Splav, za ali proti?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
..Evelyn.. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 4. 4. 2008
Piramid se ne dela! Citirajte SAMO TISTEGA, KATEREMU ODGOVARJATE.
It was forever..but it didnt last long..
-
UG84 - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 18. 2. 2009
punkie_ napisal/-a:UG84 napisal/-a:Akvamarin, s to izjavo DM123 je vse narobe, ne samo del o ginekologu. Tudi del o vojakih. Bolane izjave, res. Primitivne.
boš še kaj argumentirala al bomo spet sam zavijal z očmi? v čem točno se ne strinjaš in zakaj?
tri četrt kreganja na tem forumu je samo zaradi vaše nesposobnosti konstruktivnega debatiranja. samo pljuvate, potem pa se zadeva za vas konča. mene zelo zanima, kaj si ostali mislite o tem, ampak iz vaših postov ne izvem čisto nič pametnega. to so resne debate, ne pa debate o pudrih, in želim si, da bi jih tudi malo bolj resno jemale.
Nalašč nisem komentirala dotične izjave, ker bi šla v off topic. Izjaviti, da se vojak v Afganistanu ko ubije koga očitno počuti kul je zame primitivna. Pika. IN enačiti vojno stanje z ginekologom, ko izvede splav, je zame bolano. Kaj tukaj ni jasnega?
Od kje tebi, da ne jemljemo resno debate, ne vem. Jaz sem svoje mnenje povedala nekaj strani nazaj, ne mislim se ponavljati.
-
pjotra - Debatorica
- Na forumu od: 25. 8. 2004
*SunFlower* napisal/-a:pjotra napisal/-a:Splav - bom rekla odločitev posameznika.
Jaz se ne bi odločila zanj. Nikoli. Niti par let nazaj, niti sedaj. Preveč posledic psihičnih pa tudi fizične znajo biti.
Sem sprejela svoje žensko poslanstvo na zemlji in ga imam tudi namen opraviti.
Meni se zdi zelo pohvalno, da si sama proti splavu, ampak dopuščaš, da gre za odločitev posameznika. Tako da thumbs up, kar se tega tiče.
Me je pa zmotilo, ko si napisala, da je žensko poslanstvo na zemlji rojevanje otrok. Zdaj, čisto možno, da sem te narobe razumela (in da si mislila, da se ti pač zdi, da je TVOJE poslanstvo na zemlji rojevanje otrok), ampak moram pa zelo nasprotovat ideji, da bi bilo poslanstvo žensk na zemlji rojevanje otrok. To se mi zdi prav grda ideja, češ, ženske so bile narejene za rojevanje in to je njihova glavna naloga, vse ostalo (izobrazba, lastne želje ...) pa ni tako pomembno.
Saj vem, da nisi tako mislila ... samo malo sem jezna, ko vidim, da so take ideje še vedno prisotne povsod, pa čeprav v taki blagi obliki.
No, bom pa drugače napisala. To je dano vsaki, ki se rodi ženskega spola. O izobrazbi, lastnih želja nisem sploh govorila. Ženske rojevamo potomce in ne moški. Včasih so bile ženske predvsem zaradi tega tudi na svetu (govorim o prazgodovini). Mislila sem samo tako, da naj bi ženske otroke imele. Izobrazba in lastne želje so druga stvar.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 4. 2006
- Kraj: ljubljana
UG84 napisal/-a:
Nalašč nisem komentirala dotične izjave, ker bi šla v off topic. Izjaviti, da se vojak v Afganistanu ko ubije koga očitno počuti kul je zame primitivna. Pika. IN enačiti vojno stanje z ginekologom, ko izvede splav, je zame bolano. Kaj tukaj ni jasnega?
jasno mi je samo to, da izjave, ki vam niso všeč, obrnete tako, da se lahko nad njimi zgražate. s tem samo same sebi delate škodo, ker si odvzemate možnost razumevanja druge plati medalje.
-
CorfuGirl - Debatorica
- Na forumu od: 9. 8. 2005
Jaz sem za splav.Ker se ima vsak pravico odločit če bo lahko obdržal otroka ali ne.Vsak posameznik ima svojo odločitev in nihče te ne more prisilit v nasprotno.Jaz sem sama po sebi vedela da bom spalvila in to takoj ko sem sploh začela razmišljat o tem da sem noseča.Prav depresivna sem postala in sem komaj čakala da se vsega rešim.Zakaj??zato ker je bil otorok nezaželjen,on je bil trot in osel...In da me nebi katerea obsojala..zaščitena sva bila amapk se je nekaj zalomilo.Marsikdo mi je rekel da bom imela psihične posledice pa vse ostalo ampak do zdaj jih še res nisem imela.
"Vsaka ženska je lahko lepa, le če zna pravilno poudariti svoje prednosti".
-
Kleio - Sramežljivka
- Na forumu od: 26. 12. 2010
Sama nisem proti splavu in če bi se mi sedaj po kakšni okoliščini zgodilo, da bi zanosila, bi najverjetneje splavila. To kako bi se pa sama s tem soočala, pa bi bila čisto moja stvar, vem le, da bi v vsakem primeru dobila veliko podpore iz strani moje družine in prijateljev.
Vendar razumem moški vidik na celotno stvar. Moški prispeva svojo spermo, je oče in zdi se, da bi moral njegov glas šteti enako kot ženski. Vendar se žal s tem, kot ženska, enostavno ne morem poistovetiti. Da se mu zgodi, da zanosim in moj fant od mene "zahteva", da obdrživa otroka, jaz pa se s to odločitvijo ne strinjam, se mi preprosto ne zdi odraz ljubezni. Za to se morata strinjati oba- ne more ti ženska kar donositi otroka in ti ga potem "dati". Saj pa ne gre to kot po tekočem traku... jaz res ne vem kako si nekateri izmed vas to predstavljate, vendar po mojem mnenju tukaj gre za največjo spremembo prav pri materi: otroka nosi v svojem telesu, za nosečnost si priredi cel način življenja, ki traja 9 mesecev+ cel čas da si od poroda opomore... moškemu je v tem primeru lažje, sam nikoli ne bo čutil brc otroka v svojem trebuhu oziroma: ga čutil. In zato ima ženska večjo moč tukaj. Je tista, ki nosi življenje na ta svet in lahko se odloči ali ga bo ali ne.
Nekatere smo pač takšne, da otrok ne bi imele, pa tudi če bi se kdaj zgodilo, da se zalomi in zanosimo, saj začetna leta svojega življenja posvečamo študiju, karieri, nimamo stabilnega finančnega položaja, partnerja, ki nas podpira, niti nočemo otroka... splav se mi v takšnem primeru zdi odgovorna odločitev- namesto, da donosim otroka, njegov oče me "morda" zapusti in študira ter razvija svojo kariero dalje, zame, ki pa ostanem z otrokom pa je to veliko težje- veliko punc se odpove študiju, s tem si tudi v večini primerov preprečijo možnost dobre zaposlitve in tako z otrokom živijo na socialni podpori... jaz v tem preprosto ne vidim smisla. Otroke se ima, ko si pripravljen nanje in nič prej.
Vendar razumem moški vidik na celotno stvar. Moški prispeva svojo spermo, je oče in zdi se, da bi moral njegov glas šteti enako kot ženski. Vendar se žal s tem, kot ženska, enostavno ne morem poistovetiti. Da se mu zgodi, da zanosim in moj fant od mene "zahteva", da obdrživa otroka, jaz pa se s to odločitvijo ne strinjam, se mi preprosto ne zdi odraz ljubezni. Za to se morata strinjati oba- ne more ti ženska kar donositi otroka in ti ga potem "dati". Saj pa ne gre to kot po tekočem traku... jaz res ne vem kako si nekateri izmed vas to predstavljate, vendar po mojem mnenju tukaj gre za največjo spremembo prav pri materi: otroka nosi v svojem telesu, za nosečnost si priredi cel način življenja, ki traja 9 mesecev+ cel čas da si od poroda opomore... moškemu je v tem primeru lažje, sam nikoli ne bo čutil brc otroka v svojem trebuhu oziroma: ga čutil. In zato ima ženska večjo moč tukaj. Je tista, ki nosi življenje na ta svet in lahko se odloči ali ga bo ali ne.
Nekatere smo pač takšne, da otrok ne bi imele, pa tudi če bi se kdaj zgodilo, da se zalomi in zanosimo, saj začetna leta svojega življenja posvečamo študiju, karieri, nimamo stabilnega finančnega položaja, partnerja, ki nas podpira, niti nočemo otroka... splav se mi v takšnem primeru zdi odgovorna odločitev- namesto, da donosim otroka, njegov oče me "morda" zapusti in študira ter razvija svojo kariero dalje, zame, ki pa ostanem z otrokom pa je to veliko težje- veliko punc se odpove študiju, s tem si tudi v večini primerov preprečijo možnost dobre zaposlitve in tako z otrokom živijo na socialni podpori... jaz v tem preprosto ne vidim smisla. Otroke se ima, ko si pripravljen nanje in nič prej.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
Kleio napisal/-a:Da se mi zgodi, da zanosim in moj fant od mene "zahteva", da obdrživa otroka, jaz pa se s to odločitvijo ne strinjam, se mi preprosto ne zdi odraz ljubezni. Za to se morata strinjati oba- ne more ti ženska kar donositi otroka in ti ga potem "dati".
kaj pa kontra? koliko žensk brez strinjanja partnerja naredi splav? je tudi to odraz neljubezni? to pa ne ane. to je pa samo izhod v sili. fanta še vedno ljubim. dvojna merila! ženske manipuliramo s svojo močjo, ki nam jo daje 9 mesecev nošenja otroka pod srcem, in najdemo tisoč in en razlog, zakaj imamo pravico, da splavimo.
morda se pa ravno zaradi tega, ker si ženske tako ''prisvajamo'' otroke, moški ne čutijo enakomerno odgovorne za njih in ob morebitni ločitvi popihajo in si mislijo saj je tvoj saj si ga 9 mesecev nosila. nisem ga previjal, saj praviš, da ga znaš ti bolje in hitreje. nisem ga dojil, vendar tudi stekleničke nisem nikoli pripravil, ker praviš, da ne vem, kako toplo mora biti mleko, ipd. ... ste kdaj pomislile, kolk odgovornosti nosite same in kakšne so posledice tovrstnega ravnanja? potem pa spet samo jamramo kok smo boge in ostanemo same z otrokom.
-
Ajča - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 1. 6. 2009
DM123 napisal/-a:
Kako naj se počuti ginekolog? Ja ne vem, kako se pa počuti ameriški sniper v Afganistanu ko vsak dan pihne kakega Talibana? Očitno kul zato pa je tam,..
Kako bolana izjava. Vojaki imajo eno izmed najvišjim stopenj samomorilnosti, ker so priča groznim stvarem. Osebno poznam par vojakov na misijah in sem zgrožena nad tašnim načinom razmišljanja. Vojaki grejo dol, da preživijo družine, plačajo zdravljenje, se rešijo denarne stiske in osebno trpijo, ker vidijo grozne stvari in so po več mesecev ločeni od družine, žene vmes rodijo, kdo umre..
Konec OT
A goal without a plan is just a wish.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
Ajča napisal/-a:DM123 napisal/-a:
Kako naj se počuti ginekolog? Ja ne vem, kako se pa počuti ameriški sniper v Afganistanu ko vsak dan pihne kakega Talibana? Očitno kul zato pa je tam,..
Kako bolana izjava. Vojaki imajo eno izmed najvišjim stopenj samomorilnosti, ker so priča groznim stvarem. Osebno poznam par vojakov na misijah in sem zgrožena nad tašnim načinom razmišljanja. Vojaki grejo dol, da preživijo družine, plačajo zdravljenje, se rešijo denarne stiske in osebno trpijo, ker vidijo grozne stvari in so po več mesecev ločeni od družine, žene vmes rodijo, kdo umre..
Konec OT
vem, da sem tečna, že sama sebi sem, ampak a zdaj vidite kok daleč nas pripelje ta pofukani materializem? zato, da bom nahranil svoja usta bom gledal, kako umirajo drugi!!! in ja, dala bom primerjavo s splavom, pa naj si bo še tako absurdna! splavila bom, ker nisem finančno sposobna, da nahranim svojega otroka z najboljšo hrano in ga obdarim z najboljšimi igračami. kam so šle vse ostale naše vrednote??? bomo to mirno gledali iskali opravičila, češ da so vse to izhodi v sili? še enkrat ponavljam, vsekakor podpiram splav v določenih primerih, nikakor pa pri meni materialne dobrine ne pretehtajo cene človeškega življenja! a se zavedate tega, da brez ljudi, ki so pripravljeni ubijati, nebi bilo takšnih in drugačnih morij, vojn, genocidov? tu je govora o vrednotah! in o tem, kako je človek človeku volk, materialistično egoistično prase!
-
Kleio - Sramežljivka
punkie_ napisal/-a:Kleio napisal/-a:Da se mi zgodi, da zanosim in moj fant od mene "zahteva", da obdrživa otroka, jaz pa se s to odločitvijo ne strinjam, se mi preprosto ne zdi odraz ljubezni. Za to se morata strinjati oba- ne more ti ženska kar donositi otroka in ti ga potem "dati".
kaj pa kontra? koliko žensk brez strinjanja partnerja naredi splav? je tudi to odraz neljubezni? to pa ne ane. to je pa samo izhod v sili. fanta še vedno ljubim. dvojna merila! ženske manipuliramo s svojo močjo, ki nam jo daje 9 mesecev nošenja otroka pod srcem, in najdemo tisoč in en razlog, zakaj imamo pravico, da splavimo.
morda se pa ravno zaradi tega, ker si ženske tako ''prisvajamo'' otroke, moški ne čutijo enakomerno odgovorne za njih in ob morebitni ločitvi popihajo in si mislijo saj je tvoj saj si ga 9 mesecev nosila. nisem ga previjal, saj praviš, da ga znaš ti bolje in hitreje. nisem ga dojil, vendar tudi stekleničke nisem nikoli pripravil, ker praviš, da ne vem, kako toplo mora biti mleko, ipd. ... ste kdaj pomislile, kolk odgovornosti nosite same in kakšne so posledice tovrstnega ravnanja? potem pa spet samo jamramo kok smo boge in ostanemo same z otrokom.
Ciljala sem predvsem na to, vendar se mi ni ljubilo pisati še daljšega posta, da recimo, moški želi obdržati otroka, ženska pa ne- potreben je pogovor in če partner vidi, da ženska absolutno ni pripravljena na otroka, da si ga niti ne želi in gleda na vse skupaj kot na največjo napako njenega življenja, je potrebno to vzeti v resen premislek- sploh če ima povrh tega še dobre argumente: npr. oba sva študenta brez prihodkov ali karkoli drugega...
Če te ima partner resnično rad, te ne bo silil v otroka tako kot te ne bo silil v seks. In ne pravim, da ne more biti tudi obratno: mogoče je ženska le zmedena, ker se vse odvija prehitro, skozi pogovor pa ji partner pokaže, da lahko preživljata družino in da bo situacija šla skozi in potem se odločita za otroka...
Vendar dejstvo je, da ima končno odločitev vedno ženska. Ampak tako pač je in tudi zdi se mi prav. Ne predstavljam si tega, da bi bila dobesedno fizično primorana nositi otroka, ki ga absolutno ne bi želela ter nanj ne bi bila pripravljena in to zato, ker bi partner vztrajal pri tem. Ta partner ne bi bil več moj partner.
Še vedno vidim v ženski, da nosi večjo odgovornost s tem ko nosi otroka. Sem že v zgornjem postu napisala, pa vsi vemo, kako zahtevna je nosečnost in rojevanje. In če partner ni za in se ti še vedno odločiš za otroka, si ti tista, ki veš da bom sprejela popolno odgovornost in vso "breme", saj si ti želela otroka, ti si ga donosila, za moškega pa ni nujno da želi biti del otrokovega življenja. Navsezadnje: ti imaš otroka v sebi, on pa lahko kadarkoli gre.
Vse s tem je pač na strani ženske, nevem kako tega ne morete sprejeti. Ko pa bodo obstajale umetne maternice v katerih se bo lahko embrio razvijal- takrat se bo šlo LE za dedni material in takrat se bo položaj spolov spremenil.
-
Ajča - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 1. 6. 2009
Pa kaj mislite, da naši vojaki sam ubijajo dol oziroma da ubijajo dol? Buče! Sploh nimate pojma kaj delajo in kako to delajo. Trudijo se kaj izboljšat, hočejo pomagat ljudem in ne samo ljudem, kdaj tudi živalim. Niso brezčutne pobijalske barabe in to tudi ni namen mirovnih misij. Grejo med otroke, jim razdelijo svojo vodo in ko je enkrat ena punčka ostala brez nje (drugi otroci so ji vzeli), se je naslednji dan vojak vrnil in posebej njej še prinesel (samo en primer). Kdaj jih domačini tudi napadejo, ampak ne smejo jim nič narediti oziroma ukrepati proti napadu (mečejo kamnje nanje itd.). Pojma nimate. Več o temi v vojakih, tukaj pa o splavu, ampak nisem mogla it mimo tako butaste neumne izjave, ki kaže samo stopnjo nizke razgledanosti.
A goal without a plan is just a wish.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
Ajča napisal/-a:Pa kaj mislite, da naši vojaki sam ubijajo dol oziroma da ubijajo dol? Buče! Sploh nimate pojma kaj delajo in kako to delajo. Trudijo se kaj izboljšat, hočejo pomagat ljudem in ne samo ljudem, kdaj tudi živalim. Niso brezčutne pobijalske barabe in to tudi ni namen mirovnih misij. Grejo med otroke, jim razdelijo svojo vodo in ko je enkrat ena punčka ostala brez nje (drugi otroci so ji vzeli), se je naslednji dan vojak vrnil in posebej njej še prinesel (samo en primer). Kdaj jih domačini tudi napadejo, ampak ne smejo jim nič narediti oziroma ukrepati proti napadu (mečejo kamnje nanje itd.). Pojma nimate. Več o temi v vojakih, tukaj pa o splavu, ampak nisem mogla it mimo tako butaste neumne izjave, ki kaže samo stopnjo nizke razgledanosti.
ajča, ne vem kje si prebrala, da naši vojaki samo ubijajo? govorimo nasplošno o vojski in negativnih plateh le te.
-
Kleio - Sramežljivka
punkie_ napisal/-a:morda se pa ravno zaradi tega, ker si ženske tako ''prisvajamo'' otroke, moški ne čutijo enakomerno odgovorne za njih in ob morebitni ločitvi popihajo in si mislijo saj je tvoj saj si ga 9 mesecev nosila. nisem ga previjal, saj praviš, da ga znaš ti bolje in hitreje. nisem ga dojil, vendar tudi stekleničke nisem nikoli pripravil, ker praviš, da ne vem, kako toplo mora biti mleko, ipd. ... ste kdaj pomislile, kolk odgovornosti nosite same in kakšne so posledice tovrstnega ravnanja? potem pa spet samo jamramo kok smo boge in ostanemo same z otrokom.
Mogoče pa poglej iz drugega zornega kota: starševstvo nosi ogromno odgovornost, ki si ga veliko ljudi, sploh če so mladi, ne zna najboljše predstavljati. Moški "popiha" ker lahko, ženska ne more in zato je v veliko primerih tista, ki ostane sama z otrokom. Tukaj razdelitev med spoloma ne more biti 50:50 in ja to pa zato, ker res ženska vsaj na začetku načeloma ve, kaj otroku najbolj ustreza- navsezadnje sta z otrokom bolj povezana, mali je 9 mesecev rastel v njej, nato ga še doji... mislim, to je naravno in meni povsem logično, da je bolj navezan na mater. Pa kaj je pri tem narobe mi prosim povejte? To ne pomeni, da je oče kaj manj, vendar pri vsem skupaj definitivno igra drugo vlogo. Zakaj bi prevzemal vlogo matere, če pa mu pripada vloga očeta? Ko mati posveča vso svojo skrb otroku, oče skrbi zanjo in posledično tudi za otroka.
Ta ideja enakopravnosti je zavila zdaj že v malo čudne vode. Naenkrat bi moški rad bil hkrati tudi mama, ženska bi spet bila pol moškega... meni je to nerazumljivo. Vsak igra svoj del v tem procesu in vse nekako "štima", če se partnerja razumeta in sprejmeta vso odgovornost za otroka in s tem tudi svojo vlogo. Jaz si zapustitve ženske in otroka ne bi opravičevala s tem, da joj, zdaj pa ko je ženska skrbna za otroka in tu pa tam pokritizira, moški lahko kar gre. Seveda- lahko gre- vendar naj to možnost odhoda uporabi za kaj koristnega, nevem- skoči v lekarno, gre v službo itd...
Pa ne me narobe razumeti- s tem spet ne trdim, da so ženske doma, moški pa delajo zanje in za otroke. To bi bilo posploševanje tega kar trdim.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov