samomor / samomor iz ljubezni [Združeno]
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
nastasia - Debatorica
- Na forumu od: 11. 6. 2005
končno nekdo, ki razume, oziroma ve dosti o samomorih. nisem šla pisat vseh psihični bolezni ali motenj, sem opisala, tisto ki jo jaz poznam. depresijo torej (skupaj s panično motnjo). seveda pa je to težko razložiti nekomu, ki nima izkušenj s tem...
skratka jaz se zdravim z antidepresivi, KVT in skupinsko terapijo. zadnje pol leta se počutim enkratno. seveda gre zahvala mojemu enkratnemu psihiatru, ki nikakor ne pristaja na zgolj zdravljenje z zdravili.
in če ga ne bi najdla bi bila najverjetneje že pokojna - in sigurno ne zaradi šibkosti, ampak bolezni.
no skratka mogoče zdaj razumete zakaj samomor zaradi šibkosti, ljubezni ... ni tako enoplasten.
Cherub najlepša hvala za podrobno razlago, jaz nekako nisem znala opisati. pa ti, imaš kakšne osebne izkušnje?
skratka jaz se zdravim z antidepresivi, KVT in skupinsko terapijo. zadnje pol leta se počutim enkratno. seveda gre zahvala mojemu enkratnemu psihiatru, ki nikakor ne pristaja na zgolj zdravljenje z zdravili.
in če ga ne bi najdla bi bila najverjetneje že pokojna - in sigurno ne zaradi šibkosti, ampak bolezni.
no skratka mogoče zdaj razumete zakaj samomor zaradi šibkosti, ljubezni ... ni tako enoplasten.
Cherub najlepša hvala za podrobno razlago, jaz nekako nisem znala opisati. pa ti, imaš kakšne osebne izkušnje?
life is perfect, life is the best. full of magic, beauty, opportunities...and television...and surprises, lots of surprises...
-
*ange|* - Debatorica
- Na forumu od: 16. 8. 2005
- Kraj: Tam nekje =)
2 kolegici sta delali samomor v roku pol leta...na srečo sta obe preživeli... Obe sta popili tablete...ampak mislim, da je pri njima šlo zgolj zaradi tega, ker sta hoteli pozornost. Za eno vem, da je imela probleme doma, za drugo pa nevem.
Zadnje čase mi ta tema full najeda... Ena dost blizu meni oseba mi je rekla, da bi to naredila. In da je razmišljala o tem... Zlo dobr poznam to osebo in mislim da ta oseba ni dovolj močna da neredi nekaj takega... me je pa strah...
Samomor pa naj bi ta oseba naredila, ker je izgubila motivacijo za lajf... ta motivacija za lajf pa je bila ena druga oseba (punca) ...
Zadnje čase mi ta tema full najeda... Ena dost blizu meni oseba mi je rekla, da bi to naredila. In da je razmišljala o tem... Zlo dobr poznam to osebo in mislim da ta oseba ni dovolj močna da neredi nekaj takega... me je pa strah...
Samomor pa naj bi ta oseba naredila, ker je izgubila motivacijo za lajf... ta motivacija za lajf pa je bila ena druga oseba (punca) ...
Zadnjič spremenil *ange|*, dne 16. Feb. 2006 21:59, skupaj popravljeno 1 krat.
Nema me vise u tvom krevetu na to nisi racunao i da si konacno u srcu mom mesto izgubio...
-
**SiMoN@** - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 6. 2005
brr..prosm pomagejte mi...
poznam enga tipa ki je zacopan vame, me je vprašal parkat ampk sm mu rekla da ga sprejmem za prjatla. in vse je blu vredu. zadne čase pa govori kaku mu v lajfu negre da ga noben ne bo pogrešou itak ga stari ne marajao, in take čudne...in jst itak da ga skus probam vn vlačt da si neb res kej anredu in mi je tega že dost..sm tu njemu ne povem. itak da ne...dane je pa napisou mi da ga ni več med nami, in da se njegova želja da bi bil z mano ni uresničila-ta želja mu je bila zadnja želja. pol sm se pa ustrašla in ga poklicala pa se je javu(sm bla vsa happy) in sm rekla da nej ne dela tega da mu bomo pomagala in sva se menila in je reku da ne bo ničesar poiskušal, da mi jutr zutrj pošle en sms pa mi bo neki lepga not apisal(me prou zanima kaj). zdej mi je pa sms spet napisou nej gre ta svet nekam, on bo itak gor šu(nebesa)ker ga itak ne bo noben pogrešou. in spet sm ga klicala pa povedala da nej neha, da mu bom stala ob strani pa je reku nej kr ljudi začnem vabt za pogreb pa reku koga vse nej povabm če bodo sploh pršli..
kaj nej nardim? kaku nej mu pomagam? jst sm že čist nemočna...tak gadn filing mam k se hoče ubit zarad mene. jst pa nočem bit z njim. to mu je jasn
poznam enga tipa ki je zacopan vame, me je vprašal parkat ampk sm mu rekla da ga sprejmem za prjatla. in vse je blu vredu. zadne čase pa govori kaku mu v lajfu negre da ga noben ne bo pogrešou itak ga stari ne marajao, in take čudne...in jst itak da ga skus probam vn vlačt da si neb res kej anredu in mi je tega že dost..sm tu njemu ne povem. itak da ne...dane je pa napisou mi da ga ni več med nami, in da se njegova želja da bi bil z mano ni uresničila-ta želja mu je bila zadnja želja. pol sm se pa ustrašla in ga poklicala pa se je javu(sm bla vsa happy) in sm rekla da nej ne dela tega da mu bomo pomagala in sva se menila in je reku da ne bo ničesar poiskušal, da mi jutr zutrj pošle en sms pa mi bo neki lepga not apisal(me prou zanima kaj). zdej mi je pa sms spet napisou nej gre ta svet nekam, on bo itak gor šu(nebesa)ker ga itak ne bo noben pogrešou. in spet sm ga klicala pa povedala da nej neha, da mu bom stala ob strani pa je reku nej kr ljudi začnem vabt za pogreb pa reku koga vse nej povabm če bodo sploh pršli..
kaj nej nardim? kaku nej mu pomagam? jst sm že čist nemočna...tak gadn filing mam k se hoče ubit zarad mene. jst pa nočem bit z njim. to mu je jasn
- Intet
- Sramežljivka
- Na forumu od: 22. 1. 2006
- Kraj: Emona
Njegovo gnjavljenje z samomorom nima veze s tabo. Gre se za pozornost, hoče da mu govoriš kok ga maš rada, da bi bla skp in bi te komandiru, kokr te že zdele. Njegovo obnašanje ni nikakršna depresija, al pa kej tacga, samo manipulacija. Pust ga pr mer, pa boš vidla da si ne bo nč naredu, sam užaljen bo "ker ga ne maraš".
To bring the pieces together rediscover communication.
-
**SiMoN@** - Kofetarica
- Na forumu od: 20. 6. 2005
ja sej jst upam da je res sam to...k če bi ga mela pa na vesti..nevem kaj bi si nardila..upam da me res sam gnjavi
- Cherub
- Komunikatorka
- Na forumu od: 15. 2. 2006
No, kot prvo bi bilo dobro oceniti plavzibilnost njegovih namer. Torej, ugotavljati njegovo "iskrenost" ob izpovedovanju tebi. Lahko ima v ozadju popolnoma praktične naklepe (sama si rekla, da si ga zavrnila). V primeru, da domnevaš, da temu ni tako, oz. če si ocenila, da to ni le priloznostno tarnanje (sama ga najbolj poznaš), sporoči to njegovim staršem, ki so zanj tudi odgovorni (sploh, če se to ponavlja).
Za vsako situacijo bi bilo pravilno reagirati kot, da gre za resnični naklep, res pa je, da najstniki mnogokrat pretiravajo v svojih izjavah, oziroma iščejo pozornost na najbolj direkten način. Še to, večino samomorilcev namigne o svoji nameri - morda ne tako eksplicitno, ampak vseeno. Gre za to, da sama poznaš situacijo in okvire v katere je ta postavljena.
Vsekakor pa je mozo, da samo išče pozornost, oziroma se te skuša pridobiti za svojo korist.
nastasia, ni za kaj; osebnih izkušenj pa resda nimam.
Za vsako situacijo bi bilo pravilno reagirati kot, da gre za resnični naklep, res pa je, da najstniki mnogokrat pretiravajo v svojih izjavah, oziroma iščejo pozornost na najbolj direkten način. Še to, večino samomorilcev namigne o svoji nameri - morda ne tako eksplicitno, ampak vseeno. Gre za to, da sama poznaš situacijo in okvire v katere je ta postavljena.
Vsekakor pa je mozo, da samo išče pozornost, oziroma se te skuša pridobiti za svojo korist.
nastasia, ni za kaj; osebnih izkušenj pa resda nimam.
-
NigHtWishyKa† - Sramežljivka
- Kraj: over the hills and far away
samomor...doskrat pomisnla na to ja....sploh ko mi je brat umru in se je vse obrnlo prot men...poskušala sm z rezanjem sam ni pomagalo...k sm rekla če bo že kej bota 2 reza čis dovolj....sm mela to obdobje ja in še kr ga preživljam čeprov je od bratove smrti že 3 leta...ampak takrat sm bla premlada d bi razumela...zj pa vse prhaja za mano.Za zdej še ne živim na robu in že neky cajta nism prjela britvice v roko....me pa velikokrat prime (familija ni pošlihtana pa to) ampak hvala bogu d je britvica vedno zakopana nekje na dnu omare v kopalnici...
†why am I loved only when I`m gone...gone back in time to bless the child†
- ingicaa
- Sramežljivka
- Na forumu od: 4. 2. 2006
- Kraj: ljubljana
berem vaše odpise o samomoru in mislim da nobena strokovna služba in tudi vi ne razumete besedo o samomoru ki ste pisali ne razumete človeka ki naredi samomor ali preživi ali pa umre :knuddel: to je zelo teško razložiti obup je zelo teška bolezen če se človek odloči za to ali da se mu odtrga in odloči za samomor ali da si vzame življenje ga ne moreš ustaviti do klej ne bo razumel življenje bo zmeraj mislil na samomor in na smrt mogoče jaz al 100% vem kako se človek počuti da hoče umreti to govorim iz svojih izkušenj tudi jaz sem hotel umreti pa me bog ni hotel nemorem več razmišljati pozitivno ali negativno ker se ne delam pametnega samo razmišlam o besedi samomor in o tem kaj ste pisali čav
-
NigHtWishyKa† - Sramežljivka
- Kraj: over the hills and far away
je res d človeka k bo naredu samomor ne morš ustavt kr tak človk k misli resno ne bo okol razlagu d se misli ubit....če pa na dolgo in široko razlaga ka si bo naredu je pa tipičen primerek ki samo išče pozornost...poznam dost takih ljudi...se pa ne bojim tolk d si bojo res kj nardil k vem d jih je preveč strah smrti.In težko ja razumeš človeka ki razmišlja o takih stvareh.Mam sošolko ki se reže...in pol se mi grejo dve frendice zgražat kak lah to dela...in to me razpizdi. Ne vejo kak ji je ko vse to preživlja govorit in pol ji grejo govorit d je bedna k to dela.K ne zastopjo.In je tud ne bojo dokler ne bojo same kej tacga doživljale.Do takrat so sam lahko lpo tiho.Js vrjamem v usodo drgač...in kak mi je zapisano tak bom umrla...če s samomorom pa pač s samomorom...
†why am I loved only when I`m gone...gone back in time to bless the child†
- Cherub
- Komunikatorka
Morda se zdi malce nesmiselno, ampak rezanje, oz. samoranjenje, ki je postal pravi trend med mladostiniško populacijo, nima podobne funkcije kot samomor. Pri samoranjenju se rani predele koze (najpogosteje na roki ali nogi, redkeje na trebuhu in spolnih organih (neizpostavljenost) z plitvimi urezninami, ali z zganjem koze.
Psihologija za dejanjem je povsem drugačna kot pri samomoru. Večina ljudi, ki se reze kompenzira, oz. zamenjuje duševno bolečino za telesno, brez motiva končanja zivljenja. Torej samoranjenje lahko sluzi, kot mehanizem za soočanje s čustveno bolečino. Stvar je nevarna predvsem zato, ker postane zasvojljiva, in na dolgi rok neuporabna in na čase nevarna zdravju ("sem zarezala pregloboko"). Fiziološki vpliv pri rezanju je prisoten v tem, da se ob telesni bolečini sproščajo endorfini, ki te potisnejo v ti. odmaknjeno stanje in s tem sproščajo napetost. Je pa res, da je samoranjenje lahko indikacija za resnejšo duševno motnjo.
Seveda vlada ogromna nevednost v širši okolici, kar se tiče tega. Ljudje radi identificirajo rezanje s samomorom in obratno.
Dejstvo pa je, da se je ta dejavnost razpasla tudi zaradi vloge popkulture in ostalih kulturološko/medijskih vplivov na najbolj dovzetno populacijo. Rečeno drugače- stvar je postala nevarno popularizirana.
Psihologija za dejanjem je povsem drugačna kot pri samomoru. Večina ljudi, ki se reze kompenzira, oz. zamenjuje duševno bolečino za telesno, brez motiva končanja zivljenja. Torej samoranjenje lahko sluzi, kot mehanizem za soočanje s čustveno bolečino. Stvar je nevarna predvsem zato, ker postane zasvojljiva, in na dolgi rok neuporabna in na čase nevarna zdravju ("sem zarezala pregloboko"). Fiziološki vpliv pri rezanju je prisoten v tem, da se ob telesni bolečini sproščajo endorfini, ki te potisnejo v ti. odmaknjeno stanje in s tem sproščajo napetost. Je pa res, da je samoranjenje lahko indikacija za resnejšo duševno motnjo.
Seveda vlada ogromna nevednost v širši okolici, kar se tiče tega. Ljudje radi identificirajo rezanje s samomorom in obratno.
Dejstvo pa je, da se je ta dejavnost razpasla tudi zaradi vloge popkulture in ostalih kulturološko/medijskih vplivov na najbolj dovzetno populacijo. Rečeno drugače- stvar je postala nevarno popularizirana.
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
ingicaa napisal/-a:berem vaše odpise o samomoru in mislim da nobena strokovna služba in tudi vi ne razumete besedo o samomoru ki ste pisali ne razumete človeka ki naredi samomor ali preživi ali pa umre :knuddel: to je zelo teško razložiti obup je zelo teška bolezen če se človek odloči za to ali da se mu odtrga in odloči za samomor ali da si vzame življenje ga ne moreš ustaviti do klej ne bo razumel življenje bo zmeraj mislil na samomor in na smrt mogoče jaz al 100% vem kako se človek počuti da hoče umreti to govorim iz svojih izkušenj tudi jaz sem hotel umreti pa me bog ni hotel nemorem več razmišljati pozitivno ali negativno ker se ne delam pametnega samo razmišlam o besedi samomor in o tem kaj ste pisali čav
a nisi bila/bil v enih postih ženska???a zdaj si že moški.......
(se opravičujm za OT sam to mi ni nikakor jasno).......
-
Latte - Debatorica
- Na forumu od: 29. 11. 2005
- Kraj: New York
ingicaa napisal/-a:berem vaše odpise o samomoru in mislim da nobena strokovna služba in tudi vi ne razumete besedo o samomoru ki ste pisali ne razumete človeka ki naredi samomor ali preživi ali pa umre :knuddel: to je zelo teško razložiti obup je zelo teška bolezen če se človek odloči za to ali da se mu odtrga in odloči za samomor ali da si vzame življenje ga ne moreš ustaviti do klej ne bo razumel življenje bo zmeraj mislil na samomor in na smrt mogoče jaz al 100% vem kako se človek počuti da hoče umreti to govorim iz svojih izkušenj tudi jaz sem hotel umreti pa me bog ni hotel nemorem več razmišljati pozitivno ali negativno ker se ne delam pametnega samo razmišlam o besedi samomor in o tem kaj ste pisali čav
Hmmm...veš kako je, mogoče pa ni pri vseh isto in če ti tako gledaš na samomor in se ti tako počutiš, ni nujno da vsi pa to še ne pomeni da noben ne razume kaj pomeni samomor! Jst vrjamem da je težko, sam ne pa zdej tuki pametovat da noben ne razume, ker se verjetno komu še predobro sanja!
How blind can you get and still have eyes?
- sarica20
- Sramežljivka
- Na forumu od: 24. 1. 2006
- Kraj: maribor
nogica napisal/-a:ubistvu sploh nisem prebrala vseh postov,jih tut nekak nocem,ker bi me pomoje sam zamorilo
Rekla bi sam,da je zivljenje prekratko,da bi se zarad cesarkoli sekirali
Sploh pa se mi zdi brez veze (!) ce kdo nardi samomor k ga pusti fant oz.punca!
No koncno ena pametna!!
Aja pa moje sozalje za kolegico!
Imejte se radi!
- uja
- Sramežljivka
- Na forumu od: 15. 10. 2005
tud js sm mela obdobja k nisem več vidla smisla da bi še naprej živela.. pa sm se zmer zamislila kaj me še use čaka u življenju..kok bom še doživela...kako bom potovala..imela otroke..se srečno zaljubila itd...
sploh mi je pa neumn da želi nekdo narediti samomor zaradi ene osebe... zmer se zgledujem po tem stavku k mi je pred leti povedal nek tip: nihče ni tok popoln da bi se zaradi njega sekirali...in res je tako
sploh mi je pa neumn da želi nekdo narediti samomor zaradi ene osebe... zmer se zgledujem po tem stavku k mi je pred leti povedal nek tip: nihče ni tok popoln da bi se zaradi njega sekirali...in res je tako
nihče ni tok popoln...da bi se zaradi njega sekirali!!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]