So otroci dolžni živeti svoje ostarele starše?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 21. Nov. 2008 14:16

sam sem od vedno imel zdravo družino in na misel mi ne pride, da ne bi pomagal staršem ko pomoč potrebujejo. žal mi je za vse tiste, ki imajo takšne družine, da s starši komaj komunicirajo oz. imajo komaj kakšne odnose ali pa še teh ne.

morda je pa prav pomoč staršem, ko bodo le-te potrebni, priložnost, da se z njimi zbližate...
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 18. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 21. Nov. 2008 15:48

gaby_ napisal/-a:
Tonja napisal/-a:So starši dolžni skrbeti za otroka, ki ga rodijo? NE. So mu dolžni dajati žepnino ko je v OŠ in SŠ? NE. So dolžni, da mu stojijo ob strani, ko mu je najbolj hudo? NE.
Pa je kljub temu večina staršev ob otroku.
Otrok ni dolžen skrbeti za starše. Kljub temu je pa prav, da zanj skrbi.

ha? oprosti ampak starši SO dolžni skrbeti za svoje otroke! kaj naj ga ženska rodi iz dolgčasa. in ja, do osemnajstega leta so starši dolžni poskrbeti za svoje otroke. ne vem, od kje ti to, da ga lahko pri enem mesecu kar na pločnik postavijo. :?

Ma vidiš,da eni ne kužijo...Če starši ne bi bli dolžni skrbet za otroke,bi ble tud sirotišnce prenatrpane :evil: Ja in res dolžni so za nas skrbeti do 18ega leta oziroma dokler otrok študira(cca 26 let).kdo pa bo skrbel za nas?kdo nas je pedenal ko smo bli dojenčki?kdo nas je previjal in nam pral plenice ter brisla rit,dokler je blo potrebno?kdo?kdo je tekal okrog nas za vsak krik in nas vozil okrog?kdo nam je vse privoščil kaj zdaj mamo?kdo se je boril za nas in se trudil,da nam omogoči človeka vredno življenje?seveda da starši,pa bili to biološki al pa krušni starši...sam eni so to pozabli.bli so skos ob nami...v dobrem in slabem in tudi v trenutkih,ko smo jih globoko razočarali(jaz sm svoje neštetokrat).in pol da jim ne bi tega povrnili...nemoralno od nas.tud oni rabijo ljubezen,pozornost in pomoč.tud njim s elepo vidi,če jim kdo pomaga.ostareli ljudje znajo bit tud ful osamljeni.če že otroci ne živijo pod isto streho z ostarelimi starši je ful lepo,da jih vsaj enkrat do dvakrat tedensko obiščejo(če je razdalja velika),če so pa v istem mestu pa bi se lahk vsak dan vstavli pri njih in pogledali,če kaj potrebujejo.
Moja mama ma starše 20 km stran.dokler je bil stric pri močeh s eje on odpeljal v 10km oddaljeno trgovino in kupil kaj je treba,ko pa je on zarad bolezni pristal priklenjen na invalidski voziček,se je sve "zvalilo" na mamo.vsaj 2 krat na teden se odpelje k njim,jim nabavi vse potrebno,jih vozi okrog zdravnikov,jim ureja kake formalne zadeve itd...pa ma doma tud bolno taščo,moža in še eno šoloobvezno hčerko(mi 2 starejše smo odletele iz gnezda).pa ma posla za popizdit,sam pomoči svojim staršem ne bo nikoli odrekla.nikoli ni in nikoli ne bo.tako sem tud jaz vzgojena.moja dva,ko bosta potrebovala pomoč,ko bosta ostarela jim bom na voljo(saj živim samo 15 minut stran od njih),s taščo in tastom pa bo tud isto.
zakaj odjebat človeka,ki ti je pomagal,ko on tebe arbi?zakaj?to je res podmuklo dejanje,rep stisnt in jih pustit v mukah.pa ni važno,kak je bil ta človek.jaz sem še vedno prepričana,da vsak nosi v sebi nekej dobrega in nekej slabega.važno je povprečje ter da slabo sprot brišemo iz spomina,zapomnemo si pa dobro.vsak človek si zasluži pomoč sočloveka...to,da nekomu pomagaš,ko te najbolj potrebuje je najbolj humanitarno dejanje.zakaj je to enim težko?
zakaj eni trdijo,da to sploh ni potrebno?da ni noben dolžans krbeti za nikogar?
vsi se bomo v to prepričali,ko postanemo starši...kak je treba skrbet za otroka,kaka bo želja,da bodo tudi naši otroci in vnuki ob nas,ko jih bomo rabli.
kdor pa misli nasprotno nima rad nit samega sebe,kaj pa šele druge.
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 21. Nov. 2008 16:01

Čeprav so me starši previjali, futrali in skrbeli zame 24 ur na dan, ko sem bila dojenček, mislim, da nisem zato dolžna početi isto za njih, če bo potrebno. Naredila bom vse, kar bo v mojih močeh, ne bom se pa počutila krivo, če bom za določene stvari okrog nege plačala profesionalno pomoč in ne bom direktno sama tega počela. Enako je z domom za ostarele - pomoč je tudi to, da prispevaš denar za oskrbo in hodiš na obisk kolikor pogosto zmoreš, ne pa da se pretrgaš na dvoje in poleg službe in drugih obveznosti sam neguješ ostarele starše, ker se to pač spodobi.
O tem smo se doma pogovarjali in starša sta sama rekla, da bosta šla v dom, če bo situacija taka, da ne bosta zmogla več živeti sama. Ker sta pa zaenkrat še polna moči (in upam, da bosta še dolgo), je moja pomoč omejena na občasen prevoz na Brnik, kadar gresta na potovanje in darilo za rojstni dan v obliki bona za potovanje, ker si pač s svojo penzijo ne bi mogla privoščiti toliko potovanj.

Kdo bo skrbel zame, ko bom stara? Pojma nimam. Otrok nimam in jih ne mislim imeti, da bi jih imela zaradi tega razloga, mi je pa čisto mimo. Kdo mi zagotavlja, da ne bi moj otrok živel v Avstraliji in prav tako ne bi mogel skrbeti zame?
Varčujem za svojo pokojnino in volim vlado, za katero se zdi bolj verjetno, da ne bo domov za upokojence prepustila prostemu trgu in da bo poskrbela za socialne transferje. Zato se tudi prav nič ne bunim in pridno plačujem davke in prispevke.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
LoveLy*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 7. 2007
Kraj: purple claud

Neprebrana objavaNapisal/-a LoveLy* » 21. Nov. 2008 19:58

tako bom rekla...vsak ki vsaj malo spoštuje svoje starše jih nikoli ne bi porinil v dom za ostarele..in češ...sej plačujem nego jaz bom pa redno hodil na obiske...haha...folkec kak se motite. sama imam full izkušenj z delom v domu za ostarele(nega ja)..in kaj mislite kolko krat na dan jih sestre/bolničarke previjejo?...hm verjemite da zagotovo ne več kot 2x na dan če je sreča..vem da se nega naredi v 2 urah v celotni etaži in to je to...človeke menjajo plenico vjutro...in pa zvečer....izrecno če je človek šel na veliko potrebo,potem ko resnično zaudarja ga previjejo...če sploh hoče kdo to opazit...hja tak je...in ne mi govorit da ni res...saj sem mela že marsikje prakso in tudi počitniško delo. glede hranjenja...jih naspol nahranijo..če noče jest al nima apetita ga ne hranijo..ker pač ni časa da bi vsakega res pedinal...tuširajo jih 1x na teden al pa še manj pogosto...pač...ni neke higiene...vsaj tisti ljudje je nimajo ki so nepokretni..
sem že mela primer ko mi je gospa rekla da bi šla na wc,pa je mela plenico gor in sem rekla da naj v plenico..saj zato jo pa ima..in mi je rekla da ima to plenico že tako dolgo gor da je že čist polna pa ji noben ne menja...
tak da sama zagotovo ne bi dala svojih staršev v dom,saj naj bo še tako drag dom za plačat in mislite da s tem plačate nevem kako oskrbo...NI RES..vsaj iz mojih izkušenj vem.
toliko o tem kako je če starše pošleš v dom in si misliš kako dobro se jim godi..

glede naslova teme bi pa rekla...hm...niso otroci dolžni svojih staršev pedinat..vendar se nekako spodobi..saj verjamem da če bi vi zarad kakršne koli nesreče(boknedaj)prišli na pojstlo ...bi oni tudi za vas poskrbeli kot so za vas ko ste bili dojenčki. nevem pa kako bi bilo v primeru da ne bi imela dobrega odnosa z starši...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 21. Nov. 2008 20:03

Jochie napisal/-a:
morda je pa prav pomoč staršem, ko bodo le-te potrebni, priložnost, da se z njimi zbližate...

in žalostno, toda velikokrat tudi zadnja :?
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 21. Nov. 2008 20:11

LoveLy* napisal/-a:sama imam full izkušenj z delom v domu za ostarele(nega ja)..in kaj mislite kolko krat na dan jih sestre/bolničarke previjejo?...hm verjemite da zagotovo ne več kot 2x na dan če je sreča..vem da se nega naredi v 2 urah v celotni etaži in to je to...človeke menjajo plenico vjutro...in pa zvečer...

Tukaj je rešitev strožji nadzor nad domovi za upokojence, ne pa vzbujanje krivde ljudem, ki naj bi očitno dali svoje življenje na stranski tir in skrbeli za nebogljene starše.
Nekdo, ki ima redno službo (sploh pri dandanašnjih delovnih urah), namreč ravno tako ne bo zmogel staršem plenic menjat več kot dvakrat dnevno. Izjeme so tukaj kmetje, samostojni podjetniki in drugi, ki opravljajo delo doma, zase pa že vem, da lahko pričakujem celodnevno visenje v pisarni.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 21. Nov. 2008 20:54

Tako je, Jullia.
Sama imam tudi precej nepredvidljiv delovni čas, ki včasih traja od jutra do večera, živim 70km daleč od staršev ... hvalabogu pa oba z bratom zasluživa dovolj, da bi lahko prispevala tudi za nadstandardno nego, če bo treba. Poanta je pa seveda, kot je rekla Jullia, da je potrebna boljša kontrola razmer v domovih za ostarele. In eventuelno pomanjkanje osebja se lahko delno reši tudi z novim režimom v kazenski zakonodaji, ki je bil pred kratkim uveljavljen: družbeno koristno delo.

Ljubezen do staršev je odnos, ki ga ni treba dokazovati v denarju, številu zamenjanih plenic (če sem bila sama leto in pol v plenicah, sem torej dolžna to početi za svoje starše prav tako leto in pol?) in z žrtvovanjem, ki je samo sebi namen.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 22. Nov. 2008 10:01

[She.] napisal/-a:Sej vrjetno bi večina otrok pomagala nima veze al so doužni al ne. Žalostno pa je, da se najdejo tud taki kr bi enostauno "odjebali" :?

Čak kaj pa ti veš zakaj mogoče kdo noče skrbet za svoje starše? Kaj pa če so ga zlorabljal al pa bli nasilni al karkol? Ni vse črno -belo.
Jaz recimo dvomim, da bi za očeta kej prov dost skrbela ker tud on zame nikol ni. Še tiste minimalne preživnine ni hotel plačevat, pa kokrat sm ga jaz za kej prosila...itd. Pa pustmo še vse ostale stvari, ki niso štimale in so v končni fazi še bolj pomembne kot denar. Zakaj bi potem jaz dala pa njemu vse...da dokažem da sem boljši človek? To vem tko al pa tko.

Glede mame je pa pač čist drugo in sem tud že v drugem postu napisala kaj pa kako.
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 22. Nov. 2008 18:49

*purple* napisal/-a:
Jochie napisal/-a:

in žalostno, toda velikokrat tudi zadnja :?

purple,strinjam se s tabo.in še te prilike ponavadi folk ne zna skoristit.pač,ko je človek star in za pojme mnogih nekosristen,ga je najlažje odjebat.dobr pa je bil,dokler je bil pri močeh.z mnenji nekaj folka tu se nit malo ne strinjam,sam OK,vsak ma svoja stališča.sam žalostno...po vsem tem se vidi,kolk ma kdo spoštovanja do staršev.
Jaz tud s fotrom nism mela ql odnosov,ko sm bla v puberteti in me je milijonkrat premikastu,da sm bla vsa plava,ampak,kaj to pomeni,da naj ga odjebem...pač ko je vidu,da z mano ne more drgač me je prelupal(sam ne zagovarjam njegovega dejanja,ampak pač sm ga spravla v obup).In naj jaz zarad teh batin celo življenje kuham mulo in fotra odjebem al kaj?ne bo šlo...nit mame...kaj je blo je blo...kolk batin,še več pa je blo podpore in pomoči...če jaz sam pomislim kolk sta moja 2 pretrpela zarad vsakojakih mojih pizdarij,pa sta me skos vzela pod streho,skos ko sm spizdla...da sta me sploh hotla met,glede na to,kaka sm bla jaz...mislim,da bi blo nesramno od mene,da bi jim obrnla hrbet,ko bodo oni enkrat mene rabli...
eni pa zgleda da staršev sploh ne spoštujejo...sam ne da nekej tvezim,ampak je dokazano...kdor svojih staršev ne spoštuje,tudi njega ne bodo spoštovali njegovi otroci...
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
Uporabniški avatar
[She.]
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 5. 2008
Kraj: Bora Bora

Neprebrana objavaNapisal/-a [She.] » 24. Nov. 2008 19:46

*QueenBitch* napisal/-a:
[She.] napisal/-a:Sej vrjetno bi večina otrok pomagala nima veze al so doužni al ne. Žalostno pa je, da se najdejo tud taki kr bi enostauno "odjebali" :?

Čak kaj pa ti veš zakaj mogoče kdo noče skrbet za svoje starše? Kaj pa če so ga zlorabljal al pa bli nasilni al karkol? Ni vse črno -belo.
Jaz recimo dvomim, da bi za očeta kej prov dost skrbela ker tud on zame nikol ni. Še tiste minimalne preživnine ni hotel plačevat, pa kokrat sm ga jaz za kej prosila...itd. Pa pustmo še vse ostale stvari, ki niso štimale in so v končni fazi še bolj pomembne kot denar. Zakaj bi potem jaz dala pa njemu vse...da dokažem da sem boljši človek? To vem tko al pa tko.

Glede mame je pa pač čist drugo in sem tud že v drugem postu napisala kaj pa kako.

Ja, v tem primeru okei. Jst sm govorila da bi blo odnosi med sabo normalni. Nevem kaj bi otroke v tem primeru odvračalo od tega da bi skrbeli za starše. O tem sm govorila.... Če bi bla situacija podobna tvoji, al pa zloraba, to valda da nebi.
..quello che c'e' in fondo al cuore non muore mai.. :*
barbika_444
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 12. 2. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a barbika_444 » 26. Nov. 2008 19:47

Na faksu smo lani obravnavali to temo. In zaključek debate je bil, da če že imamo zakon, ki daje otrokom nujni delež dediščine (otroka ne moreš popolnoma izključiti iz oporoke, če za to nimaš krivdnih razlogov), bi morali imeti tudi zakon, da otrok, če želi dedovati po svojih starših, mora skrbeti zanje.

S tem ne mislim na skrb 24 ur na dan al pa hranjenje pa kopanje .... lahko enostavno plačaš negovalko, ki to počne,dom ali uporabiš katero drugo obliko varstva starejših.

Res žalostno je videti, kako določeni "hirajo" in dobesedno umirajo na svojih posteljah v svojih lastnih iztrebkih, in to v središču ljubljane. Patronažna služba pride pri najhujših primerih dvakrat tedensko.... kaj pa ostale dni ???

Če bi to videli na lastne oči, zavonjali smrad razpadajočega se telesa, iztrebkov in žalosten 40 kilski kup nesreče, ki nepokretno leži na postelji 24 ur na dan, 7 dni v tednu, je jogurte, ki jih ima zložene na tleh ob postelji in si vsake toliko časa zamenja plenico, uporabljeno pa odloži na drugi konec postelje, saj hoditi ne more....bi drugače gledali na to. In ta kup nesreče ima 15 km stran svojega otroka, ki pa samo čaka, kdaj se bo lahko uselil v stanovanje. In noben zakon ga ne more prisiliti, da tisto ubogo bitje reši trpljenja in mu vsaj olajša zadnje dni (pomagalo bi plačilo negovalke 2 krat tedensko in enkrat na teden obisk sorodnika).

Nujno potrebujemo zakon o preživljanju staršev!!!
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 28. Nov. 2008 13:38

barbika_444 napisal/-a:Na faksu smo lani obravnavali to temo. In zaključek debate je bil, da če že imamo zakon, ki daje otrokom nujni delež dediščine (otroka ne moreš popolnoma izključiti iz oporoke, če za to nimaš krivdnih razlogov), bi morali imeti tudi zakon, da otrok, če želi dedovati po svojih starših, mora skrbeti zanje.

S tem ne mislim na skrb 24 ur na dan al pa hranjenje pa kopanje .... lahko enostavno plačaš negovalko, ki to počne,dom ali uporabiš katero drugo obliko varstva starejših.

Res žalostno je videti, kako določeni "hirajo" in dobesedno umirajo na svojih posteljah v svojih lastnih iztrebkih, in to v središču ljubljane. Patronažna služba pride pri najhujših primerih dvakrat tedensko.... kaj pa ostale dni ???

Če bi to videli na lastne oči, zavonjali smrad razpadajočega se telesa, iztrebkov in žalosten 40 kilski kup nesreče, ki nepokretno leži na postelji 24 ur na dan, 7 dni v tednu, je jogurte, ki jih ima zložene na tleh ob postelji in si vsake toliko časa zamenja plenico, uporabljeno pa odloži na drugi konec postelje, saj hoditi ne more....bi drugače gledali na to. In ta kup nesreče ima 15 km stran svojega otroka, ki pa samo čaka, kdaj se bo lahko uselil v stanovanje. In noben zakon ga ne more prisiliti, da tisto ubogo bitje reši trpljenja in mu vsaj olajša zadnje dni (pomagalo bi plačilo negovalke 2 krat tedensko in enkrat na teden obisk sorodnika).

Nujno potrebujemo zakon o preživljanju staršev!!!

al sej v tem je problem,vsi bi radi dedovali,noben pa ne bi nč naredu.al pa starše,ko so še pokretni pregovorijo,da sestavijo oporoko,jim obljubijo vse,ko pa je oporoka zapečatena pa od nikogar nč.so ljudje ki si mislijo "ko jeb* starce" in sam čakajo,da jih bo pobralo,2 dni po pogrebu "odvržejo črnino"in se lotijo preobrazbe stanovanja,kot si napislala.res je to.ta zakon bi treba res sprejet.in tud star človek rabi lepo besedo in da se nekdo ukvarja z njim.moja bakica je stara,komej hodi,ampak skuha še lahk in seveda je očetu v oporoki pustla največji delež,kar pa je tud v navadi,da največ dobi tisti,ki ostane pr hiši,sam on jo v zahvalo ima doma.res,da so starši v službi,sestra se je preselila na dolenjsko(zarad službe),mene tud več ni v tisti hiši,mala seka je dopoldan v šoli,ampak se vse da.dopoldan je res sama,sam ko pride tamala domov ji pomaga pri vsem.
sama sem se z bakico ful ukvarjala,čeprav mi je znala včasih malo skakat po živcih in sem zgalamla na njo(za kar pa mi je še skos žal),pospravlala sm ji pojstlo,čistla sobo,ji obuvala hlačne nogavice in nogavice...vglavnem vse kar je rabla in vedno sem se z njo pogovarjala ter se naučila modrosti,ki mi jih je povedala.niso stari ljudje glupi,zabiti in ničvredni.od njih se lahk marsikaj naučimo,sam dat jim moramo šanso.in babi je skos vesela ko pridem.
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 28. Nov. 2008 14:49

jullia_ napisal/-a:Kaj pa, če potreba po pomoči preseže občasno pospravljanje stanovanja in obisk trgovine dvakrat mesečno? Ali so otroci dolžni prevzet skrb za bolno in nepokretno mamo?

Kaj pa je to 2x mesečno :roll: A je to problem? Problem nastane, ko pride tako daleč, da mora nekdo pustit službo, da je doma pri starših, ker ne morejo bit sami in rabijo non stop nekoga ob sebi. Doma za ostarele pa si ne morejo privoščiti.
Seveda so otroci dolžni skrbeti zanje. Kdo pa, če ne otroci.
In strinjam se s tistimi, ki pravite, da je lepo če otroci skrbijo za svoje starše, saj prej so pa starši zanje.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 28. Nov. 2008 15:02

Sploh ne razumem, kaj si hotela povedat v odgovoru na moj post.
Uporabniški avatar
passiflora
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a passiflora » 29. Nov. 2008 15:18

Jaz razumem, da v odgovor na tvoje vprašanje "ali so otroci dolžni prevzet skrb za bolno in nepokretno mamo" pravi, da po njenem ja, in da je to težka situacija.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov