So otroci dolžni živeti svoje ostarele starše?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
trapa
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: Koper

Neprebrana objavaNapisal/-a trapa » 07. Nov. 2008 9:10

Ja, otroci so dolžni skrbet za svoje ostarele starše.
Zakaj je normalno skrbet za otroka, skrb za obnemogle starše pa je nekaj nepojmljivega? Oboje je tvoja družina. Čisto normalno je biti prvo leto doma z otrokom in mu posvetit 95% svojega časa. Tvoja mati ali oče pa si tega, če to potrebujeta, ne zaslužita. Čeprav sta ti prav to nekoč nudila.
Seveda, ne obstaja "dopust za oskrbo staršev". A po moje je škoda, da ne obstaja.

In ne, ne govorim nekaj "na pamet". Smo meli nono doma. Ko je zbolela za rakom in se ji je stanje slabšalo, je mama vzela dopust. Zadnje dva tedna, ko je blo z njo res hudo, sam še jaz vzela pavzo od faksa. Vsako noč je nekdo spal z njo (zelo nekvalitetnega spanca), čez dan smo bli z njo, delali smo ji družbo.
Ni blo lahko. Še zdaleč. Je blo stresno, žalostno, izčpravajoče. Mamina služba je bla postavljena na stranski tir, moj fax je čakal, a smo sfolgali. Nona je umrla doma, med domačimi, v mojem naročju. Ni bila sama, ni bila med tujci, ni je bilo strah.
Kolkor je bla to grozna izkušnja, me je obogatila in pokazala, da če daš sebe na stranski tir za nekaj časa še ni konec sveta. Ne samo to, celo kaj dobrega lahko iz tega povlečeš.

Seveda, če človek potrebuje stalno zdravniško oskrbo je prav, da gre v dom za ostarele. Temu ne oporekam.
Imaš, da me vikaš!
Uporabniški avatar
andrejav88
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a andrejav88 » 07. Nov. 2008 9:45

Moje mnenje je da so otroci dolžni poskrbeti za svoje ostarele starše.Iz čisto preprostega razloga, ker tud starši poskrbijo za otroke dokler se ne osamosvojijo ali še dlje. Vendar se mi zdi, da je vedno več brezsrčnih ljudi, ki "lepo" dajo svoje starše v dom, pa jih pridejo pogledat 1x na leto.
Uporabniški avatar
Roisin
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 3. 6. 2008
Kraj: ankaran

Neprebrana objavaNapisal/-a Roisin » 07. Nov. 2008 10:07

jaz se bom vsekakor potrudila, da bom svojim staršem olajšala starost in jim omogočila čim lepše življenje na stara leta. sicer se bojim, kako bo, ker že zdaj primanjkuje mest v domovih za ostarele, da bi se pa novi kaj zidali, mi pa ni znano. znano pa je, da bo čez 20 let toliko in toliko več starejših ljudi, s tem da primanjkuje tudi negovalk in medicinskih sester, tako da bo po moje kr kriza.
moji starši ne pričakujejo, da bodo živeli "na meni" do smrti, oba sta rekla, da gresta raje v dom, kot da svojim otrokom bremenita življenje, kar se mi zdi tudi pravilno. v domu se starejši družijo med sabo, hodijo na kofetke itd. če je pa star človek sam, pa mu grejo same neumnosti po glavi, vključno s to, da postanejo izredno sebični in mislijo samo nase in na svoje potrebe ter da mu mora bit nekdo vedno na razpolago.
že zdaj mi ni problem delat uslugic za babice in dedke, zakaj bi mi bilo potem težko za starše. da jih bom pa 24 ur negovala, to pa ne. mislim, da to nihče od svojih otrok ne pričakuje.
Uporabniški avatar
pepelčica
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 10. 7. 2007
Kraj: koper

Neprebrana objavaNapisal/-a pepelčica » 07. Nov. 2008 10:21

Mah..dolžni verjetno niso po nobenem zakonu, se mi pa zdi čisto normlno, da človek skrbi za svoje starše in jih pomaga, sej so oni tudi skrbeli za nas, ko smo bli majhni in še vedno skrbijo... Človek, ki pa se ne čuti dolžen skrbet za starše, je pa po mojem mnenju malo čuden :)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 07. Nov. 2008 10:40

