Splav, za ali proti?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 10. Jan. 2011 12:09

Kleio napisal/-a:Vse s tem je pač na strani ženske, nevem kako tega ne morete sprejeti. Ko pa bodo obstajale umetne maternice v katerih se bo lahko embrio razvijal- takrat se bo šlo LE za dedni material in takrat se bo položaj spolov spremenil.

ne vem zakaj bi to morala sprejeti? zame je to družben konstrukt, ki ga nikakor ne priznavam za svojo realnost. svet in sebe vidim pač drugače. sliši se hecno, ampak jaz bom svojo maternico mojemu otroku samo posodila, da se v njej razvije, potem pa naj se on veselo izkotali iz nje in pričakujem, da bova oba s partnerjem enakomerno odgovorna zanj, tako kot bova obadva odgovorna za odločitev o otroku in obadva bova prispevala svoje gene, da se bo ustvarilo novo bitje. ker si otroka želim, bom ''žrtvovala'' svoje telo in strije, vendar to ne pomeni, da je otrok kaj več moj kot partnerjev.

če bo pa položaj spolov kaj drugačen, ko bomo imeli umetne maternice, potem pa komaj čakam, da se to zgodi. meni se zdi žalostno, da ne moremo tega premika narediti v svojih glavah in rabimo neke zunanje faktorje, da lahko objektivno pokažemo, da je tako.
Uporabniški avatar
Kleio
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Kleio » 10. Jan. 2011 21:42

Ok... torej če prav razumem, ti trdiš, da če bi zanosila in tega otroka absolutno ne bi želela imeti( okoliščine si zamisli sama)- pač predstavljaj si takšno situacijo. Tvoj partner pa bi bil po drugi strani za otroka- recimo zaradi prepričanj. Vseeno bi rodila otroka?
Uporabniški avatar
Tonja
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 4. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tonja » 10. Jan. 2011 21:51

DM123 napisal/-a:Ja ne vem, kako se pa počuti ameriški sniper v Afganistanu ko vsak dan pihne kakega Talibana? Očitno kul zato pa je tam,..

OT: Nisi v tem poklicu, zato ne piši neutemeljenih sklepov.
The End OT
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 11. Jan. 2011 7:54

Kleio napisal/-a:Ok... torej če prav razumem, ti trdiš, da če bi zanosila in tega otroka absolutno ne bi želela imeti( okoliščine si zamisli sama)- pač predstavljaj si takšno situacijo. Tvoj partner pa bi bil po drugi strani za otroka- recimo zaradi prepričanj. Vseeno bi rodila otroka?

kot sem že rekla... splav odobravam, ampak samo v določenih okoliščinah, takih npr. kot je primer punce iz prejšnje teme, ki je zanosila s poročenim moškim z družino. če bi jaz zanosila s partnerjem, s katerim si predstavljam življenje v dvoje, in bi stvari med nama štimale, bi otroka obdržala, pa četudi nebi imela financ takih, kot bi si mogoče želela. primer, v katerem si otroka absolutno nebi želela in bi ga splavila, bi bil npr. da sem bila posiljena, da bi imel otrok genetske okvare, ipd.. mi zmanjka domišljije. ker sem sama imela bolj kurčevo družino kot ne, si za svojega otroka želim predvsem to, da ima oba starša in da imam jaz partnerja, s katerim si otroka želim.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 11. Jan. 2011 8:44

punkie_ napisal/-a:če bi jaz zanosila s partnerjem, s katerim si predstavljam življenje v dvoje, in bi stvari med nama štimale, bi otroka obdržala, pa četudi nebi imela financ takih, kot bi si mogoče želela.

Evo, podpis (to je na primer zame zdaj)

punkie_ napisal/-a:primer, v katerem si otroka absolutno nebi želela in bi ga splavila, bi bil npr. da sem bila posiljena, da bi imel otrok genetske okvare, ipd.

In podpis.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 11. Jan. 2011 9:47

punkie_ napisal/-a:da sem bila posiljena, da bi imel otrok genetske okvare, ipd.. mi zmanjka domišljije.

Tule bi samo dodala kot primer, da se mi zdi povsem opravičljivo in neegostično tudi, da se ženska odloči za splav, če je na primer bolna in jo čaka dolgotrajno zdravljenje, pa medtem zanosi in se znajde pred vprašanjem: se (po)zdraviti in nedonositi ali postaviti svoje življenje na nitko zavoljo nerojenega otroka.
vrtavka
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 31. 10. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtavka » 11. Jan. 2011 15:32

Tearjerker napisal/-a:
punkie_ napisal/-a:da sem bila posiljena, da bi imel otrok genetske okvare, ipd.. mi zmanjka domišljije.

Tule bi samo dodala kot primer, da se mi zdi povsem opravičljivo in neegostično tudi, da se ženska odloči za splav, če je na primer bolna in jo čaka dolgotrajno zdravljenje, pa medtem zanosi in se znajde pred vprašanjem: se (po)zdraviti in nedonositi ali postaviti svoje življenje na nitko zavoljo nerojenega otroka.

Moja mama je zaradi mene in bolezni skoraj umrla. Zdaj pa pravi, da se je izplačalo, pa tudi jaz sem vesela, da sem na svetu :)
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 11. Jan. 2011 15:38

^^ Vprašanje, kakšna zgodba bi bila, če bi umrla. Kak bi se ti počutila? Tvoj oče? Starejši bratje in sestre? :wink:
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
vrtavka
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtavka » 11. Jan. 2011 15:45

Moj oče se je predobro zavedal, da jaz moji mami nisem pomenila samo skupek celic in da splavila pač ne bo, saj si me je preveč želela. In če je vsaj malo verjetno, me bo poskusila na svet spravit. Verjetno sploh nista hotela razmišljat, kaj bo, če gre kaj narobe...verjela in upala sta, kaj naj rečem. In se je izšlo tako kot je treba.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 11. Jan. 2011 17:12

vrtavka napisal/-a:pa tudi jaz sem vesela, da sem na svetu :)

In če bi naredila splav, te ne bi bilo in ti tega ne bi vedela in tudi bi ne bila ne-vesela, da te ni.

Sicer tvoja zgodba se je končala srečno, ampak jaz vseeno ne spreminjam mnenja, da se mi v takąnem primeru zdi splav upravičen. Zase lahko brez skrbi trdim da zaradi embrija ne bi postavljala svojega ľivljenja na nitko.

Aja pa mene tud zanimajo odgovori na vpraąanja, ki jih je postavila *mala*. In ąe, kako bi bilo, če bi umrli in mama in nedonoąena ti?
vrtavka
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtavka » 11. Jan. 2011 18:23

glej, moj namen ni nikakor spreminjanje kakršnegakoli mnenja. Tebi se ne bi zdelo vredno, moji mami pa se na srečo je.

Odločitev posameznice, ampak v tem primeru, če je želja po otroku zelo močna, bi vsaka večkrat premislila.

Pa sicer nisem proti splavu v nekaterih primerih.

Kaj bi bilo, če bi umrli? Kaj naj rečem, z očetom sta sprejela tveganje.
tor
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 7. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tor » 11. Jan. 2011 18:48

@ Terjaker in @ *mala, neokusni sta s tem drezanjem v @ vrtavko. Ima pogumne, srčne starše, brez potrebe sprašujete, kaj če, če...
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 11. Jan. 2011 18:53

Zato, ker se mi zdi odločitev v takem primeru iskreno trapasta (da se praktično odloča ali mati ali otrok).
Imeli so presneto srečo, da se je izšlo in da sta obe živi. Zame tu ni čisto nič pogumnega in srčnega. Preprosto ne razumem take odločitve, sicer pa vsakemu svoje...
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
vrtavka
Sramežljivka
Sramežljivka

Neprebrana objavaNapisal/-a vrtavka » 11. Jan. 2011 19:53

Seveda je trapasta s tvojega vidika. Na mojo srečo pa si ne delimo vsi enakih prepričanj in zato take odločitve tudi ne razumeš.

Morda se motim, ampak predstavljam si, da bi jo razumela marsikatera mama.

Pa ne razumet tega kot napad, ker se mi res ne da jit ene značilne cosmodebate.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 11. Jan. 2011 20:15

Zakaj bi bili pa neokusni? Jaz govorim iz objektivnega prepričanja, kolikor lahko razberem *malo* tudi, vrtavka govori iz subjektivnega stališča, zato pač nas nekatere zanima objektivizacija problema. Saj so te za torkove filme lepe resnične zgodbe so fajn, ampak taki izidi so bolj izjema, kot pravilo.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov