Revščina!Kako jo sprejeti?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Maj. 2009 16:00

keya napisal/-a:.. in je bilo rečeno da po 300, 400€.. oprosti, s tem denarjem bi si lahko nekje sobico najeli in se počasi postavljali na noge - če bi le imeli voljo in željo!)

če želiš nekje nekaj najeti, ponavadi zahtevajo kšno akontacijo za kake dva/tri mesce ali več vnaprej.se pravi, težko, da bi lahko nekdo, ki ne ve al bo mel jutr za kruh al ne,se spustil v kaj takega.Mislim,da bi že naredl to, če ne drugega zarad mrzle zime.Pa ni use tako enostavno.Ne rečem, s trudom in voljo, mogoče bi šlo, ampak nekdo ki nima nič prihodka, ki nima nič zagovtovljenega prihodka, mislm da bo težko kej tazga naredu.
Vedno je najlažje rečt naj gredo delat, naj se znajdejo, itn...Ampak situacije v kateri so oni, si mi, ki imamo in streho nad glavo in starše ki nas preživljajo ali v kirzi pomagajo, ne moremo predstavljati.Govort je najlažje, dejansko stanje je pa čist drugačno.
in ni nujno, da skos nafehtajo tolk denarja, so meseci ki kumi preživijo in so natlačeni v tistih domovih za brezdomce, kar je pa spet druga zgodba,polna nasilja.

In smo vas že prašali, pa še nobenga točnega odgovora ni bilo.kater delodajalec bo zaposlil nekoga, ki se praktično nima kje stuširat, ki ne bo cel tedn štunfou zamenjal, ki nima za britvice in ki je po možnosti alkoholik?na smučišče med ljudi dvomim, da bo romal takle, obiranje sezonskega sadja, pa tud terja svoje davke,da se more brezdomec pripeljat do tja in kako in s čim?brezdomci niso zazihrana delovna sila in se jih logično tud zarad tega izogibajo.razen če mu dajo sobico, sam potem je tukej spet tisto, da bodo raje nekoga drugega vzeli kot brezdomca.

snezinka* napisal/-a:^^ tole je letelo name. sj nič ne rečem, toda to velja le pozimi. kaj pa poleti? no, meni se je to zgodilo, v poznem spomladanskem času, ko sem še hodila v srednjo šolo in se zunaj sprehajala v kratkih rokavih. tako da res ne vem, zakaj bi zeblo brezdomca, če mene ni

če vklopiš mal logike.Klošar more preživet celo zimo zunej.Se pravi nekje oktobra je že precej mrzlo, pa do marca.To je polleta.In v polleta, če ga dan na dan cukaš...kaj pride iz tega?Ja alkoholik si ja.Tle pa žou ne morš rečt aprila, da ne boš več pil, ker te ne zebe več, ker si odvisen!In ja, obstajajo ustanove za zdravljenje alkoholizma, ampak kako jo bo pa plačal, če si še dodatnega zavarovanje ne more?
ni vse tko, naj gre delat, naj si najde sobo, naj neha pit....
In točno kot je že ena rekla, raje izberejo da jih ne zebe pri minus deset,kot da pojejo tist sendvič.Itak pa majo en topel obrok na dan.

eva. sta bo se strinjam tud do zadnje pike!
Uporabniški avatar
love.<3
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 18. 1. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a love.<3 » 02. Maj. 2009 16:10

*purple* napisal/-a:na smučišče med ljudi dvomim, da bo romal takle, obiranje sezonskega sadja, pa tud terja svoje davke,da se more brezdomec pripeljat do tja in kako in s čim?brezdomci niso zazihrana delovna sila in se jih logično tud zarad tega izogibajo.razen če mu dajo sobico, sam potem je tukej spet tisto, da bodo raje nekoga drugega vzeli kot brezdomca.

Če gre peš it merkator centra Primskovo (v Kranju) oz. iz planine do tja kjer vsako leto iščejo ma.. hm.. cirka pou urce za hodt.. Težko? Prou pol pa naj ne jamra. Po cunje gre lahko na rdeči križ/humana, itd. Za Kranj sicer ne vem kje bi lahko se stuširali in to, ampak je ziher kje. Tako da.. majo možnosti, samo se jim ne ljubi.
Glede stanovanja pa.. naj se jih pa najde 4-6, ki bi bili pripravljeni plačevati mesečno za stanovanje. Saj ni potrebno da je sam in da more sam plaečavti.
Pa če ti nekdo ponudi da ti kupi sendvič namesto da ti da denar.. ja zakaj zaboga ne vzameš raje to kot nič? Raje manj kot nič.
Sicer pa če že tolk zlooo rab vino pa naj po smeteh ali blokih pobira vinske steklenice. Sramotno? Pretežko? Prosjačijo pa lahko. Velikokrat na morju vidim ljudi, ki iz kant za smeti pobirajo plastenke ven in nesejo nazaj. Par centov pa par centov. Bolje kot nič.
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 02. Maj. 2009 16:45

Najbolj me razpizdijo romi, ko fehtajo naokol pa po kontejnarjih brskajo, vozjo pa mercedeze in audije :evil: :evil: :evil:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 02. Maj. 2009 17:14

Mater, ene pa imate kamen namesto srca.
Dalo bi se razglabljat, kako lahko človek pade tako nizko, da dejansko živi na ulici, ampak po lastni izbiri jih je verjetno malo. Si pa upam trdit, da je vmes ogromno duševnih težav, razbitih družin, alkoholizma, narkomanije,...
Ni, da bi jim človek ravno ploskal zaradi življenjskih odločitev, ki so jih sprejeli, ampak ko pa tole temo berem, pa kar debelo gledam zraven, kakšen srd eni stresate nanje.
wicca
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 26. 6. 2007
Kraj: ruše

Neprebrana objavaNapisal/-a wicca » 02. Maj. 2009 17:19

Ljudem v stiski po svojih zmožnostih pomagam že od nekdaj, in v teh letih sem spoznala že ogromno ljudi, ki so bili tako ali drugače prikrajšani.
In njihova zgodba je vedno težka, pristati na dnu pa nikoli njihova želja, se pa zgodi in tako se lahko to jutri zgodi tudi vsem nam. Da ostanemo brez vsega, na cesti in z žalostjo v očeh gledamo za tistimi, ki imajo vse.
Vedno se je trba zavedati, da se v sekundi lahko vse spremeni.
Vse, ki tukaj dvomite v dobrodelnost raznih organizacij, pa zberite nekaj oblačil, pa mogoče malo hrane pa toplo besedo in nasmešek ter se sami podajte do družin, ki nimajo in verjemite, da vam bo dobro delo in da vam bodo hvaležni in bo vse neobdavčeno. In šele tam boste videli, kaj pomeni imeti malo ali nič in dati vse.
Za vsak evro, ki sem ga darovala komorkoli, se nikoli nisem vprašala, kako je bil porablen, samo upala, da je naredil nekaj dobrega, pa naj je bil za vino, cigarete ali pa sendvič.

Pa moj namen tukaj ni, da vam pridigam ampak da vas spomnim, da nič ni večno in če vam danes gre dobro to ne pomeni, da vam bo šlo tudi jutri in takrat boste srečni, če vam bo kdo ponudil roko in vam pomagal, da se boste pobrali z dna.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Maj. 2009 17:26

jullia_ napisal/-a:Mater, ene pa imate kamen namesto srca.
Dalo bi se razglabljat, kako lahko človek pade tako nizko, da dejansko živi na ulici, ampak po lastni izbiri jih je verjetno malo. Si pa upam trdit, da je vmes ogromno duševnih težav, razbitih družin, alkoholizma, narkomanije,...
Ni, da bi jim človek ravno ploskal zaradi življenjskih odločitev, ki so jih sprejeli, ampak ko pa tole temo berem, pa kar debelo gledam zraven, kakšen srd eni stresate nanje.

prou res.Ko sm že mislna, da je vedno manj takih ljudi na svetu,se potem pokaže da jih je očitno še kr preveč in da ubistvu ne da majo kamen, ampak lajnajo neke zadeve katerih si pomojem tud predstaulat ne znajo.

Love, pa kje ti živiš?kaj pa če je klošar iz ljubljane, vrhnike, iga?Mogoče za kšnga okoliškega bi šlo to, ampak bistvo si pozabila; ali delodajalec RES sprejme klošarja v službo?To je tukaj najbolj bistvenega pomena!
Cunje..ja gre lahko po cunje ja, sam mislm da ni kr tko da prideš in razgrabš vse možne cunje, ki so ti ušeč.Poleg tega pa nevem če si zadnja poročila kej gledala, tud rdečem križu primanjkuje vsega skupaj!Kaj pa potem?
Tud v ljubljani majo možnost tuširanja ja, mislm da enkrat na tedn al kako gre.Poleg tega pa je s temi domovi za klošarje tko, da so nekateri vsidrani tam in izvajajo nasilje nad usakim, ki bi želel zasest njihovo mesto.Okoliški gasilci usake toliko časa merkajo te klošarje in verjemi, marskdo se rajš tri tedne ne stušira, kot da pokasira buške!država pa mirno gleda :roll: In če delaš fizički usak dan rabš tuš, ne enkrat na tedn.

mislm, da teh pojmou nimaš čist razjasnjenih, teb se zdi use kr tko uizy, pa res ni!predstavljej si ti sebe, ko želiš imet prekrasno hišo z šestnajstimi kopalnicami, desetimi spalnicami, petimi dnevnimi sobami, vredno nevem 5 miljonov evrou.S trudom in voljo se da, kajne? :roll:
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 02. Maj. 2009 19:08

Ne vem zakaj se tok spravljaš nad Love.<3, če je pa samo povedala svoje izkušnje. A to je pa prepovedano, če so drugačne od tvojih?

Sicer pa za poklicno rehabilitacijo brezdomcev pa še mnogo ostale pomoči, se trudijo v (sicer prepolnih) dnevnih centrih, kolikor zmorejo, zaven so pa še prostovoljci. Kar sem hotela poudariti je to, da še tam sami poudarjajo, da je ta pomoč pri iskanju in ponovnemu zaposlovanju na voljo brezdomcu le, če se brezdomec odloči za odhod z ulice, saj vsakemu izmed njih to ni v interesu.

Bi pa bilo treba več vložiti s strani odgovornih za več te rehabilitacije in dela na tem, da se človeka spravi spet na pravo pot, ker tega seveda primankuje.Brala sem, da na NOrveškem al kje e 5 ministrstev dela na problemu brezdomstva in ga rešuje, pri nas pa le MDDSZ, pa še ta ne zmore več in prelaga na CSD. Ampak na to pa nažican evro nima več vpliva.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Maj. 2009 20:19

ne spravljam se nanjo, samo povem to kar mislim o njenem pisanju.in mislim, da se ne gre za slabo izkušnjo, ampak za slabšalno mnenje o njih, kot da noben noče pridt iz tega ven.
Ja res je, tuki se strinjam s tabo, da se na tem problemu premal dela.
In je tud res, da vsak noče do boljšega življenja, ampak kukr sm povedala, nekaj možnosti imajo, ampak je stanje porazno.
Uporabniški avatar
p!ka
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Šaurini

Neprebrana objavaNapisal/-a p!ka » 02. Maj. 2009 20:25

Jz vem za "primer" v širšem krogu družine, ko je x na cesti že od 24 leta (odkar ga je mama vrgla s hiše). Že od malega se je drogirau in enkrat je njegovi mami prekipelo in ga vrgla vn. Ko je biu na cesti, je ugotovu, da mu ubisvtu nit ni tolko hudo, ker dobi več al mnj zadost keša, da preživi. Čez zimo pa se pač znajde, da je pol kakimi mostovi itd. Govorim za obalo, kjer zime nit niso tolko hude kt drgje. Učasih, ko ga srečam in poklepetam (lih če je nujno) mi z nasmehom pove, da mi ni hudga. Usakmu, ki bi mu hotu dat hrano al pa cune, mu odvrne, da raj ne-on bi keš za en đ al pa za alkohol. Doskrat so mu ponudli možnost, da bi se vrnu domou, ampak se neče, ker mu je tko najlepše. In kaj češ takmu ?

Jz ne dajem keša nikol nobenmu klošarju, romu al pa kkšnim podobnim. Sm mela preveč slabih izkušenj z nimi. Sploh pa nism še nikol srečala nobenga "taprauga" klošarja, ker usi, ki sm jih vidla al (uradno) nesposobne hodit al pa napou slepe so po določenem času kr shodili al pa vidli, ko so se odprauli na drugo lokacijo... In zdej nej jz takmu dam moj keš ?!? Yea.... :roll:

Kar se tiče RK.... Ne vem sicer za use, ampak z Izolskim mam zlo slabe izkušnje... Ko sm nesla tja cunje, ki so ble mogoče malo popackane na rokavih (ampak res minimalno, ker če bi ble dost jih neb nesla) me je una koza tam nardla, da če mislim, da bo uzela take cunje... Sm jih pobrala in nesla domou.
...Voli me iz inata
voli me bez ostatka
voli me bilo gde sam
bas takvu kakva jesam

Voli me kad me nema
voli me pored svega
voli me kad ni jedan
bas razlog za to nemas...
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 02. Maj. 2009 20:36

p!ka, spomnila si me na eno žensko - brezdomko, ki smo jo videli u Španiji pod enim mostom, kjer ji dela družbo kar nekaj takih brezdomskih osebkov. Mi smo se, ko smo jo videli, začeli kar pogovarjat z njo. Ženska je zadovoljna s svojim življenjem, ker ji, po njenem mnenju, nič ne manjka. Naredila si je "dnevno sobo" iz kartona in u njo daje rože, ki jih natrga (da bi bila dnevna lepša in bolj prijazna, poleg si je naredila še "spalnico"... V "predprostoru" ima slike, ki jih riše sama in stol, da lahko sedi pred svojo "hiškico". Govorila nam je, da ji je super, noben ji ne mori, dela, kar ji paše, vsake toliko gre v mesto malo poberačit...
V prostem času (ki ga ima verjetno kar dosti) riše in slika na odpadne papirje. Ene slike so bile prav čudovite, zato si je moj fant eno prilastil. Ženska ni hotla denarja, hotla je samo par čikov... In ko je eno sliko "kupil" še moj frend, je dobila celo škatlico cigaret... In bla je zadovoljna.
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 02. Maj. 2009 20:38

Js sam to rečem - ne mi bluzit kak bi si klošarji kamot lahk najdl delo če bi se jim dal delat, tisti, ki so pa zdej zarad gospodarske krize (al kakršnegakoli razloga že) zgubli službo, so pa najbolj bogi, nimajo dnarja za preživetje in ne vem kaj. Ne rečem da niso, itak da se mi tud smilijo, sam res mi je mal smešno to, kakšna dvojna merila mate nekteri. Če si lahk en klošar najde delo, si ga lahk nekdo, ki ma recimo "normalno" življenje in je zarad spleta nesrečnih okoliščin zgubu službo, še veeelik prej. In najbrž so tud klošarji postali klošarji zarad podobnega spleta nesrečnih okoliščin, verjetn je mal takih, ki se jim preprosto ni dal nč delat in so se odločl, da je pač to nek "easy way out". Drugač se pa še strinjam z jullio_.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
lelija
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 18. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lelija » 02. Maj. 2009 21:12

:)
Zadnjič spremenil lelija, dne 21. Avg. 2009 0:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
a_pikica_a
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 28. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a a_pikica_a » 02. Maj. 2009 21:50

Kjer jaz živim, je nekaj 'stalnih in znanih' klošarjev in tej so konstantno pijani. Le en dan v mesecu se zrihtajo in gredo po dnar na socialno al kajže. Hrane pa nočejo, samo pijačo!

Drugače pa vrjamem, da veliko jih konča tako zaradi nesrečnih okoliščin in tem bi bilo potrebno res pomagati.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
Uporabniški avatar
classy
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 12. 3. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a classy » 02. Maj. 2009 21:56

Ojoj, ne morem verjet, kako ste nekatere naivne (ali pa sem naivna jaz?).
Ja, kokr so ze ene pred mano rekle, za sluzbo dobit rabis najmanj naslov. Pa verjetno rabis kak oseben dokument. Pa vejretno rabis TR. In se ogromno enih stvari, ki jih oni pac nimajo.
Najet sobo? Kdo bo pa oddal sobo nekomu brez prihodkov? In verjetno lastnik stanovanja nebi bil zadovoljen z odgovorom, da itak lahko nazica 300e na mesec. Cisto iskreno; ve bi oddale stanovanje nekomu brez prihodkov?
In ja, veliko jih klosari po svoji krivdi, zaradi nekaj napacnih sprejetih odlocitev. Ampak, pomislite, a ve pa nikdar niste sprejele napacne odlocitve? Ne prevec gobcat, ker nikol ne ves. A poznate tega iz Ljubljane, ki bos hodi okol? On je blazno pameten clovek, skoraj genij v matematiki in fiziki, pa tudi brez sole ni. Bos je pa vseeno. Pa poznate Stefana? Zdej je ze star mozakar, v 70.-ih letih. Pa je mel vcasih normalno zivljenje in sluzbo, zdaj je pa na cesti. In ne, niti pije ne. Samo hocem povedat, ne obsojajte, cesar ne poznate, ker lahko boste ve jutri tarca kritik na Cosmo forumu (pa hvala bogu, ce mate premozne starse, da vam krijejo hrbet, ceprav tudi to vcasih ni dovolj).

Edit: Nekaj sem pozabila ... Kaj pa prijatelji? Lazje razumem, da se skregas doma in si preponosen, da se vrnes, ali pa so preponosni starsi. Ampak to verjetno zaradi tega, ker mas na starse se mocnejsi odnos. AMpak kaj pa prijatelji, te noben ne vzame pod streho? Jaz sem skoraj prepricana, da ce bi mi zdaj grozila cesta, je vsaj 10 ljudi, ki bi mi bili pripravljeni pomagati. No, ne bom prevec glasna, ampak ... res se mi zdi, no.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Maj. 2009 22:05

^^očitno bi one res oddale nekomu sobo brez prihodkov.
sej ne rečem, nebi rekla jst nikoli, da je nebi, ampak v prvi fazi bi sigurno iskala nekoga, ki bi mi seveda bil pripravljen plačat in s katerim bi lahko podpisala pogodbo in imela neko varaovalo.Konec koncev nisem dobrodelna organizacija, ampak če bi kdo od kolegov potreboval streho nad glavo, jo pa lahko v tem momentu dobi in celo svojo posteljo mu odstopim ta čas.
Tist ki hodi bos, pa kukr sm slišala, ima doktorat celo narejen?
Tko, da očitno zagotovila ni, da se to ne more zgodit vsakemu izmed nas...

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]