Splav, za ali proti?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 06. Jan. 2011 23:46

DM- a bi vzgajal in prevzel otroka od zenske, ki jo komaj poznas? Recimor, da bil ONS (ali pa kratka zveza, z razhodom, potem izves za nosecnost)?? Ne verjamem, da si tak presneti postenjak.

Sicer je pa v partnerski zvezi ponavadi tako, da imata partnerja podobne zelje glede otrok (ker tezko funkcionira, ce bi on takoj otroke, ona nikol).

Priznam, da sem prevec egoisticna, da bi otroka, ki ga donosila in rodila, oddala. Ker prevec "posledic" (od tega, da celotna nosecnost ni macji kaselj, do poroda, strij, dodatnih kg, prerezanega presredka, zamujanje drugih stvari- faks, sluzba, odpovedat se marsicemu, itd...). Ce ze moram jit skozi vse to (kar ti tako lahkotno opisujes), bom to naredila iz zelje po otroku, skupaj s fantom in da seveda otroka obdrzim.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 06. Jan. 2011 23:55

purple_rain napisal/-a:

Jochie, ti ga pa nehi srat; dej povej, za kolk jih pa ti osebno plačuješ preživnino, da ti je tolk hudo? :P

hvala nekomu sem naštudiral do potankosti pazi metodo...ali pa sem neploden... :D :D :D :D
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Akvamarin » 06. Jan. 2011 23:55

...
Zadnjič spremenil Akvamarin, dne 25. Nov. 2011 20:33, skupaj popravljeno 1 krat.
čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 07. Jan. 2011 0:16

Prav je tudi pogledati drugače, iz drugega zornega kota (tudi če se ne strinjaš). Sama ne zagovarjam splava in vem da bi se grozno počutila če bi ga kdaj naredila.
Verjamem da imajo nekatera dekleta travme, ki so posledica splava. Meni osebno se ni nobena oseba, ki ga je naredila nikoli izpovedovala če ji je žal al ne in kako se počuti ko pomisli na to, vem pa da je bivša sošolka naredila splav in se sredi pogovora o splavu (ura sociologije) začela jokati "do nezavesti". Vem tudi da se je ženska, ki je imela dogovorjen splav, se v čakalnici premislila in da se ji to danes zdi dobra odločitev. Takrat je bila mlajša od naše avtorice.
Jz tak gledam na to, če bi bila res mlada in finančno nepreskrbljena (se pravi stara manj kot 18) bi splavila. Tukaj seveda igra vlogo tudi parner, ljubezen in razumevanje v zvezi (če gre sploh za zvezo).
Drugače, prisežem da mi ni jasno kako se lako nekateri dol dajejo brez zaščite z zasedenim moškim, ki kot sem že napisala ima in je imel po vsej verjetno veliko število partneric. (sklepam po dejstvu da če je ženo preverala z njo, je sigurno to že prej delal in bo to tudi v prihodnje počel).

Se pravi, na forumu sem že kar nekaj časa, ampak kar se tiče splava in njegovih posledic na žensko psiho, se strinjam z DM123.
DM123
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a DM123 » 07. Jan. 2011 0:25

*mala* napisal/-a:DM- a bi vzgajal in prevzel otroka od zenske, ki jo komaj poznas? Recimor, da bil ONS (ali pa kratka zveza, z razhodom, potem izves za nosecnost)?? Ne verjamem, da si tak presneti postenjak.

Misli si o men kar si hočeš samo jaz vaskemu enako odgovorim. Obstaja en srbski pergovor: Posle jebanja, nema kajanja!. O tem je treba prej mislit, ko se v te stvari spuščaš. Vedno obstaja možnost, da se kaj zalomi tudi če si naredil vse prav in zato moraš imeti te dileme prej razčiščene. In ja jaz bi ga vzel. Zakaj? Ekonomisti bi rekli cost-benefit analiza. Sem pač tak da si splava ne bi nikdar odpustil in pač raje razkiram svoje življenje, ki bi se mi zagotovo obrnilo na glavo in nosim posledice svojih dejanj, kot pa da iščem bljižnice ki to niso in se na dolgi rok izkažejo kot še slabše. Tu pač gre za izbiro med slabimi opcijami, zame je splav najslabša in vse ostale bolj sprejemljive. Nič od tega pa ne bi naredil z veseljem, priznam, Bog daj, da do tega sploh ne pride.

*mala* napisal/-a:Sicer je pa v partnerski zvezi ponavadi tako, da imata partnerja podobne zelje glede otrok (ker tezko funkcionira, ce bi on takoj otroke, ona nikol).

Priznam, da sem prevec egoisticna, da bi otroka, ki ga donosila in rodila, oddala. Ker prevec "posledic" (od tega, da celotna nosecnost ni macji kaselj, do poroda, strij, dodatnih kg, prerezanega presredka, zamujanje drugih stvari- faks, sluzba, odpovedat se marsicemu, itd...). Ce ze moram jit skozi vse to (kar ti tako lahkotno opisujes), bom to naredila iz zelje po otroku, skupaj s fantom in da seveda otroka obdrzim.

To jaz vem da ti otroka ne bi oddala, ampak ne zato ker si faks zamudila in par kil dobila, ampak zato ker imaš to v sebi. Ker ko bi enkrat videla "štručko" se ti sprožijo materinski nagoni in je konec, saj to je normalno.

Sicer pa upam, da se sam ne bom kdaj zapletel z žensko, ki bi raje splavila, kot pa rodila, pa ali ima sama otroka, ali ga da meni ali ga da v posvojitev....kakor koli vse je boljše kot splav. Vem (predvidevam) da nosečnost ni prijetna, ampak če pa daš življenje na vago s kilami, zamujenim faksom, parim žurkam in še čem, pa vsaj po moje ne bi smelo bit dileme kako in kaj.
Ne vem, mogoče sem pa res jaz še edini zategnjeni konzervativc, ki še ni dojel duha časa in živi za neke ideale, ki ste jih ostali že zdavnaj pokopali. Jaz pač nisem tak, me borba za ideale in upor proti današnjemu turbo egoizmu pogosto tepe ali....Takle mamo!

Akvamarin napisal/-a:DM123, imas pac moralno obvezo, zaradi tvojih dobro poznanih prepricanj!

Zdravniki naceloma morajo potpirat zacetek novega zivljenja, ampak iz druge strani zdravnik mora pomagati pacientu ustvariti pogoje v katerih lahko odlocajo koliko otrok in kdaj jih bodo imeli,kar je temeljna clovekova pravica. Verjemi, to je napisano v medicinskega kodeksa za zdravnike.

Tudi medicinsko osebje, ce ima kakrsnakoli osebna ali verska prepricanja, ima pravico po zakonu, da lahko odkloni splava in ga ne izvaja.

Zaenkrat splav je svobodna resitev v Sloveniji, in za to se odloca zenska samostojno, brez privolitve oceta. Zal se moras sprijazniti z sakonom.
Razlicne drzave imajo razlicno urejeno.

Seveda, kar si napisala popolnoma drži. Ampak saj veš, legalno ni nujno tudi legitimno. Zakonodaja je kakršna je, sem popolnoma sprijaznen s tem, računam pa, da če bi želel obdržat otroka, partnerka pa ne, da bi ona zmogla toliko razuma in poguma, da bi ga vsaj rodila in če ga noče imet, pustila meni. Pričakujem preveč?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 07. Jan. 2011 0:36

^^ definitivno :p ne poznam zenske, ki bi to naredila.

Sicer pa, tudi ce bi tvoja punce hotela narediti splav, sem prepricana, da tebi neb sploh povedala in kar naredila (ker bi predobro prepoznala tvoja prepricanja in js bi ze takoj zbezala stran...)!

Ne vem sicer kaksne veze imas ti to, ampak bi si upala trdit, da vecina zensk nima pokvarjenega zivljenja zaradi splava (izvzemam tiste, ki so to storile pod pritiskom drugih, ne po lastni zelji). Prej boljsega, ce bi bile drugace vse nesrecne. In se enkrat- ni vsem otrok cilj, ne zasvetijo se vsem ucke, ko kaksnega vidijo in ne omehca se vsaka, ko vidi svojega otroka.

Bom tud js kmal obupala nad temle.

Upam, da avtorica teme se se kaj oglasi. Me zanima kaj namerava s tem porocenim? Se se videvat? Firbec pac :D
Zadnjič spremenil *mala*, dne 07. Jan. 2011 0:39, skupaj popravljeno 1 krat.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
nanamiša
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 28. 12. 2009
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a nanamiša » 07. Jan. 2011 0:39

Da imajo vse ženske zaradi tega travme pa uničeno življenje, jst ravno ne verjamem.
Že samo moja mama podira te tvoje besede.
Fantje ne pozabite, ženske so nemočne le tako dolgo, dokler se jim ne posuši lak za nohte. ;)
DM123
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a DM123 » 07. Jan. 2011 1:00

*mala* napisal/-a:^^ definitivno :p ne poznam zenske, ki bi to naredila.

Sicer pa, tudi ce bi tvoja punce hotela narediti splav, sem prepricana, da tebi neb sploh povedala in kar naredila (ker bi predobro prepoznala tvoja prepricanja in js bi ze takoj zbezala stran...)!

OK razumem. Zdej če vas res večina tako razmišlja me to navdaja z neke vrste tesnobo in nelagodnjem v odnosu do nasprotnega spola, a kar je, je.

Bi te pa samo to vprašal, kaj bi imela od tega? Kaj bi imela od tega, da mi za hrbtom splaviš? Kaj bi sploh imela od tega da splaviš ob predpostavki da jaz vzamem otorka, če ga ti nočeš? A je tistih 9 mesecev res taka hudičeva muka, da raje pritajiš otroka in splaviš, kot pa da bi zanj povedala in da se najde neka skupna rešitev, ki ni splav?

*mala* napisal/-a:Ne vem sicer kaksne veze imas ti to, ampak bi si upala trdit, da vecina zensk nima pokvarjenega zivljenja zaradi splava (izvzemam tiste, ki so to storile pod pritiskom drugih, ne po lastni zelji). Prej boljsega, ce bi bile drugace vse nesrecne. In se enkrat- ni vsem otrok cilj, ne zasvetijo se vsem ucke, ko kaksnega vidijo in ne omehca se vsaka, ko vidi svojega otroka.

Tudi meni ni otrok cilj in preden bi se "načrtovano" odločil zanj je treba marsikaj dobro premislit, ker zame je to enormna odgovornost, ki terja celega človeka in korenito spremembo načina življenja, če ne bolje da nisi straš, kot pa da si slab straš. Ne spravljat otork na svet, če ti ni zanje.

Če pa se stvar zgodi "neplanirano" se pač zgodi in treba je prevzet odgovornost. In tu zame ni dileme, vedno se odločim za življenje, pa naj stane kolikor hoče. To je pač stvar vrednostne lerstvice, ki se med nami očitno precej razlikuje. Žal, upam da se ne najdem v takšni situaciji, sploh pa ne z osebo, ki bi imela tozadevno tako drastično drugačne poglede kot jaz.

nanamiša napisal/-a:Da imajo vse ženske zaradi tega travme pa uničeno življenje, jst ravno ne verjamem.
Že samo moja mama podira te tvoje besede.

Lej sej nima smisla da se mi sedaj tule kljukamo kako in kaj. Jaz sem pač videl te stvari ob tem imel tudi pogovore z ljudmi, ki se s to problematiko profesionalno ukvarjajo in prišel do zaključka, da to ženskam pusti posledice. Ne trdim da vsem, ne trdim da vsem enako, trdim pa da jih pusti. Če komu ne in lahko gre mirno preko tega tudi prav, pravzaprav dobro zanj, nekateri očitno nimajo te sreče. Ampak na koncu je itak vse stvar moralne percepcije, če ti je to sprejemljivo boš to naredil, če ti ni ne boš, vse ostalo je v končni fazi irelevantno
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 07. Jan. 2011 1:31

DM123 napisal/-a:
Torej če bi ti z nekom nenačrtovano zanosila in bi ti on rekel, da želi otroka in da bo prevzel skrb za njega, bi ti rekla:"Ne, ne boš ga imel, četudi ga želiš, ker je moj in jaz lahko naredim kar želim!"

Oprosti, ne želim biti žaljiv, ampak tako razmišljanje je pa milo rečeno bolano in res srčno upam, da si ena redki, ki bi to naredila. Ker če pa partner prevzame otorka in je tvoja naloga samo to, da ga 9 mesecev nosiš pod srcem in nič drugega, pa ti je tudi to preveč, potem se pa jaz marsikaj vprašam.

Samo to, da ga 9 mesecev nosiš pod srcem? Od kje si se ti vzel, iz vrtca? Poleg vseh zdravstvenih problemov, ki jih lahko prinese nosečnost, poleg tega, da lahko umreš med porodom, poleg psihičnih problemov, ki prinaša vzgoja otroka, oz. pogrešanje otroka, če ga predaš očetu (ženske večinoma avtomatično ljubijo otroka, moški ne - posledica hormonov ob rojstvu), poleg tega, da se ti podre lajf z nosečnostjo, mislim da se ženska z nosečnostjo spušča v marsikaj več kot samo to, da nosi otroka 9 mesecev pod srcem potem pa da otroka očetu. :roll: In mislim da ima ženska večje travme, če vzgaja otroka, ki ga ni hotela (+ otrok ima travme) oz. če ve, da nekje živi nek posvojen otrok, ki ga ni hotela, kot pa če živi z vestjo, da je "ubila" zarodek. Ja, zarodek. Ker to še ni otrok. Moja mami je doživela spontan splav v zgodnji nosečnosti in definitivno ne gleda na dogodek kot na smrt otroka. In očitno je množica žensk, ki jih poznam, da so delale splav in nimajo travm, dokaz, da splav le ne pusti takšnih posledic kot pa npr. če daš otroka v posvojitev oz. ga vidiš 1x na leto med počitnicami. Ti ne razumeš da ni fora samo v nosečnosti, da ni mama samo gostitelj - ja sej so tut tiste nadomestne mame, ki ne čutijo nič ob rojstvu in dajo otroka z veseljem, ampak kot sem že rekla, obstaja povezava med materjo in otrokom, ki jo oče šele kasneje začuti, če sploh jo, in prav zaradi tega ženska ne bo kar tako "dala" fotru otroka in rekla "bilo i prošlo" ter nadaljevala z lajfom.
Uporabniški avatar
Akvamarin
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 30. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Akvamarin » 07. Jan. 2011 1:59

...
Zadnjič spremenil Akvamarin, dne 25. Nov. 2011 20:34, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Boa
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 29. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Boa » 07. Jan. 2011 7:47

DM123

Predpostavka: imaš ženo in 3 otroke, ženo imaš neizmerno rad, vendar te prevara in zanosi z drugim moškim? Odloči se da otroka ne bo obdržala. Jo boš prepričal v nasprotno? Nekako ti je jasno, da bojo v primeru ločitve vajini otroci ostali pri njej (kot si že sam povedal, da je to stalna praksa)

Poglej, ti kot moški ne boš nikoli, NIKOLI! razumel stiske, ki jo nezaželena nosečnosti lahko prinese. Lahko se pogovarjaš z vsemi ženskami tega sveta, ki so opravile splav, lahko si ga daš tudi odrezati, vendar v polni meri tega ne boš razumel. Ti, četudi zaplodiš otroka (in je tudi TVOJ, da ne boš revček užaljen), lahko KADARKOLI!!! odideš in se ne vračaš. Vprašaj se, zakaj je moški, ki zapusti svoje otroke in se jim nikoli ne javi BOLJŠI od ženske, ki splavi. Ti imaš možnost, in tudi ženskam ta možnost, možnost ODLOČANJA PRIPADA!
Pa sploh nisem popolni zagovornik splava in prakse, ki se dogaja pri nas. Tudi meni je hudo gledati pare, ki ne morejo in ne morejo zanositi, na drugi strani pa mlade punce, ki ne poskrbijo za ustrezno kontracepcijo in kot rešitev splavijo. Ne gre se za to. Gre se pa za vse ostale, ki se MOČNO zavedajo (zavedamo), da otroku ne bomo zmogle nuditi vsega tistega kar si otroku ŽELIMO in HOČEMO nuditi v danem trenutku. Če ne zaradi drugega, pa zato, ker si si zadal, da tvojemu otroku ne bo manjkalo tisto, kar si ti celo življenje pogrešal.

In lej, tvoja bolana izjava da 9 mesecev otroka nositi in ga potem SAMO roditi ni nič. Zatlači si štil v rit in ga mej notri 9 mesecev!
Ne kadim, a vedno vžgem.
Uporabniški avatar
Štrumfetka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 27. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Štrumfetka » 07. Jan. 2011 9:31

DM123 napisal/-a:Računam pa, da če bi želel obdržat otroka, partnerka pa ne, da bi ona zmogla toliko razuma in poguma, da bi ga vsaj rodila in če ga noče imet, pustila meni. Pričakujem preveč?

Ti pa si "specialac". :respekt:
Medtem ko s prstom kažeš na druge, ne pozabi da s tremi prsti še vedno kažeš nase.
Uporabniški avatar
McLarnovc
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 26. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a McLarnovc » 07. Jan. 2011 10:05

Sicer sem do splava dokaj indiferenten, niti ga ne podpirami, niti nisem proti njemu ampak......take kot pa se v tejle temi pišejo.... :stupid:
...mini kikle nosjo vse, topless pa ne. Js pa vem zakaj to je...kolena majo vse...gor pa ne...
DM123
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a DM123 » 07. Jan. 2011 10:54

Boa napisal/-a:DM123

Predpostavka: imaš ženo in 3 otroke, ženo imaš neizmerno rad, vendar te prevara in zanosi z drugim moškim? Odloči se da otroka ne bo obdržala. Jo boš prepričal v nasprotno? Nekako ti je jasno, da bojo v primeru ločitve vajini otroci ostali pri njej (kot si že sam povedal, da je to stalna praksa)

No, kar se mene tiče, sva že pri vendar te prevara, zaključila. Tu so konsekvence jasne, če mi to naredi.

Ostalo ne bom odgovarjal, ker nima smisla. Očitno sem malo preveč podrezal v osje gnezdo (dobesedno) in napadle ste med z vseh strani, tudi v stilu:
Boa napisal/-a:In lej, tvoja bolana izjava da 9 mesecev otroka nositi in ga potem SAMO roditi ni nič. Zatlači si štil v rit in ga mej notri 9 mesecev!

sončk napisal/-a:Od kje si se ti vzel, iz vrtca?

Napade sem nekako pričakoval, samo ne s takšnimi argumenti. Tudi prav, še vedno upam, da vse le ne razmišljajo tako kot ve na forumu. Jaz ne želim nikomur vsiljevat svojega mnenja, želel sem le izrazit svoje pomisleke in to iskreno z dobrim namenom, čeprav mi ve verjetno tega ne verjamete. Očitno so si naši vrednostni svetovi diametralno nasprotni, pa ne zato, ker sem jaz moški, ve pa večinoma ženske, ampak ker je današnja družba takšna.
Najbolj sem pravzaprav vesel tega odgovora, ker je iskren in pošten:
*mala* napisal/-a:Priznam, da sem prevec egoisticna.....

Točno to, egoizem je današnje vodilo. Najprej poroke, nato otroci, potem po 5-10 let zakona se začne ljudem malo dolgočasit, avantura tu avantura tam, ločitev, otroci naj****o....To je to. Zase in za moje interese naredim vse, neoziraje se na vse drugo. Pa naj gre za varanje oz zvestobo, splav, ali pa kaj tretjega. Seveda boste rekle, do so povsem različne stvari. Ja to so različne stvari, ampak moralna platforma je pa ista. Reče se ji: Jaz in moji interesi!. Pa ne me narobe razumet, to ne leti na smo na ženske, tudi na moško populacijo, povsem isto, mogoče še bolj. Takle mamo.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 07. Jan. 2011 11:38

dot napisal/-a:
kepka napisal/-a: Situacije ji nic ne zavidam, ampak meni se zdi, da kakor se bo odlocila, bo OK - ce se bo razvedlo, cigav je otrok, pa predvsem ni njen problem (zapeljal skoraj mladoletno naivno studentko ... to bo njegov problem).

Wtf, 20-letna ženska je skor mladoletna? :lach: Oz. zdej že 21-letna.. Če torej ni zmožno presojat, s kom se bo bogo dekletce parilo, a mati bo pa lahko :tach:

No, jaz otroka ne bi obdržala :)

Oh ja. "kok si ti glupa, a ne ves kok je 21" ... ah...... vedno znova pozabim, da je treba napisat dobesedno in ne prevec komplicirano.

Hotela sem samo povedati, da upam, da se bo prav odlocila in da bo posledice vsekakor hujse v vsakem primeru nosil on, vsaj ce bo ravnala po pameti in zahtevala tudi prezivnino za otroka in odgovorno ravnanje z njegove strani.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov