Smiselnost zveze, grajenja skupnega življenja, imeti otroka?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 15. Dec. 2011 1:37

brandibelle napisal/-a:Ok zakaj se nekatere ne zdijo primerne za mamice...

1. nekatere otrok ne bi vozile v restavracije, ker se tam derejo in vreščijo ipd in s tem motijo vse ostale, ki s(m)o zgleda totalno netolerantni do dojenčkov/otrok;
(nekaterim se zdi celo prav, da se "prepoveduje" vstop osebam, ki se še vedno poslužujejo domačih mlekarn);

Ja, in kaj je s tem narobe? Ce otroci niso zazeljeni v recimo 10 od 1000 restavracij v enem mestu, starsi lahko se vedno izbirajo med 990 restavracijami, kamor jih lahko peljejo, tako da mislim, da niso za nic prikrajsani. Jaz pa se bom raje odlocila za eno izmed 10, kjer bom imela mir. Mislim, da to ni kriterij primernosti/neprimernosti za starsevstvo. Ce bom sama kdaj mamica, moji otroci sigurno ne bodo brezglavo letali naokrog in se drli kot to pocne prevec razvajenih otrok dandanes.

In ne, nisem netoleranta do otrok in dojenckov. Netolerantna sem do starsev, ki svojim otrokom dovolijo prosto letanje po restavracijah, dretje, delanje neredna, packanje s hrano po in pod mizo itd. In ja, dveletnik lahko sedi pri mizi, brez da dela galamo in moti ostale ljudi.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 15. Dec. 2011 8:34

black_ariella napisal/-a:A otroke se ponovem "vlači s sabo"?? Grda fraza! Kot da bi otrok bil neka smet, al pa nek predmet, ki se te tesno drži, pa ga pač moreš met nekam s sabo.
Otroka vzameš s sabo, ker je del tebe, ker imaš družino, ker ga imaš rad. Dokler pa razmišljate, da se otroci "vlačijo s sabo", pa res tudi jaz upam, da še dooolgo ne boste imeli otrok. Tudi otroci (čeprav so še majhni, pa ne vejo prav za sebe) si zaslužijo neko spoštovanje in ljubezen (in njihovi starši bi naj bili prvi, ki bi jim to nudili).

Glede dopusta: ne predstavljam si, da bi se odločila za otroka (trenutno otrok še nimam, si jih pa počasi začnem želet) in imela otroka, nato pa bi ga pustila nekje za cel teden al pa še več in odšla na dopust sama. Halo?? Otrok je moj! Ni to otrok od nekoga drugega in ni nihče drug dolžan skrbet za mojega otroka za toliko časa, ker jaz pač nekje uživam na polno in pozabljam, kaj imam doma. Moje razmišljanje je pač tako, da ko se enkrat zvestno odločimo za otroka, je čas, da spremenimo določene svoje navade. V to spada tudi dopustovanje: pač omejiš žuranje, spremeniš v določeni meri način življenja, prilagodiš vse skup otroku... Ampak vse skup ti ne sme biti težko, če maš otroka rad. Pač poiščeš neko tisto ravnotežje, ko je dobro za otroka, hkrati pa vseeno ne pozabiš na sebe in partnerja.

Pa tudi glede destinacij za dopust... obstajajo hoteli, ki so namenjeni predvsem družinam z otroki. Greš v tak hotel, v tak kraj. Pač ne greš nekam z otrokom, kjer se žura 24ur/dan. Če pa si še zmeraj ne predstavljaš dopusta brez nenenega žuranja in popivanja, pa enostavno še nisi pripravljen za met otroka. Pika.

Ne pravim nič, če daš otroka v varstvo za par urc, pa gresta s partnerjem na večerjo, v kino, sta malo sama... ampak, da pa pustiš otroka pri nekom za par dni, to pa pri meni pač ni sprejemljivo.

Zakaj bi koga na plaži motili majhni otroci? Saj pa otrok ni neka nalezljiva bolezen, s katero bi se trebalo ogibat drugih ljudi in z otrokom hodit nekam, kjer ja ne bo v stiku z drugimi, da ja ne bo koga motil... :roll:

Aja, pa še ena fraza me je zmotila.... Nekje vmes je blo napisano, da je "škoda denarja za dopust z otrokom". Saj pa nimaš otroka pri recimo dveh letih s sabo na dopust zato, da bi si otrok vse stvari tam zapomnil. Otroka imaš s sabo, ker je to tvoja družina, ker greste skup na dopust kot družina, ker si zdaj starš.

Se popolnoma strinjam s tabo.
Tisto o dopustu brez otroka, pa sem napisala zato, ker je nekdo napisal nekaj o sprostitvi...
Jaz še vedno močno dvomim, da bom otroka puščala doma, jaz bom pa šla za teden dni na morje. Ker ko se enkrat odločiš za otroka, moraš sprejeti tudi vse odgovornosti, ki pridejo z njim. Se je potrebno marsičemu odpovedat oz. se prilagodit glede na otroka!
Tako kot si ne predstavljam, it smučat za 1 teden 150 km stran in vzet otroka s sabo, potem pa ga za zadnjih nekaj dni (v času novega leta) odpeljat domov k starim stršem, zato da se bova s partnerjem lahko sprostila. :roll:
Koji k***c si delaš otroka, če ti je potem težko skrbet zanga...
sončnica
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 28. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a sončnica » 15. Dec. 2011 9:45

Tle vsi delate neke hitre zaključke. Ne pomeni, da si slab starš ali da še nisi za otroka, če pustiš otroka enkrat na leto za en teden pri babici. Prav tako nisi slab starš, če vzameš otroka s sabo na morje, kjer je vročina, gužva itd, če lahko poskrbiš da vsi uživate. In nisi nič boljši starš, če se dopustu prvo, leto, dva, tri odrečeš. Te zadeve so dosti relativne. Moraš svojega otroka poznat. Če je le ta bolj miren, ubogljiv in veš da boš od dopusta nekaj imel, ga vzameš s sabo. Če se zavedaš, da imaš bolj trmastega, živega otroka, ki v situacijah kot je morje, smučanje ( sprememba okolja) reagira tako, da od dopusta ne boš mel nič, ga pustiš nekje v varstvu ali pa sploh ne greš.
Otroci so si zelo različni. Moja mami vedno pravi, da bi vzgojila 10 takih k sm bla js. Nisem skakala okoli, ko smo bili v gostilni, nisem se drla 3 ure skupaj, ko mi je rekla gremo v trgovino sm šla. Na plaži nisem tekala po tujih brisačah, ko mi je rekla, da pridem pod sončnik oziroma me je sam prijela in nesla, se nisem upirala.
Moj nečak pa je pravo nasprotje. Sem preživela en teden morja z njim in vam povem nikoli več. Pa ga niso razvadili, od zmeraj mu postavljajo meje, vendar jih nečak bolj slabo upošteva. In probava na vse načine prelisičit. Je prava trma, to se je pokazalo že od začetka. In tak je po očetu. Samo odrasel človek, če se zaveda da je karkterno trmast, to ponavadi ne pokaže v vsej velikosti, kot otrok.
In ja, če hočeš imet otroka, moraš spremenit življenje oziroma ti mora bit to samoumevno, spontano. Samo otroci so si različni, tako kot odrasli ljudje in ne ni vse vzgoja. Oceni svojega otroka in temu prilagodi svoje življenje. Tako da bosta srečna starš in otrok.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 15. Dec. 2011 10:02

^^ Jp, saj veliko staršev pravi, kako je bil npr. sin živahen, neubogljiv, glasen, razgrajaški ipd., medtem ko je mlajša hčerka zdaj pri isti starosti njegovo čisto nasprotje, pridno spi, mirna, ubogljiva ipd. (pač primer, lahko je tudi obratno ali pa za otroke istega spola)... Pa imata iste starše in isto vzgojo, tako da itak ne moreš posploševat obnašanja na vse otroke, ker se ljudje razlikujemo. :) In to je bil moj point že včeraj.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 15. Dec. 2011 10:17

Ljudje se razlikujemo, otroci se razlikujejo, dojenčki se razlikujejo.

V grobem pa velja, da je dojenček bolj mirno bitje kot mali otrok. Ima manj energije, ne skače okol ipd. MAli otroci so raziskovalci, hodijo, gledajo. Ni treba, da skačejo po brisačah. To je objesnost. Gre se za to, da stopijo na brisačo, ker gledajo na drugo stran, ker lovijo pikapolonico. Sej nardijo faco "ups", vidiš po otroku, da ve, da je to narobe, je pač nepreviden. Hiter. In zaradi tega moteč. Sprašuje, se pogovarja z ljudmi, teka okoli.

JA, so živahni in mirni otroci, so živahni in mirni dojenčki. So taki, ki skoz jokajo, so taki, ki nikoli ne zajokajo. V grobem pa velja, da je z dojenčkom manj dela, ker sam je, joka in serje, medtem ko je mali otrok naporen. To je bil moj point, dokler ga dot ni zabrisala z "nismo vsi enaki" in "eni so nevzgojeni".
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
dot
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 15. Dec. 2011 10:31

^^ Jp, tisto glede aktivnosti dojenčkov in malčkov seveda velja, saj to se vsi strinjamo. Tisto, da niso vsi malčki enaki, pa tudi. Jaz sem replyjala samo na drugi del posta, mislim, da je tud to dovoljeno, pa še nič neresničnega nisem napisala :)
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 15. Dec. 2011 10:42

Tud prav.

Lulanje. Vidim, da vam ne gre iz glave, No, da opišem. Smo bili na morju, navajal se bit brez plenic in hodil lulat na travco. Skakala je nagica po plaži, za lulat je "počepnila na travico". Ležim na brisači in jo gledam, kako se 10 metrov stran igra. Odloži dojenčka in steče vstran, da bi počepnila in lulala. KEr je bilo ob vodi, trave tam ni bilo (je bila bolj stran, pod borovci), je počepnila na vrh plaže, na kamen. Ker ni bila sposobna dojet, da bo lulanje teklo po klančku navzdol na sosedovo brisačo, je počepnila in začela lulat. Un deda pa krik, dvigne brisačo, se začne dret :D Ne vem no, jst sem se smejala in nič "čudnega" mi ni bilo. KAko pa naj bi vedela, pri dveh, kaj je gravitacija :D Objesnost pa to ni, zgolj "nesreča".

Dretje in jokanje. JA, otroci z jokom izsiljujejo. Seveda jih naučimo, da z jokom nič ne dobijo, in potem nehajo. Morajo pa poskusit. Mora vsaj trikrat sladoled poskusit izsilit z jokom, preden dojame, da to en gre in neha jokat. Dvomim, da je kje otrok, ki nikoli ni poskusil stvar dobiti z jokom, ampak je že v štartu šel na kompromise. Ko vidiš otroka jokat, pomisliš, kva je razvajen. MAmo pogledaš in zaviješ z očmi. MAma ma pa druge probleme. MAma je vesela, da otroku, kljub izsiljevanju, ne bo kupila sladoleda. Jok je ne moti, osredotoči se na drugo stvar. Jok pač spada zraven. Če sladoleda ne kupi, je zmagala. Mimoidoči tega ne vidi. Vidi jokajočega in razvajenega otroka. Konec koncev pa...otork le joka. Jst sem vidla otroka grizt, tepst starše, ko kej hočejo. Bodi vesel, da izsiljuuje samo z jokom, tudi to se bo nehalo. Ne more it pa mimo tega, saj jst ne verjamem. Vi pa kakor hočte.

Tekanje. Otrok, ki nikamor ne teče in ga nič ne zanima, bo vedel manj stvari kot tisti vedoželjni raziskovalec, ki pretakne vsak kot. Zdrav otrok teka, len sedi pred risankami. Navijam za tekanje.

No, vse tri stvari, ki sem jih omenila, so "normalne". Toliko o psu in slabi vzgoji.
Uporabniški avatar
black_ariella
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 29. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a black_ariella » 15. Dec. 2011 10:50

purple_rain, zakaj dramatiziram? Zato, ker razmišljam drugače od tebe? Verjemi, da čist nič ne dramatiziram, ampak mi je pač "vlačiti nekoga s sabo" grda fraza in tak pač je.

Tak kot sem že napisala: če se otroka pusti za kak dan pri starih starših, da mata starša malo časa za sebe, ni v tem nič narobe. Ne podpiram pa idej, da se otroka pusti za 10 dni pri starih starših in se gre na morje brez njega. Pa tudi ne gledam na sebe kot na revo, ker ko bom mela otroka, ne bom več hodla sama s partnerjem na morje.
Zdaj, dokler še mislim malo uživat, hodit sama na morje, itd.,pač še nimam otrok. Ko pa jih bom mela (in se bom zavestno odločila za njih), pa bom sprejela vso odgovornost, ki jo otrok prinaša s sabo. Samoumevno in popolnoma jasno mi je (kar enim na tem forumu očitno ni), da se ti takrat, ko imaš otroka, življenje v določenem pogledu spremeni. In če nisi pripravljen na take spremembe, potem nisi še pripravljen na otroka.

Otroški tabori, vrtci in podobne stvari ne primerjam z puščanjem otrok za teden dni pri starih starših, ker bi šla sama na dopust. Otroški tabori in podobne zadeve so tam zato, da se majo otroci fajn, da spoznajo vrstnike, prijatelje, da se kaj naučijo, da koristno zapravijo čas v počitnicah, itd. Otroški tabori so namenjeni uživanju otrok. Vrtci pa so varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni. Prav tako otroku nudijo neko vzgojo, druženje z vrstniki, in podobne stvari. In v nobenem od teh dveh primerov se NE izkorišča starih staršev zato, da bomo mi imeli 10 dni miru in bomo maksimalno uživali, oni pa naj pazijo naše otroke. Stari starši so že dali vse to skoz, ko so imeli nas kot otroke. Verjetno so se tudi tu pa tam morali odpovedati kakšni zabavici zaradi nas. In zdaj, ko smo mi zrasli in postali odrasli in imamo svoje otroke, pa naj spet pazijo naše otroke, da bomo mi še naprej uživali (gre se za čuvanje otrok za daljše časovno obdobje). Meni se to ne zdi prav.

Tak kot je že v-e-s-n-a napisala: "Koji k***c si delaš otroka, če ti je potem težko skrbet zanga..."
dot
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 15. Dec. 2011 10:54

Aja, Barbie, tisto o psu je bila seveda šala / hudomušna opazka :wink: Saj treba vsake izjave o otrocih tako osebno vzet, saj smo bili vsi mi enkrat otroci, torej se vse tudi na nas nanaša :D Ni se nanašalo na tvojo hčerko, niti nisem vedela, da govoriš to konkretno o njenih prigodah, sem mislila na splošno glede otrok :wink:
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 19. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a claire » 15. Dec. 2011 11:07

ne bom se spuščala v podrobnosti, ker je brendi lepo povzel to "miselnost".
(na tem mestu poglejte slikico čudeža malo višje)

samo tebi dot se ne morem načuditi z izjavo, da "češ kaj se mame grejo da z dojenčki, ki jokajo pokvarijo ostalim turistom dopust." pa wtf? pa kaj si ti? kraljična? čist mogoče je, da tvoje glasno govorjenje na letalu in ob zajtrku moti več ljudi kot kak jokec od dojenčka. boš si mogla rezervirat privat plažo da te ne bo kako smrčanje zmotlo ob reševanju križank na plaži. đizs. meni je celo pot iz grčije v slovenijo triletnica brcala v sedež, ker je sedela mamici na krilu (to, da je skos nekaj govorila in ji je mamica morala peti pesmice itd. naj sploh ne omejam). pač po eni uri sem gospo prijazno opozorila na brcanje. se je trudila kolikor se je mogla, pa ji ni šlo najbolje. kaj se pa gre da hodi z dvema (!) majhnima punčkama na letalo? človek zna potrpeti, se postaviti približno v njeno kožo in razumeti. in celo ne umre med poletom.
ali- ko sem se peljala v london je množica 6ih nakokiranih pamžev iritiralo celo letalo z glasnimi pogovori, tekanjem po avionu in režanjem za nič. pa so odrasli ljudje...
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 15. Dec. 2011 11:16

Vse našteto je moteče, ja, s strani odraslih ljudi še bolj, ker naj bi se znali zadržat oz. vedeli, kako se obnaša v javnosti. In kaj naj zdaj rečem, da me ne moti? o.O Na plažo pa itak ne hodim, sem že povedala. In sem tudi povedala, kakšne lokacije se mi zdijo bolj primerne za prve dopuste družin z novorojenci, tako kot tudi večina drugih uporabnic. Razna potovanja in nujne poti so itak neizogibne, če imaš pa na voljo različne variante za npr. poletni dopust z dojenčkom, so pa nekatere opcije bolj ugodne kot druge, ja - odvisno od mnenj in okusa vsake osebe, sicer.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 15. Dec. 2011 11:22

Lokacija za novorojenčke - veliko sence. Na število afen, ki bi jih moj otrok (al pa kolega gej al pa smrdeč črnc) motil, se ne oziram. Kot mama razmišljam v smeri: "kaj bi bilo za mojega otroka najbolje" in ne "kje bi bil najmanj moteč".

Tiste, ki delujete po principu: "moj otrok ne bo videl morja prvih pet let, ker bo s tem motil druge ljudi" se pač preveč ozirate na okolico na škodo sebe/otroka. vaš problem.
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 19. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a claire » 15. Dec. 2011 11:27

[quote="dot" In kaj naj zdaj rečem, da me ne moti? [/quote]

seveda ne. moj point je bil, da zate praktično ni letala in ne plaže in ne pijačke v lokalu in ne pice v restavraciji (ker ja, vemo da na plažo ne hodiš), kjer te ne bi nekaj motilo. kako preživiš? ali te motijo le dojenčki? to mi ni najbolj jasno.
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 15. Dec. 2011 11:30

Jaz bi pa gledala na oboje in tud vedno gledam (ne seveda glede otroškega joka, ampak glede drugih stvari) :) In se mi zdi to tudi pravilno. Itak je pa za dojenčka pomoje najboljša varianta prva leta, če se gre kam v privat apartma / hišo ipd. na morje, ker je tudi lažje glede skrbi za otroka, imaš več prostora, kuhinjo pri roki itd. Vsekakor bolje, kot če bi se stiskali v majhni hotelski sobi - tako za družino kot npr. pol nadstropja ostalih gostov, ki ponoči ne bi mogli spati zaradi joka. Pa saj pomoje je to itak splošna praksa, ljudje sveže rojenih otrok ne vodijo takoj v hotelske komplekse :wink:

Tud moji starši so tako naredili pri meni, prvih nekaj let smo hodili na morje tko bolj na zasebno varianto bližje in je bilo super za vse, še velik vrt je bil zraven hiše, od mojega petega leta naprej smo pa začeli hodit na dopuste kam dlje z letalom. Pa bi seveda lahko začeli že prej, nisem do petega leta jokala ponoči oz. bi me bilo treba previjat v sobi :D

@ claire: ne, načeloma nimam problemov v javnosti, se mi ne zdi dretje tako pogost pojav (če pa se zgodi histerično vreščanje, kot npr. zadnjič v Muellerju, pa verjemi, da večina kupcev in tudi blagajničark zraven trpi in zavija z očmi in pogleduje k materi... ne vem, kdo uživa ob tem). Point je v tem, da se pač zgodi, če imaš pa varianto peljati novorojenca, ki ponoči joka, v hotel ali zasebno bajtico, je boljša varianta drugo. Tako za okolico kot za familijo. To je to :)

Drugače pa, če bi jaz imela otroka, bi ga tudi hotela vsepovsod peljat in mu čim več pokazat - staršem npr. malo zamerim, da sta šla večkrat, ko sem bila stara že nekaj let, za par dni v Nemčijo ali London (oče je imel službeno pot, mati se je pa zraven prilepila zaradi šopinga), mene pa dala k babici, pa bi komot šla zraven in uživala vsaj kdaj. Sicer sta mi potem prinesla darila, ampak bi šla raje zraven, sploh ker sem bila miren otrok in ne bi bilo preglavic. No, jaz tega ne bi naredila, bi otroka z veseljem raje vzela s sabo. :)
Zadnjič spremenil dot, dne 15. Dec. 2011 12:00, skupaj popravljeno 5 krat.
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 15. Dec. 2011 11:32

Pa dejte no, eni res komplicirate in govorite neumnosti. Normalno, da 2-letni otroci naglas govorijo, postavijo 1001vprašanje, se včasih tudi polulajo na plaži itd. Pa kaj? Nobena od vas tega ni počela? Pa kaj ste bile robot na daljinec? In vaši otroci bodo tudi al kaj? Res ne vem, kako lahko ena odrasla oseba tako razmišlja, razen, če resnično sovraži otroke.
Meni je samoumnevno, da bom tamalo vzela s sabo na dopust, tudi mene so starši vsako leto peljali, saj v tem je smisel družine. Otroka imam zato, da stvari počnemo skupaj in pri tem uživamo kolikor se da, kot družina. Sicer bi si nabavila psa :lol:
Tudi jaz jo peljem k mami pa babici v varstvo, da se lahko učim, pa da z mojim skočiva na kavo s kolegi. Ni panike, nikoli pa je ne bi pustila doma, jaz pa šla na dopust samo da bi uživala in se spočila.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov