Smrt Eluane Englario/Kdo sprejema odločitev o življenju?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Aloha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Havajsko otočje
Jst, recimo, se z ljubljenimi osebami o takih in podobnih stvareh (evtanazije, način pokopa, ...) enostauno ne morem pogovarjat, kr po prvem stauku padem u jok. In je zame debate nepreklicno konc. Zato se u moji prisotnosti take teme ne načenjajo.
Na uprašanje evtanazije lahko odgovorim na primerih, k se ne tičejo mene in mojih bližnjih, kako bi postopala, če bi bla sama postauljena pred tako odločiteu, pa ne vem, resnično ne.
Mene, tako kot sm, bi najbrž žrla tko ena kot druga odločiteu. Odločit o trpljenju in odločit o smrti. Men nobena situacija ne bi dala "mirno" spat .
Na uprašanje evtanazije lahko odgovorim na primerih, k se ne tičejo mene in mojih bližnjih, kako bi postopala, če bi bla sama postauljena pred tako odločiteu, pa ne vem, resnično ne.
Mene, tako kot sm, bi najbrž žrla tko ena kot druga odločiteu. Odločit o trpljenju in odločit o smrti. Men nobena situacija ne bi dala "mirno" spat .
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
- *srčica*
- Debatorica
- Na forumu od: 22. 10. 2005
- Kraj: okolica ljubljane
jullia_ napisal/-a:*srčica* napisal/-a:ne morš tega enačit z umorom! ja, vsak ma svoje mišlenje o tem in vsak ma sam pravico odločat o svojem lajfu.
in če se nekdo po 17ih letih ne zbudi, je verjetno res velka šansa da se bo zbudu, a?
kokr se bo kruto pa nesramno slišal, pa ni tko mišlen, tak človek je samo še v breme svojcem-tako psihično kot finančno-žal
A ti naštejem napake v tem postu?
1. Ženska ni sama odločala o svojem življenju.
dejansko res ne, ampak po tolkem času kome je zlo vprašljivo če si je še želela tko živet-če temu lahko rečemo življenje, poleg tega je zlo vprašljivo če je sploh še bla sposobna mislit-kako bi se sama odločla ne ve noben, zato je o tem brezveze razglablat. včasih na žalost tut drugi sprejemajo odločitve namesto tebe, če sam tega ne moreš-tko je
2. Če je umor protipravno odvzetje tujega življenja, je tukaj točno za to šlo.ja, res je, temu po vseh definicijah lahko rečemo umor.in ta beseda da res grd prizvok neki stvari ki je dejansko lahko odrešitev...ko sm napisla da se tega ne da enačit z umorom mislim da vsi vemo kaj sem mela v mislih...
3. Ravno par tednov nazaj je bil primer, da se je nekdo zbudil iz dolgoletne kome, tukaj ne gre za verjetnost, ampak za možnost.
tko bom rekla-ja, je možnost, ampak res minimalna. lahk rečeš da sm neumna al kokrkol, ampak jst do neke mere verjamem v usodo, če bi ji blo usojen živet, bi usoda za to poskrbela.
4. Za ogromno ljudi bi se lahko reklo, da so samo v breme svojcem. A bi kakšno rekli na temo demence, alzheimerjeve, duševno zaostalih...?
ja tut ti ljudje so po eni strani breme, kokr je vsak izmed nas kdaj komu. ampak tuki govorimo o drugačnih stvareh. eno je če je nekdo tko bolan, kot nekdo ki je kot navadna rastlina,se ti ne zdi?
itak je pa normalno da ma vsak glede tega drugačno mnenje, kokr je prej že nekdo omenu, tuki ni napačnih pa pravilnih odgovorov ampak stvar dojemanja posameznika.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Hja, je težka dilema tole.
Nekak sem mnenja, da če je res neozdravljivo oz. sploh ni možnosti izboljšanja stanja, bi se strinjala, da se dovoli tak poseg.
Glede konkretnega primera mam pa že en čas eno (morbidno) mišljenje, namreč, starši so nam dali življenje, oni lahko tudi odločajo o njem - ampak, ne me narobe razumet, jz mislim SAMO za take primere.
Kar bi tud znal bit problem, če bi se npr. evtanazija uzakonila - vsekakor bi prišlo do zlorab.
Nekak sem mnenja, da če je res neozdravljivo oz. sploh ni možnosti izboljšanja stanja, bi se strinjala, da se dovoli tak poseg.
Glede konkretnega primera mam pa že en čas eno (morbidno) mišljenje, namreč, starši so nam dali življenje, oni lahko tudi odločajo o njem - ampak, ne me narobe razumet, jz mislim SAMO za take primere.
Kar bi tud znal bit problem, če bi se npr. evtanazija uzakonila - vsekakor bi prišlo do zlorab.
- modrisafir
- Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 2. 2009
kdo je človek, da bi imel pravico odločati o življenju? Eni bi kar vse pobili- vse invalide, duševno prizadete, zarodke, ker za nekatere res ni nič sveto. In zakaj bi bil nekdo več vreden kot drugi- zakaj človek misli, da je če je zdrav njegovo življenje vredno več kot od bolanega.
Kaj ta punca je potem umrla ali so jo odklopili?
Kaj ta punca je potem umrla ali so jo odklopili?
- *srčica*
- Debatorica
- Na forumu od: 22. 10. 2005
- Kraj: okolica ljubljane
noben ni reku da so zdravi več vredni kot bolni, še manj pa da bi kogarkoli ubili. gre se samo za smiselnost nekoga ohranjati pri življenju, če pravzaprav sploh ne živi. če ti možgani ne funkcionirajo si navadna rastlina, grdo, ampak tko je. in zakaj met nekoga na aparatih več kot 17 let, če od njega ni nič. Če bi šlo to po naravni poti bi ta oseba že zdavnaj umrla, se pravi jo umetno ohranjajo pri življenju.
zdej bom pa napisala neki za kar vem da bodo spet take in onake kritike zgražanja, ampak bom useen. men bi se zdelo velik bolj smisleno po parih letih neodzivanja, sploh če so človekovi možgani uničeni, pustit človeka da umre, se pravi ga izklopit iz aparatov in darovat njegove organe. tko bi rešu življenje parim ljudem ki res težko živijo in bi jim to bistveno izboljšalo kvaliteto življenja. jst zase vem da živet kot rastlina ne bi hotla.
zdej bom pa napisala neki za kar vem da bodo spet take in onake kritike zgražanja, ampak bom useen. men bi se zdelo velik bolj smisleno po parih letih neodzivanja, sploh če so človekovi možgani uničeni, pustit človeka da umre, se pravi ga izklopit iz aparatov in darovat njegove organe. tko bi rešu življenje parim ljudem ki res težko živijo in bi jim to bistveno izboljšalo kvaliteto življenja. jst zase vem da živet kot rastlina ne bi hotla.
-
borboletta - Debatorica
- Na forumu od: 19. 8. 2006
Aloha napisal/-a:Jst, recimo, se z ljubljenimi osebami o takih in podobnih stvareh (evtanazije, način pokopa, ...) enostauno ne morem pogovarjat, kr po prvem stauku padem u jok. In je zame debate nepreklicno konc. Zato se u moji prisotnosti take teme ne načenjajo.
Mi se pa kr ob nedeljah na družinskem kosilu vse to lepo zmenmo...še za rože se ve kašne bi vsak imeu
Vse bolj komplicirano postaja živeti enostavno.
-
kamis - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 12. 12. 2006
- Kraj: ljubljana
Mislm pr tej punci je tko.Zdej si vi predstavlite da gledate ljubljeno osebo 17let kako leži v postelji negibna in kako se spreminja.Jo morte usak dan premikat,po 17tih letih ni več ta oseba to kar je bila pred 17timi leti.Zdravniki vam govorijo da zanjo ni možnosti.Na koncu pa še vi prej umrete od starosti ona pa še kr tm priklenjena v postelji,noben je ne obiskuje.
Na njenem mestu bi želela umreti.
Na njenem mestu bi želela umreti.
-
MilkyWay - Cosmopsiho
- Na forumu od: 1. 3. 2007
- Kraj: ...en tu corazón..
~NIA~ napisal/-a:in tud otroka nebi mogla rodit, ker pomojm niti sexat nebi bla sposobna (razn umetna oploditev?), kaj šele da bi za otroka skrbela in sprejemala odločitve zanj..
Kaj ima pa zdaj rojevanje in sexanje veze?
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
tega berluckonija bi jst uprašala, zakaj se ne razburja zaradi vatikanske oziroma katliške politike nun in menihou, da se ne smejo poročat/razmoževat!Ker je še huje da nekomu PREPOVEŠ rodit in ga če se to zgodi, ga mal manj kot linčaš, al pa če nekdo dejansko NE MORE ker je bolan oziroma u komu, pač nesposoben za kej tazga!
In ko bo te pojme spucal,potem pa naj puca in ureja žiulenja drugje!
In ko bo te pojme spucal,potem pa naj puca in ureja žiulenja drugje!
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
MilkyWay napisal/-a:~NIA~ napisal/-a:in tud otroka nebi mogla rodit, ker pomojm niti sexat nebi bla sposobna (razn umetna oploditev?), kaj šele da bi za otroka skrbela in sprejemala odločitve zanj..
Kaj ima pa zdaj rojevanje in sexanje veze?
izjava berluskonija, če si prebereš prvi post
-
softTouch - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 16. 2. 2007
^^to je brezveze mešat, ker se nune in menihi sami odločijo za tako življenje
sam argument,da je bla Eluana zmožna rodit otroka pa je neumesten,ker ga ni bla. če bi jo oplodili in ji ne bi nudili dodatne prenatalne nege, bogve kaj bi se zgodil.pa tud rodit ga ne bi mogla,ampak bi ji mogl narest carski rez
sam argument,da je bla Eluana zmožna rodit otroka pa je neumesten,ker ga ni bla. če bi jo oplodili in ji ne bi nudili dodatne prenatalne nege, bogve kaj bi se zgodil.pa tud rodit ga ne bi mogla,ampak bi ji mogl narest carski rez
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov