So otroci dolžni živeti svoje ostarele starše?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
p!ka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Šaurini

Neprebrana objavaNapisal/-a p!ka » 09. Nov. 2008 11:54

^^ Ubistvu mislm, da bi blo neki tazga, da bi ti kr automatsko trgali stroške. Mislm, da prvi otrok najprej odgovarja oz. skrbi za starše, pol pa se gre na naslednje otroke. Neki tazga.
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam

Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 09. Nov. 2008 12:32

Kolikor jaz vem, ta obveznost velja za vse otroke. Socialna plača dom za ostarele, če ostareli nima svojih sredstev IN če nima potomcev, ki bi plačevali zanj. (in verjetno tudi, če so potomci na minimalni plači in ne morejo prispevati.)
V praksi je verjetno tako, da gre za dom za ostarele cela pokojnina, če kaj zmanjka, pa prispevajo otroci. Vsaj tako si jaz predstavljam, da bodo stvari potekale, ko bodo moji starši v tem položaju. Vsekakor bova pa z bratom prispevala še nekaj več - ker se mi zdi ponižujoče, da staršem ne bi ostalo nič od pokojnine (za drobne priboljške poleg domske oskrbe, za časopise, oblačila, ...)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
rachka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 21. 11. 2005
Kraj: hollywood

Neprebrana objavaNapisal/-a rachka_ » 09. Nov. 2008 14:34

hmm.. itak, da se zdaj vsi strinjajo in bi v tem trenutku vse naredili, kar se da.. ampak realnost je pa žal velikokrat drugačna. moja mama je dolgo delala v domu za upokojence + imela sem dolga leta nepokretno prababico za katero na koncu več nihče drug ni hotel skrbet in je pol živela pri nas, drugač bi v tisti svoji hišici itak umrla od lakote..v dom ni hotela in smo se kao z sorodniki zmenili da bomo skupaj za njo skrbeli + čez teden bi k njej hodila medicinska sestra. ampak pol več nihče ni imel časa in ko moj oče en dan ni moral k njej, je ugotovil, da cel prejšni dan ni bil pri njej nihče in je bila cel dan brez kapljive vode, hrane in seveda v svojih izločkih.. vglavnem, kriza kaj vse nastane iz začetne vneme nad oskrbo svojega bližnjega.

pogosto je dom verjetno res najboljša rešitev (še posebej v podobnih primerih kot je bil naš), pa vendar..
toliko ljudi je v te domove dobesedno porinjenih, ker so pač otroci želeli kao najboljše za njih in se jim je zdelo, da bodo to v tistem superluksuznem domu to tudi dobili..in tudi so. ampak za enega starega človeka je materializem še bolj nepomemben kot za majhnega otroka.. ostarelim primanjkuje predvsem ljubezni!
pa ne leti to na noben post tukaj..pač komenitram splošno stanje dandanes. saj nekateri so še ful živahni in se družijo z drugimi in se majo tam prav fino..ampak preveč je takšnih, ko pač ne morjo več nič, ležijo v svoji sobi, dobijo enkrat na teden (al pa še to ne) kakšen obisk in čakajo, da umrejo. sorodniki pa seveda mislijo, koliko so za njih naredli, kr jim plačujejo najboljšo oskrbo..ampak človek ne rabi samo telesne oskrbe ampak tudi duševno.. rabi pogovore, družbo, občutek ljubezni tako kot vsi drugi. če je telo staro 80 let, ne pomeni, da je tako star in oslabljen tudi njihov um.
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music." F. W. Nietzsche
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 09. Nov. 2008 16:06

Deloma se strinjam s tabo ...
Mi smo se doma že pogovarjali o tem in oba se strinjata s tem, da bosta šla v dom, če bo treba. (ko ne bosta več mogla skrbeti sama zase) Jaz ju bom pa obiskovala, kolikor mi bo le čas dopuščal - če bi to bilo zdaj, bi glede na razdaljo zmogla dvakrat na teden.
Obstaja pa tudi možnost, da bi prišla živet k meni - prostora je dovolj, da bi živeli dokaj ločeno. Bomo videli, ko pridemo do take situacije.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
sAdie
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a sAdie » 09. Nov. 2008 16:24

jullia_ napisal/-a:QueenBitch:

124. člen (ZZZDR)

(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati
svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si
jih ne morejo pridobiti.

(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki
iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti
do njega.

Je pa res, da ne vem, kako je z izvrševanjem tega člena v praksi. Če recimo jst ne bi preživljala svoje ostarele mame, a bi mi država trgala z računa? A katera kaj ve o tem?

Ja, ampak to se navezuje na druge člene ZZZDR-ja... če bi si kot polnoletni otrok ustvarila svojo družino, imajo tvoji otroci prednost kar se glede preživljanja tiče... sicer pa, zakoni so eno, praxa drugo. Ajmo hitro trojčke met pa enga brezposelnega moža :D Pa si rešena obveznosti haha :wink:

Jaz vem, da bom morala svojemu predragemu fotru na papirju plačevat preživnino, v kolikor se ne bo na stara leta sposoben preživljati sam in bom jaz zaslužila dovolj, da bom lahko imela dovolj prihodkov za svojo družino /v kolikor moj mož ali ZZ partner ne bo brezposeln/. In to je moja dolžnost po zakonu...ker tudi on meni plačuje preživnino zdaj. Naj poudarim, da je dolžnost izključno finančnega pomena, ker ostalega si itak ne zasluži. Not in this lifetime... :roll:

Veliko je pogojev, če to...te čaka to, itd...
I love SISLEY& RW
Uporabniški avatar
valy_baly
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a valy_baly » 12. Nov. 2008 16:03

Mislim, da nihče ni dolžen. To se mora vsak zase vprašati kaj se mu zdi prav in kaj ne.
Sama vem, da bi jim ponudila pomoč. Dejstvo je, da so mi podarili življenje( s tem ne mislim samo rojstva). Vedno so mi stali ob strani, me podpirali in zato se mi zdi to najmanjša stvar, ki jo lahko naredim za njih.
Izkušnje so najboljša šola. Samo šolnina je zelo draga( Sartre)[/i]
Uporabniški avatar
[She.]
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 5. 5. 2008
Kraj: Bora Bora

Neprebrana objavaNapisal/-a [She.] » 12. Nov. 2008 17:34

Sej vrjetno bi večina otrok pomagala nima veze al so doužni al ne. Žalostno pa je, da se najdejo tud taki kr bi enostauno "odjebali" :?
..quello che c'e' in fondo al cuore non muore mai.. :*
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 17. Nov. 2008 14:26

valy_baly napisal/-a:Mislim, da nihče ni dolžen...

O ja, je kar dolžan. Če zakon tako pravi, potem ni opravičil.

Vedno se zavedajte, da boste tudi ve enkrat stare. Včasih je težje prenašat svojeglavost in občutljivost ostarelih staršev, kot pa poskrbet za zdravstveno oskrbo.
Če so starši še pri močeh in želijo ostat v svojem domu, jih je brezveze preganjat iz njega. Če živiš v bližini, ni izgovora za obisk nekajkrat tedensko, če daleč stran, pa vsaj v nedeljo popoldne.
Če niso več sposobni popolnoma skrbet zase ali pa jih muči finančni problem, je pa pomoje prav, da jih vzamemo k sebi. Oni bi nas zagotovo vzeli! Potrudimo se, kolikor se le da, čeprav to pomeni, da je treba kaj žrtvovat.

Vrednote in še enkrat vrednote, punce, da nam ne bo treba takih člankov brat.

Če so starši preveč bolni ali dementni, ali pa si morda to sami želijo, jim pa je treba omogočit dom za ostarele. Tudi oni so poskrbeli za naše varstvo, ko smo mi bili otroci!
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 17. Nov. 2008 14:28

dvojni post...
lahko to admin pobriše? hvala
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 18. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 17. Nov. 2008 16:40

Dita- napisal/-a:Oj!
Zanima me kakšno mnenje imate o tem ali bi morali otroci živeti oz. vsaj skrbeti za svoje straše ko so stari?

ne da bi jih morali,ne piše nikjer,da bi jih morali...sam mislim,da je lepo,da bomo skrbeli za njih.vaj jaz tak mislim...vsaj to jim naj bo zahvala za to,kar so oni nardili za nas,ko smo bli nemočni.vsak raje vidi,da ga otrok pedena,kot pa da v hiralnci pristane,a ne?sam sebe postavmo v to kožo,pa čeprav nas še večina nima otrok.jaz svojih ne bi dala v dom.mam bakico,ki jo majo doma.jo peljejo k zdravniku in kamor koli treba...za kar pa je zelo hvaležna.jo mamo preveč radi,da bi se je hotli "znebiti".
ne vem,zakaj enoi nočejo met nemočnih in oslabelih staršev doma...ennako kot da bi oni nas kot otroke zapustli...majke mi!
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 17. Nov. 2008 19:08

Piše, piše. Zgoraj nekje je nalepljen citat iz zakona. Je pa res, da je mišljena finančna pomoč, nihče pa te ne more prisilit, da fizično skrbiš za obnemoglo osebo.
In tudi zanima me, koliko od vas bi v resnici pustilo službo, se odpovedalo dopustom, izletom in preživljanju prostega časa izven hiše, da bi leta in leta skrbele za nepokretno/dementno mamo. Dokler starši potrebujejo pomoč samo v obliki vožnje v trgovino in kuhanja kosil, je to čisto ok, pogosto so pa stvari precej bolj zahtevne.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 17. Nov. 2008 20:05

merisima napisal/-a:ne vem,zakaj enoi nočejo met nemočnih in oslabelih staršev doma...ennako kot da bi oni nas kot otroke zapustli...majke mi!

Ne gre za to, da bi se jih hotli znebit. Moja babica je bila hudo hudo dementna. Veš, če hočeš imeti dementno osebo doma, moraš biti 24/7 z njo. Ker ti lahko pobegne, se izgubi, podela v hlače, pade, nič ne je...če imaš še šoloobvezne otroke, je zelo težko pustit službo in ostat doma. Včasih se sicer izide, če še imaš kakšnega vrtičana, vsi vemo, da je seštevek doma za ostarele in vrtca včasih veliko večji od plače.
V prvem primeru pa bi starejši definitivno dobil boljšo nego v domu za ostrele. Pa ni to nobena hiralnica, lepo te prosim!

Težava je tudi, če je stari starš tako bolan, da potrebuje stalno nego...mu jo bomo mi znali nuditi? Tam pa so izučene medicinske sestre in negovalke, ki obvladajo zadevo.

Predstavljaj si, da imaš nepokretno osebo, ki ne sodeluje kaj dosti s tabo in jo moraš okopat, on pa te ozmerja. Nobenemu ni prijetno.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
Uporabniški avatar
valy_baly
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 6. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a valy_baly » 18. Nov. 2008 12:07

positive vibration

S tem, kar si povedal se totalno strinjam in sem to tudi napisala v prejšnjem postu.
Nažalost pa je tako, da realno gledano nihče ne preverja tega zakona in zelo malo ljudi sploh ve za ta zakon. V svojem odgovoru sem gledala z moralnega vidika. Kar se meni zdi totalno logično in samoumnevno se drugim ne zdi tako. Ljudje so postali taki, da so skoncentrirani samo nase. Ne pravim, da je to slabo, vendar bi bilo dobro pomisliti kdo nam je vse kar imamo omogočil. Zakon na to ne bo vplival, tukaj je pomemben vzgoj( moralne vrednote, ki nam jih priučijo starši in okolje), tukaj bi moral biti večji poudarek.
Izkušnje so najboljša šola. Samo šolnina je zelo draga( Sartre)[/i]
Uporabniški avatar
merisima
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 18. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a merisima » 19. Nov. 2008 18:26

positive vibration napisal/-a:
merisima napisal/-a:ne vem,zakaj enoi nočejo met nemočnih in oslabelih staršev doma...ennako kot da bi oni nas kot otroke zapustli...majke mi!

Ne gre za to, da bi se jih hotli znebit. Moja babica je bila hudo hudo dementna. Veš, če hočeš imeti dementno osebo doma, moraš biti 24/7 z njo. Ker ti lahko pobegne, se izgubi, podela v hlače, pade, nič ne je...če imaš še šoloobvezne otroke, je zelo težko pustit službo in ostat doma. Včasih se sicer izide, če še imaš kakšnega vrtičana, vsi vemo, da je seštevek doma za ostarele in vrtca včasih veliko večji od plače.
V prvem primeru pa bi starejši definitivno dobil boljšo nego v domu za ostrele. Pa ni to nobena hiralnica, lepo te prosim!

Težava je tudi, če je stari starš tako bolan, da potrebuje stalno nego...mu jo bomo mi znali nuditi? Tam pa so izučene medicinske sestre in negovalke, ki obvladajo zadevo.

Predstavljaj si, da imaš nepokretno osebo, ki ne sodeluje kaj dosti s tabo in jo moraš okopat, on pa te ozmerja. Nobenemu ni prijetno.

Demenca in nepokretnost sta nekej čist drugega,se strinjam,da je takim osebam treba ponudit drugačno vrsto pomoči in da jim najbolj pomagamo s tem,da jih damo v "varstvo" tistim,ki so te stroke,razumem to.Razumem tud,da z dementno osebo ni lahko in vem,da je težko pedenat nepokretnega,to dobro vem.Moj 34letni stric je zarad bolezni že 5-to leto priklenjen na voziček in babici(mamini mami)ni nit malo lahko,sam kaj čemo...
Sam da se vrnem nazej k temi...Če je oseba pokretna,če lahk "poskrbi"sam zase,zakaj pol z njim vdom za ostarele?Moja stara mama je že kr sklurozna pa bolna sam vem,da je fotr ne bo dal v dom,ker jo ima rad in spoštuje njeno željo.in taki bi morali bit vsi.spoštovat željo ostarelega starša.sam meni se zdi,da se vse več "mladih" odloča starše strpat v dom,ker so jim sam v "nadlogo" in do njih so dobri le prvega v mescu,ko je penzija,da si kaj keša odnesejo.najlažje se jih je rešit in pozabit kolk moči in truda so oni vlagali v nas,ko smo bli otroci.ko so nas "zvlekli iz kile dreka".to večina pozablja.
res pa,da bi moral zakon veljat.sam itak veljat sam za pokretne in razumne.demenca in nepokretnost,ponavljam,sta čist nekej drugega in se strinjam,da so taki ljudje v tistih ustanovah,obdani z osebjem,ki jim zna nudit pravilno nego.
Piramida krije tajnu zemlje
tajnu svemira
piramida nosi grijehe
ovog naseg vremena
piramida skrivena.
(Divlje jagode:Piramida)
Uporabniški avatar
borboletta
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 19. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a borboletta » 19. Nov. 2008 19:42

OK, za starše se strinjam kar ste povedale... to je tak krog ... noben otrok noče bit v breme staršem in obratno, ampak tako pač je. Oni nam pomagajo, mi njim, potem imamo svoje otroke, se spet razdajamo in čez toliko let smo ponovno poplačani za svoj trud. Tako nekako gre to...in je že prov da je tako, ker to nas dela ljudi.

Sam kaj pa s TAŠČO?? Poznam ogromno takih družin, mednje spadamo tudi mi - ko mama skrbi za svojo taščo (mojo nono, mamo od mojga atija). Živimo namreč skupaj...vse življenje je nona zaničevala mojo mamo, se grdo obnašala do nje in tudi zdaj se ni nič spremenilo... Zdej približno že 3 leta skrbi za njo kot za dojenčka (jo kopa, kuha, pere, pomiva,...). Ne vem sicer kaj bi bilo, da nebi bila mama tako dobrodušna do nje (??) ampak vem pa nekaj - jst nikoli ne bi toliko skrbela za svojo taščo, sploh pa če bi imela tak odnos do mene.
Vse bolj komplicirano postaja živeti enostavno.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov