom od dot.
Dati otroka v posvojitev ... Pomoje je to še huje za mamico, pa četudi ga v tem trenutku ne more obdržati. Jaz bi se v takšni situaciji odločila za splav. Le-tega zagovarjam 1x v življenju, v okoliščinah, ki za otroka niso ugodne, to pa ve edino posameznica sama in ne vsi drugi. V posvojitev se da otroka, za katerega zaradi finančne stiske ne moreš skrbeti/nisi sposoben (bolezen, odvisnost ali kaj podobnega) in je bilo že prepozno za splav, ker ženska (recimo) do 11. tedna ni vedela, da je sploh noseča.
- čuftika
- Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 10. 2009
se strinjam z tamalo mrho. Splav je tudi meni osebno "dovoljen" le 1x v življenju, ko zadeve niso roznate in ko res ne moreš skrbeti za otroka ali ko gre za posilstvo...
Mislim, da če bi zavarovalnica plačala samo en splav vsaki ženski, bi potem ostalo več denarja za bolj pomembne reči, ne pa da ene in iste hodijo na pslave po večkrat, to je neodgovorno do sebe, drugih, do davkoplačevalskega denarja, da pa ne omenjam da ni moralno.
Glede posvojitve pa mislim, da so za njo, le in izključno pari, ki ne morejo imeti otrok in redkokatera mamica, ki ne more več splavit. Imeti biološkega otroka ni pravica, tako da jz nisem nič kriva za to da ne vem kateri par ne more zanosit. Medtem ko pa otrok ima pravico do staršev, ki bodo skrbeli zanj.
Zgrozim se ob dejstvu da je veliko mojih znank in prijateljic imelo splav... In to danes, ko je toliko kontracepcije, punce pa tudi niso bile stare 15 ko so zanosile.
Mislim, da če bi zavarovalnica plačala samo en splav vsaki ženski, bi potem ostalo več denarja za bolj pomembne reči, ne pa da ene in iste hodijo na pslave po večkrat, to je neodgovorno do sebe, drugih, do davkoplačevalskega denarja, da pa ne omenjam da ni moralno.
Glede posvojitve pa mislim, da so za njo, le in izključno pari, ki ne morejo imeti otrok in redkokatera mamica, ki ne more več splavit. Imeti biološkega otroka ni pravica, tako da jz nisem nič kriva za to da ne vem kateri par ne more zanosit. Medtem ko pa otrok ima pravico do staršev, ki bodo skrbeli zanj.
Zgrozim se ob dejstvu da je veliko mojih znank in prijateljic imelo splav... In to danes, ko je toliko kontracepcije, punce pa tudi niso bile stare 15 ko so zanosile.
-
claire - Cosmopsiho
- Na forumu od: 19. 3. 2008
čuftika napisal/-a:Splav je tudi meni osebno "dovoljen" le 1x v življenju, ko zadeve niso roznate in ko res ne moreš skrbeti za otroka ali ko gre za posilstvo...
včeraj sem bila na pijači s tremi puncami. dve od teh sta splavili že 2x. ja? v 5ih urah je debata nanesla tudi na to. je imela solzne oči in cela trepetala ko je samo omenila splav. in živčno kadila. ne moreš soditi tujih zgodb, četudi so, morda, takšne, v katerih se ti zdi, da bi komot skrbela in imela otroka.
skrajno omejeno in zategnjeno razmišljanje. (ok, torej 1x me lahko posilijo, bog ne daj da tadrugič ko zanosim živim pod mostom, ker bom mogla na silo otroka spravit na svet in ga pustit pred vrati sirotišnice, ker so gnili ljudje na referendumu obkrožili ZA omejevanje splava. fuj, gamat nemoralna.
se oproščam, morda sem še pod rahlim vplivom včerajšnjega priznanja o dvakratnem splavu te punce, ki mi niti približno ni toliko blizu, da bi jo lahko sodila ali da bi imela nekaj tako osebnega sploh jaz pravico vedeti.)
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
^^What she said!
Dovoljevat en splav, da ostane več denarja za ''pomembnejše zdravstvene storitve'' - kdo in kako bo pa postavil mejo, kaj je pomembnejše? Potemtakem bi bilo edino smotrno da se dovoli tudi samo en poskus IVF (ki stane več kot splav), ena terapija pacienta, ki si je s kajenjem ''prigaral'' raka na pljučih, ena metadonska terapija za đankija; se pravi za vse zdravstvene probleme, za katere je kriv človeški faktor (debelost, pretirana suhost, praženje v solariju.... da ne naštevam neumnih banalnosti) bi krili stroške samo 1x. Ne glede na okoliščine. Hm.... Not. Podpiram claire - okoliščine variirajo in ravno te so ključ. Na takšen način ''kaznovat'' žensko, ki bi želela narediti splav drugič v življenju zaradi določenih razmer (od posilstva do bolezni nje, bolezni fetusa in takih in ovakih bivanjskih razmer) je absolutni nesmisel. Je velika razlika v opravljanju splava zaradi temeljnih okoliščin kot pa v namen (postkoitalne in postdebilistične) kontracepcije.
Dovoljevat en splav, da ostane več denarja za ''pomembnejše zdravstvene storitve'' - kdo in kako bo pa postavil mejo, kaj je pomembnejše? Potemtakem bi bilo edino smotrno da se dovoli tudi samo en poskus IVF (ki stane več kot splav), ena terapija pacienta, ki si je s kajenjem ''prigaral'' raka na pljučih, ena metadonska terapija za đankija; se pravi za vse zdravstvene probleme, za katere je kriv človeški faktor (debelost, pretirana suhost, praženje v solariju.... da ne naštevam neumnih banalnosti) bi krili stroške samo 1x. Ne glede na okoliščine. Hm.... Not. Podpiram claire - okoliščine variirajo in ravno te so ključ. Na takšen način ''kaznovat'' žensko, ki bi želela narediti splav drugič v življenju zaradi določenih razmer (od posilstva do bolezni nje, bolezni fetusa in takih in ovakih bivanjskih razmer) je absolutni nesmisel. Je velika razlika v opravljanju splava zaradi temeljnih okoliščin kot pa v namen (postkoitalne in postdebilistične) kontracepcije.
- čuftika
- Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 10. 2009
Ne rabite se usajat za brezveze.
1x je meni osebno dovoljen, v zakonu pa ni omejitev, tko da lahko greste splavit tudi po 10X.
A se pa vama zdi fer do drugih, da ene in iste ženske splavijo po 10X? Seveda so še druge zadeve, za katere so si ljudje sami krivi, od debelosti, kajenja... Ampak tole je tema o splavu, tko da zato ostajam pri tem.
Če nekaj ne omenim, še ne pomeni da ne obstaja! Če Vam to pri 20+ letih ni jasno, imate se pa za zrele, pa ne morem pomagat.
Glede na to da IVF postopek ima le 20-30% uspešnost se mi ne zdi fer, da bi se omejeval na 1X. Bolj pametno se mi zdi pozdraviti vzrok za neplodnost, če se le da, če ne se zadeva reši z IVF-jem. Še bolj pomembna se mi pa zdi preventiva, tako pri neplodnosti, kot debelosti ter obveščanju muhastih najstnic o kontracepciji, še preden se bomo pijane poseksale v prvem WC-ju. Danes se mladina deva dol že pri 12-ih, meni se to zdi res prezgodaj. Tko, da bi na preventivi rabili dosti narediti, če bi bila cepiva za HPV zastonj tudi za nas starejše od 12 let, ne bi rabili delati toliko odščipov in operacij in bi se spet prišparala, pa ne gre samo za denar, pač pa tudi za zdravje pacientk, ki se ne b rabile gnjavit z morebitno cerklažo v nosečnosti. Na stvari je treba gledati širše.
1x je meni osebno dovoljen, v zakonu pa ni omejitev, tko da lahko greste splavit tudi po 10X.
A se pa vama zdi fer do drugih, da ene in iste ženske splavijo po 10X? Seveda so še druge zadeve, za katere so si ljudje sami krivi, od debelosti, kajenja... Ampak tole je tema o splavu, tko da zato ostajam pri tem.
Če nekaj ne omenim, še ne pomeni da ne obstaja! Če Vam to pri 20+ letih ni jasno, imate se pa za zrele, pa ne morem pomagat.
Glede na to da IVF postopek ima le 20-30% uspešnost se mi ne zdi fer, da bi se omejeval na 1X. Bolj pametno se mi zdi pozdraviti vzrok za neplodnost, če se le da, če ne se zadeva reši z IVF-jem. Še bolj pomembna se mi pa zdi preventiva, tako pri neplodnosti, kot debelosti ter obveščanju muhastih najstnic o kontracepciji, še preden se bomo pijane poseksale v prvem WC-ju. Danes se mladina deva dol že pri 12-ih, meni se to zdi res prezgodaj. Tko, da bi na preventivi rabili dosti narediti, če bi bila cepiva za HPV zastonj tudi za nas starejše od 12 let, ne bi rabili delati toliko odščipov in operacij in bi se spet prišparala, pa ne gre samo za denar, pač pa tudi za zdravje pacientk, ki se ne b rabile gnjavit z morebitno cerklažo v nosečnosti. Na stvari je treba gledati širše.
- sirova štručka
- Cosmopsiho
- Na forumu od: 9. 12. 2009
...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 10:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]