Prav gotovo bom poskrbela zanje po svojih najboljših močeh. Glede na svojo službo in to, da ne živim v istem kraju, tega v primeru hujše bolezni, nepokretnosti, ... ne bom zmogla. Potem bom pač prispevala za oskrbo v domu, da ne bo njima šla cela penzija za to in jima bo ostalo še kaj denarja za drobne potrebe. Sama se bosta odločila ali hočeta v dom v mojem kraju - kjer ju bom lahko pogosteje obiskovala - ali v svojem - kjer se počutita doma in poznata ljudi.
Priznam, da si nege hudo bolnega, nepokretnega človeka ne predstavljam. Včasih je bilo normalno, da so ženske (hčere ali snahe) poskrbele za te reči. Danes pa - najprej je služba in tega tudi praktično ne moreš izvesti, drugo pa ... - ja, svojo mamo bi lahko tudi previjala in hranila nekaj časa, tašče pa mislim, da ne. Tudi za svojega očeta bi imela neprijeten občutek (čeprav vem, da je on mene previjal, ko sem bila dojenček). Bi pač plačala profesionalno negovalko za te stvari.
Občudujem svojo teto (takrat je bila že v pokoju), ki je nekaj let skrbela za svojo taščo kot za dojenčka ... jaz mislim, da tega ne bi zmogla. Ne le zaradi neprijetnega občutka, nelagodnosti, "umazanega" dela - tudi zato, ker je moja tašča že danes precej stara, jaz pa imam le 10 let delovne dobe. Torej bom v službi še najmanj trideset let.

Sicer pa si že danes vzajemno pomagamo. Vedno manj oni meni in vedno več jaz njima.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 07. Nov. 2008 21:11

Mi je usen, a sm doužna al ne, lih tko me ne briga, kaj se bo takrat od mene prčakval, kr vem, da bom nardila use, da bosta človeka, k sta mi dala življenje, me pelala skoz velik deu in me mela najrajš na svetu, saj na stara leta živela (kar se da) mirno, zdravo in uživaško.
Pa nej fotr preuzame še tok tečnih navad svoje mame, pa nej mami skritizira moje bodoče stanovanje, službo al pa uzgojo otrok, nč ne more sprement tega, da jima bom do konca hvaležna za use. Čist za use :hearts: .
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
gaby_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a gaby_ » 07. Nov. 2008 21:40

Aloha napisal/-a:Mi je usen, a sm doužna al ne, lih tko me ne briga, kaj se bo takrat od mene prčakval, kr vem, da bom nardila use, da bosta človeka, k sta mi dala življenje, me pelala skoz velik deu in me mela najrajš na svetu, saj na stara leta živela (kar se da) mirno, zdravo in uživaško.
Pa nej fotr preuzame še tok tečnih navad svoje mame, pa nej mami skritizira moje bodoče stanovanje, službo al pa uzgojo otrok, nč ne more sprement tega, da jima bom do konca hvaležna za use. Čist za use :hearts: .

joj, kako lepo si pa to napisala!
in ja, se čisto strinjam s tabo. nikakor si ne predstavljam, da ne bi pomagala staršem, ki mi še vedno stojijo ob strani, ki so mi nudili vse, kar so mi lahko in mi še vedno. in vem da bodo vedno tu, za vse kar bom rabila. in zato bom tudi jaz pri njih, ko me bodo rabili!
onegirl111
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a onegirl111 » 08. Nov. 2008 13:50

em...moji starsi so osebe, zaradi katerih sem takšna kakršna sem...
tega nebom nikoli pozabila...
nikoli nebi mogla svojih staršev prepustit nekomu..in se delat da jih ne poznam.
so del mojega življenja....brez njih nebi bilo mene....
in vse prav vsebi naredila da bi jim zagotovila najlepše življenje, takšnega kot mi ga onadva nudita zdaj.
če sta onadva bila meni vzorna starša...mislim da jima dolgujem, da sem njima vzorna hči...
kar se tiče mene se ne rabita nič bati..ker bi za njuno zdravje..za njiju naredila prav vse...
Uporabniški avatar
jemina
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 14. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jemina » 08. Nov. 2008 18:28

Aloha napisal/-a:Mi je usen, a sm doužna al ne, lih tko me ne briga, kaj se bo takrat od mene prčakval, kr vem, da bom nardila use, da bosta človeka, k sta mi dala življenje, me pelala skoz velik deu in me mela najrajš na svetu, saj na stara leta živela (kar se da) mirno, zdravo in uživaško.

Jz sem mislila napisat isto. Ker mam res tolk uredu starša, da jima bom zihr pomagala na stara leta oz skrbela za njiju, kolikor bom le lahko
Dame mas quiero mas
De esa bendita forma en que me miras
Solo tu, solo yo
Caricias que me roben la razon
Leilani.
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 11. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Leilani. » 08. Nov. 2008 20:31

oo Aloha kurjo polt si mi dala :D
se čist strinjam s tabo!
Uporabniški avatar
p!ka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Šaurini

Neprebrana objavaNapisal/-a p!ka » 08. Nov. 2008 20:39

trapa napisal/-a:Ja, otroci so dolžni skrbet za svoje ostarele starše.
Zakaj je normalno skrbet za otroka, skrb za obnemogle starše pa je nekaj nepojmljivega? Oboje je tvoja družina. Čisto normalno je biti prvo leto doma z otrokom in mu posvetit 95% svojega časa. Tvoja mati ali oče pa si tega, če to potrebujeta, ne zaslužita. Čeprav sta ti prav to nekoč nudila.
Seveda, ne obstaja "dopust za oskrbo staršev". A po moje je škoda, da ne obstaja.
Seveda, če človek potrebuje stalno zdravniško oskrbo je prav, da gre v dom za ostarele. Temu ne oporekam.

Se ne bi mogla bolj strinjat !
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam

Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
Mravlca*
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 28. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Mravlca* » 08. Nov. 2008 20:41

Po moje je potrebno pomagati kolikor se da. Težko pa je, če že sam nimaš. Jaz si ne predstavljam kako nekateri plačujejo domove za ostarele :o Stroški bivanja so 600 evrov in gor, pokojnine pa okrog 500 in manj. Po drugi strani pa je nemogoče imeti doma nekoga, ki stalno potrebuje nego in pozornost (še posebej če govorimo o nepokretnem), ko imaš na "grbi" še službo in druge obveznosti. To so dileme. In velkokrat dat nekoga v dom ni najlažja odločitev ampak edina možna.
Ne pomeni, da nimam staršev rada. Ampak glede na to kam nas vodi ekonomska situacija je vprašanje, če bomo zmožni poskrbeti za sebe kaj šele za tiste, ki nas bodo po vsej verjetnosti tudi potrebovali.
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 08. Nov. 2008 21:14

Ja, se strinjam svojim staršem pač pomagaš...vem pa, da recimo če jaz ne bi imela svoje družine, ko bo moja mama toliko stara bom odvisna od lastnih prihodkov (itaq ne bi hotla bit odvisna od kogarkoli) ampak potem neka 24-urna oskrba pomeni, da bi jaz morala pustiti službo in bi bila s tem brez prihodkov...s čim bi pa potem jaz preživela?
Pa ne me narobe razumet, svojo mamo imam najrajš na svetu in jo neizmerno spoštujem ampak to se ne bi izšlo. Po drugi strani poznam mojo mamo in vem, da ne bi hotela bit "breme" (pa čeprav bi samo ona gledala na to tko) in bi šla rajši v dom ali pa bi plačala negovalko, ogromno pa bi ji pomenile druge stvari, ki bi jih jaz lahko naredila za njo, kot je na primer da se pogovarjam z njo, preživljam čas z njo, ji namenim drobne pozornosti...

Glede na to, kaj ste ene pisale..da so otroci zakonsko dolžni skrbeti za starše, na žalost ne vem nič o tem in ne poznam zakonov ampak se mi pa poraja vprašanje kaj pa če recimo nimaš stikov s staršem/starši...zate niso skrbeli, ko si bil otrok..kaj pa potem? Si še vedno dolžan skrbeti za njih?
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 08. Nov. 2008 22:22

pa odvisno kakšni so bili starši do njega; mi je pa smotano, da so se v preteklosti starši na to zanašali, računali in meli zato kopico otrok...
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 09. Nov. 2008 11:29

QueenBitch:

124. člen (ZZZDR)

(1) Polnoletni otrok je dolžan po svojih zmožnostih preživljati
svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si
jih ne morejo pridobiti.

(2) Polnoletni otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki
iz neopravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti
do njega.

Je pa res, da ne vem, kako je z izvrševanjem tega člena v praksi. Če recimo jst ne bi preživljala svoje ostarele mame, a bi mi država trgala z računa? A katera kaj ve o tem?

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov