Splav, za ali proti?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 08. Jan. 2011 11:56

No, no.Vprašala sem , v katerem delu filma je to omenjeno.Ker mi vse skupaj izgleda kot iii aaa trenutki za nosečnice in mamice (kdo bi rekel...).
Navsezadnje rada svoj čas porabim za kaj drugega kot gledanje otročkov, ki si vrtajo po nosu.Verodostojen vir?Jah, zame ne.
The world is as you are.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 08. Jan. 2011 12:05

Fay napisal/-a:Je res da se takrat ustvarja otrok. Ampk njega ne boli, če se naredi splav. Itk je v trenutku mrtev.
Nala torej je boljše, da otrok trpi, mam trpi, kot da se naredi splav?'

Jp. V bistvu otrok/fetus/whatever takrat sploh še nič ne čuti.
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 08. Jan. 2011 12:10

Fay napisal/-a: Ampk njega ne boli, če se naredi splav. Itk je v trenutku mrtev.

od kje ti pravica, da govoriš v imenu nekoga, ki še ni zmožen sam povedati, ali si želi živeti ali ne?

zame je možnost izbire dvorezen meč. po eni strani bi se ''rešila'' neplaniranega otroka, po drugi strani pa bi ogrozila svoje telo in morda izgubila možnost da še kadarkoli zanosim. vse se vrača, vse se plača.

nimam več kaj za dodat. take debate mi požrejo preveč živcev, ker vas večina samo pljuva po nasprotujočem mnenju, svoje pa živalsko zagovarjate in niste sposobni ali pa enostavno nočete videti tudi druge plati medalje.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 08. Jan. 2011 12:16

Kdo bi rekel, da isto velja za nasprotnike splava.Zelo zanimiva stvar je pa tudi, da ko nasprotnikom zmanjka argumentov, se zatekajo k naslednjim stvarem:
-slike zarodkov, slike splavov,
-povdarjanje prisotnosti srčnega utripa, prstov na rokah in nogah, občutka za bolečino,
-skrajni nasprotniki še obtožijo ženske, ki so se k temu zatekle kot morilke, ki si drznejo vzeti življenje v svoje roke.
Kdaj bo dejansko napisan kak argument, ki nima čustvenega odzadja in je samo in izključno objektiven?
In če obrnem-od kje tebi pravica, da rečeš ženski, ki otroka noče naj donosi, potem ko se je nosečnost že začela?
The world is as you are.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 08. Jan. 2011 12:26

emanuela napisal/-a:In če obrnem-od kje tebi pravica, da rečeš ženski, ki otroka noče naj donosi, potem ko se je nosečnost že začela?

nimam te pravice in tudi nobeni ženski nisem in ne bom tega rekla.

in prosim, pogovarjajmo se kot posamezniki, ne kot pripadniki nekih prepričanj. pustimo, da drugi povedo svoje mnenje, brez da se spravimo na njih z žaljivkami. lahko ste vesele, da se najdejo ljudje, ki drugače mislijo kot ve in ki so sposobni argumentirat svoja stališča. to je idealna priložnost da se učimo in rastemo, ne pa da na koncu človek izgubi živce ob takih debatah in ne sodeluje več.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 08. Jan. 2011 12:30

^^ Kje so žaljivke?

Če že tistih par besed jemljemo kot žaljivke, so pa bile z obeh strani :wink:

Sicer pa: splav s tabletko je podoben spontanemu splavu in nima negativnih posledic, kot so neplodnost (ali pa so te možnosti tako presneto majhne).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Fay
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 3. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Fay » 08. Jan. 2011 12:32

punkie_ napisal/-a:
Fay napisal/-a: Ampk njega ne boli, če se naredi splav. Itk je v trenutku mrtev.

od kje ti pravica, da govoriš v imenu nekoga, ki še ni zmožen sam povedati, ali si želi živeti ali ne?

Ker je od mene odvisno njegovo življenje in nikakor ne bi hotela, da mu ne morem ponudit dobrega življenja, vseh nujnih materialnih stvari. Za ljubezen ne bi bil problem, ker ljubim otroke, ampak jim želim tudi vse dobro...
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 08. Jan. 2011 12:55

Fay napisal/-a:
punkie_ napisal/-a:

Ker je od mene odvisno njegovo življenje in nikakor ne bi hotela, da mu ne morem ponudit dobrega življenja, vseh nujnih materialnih stvari. Za ljubezen ne bi bil problem, ker ljubim otroke, ampak jim želim tudi vse dobro...

razumljiv argument.lahko natančneje definiraš to odvisnost drugega človškega bitja od tebe?
dobro življenje je zelo relativen pojem
tudi nujne materialne stvari so zelo relativen pojem dandanes
nekaj kar je dobro zate, ni nujno dobro tudi za nekoga drugega
itd..
Uporabniški avatar
Fay
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Fay » 08. Jan. 2011 13:01

Evo tole sem napisala na prejšni strani. To je nujnost pri otroku (tudi igrače, pa če tudi ena ali 2...)
Fay napisal/-a:
Rollin #2 napisal/-a:no, ja se nekdo ki ga ima rad. sem kar avtomatsko vstela notri. in ja je dovolj.

ni dovolj. To je osnovni pogoj. Ampak otrok rabi oblačila (ki so danes tako draga, sploh za otroke...), rabi avto sedež, rabi kašice, mleko v prahu (ki je drago, resnično drago.) rabi igrače (če mu želiš nudit dobre igrače, iz katerih se bo nekaj naučil..) pleničke... To so stvari, ki sem se jih sedaj spomnila. Vrtec! Sploh če bo mami sama in bo delala... Ah teh stvari je 10000 ampak se jih sedaj ne spomnim. In teg ni nikoli konec. Ker otrok rabi večja oblačila, drugačno hrano, drugačne igrače, namenjene njegovi starosti... Potem šola, vsi vemo kakšni stroški so sedaj...
Tako da otrok rabi poleg hrane, strehe in ljubezni še dosti materialnih stvari. Četudi ne pretiravamo z igračmi, je vse ostalo še vedno drago...

Otrok je na začetku odvisen od staršev. Torej recimo, da v tem primeru od mene. Starš mu mora nudit vso ljubezen, dom in materialne dobrine. Torej je v čisto vseh pogledih odvisen od starša. In samo z ljubeznijo in streho nad glavo ne gre. Na žalost. Ko vidim cene pleničk, oblačil in ostalih stvari za otrok, mi je kar slabo...
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 08. Jan. 2011 13:04

Fay napisal/-a:Evo tole sem napisala na prejšni strani. To je nujnost pri otroku (tudi igrače, pa če tudi ena ali 2...)
Fay napisal/-a:
Rollin #2 napisal/-a:no, ja se nekdo ki ga ima rad. sem kar avtomatsko vstela notri. in ja je dovolj.

ni dovolj. To je osnovni pogoj. Ampak otrok rabi oblačila (ki so danes tako draga, sploh za otroke...), rabi avto sedež, rabi kašice, mleko v prahu (ki je drago, resnično drago.) rabi igrače (če mu želiš nudit dobre igrače, iz katerih se bo nekaj naučil..) pleničke... To so stvari, ki sem se jih sedaj spomnila. Vrtec! Sploh če bo mami sama in bo delala... Ah teh stvari je 10000 ampak se jih sedaj ne spomnim. In teg ni nikoli konec. Ker otrok rabi večja oblačila, drugačno hrano, drugačne igrače, namenjene njegovi starosti... Potem šola, vsi vemo kakšni stroški so sedaj...
Tako da otrok rabi poleg hrane, strehe in ljubezni še dosti materialnih stvari. Četudi ne pretiravamo z igračmi, je vse ostalo še vedno drago...

Otrok je na začetku odvisen od staršev. Torej recimo, da v tem primeru od mene. Starš mu mora nudit vso ljubezen, dom in materialne dobrine. Torej je v čisto vseh pogledih odvisen od starša. In samo z ljubeznijo in streho nad glavo ne gre. Na žalost. Ko vidim cene pleničk, oblačil in ostalih stvari za otrok, mi je kar slabo...

če te prav razumem, povezuješ kvaliteto otrokovega življenja s kvaliteto materialnih dobrin, ki si mu jih zmožna kot starš priskrbeti?
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 08. Jan. 2011 13:06

Nala29 napisal/-a:Zame je človeško bitje od zigote dalje in rečte kar čte. Če še niste zasledile, se ob združitvi določijo vse vizualne lastnosti otroka in večina osebnosti, ki jo bo ta otrok imel. Najlažje si je zatiskat oči in rečt " to je le skupek celic". Sama študiram med drugim biologijo in ko se o taki stvari izobraziš, začneš gledat na zadeve drugače. Najprej si oglejte kakšen dokumentarc na to temo, da boste sploh vedele za kaj se gre.

Sam tole bi pokomentirala: jaz sem o tej stvari še kako prekleto dobro izbražena, ker sem mesec dni študirala embriologijo, preobračala skripte, knjige in si med drugimi seveda ogledala tudi dokumentarec ''In The Womb''. Pa nisem spremenila mnenja in začela gledat na stvari drugače. Hneceforth, pridemo spet do logičnega zaključka, da ima o tem vsak svoje izhodišče, s tem da se je moje, da zigote in vseh ostalih stadijev v razvoju ne dojemam kot otroka, mladička oziroma samostojnega živega bitja po tem ko sem se podrobneje seznanila z emrbiologijo še utrdilo. Nimam pa nič proti, če si ti ob tem izoblikovala drugačno mnenje, da ne bo spet prišlo do napačnih interpretacij.
Uporabniški avatar
Fay
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Fay » 08. Jan. 2011 13:06

Med drugim ja. Najprej ljubezen in dom, potem pa so nujne tudi materialen dobrine za otrokovo življenje. Morda sama trdiš da ni tako? :P
Uporabniški avatar
Fay
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a Fay » 08. Jan. 2011 13:32

Odgovor na en post (nevem od koga, je vse zbrisano...)
Pač odgovor da ali mislim samo nase ali na otoka in kaj bi naredila dobra mama...
In kaj če otroku ne najdeš toplega doma?? Kaj če v tistem trenutnu ni nobenega starša, ki bi skrbel zanj? Kaj če se otrok rodi s kakšno napako in ga nihče ne bo hotel? In potem bom ga morala taki v sirotišnico? Tako pa sem dobro poskrbela za otroka??
Raje naredim splav takrat, ko še ne ve, ne čuti, kot pa da bom se še celo življenje sekirala, da sem enemu otroku zajebala življenje in da sem jaz kriva ker sem ga naredila pa nisem poskrbela zanj.
Torej je to tudi za otroka dobro.
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 08. Jan. 2011 13:35

Fay napisal/-a:Med drugim ja. Najprej ljubezen in dom, potem pa so nujne tudi materialen dobrine za otrokovo življenje. Morda sama trdiš da ni tako? :P

sprašujem te, če je kvaliteta materialnih dobrin pogojuje kvaliteto otrokovega življenja?

se strinjam s tem kar praviš, ampak se mi zdi, da so danes te materialne dobrine tako zelo precenjene in ljudje postajajo tako zelo ziheraški pri odločanju za otroka, da začnejo zapostavljati pristne človeške odnose in pozabljajo na pomembnost vseh ostalih drugih faktorjev, ki nič ne stanejo, pa veliko bolj vplivajo na kvaliteto otrokovega življenja, kot pa najboljše pamperske in najbolj kulski gameboy.

vsekakor ni prijetno živeti v materialnem pomanjkanju in skromnem življenju, sploh za otroka, sem pa imela srečo spoznati tudi otroka, ki mu ritko brišejo z zlatim wc papirjem, pa je ubogo dete, ne morem drugega reči, tako prazno, plehko in pohlepno, in srečno samo takrat, ko dobi svoje, četudi gre preko trupel.

otrokova kvaliteta življenja je po mojem mnjenju v veliko večji meri odvisna od vseh ostalih faktorjev, zato mi je zelo težko slišati, da se o usodi življenja odloča na podlagi tako plehkih dejavnikov. vsekakor pa razumem željo po tem, da otroku tudi materialno ponudimo vse kar je v naši moči. sama se bojim, da nikoli ne bom tega zmogla v tolikšni meri, kot bi si želela, in kot bi si moj otrok zaslužil, saj si želim vse najboljše za njega. pa si kljub temu želim otroke in tudi za splav bi se odločila v zelo izjemnih okoliščinah, ki pa niso prav nič materialno pogojene.
Zadnjič spremenil punkie_, dne 08. Jan. 2011 13:36, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 08. Jan. 2011 13:36

punkie_ napisal/-a:od kje ti pravica, da govoriš v imenu nekoga, ki še ni zmožen sam povedati, ali si želi živeti ali ne?
Obratno: kako pa ti lahko veš a zarodek želi živet ali ne?

punkie_ napisal/-a:nimam več kaj za dodat. take debate mi požrejo preveč živcev, ker vas večina samo pljuva po nasprotujočem mnenju, svoje pa živalsko zagovarjate in niste sposobni ali pa enostavno nočete videti tudi druge plati medalje.
Tudi meni gre na živce, kako nekateri nočejo razumet, da tole je pa res ena specifična tema o kateri večina že ima izoblikovano mnenje in se ne bo dalo ga kar tako spremeniti.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov