Revščina!Kako jo sprejeti?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
Yazmeen napisal/-a:Sj sm tud jst že kšnmu kej dala, drugač pa recmo rajš dam za zavetišča za živali, al pa kam tko. Vse kar pa damo, je pa čist naša dobra volja, dolžni nismo nobenmu nč, še sploh te pa nima noben zarad tega pravice označevat za brezčutnga. Men bi se pa recmo lahko kšn tak zdel brezčutn, ki nikol nč ne daruje za živali, al pa za ljudi v Afriki in bi mu lahko zdj tle moralizirala.
.
no men o tem ne morš moralizirat.
in ja je res naša dobra volja, ampak nevem, men se useeno zdi grdo, da imate nekateri tako zaničevalni odnos.
In sori, lahko se spustiš na moj osebni mene ni sram ničesar.vseeno pa nisi zdej v višavah, če si šla skoz in če od 19 leta redno delaš!
Lahko boš čez dav mesca na istem kot toni, nikol se ne ve..
al pa jst, al pa sonček, al pa bilokdo!Ampak vsi mi imamo nekoga, ki nam lahko pomaga in v tem je razlika!
- kalanhoja
- Kofetarica
- Na forumu od: 28. 7. 2008
- Kraj: Ljubljana
love.<3 napisal/-a:in ja pred tem so pač mel vse možnosti izobrazbe, zaposlitve, itd)
To pa ni nujno, da so jo imeli. Mojo kolegico oče ni pustil it naprej v šolo. Tako, da ni sama kriva, če jo nima. Poznam tudi žensko, ki svojo hčerko ni pustila ne v šolo, ne v službo, čeprav je bila hči zelo sposobna in pametna.
-
Yazmeen - Cosmofrik
- Na forumu od: 18. 7. 2006
jullia_ napisal/-a:Zdi se mi, da preveč poudarjate objektivne dejavnike - kje se človek lahko stušira, kje lahko najde službo,... zanemarjate pa povsem subjektivne lastnosti ljudi.
Eni s(m)o proaktivno naravnani, z jasno zastavljenimi cilji, samozadostni, osebnostni trdni in stabilni,... drugi pa pač ne. In povsem enaka življenjska situacija, pa naj gre za izgubo službe ali razbito družino, bo nekomu predstavljala samo oviro na poti, ki jo bo premagal, nekoga drugega bo pa sesula.
Kako se je pa pobirat s podna, ko dejansko nimaš ničesar in nikogar več, smo pa na srečo lahko samo teoretično pametni.
S tem se pa strinjam, drugač. In ja, ponavljam, nobenga ne obsojam, da se je v tem znajdu.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
-
Yazmeen - Cosmofrik
*purple* napisal/-a:Yazmeen napisal/-a:Sj sm tud jst že kšnmu kej dala, drugač pa recmo rajš dam za zavetišča za živali, al pa kam tko. Vse kar pa damo, je pa čist naša dobra volja, dolžni nismo nobenmu nč, še sploh te pa nima noben zarad tega pravice označevat za brezčutnga. Men bi se pa recmo lahko kšn tak zdel brezčutn, ki nikol nč ne daruje za živali, al pa za ljudi v Afriki in bi mu lahko zdj tle moralizirala.
.
no men o tem ne morš moralizirat.
in ja je res naša dobra volja, ampak nevem, men se useeno zdi grdo, da imate nekateri tako zaničevalni odnos.
In sori, lahko se spustiš na moj osebni mene ni sram ničesar.vseeno pa nisi zdej v višavah, če si šla skoz in če od 19 leta redno delaš!
Lahko boš čez dav mesca na istem kot toni, nikol se ne ve..
al pa jst, al pa sonček, al pa bilokdo!Ampak vsi mi imamo nekoga, ki nam lahko pomaga in v tem je razlika!
O đizs, kje sm kdaj napisala, da jih zaničujem??? Ti sam tist 'razbereš' ven iz posta, kar hočeš, da lahko pol lapaš neki. Jst skoz poudarjam, da jih ne obsojam, da nobenmu tega ne prvoščm itd. In če se teb zdi, da sm jst v višavah, ker delam od 19. leta, je to očitno TVOJ mnenje, ker jst tega nism nikol napisala, niti tko ne mislm. Ma dej, pust me pr mir, prosm te. Ignoriri moje poste. Ne da se mi.
...let's have some fun, this beat is sick, I wanna take a ride on your disco stick...
- kalanhoja
- Kofetarica
- Na forumu od: 28. 7. 2008
- Kraj: Ljubljana
jullia_ napisal/-a:Bistvena razlika je med tem, da klošarju ne daš denarja, ker tudi sam nimaš baš veliko denarja, in tem, da si naravnost sovražno nastrojen do njih. Mene namreč v tej temi ravno to moti, ta smešna aroganca, ki temelji na (za moje pojme) zgrešenem mišljenju, da smo vsi ljudje enako močni in enako sposobni in bi morali biti v življenju tudi enako uspešni.
Zdi se mi, da preveč poudarjate objektivne dejavnike - kje se človek lahko stušira, kje lahko najde službo,... zanemarjate pa povsem subjektivne lastnosti ljudi.
Eni s(m)o proaktivno naravnani, z jasno zastavljenimi cilji, samozadostni, osebnostni trdni in stabilni,... drugi pa pač ne. In povsem enaka življenjska situacija, pa naj gre za izgubo službe ali razbito družino, bo nekomu predstavljala samo oviro na poti, ki jo bo premagal, nekoga drugega bo pa sesula.
Kako se je pa pobirat s podna, ko dejansko nimaš ničesar in nikogar več, smo pa na srečo lahko samo teoretično pametni.
-
Aloha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 20. 9. 2005
- Kraj: Havajsko otočje
*purple* napisal/-a:tud mi smo bli na robu enkrat in nismo vedl, al bomo jutr mel za kruh al ne, ampak če nebi imel sorodnikov, ki so nas imeli radi in nam pomagali, nevem kaj bi bilo z nami.nikakor pa si ne predstavljam, da takrat nebi imeli nikogar.
Mi lih tko. Pa nam ni pomagu noben.
Moje mnenje glede teme je deljeno. So ljudje, ob kerih me stisne pr srcu, pa ne glede na to, u kero skupino brezdomceu al pa revežeu spadajo. In kupim tiste rožice, čeprou ovenejo že do doma, kupim tist cajtng, čeprou ga sploh ne preberem, usujem par kovanceu, čeprou ne vem, o čem poje ... In so ljudje, ob kerih me popade jeza, grem samo mim, rečem, da žou nimam drobiža ...
Si sploh ne mislm, da se vedno odločm pravilno in da ne nardim komu krivice, ampak tut če obrnem okol, vedno bo kšn, k bo kasiru na račun moje naiune empatije in vedno kdo, k bo po krivem deležen mojih negatiunih predpostauk.
Zmer znova me pa iritirajo razne familije iz takih in drgačnih teve in časopisnih prispeukou z n-tim številom otrok (po možnosti zadnjih par še u plenicah) ...
To, da živiš u kolibi brez tekoče vode in elektrike, delaš za minimaln dnar, je tvoja služba vs cajt pod uprašajem, lahko o dostojnem življenju sam sanjaš, use to si vedu že prej, nisi pa vedu, da ti Bog otroke lahko samo daje, prežiulat ti jih pa ne more?!
Tle izključujem primere, ko čez noč ostanejo brez strehe nad glavo, ko jih doletijo huda bolezen, smrt, ampak mam u mislih ljudi, k u bedi živijo praktično od nekdaj.
In nč kriva deca se rojevajo u svet, kjer ne samo, da ne bodo mela tok kot si zaslužjo, ampak ne bodo mela niti tok, da bi živela človeka dostojno življenje (mali, bosi razcapanci, po pet na eni pojsli, s kopalnco u loncu za fižou, brez prostora za zvezek in svinčnik, kera so jim itak podaril dobri ljudje, ... ne, tega si ne zasluž noben).
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
-
punkie_ - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 17. 4. 2006
- Kraj: ljubljana
Yazmeen napisal/-a:Lej, vsi mamo (al pa smo imel) enake možnosti v življenju! Oni so si izbral tako življenje, največkrat sami, ker so si zavozil lajf (v večini primerov je tko). Sj jim ne prvoščm. Sam nej noben pol od mene ne prčakuje, da sm dolžna takim pomagat, ker tud jst morm crkvat na šihtu, zato, da se lahko preživim, pa mi tud ni zmeri lih superfinofajn! Najlažji se je sam seb smilt in rečt 'ja, sj nč ne morm narest'.
vsi mamo enake možnosti? haha kje ti živiš lepo te prosim
in ne, naša življenja niso samo posledica naših odločitev... so splet različnih situacij in življenjskih zgodb, na katere se ne da vedno vplivat z odločitvami. kar pojdi na Kralje ulice ali pa na Poljansko cesto, al pa pod bližnje drevo, pa se pogovori s kakšnim brezdomcem, pa boš videla, da svet ni samo tak, kot ga ti vidiš s svojimi očmi.
mislim, da nihče nikogar ne obsoja, če ne da denarja klošarju, ali če ne donira Karitasu ali Rdečemu križu ali zavetišču za živali. nekateri pač to želijo početi, drugi ne, tretji bi želeli, pa ne morejo itd... vsakemu svoje
Zadnjič spremenil punkie_, dne 03. Maj. 2009 21:17, skupaj popravljeno 1 krat.
-
Yazmeen - Cosmofrik
No večina, ne vsi. Ampak jst govorim o enakih možnostih v štartu, ne pol, k si si že zavozu življenje. Skor vsi mamo možnost it v osnovno šolo (če ne kot otrok, lahko greš kasnej, v osnovno šolo za odrasle, ki je tud zastonj), pa pol v srednjo, pa si dobit neko službo. Mal primerov je takih, da ljudem ta možnost ni bla dana. Ampak, tko kot je jullia_ napisala, se dogajajo različni problemi in stiske v življenju in vsak se po svoje spopada z njimi. Nekateri se pač ne morjo/ne znajo in prstanejo v taki situaciji-kot brezdomci.
- lelija
- Debatorica
- Na forumu od: 18. 3. 2009
Yazmeen napisal/-a:No večina, ne vsi. Ampak jst govorim o enakih možnostih v štartu, ne pol, k si si že zavozu življenje. Skor vsi mamo možnost it v osnovno šolo (če ne kot otrok, lahko greš kasnej, v osnovno šolo za odrasle, ki je tud zastonj), pa pol v srednjo, pa si dobit neko službo. Mal primerov je takih, da ljudem ta možnost ni bla dana. Ampak, tko kot je jullia_ napisala, se dogajajo različni problemi in stiske v življenju in vsak se po svoje spopada z njimi. Nekateri se pač ne morjo/ne znajo in prstanejo v taki situaciji-kot brezdomci.
To je res, da v šolo gre lahko vsak, samo vsakega doma ne spodbujajio tako k temu. Nekatere ne vzgajajo starši in jih potem vlačijo po raznih domovih in jim nihče ne spodbuja za šolo. Tak človek ni kriv, če postane klošar, saj že od samega začetka ni imel dobrih možnosti. Tako, da ne govoriti, da imajo vsi enake možnosti, ker to ni res.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
Yazmeen napisal/-a:No večina, ne vsi. Ampak jst govorim o enakih možnostih v štartu
kakšnem štartu? to, da se ti rodiš v družini, ki ti je zmožna nudit šolanje, ali pa v družini, ki nima za jest, so zate enake štartne možnosti? res ne razumem no
ni vse v tem, da je OŠ zastonj! če živiš v familiji, ki se komaj preživlja, so vrednote in cilji drugače postavljeni... taki družini je npr. cilj, da preživijo iz dneva v dan, ne pa da se bo njihov otrok šolal... šola je zastonj, zvezki pa knjige pa marsikaj drugega pa ne
-
*purple* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 23. 1. 2006
yazmeen sm šla še enkrat tvoje poste prebrat in ja si res napisala, da jim ne prvoščš,ampak zraven si dodala en negativen priokus v smislu če moreš ti delat, naj gredo pa še oni.
In ja sej se strinjam, delo da jelo, ampak situacija pač ni tko lahka.
glede tistih družin z nevemkolk otroki.Mnja, res je da večina teh družin prej ni bla lih denarno na višku, vseeno pa so kasneje prišle stvari zaradi katerih so obubožal.jst nism zasledila familije, ki bi bla že od nekdaj boga in štepala otroke.
je pa res, da so nekateri tud, amm, verski fanatiki in živijo v stilu kot bog da, bog da in njih razumem.ker je to pač njihov stil življenja, vzgoja v katero so bili vzgojeni in edino katero poznajo in se je tudi držijo.
eno tako familijo poznam, v kateri je zaposlen samo oče, mama je že am, enih deset let na porodniški (zdej gre v penzijo), pa mislm da jim ni nč manjkal.pa ne zarad tega ker bi oče meu pet jurjev evrou plače, ampak ker so denarne pomoči ob taki količini otrok (9) ekstremno visoke.nekej let nazaj jim je občina šenkala celo kombi, da se lahko vseh 9 otrok fura naenkrat.Nimajo nevemkaj vsega, ampak jim gre čist normalno, kdaj jim je verjetno zagustilo, ampak nism slišala, da bi kdaj jambral.so pa prepričanja kot bo bog dal, bo dal in zato jih je tud tolk, ker nista uporabljala nikol nobene zaščite in seveda splava tud nista šla delat, čeprav je nazadnje rodila v precej rizičnem času (48 se mi zdi).jst take spoštujem.
Kar se tiče pa državne pomoči takim, pa hja, če lahko podpira goljufanje s.pjevcev zarad lukenj v zakonih in stran meče dnar za kreganje al bo titova ulca al ne bo, se mi zdi upravičeno dodajat pomoč tudi takim družinam.
In ja sej se strinjam, delo da jelo, ampak situacija pač ni tko lahka.
glede tistih družin z nevemkolk otroki.Mnja, res je da večina teh družin prej ni bla lih denarno na višku, vseeno pa so kasneje prišle stvari zaradi katerih so obubožal.jst nism zasledila familije, ki bi bla že od nekdaj boga in štepala otroke.
je pa res, da so nekateri tud, amm, verski fanatiki in živijo v stilu kot bog da, bog da in njih razumem.ker je to pač njihov stil življenja, vzgoja v katero so bili vzgojeni in edino katero poznajo in se je tudi držijo.
eno tako familijo poznam, v kateri je zaposlen samo oče, mama je že am, enih deset let na porodniški (zdej gre v penzijo), pa mislm da jim ni nč manjkal.pa ne zarad tega ker bi oče meu pet jurjev evrou plače, ampak ker so denarne pomoči ob taki količini otrok (9) ekstremno visoke.nekej let nazaj jim je občina šenkala celo kombi, da se lahko vseh 9 otrok fura naenkrat.Nimajo nevemkaj vsega, ampak jim gre čist normalno, kdaj jim je verjetno zagustilo, ampak nism slišala, da bi kdaj jambral.so pa prepričanja kot bo bog dal, bo dal in zato jih je tud tolk, ker nista uporabljala nikol nobene zaščite in seveda splava tud nista šla delat, čeprav je nazadnje rodila v precej rizičnem času (48 se mi zdi).jst take spoštujem.
Kar se tiče pa državne pomoči takim, pa hja, če lahko podpira goljufanje s.pjevcev zarad lukenj v zakonih in stran meče dnar za kreganje al bo titova ulca al ne bo, se mi zdi upravičeno dodajat pomoč tudi takim družinam.
-
Yazmeen - Cosmofrik
punkie_ napisal/-a:Yazmeen napisal/-a:No večina, ne vsi. Ampak jst govorim o enakih možnostih v štartu
kakšnem štartu? to, da se ti rodiš v družini, ki ti je zmožna nudit šolanje, ali pa v družini, ki nima za jest, so zate enake štartne možnosti? res ne razumem no
ni vse v tem, da je OŠ zastonj! če živiš v familiji, ki se komaj preživlja, so vrednote in cilji drugače postavljeni... taki družini je npr. cilj, da preživijo iz dneva v dan, ne pa da se bo njihov otrok šolal... šola je zastonj, zvezki pa knjige pa marsikaj drugega pa ne
A pa ste prepričane, da vsi brezdomci izhajajo lih iz takih družin? Al pa da so vsi otroci iz takih družin na konc, ne vem, eni luzerji? Ne tko posplošvat no. Poznam otroke iz zlo revnih družin, tud iz družin z zlo neurejenimi razmerami (starši alkoholiki), pa so lih tko nardil neki iz sebe in dons stojijo na svojih nogah. Sam je pa logično, da je blo potrebno velik več truda in svaka jim čast za to.
Ok, sm se narobe izrazla, da imajo vsi enake možnosti, jst sm misnla rečt, da jih ma večina možnost, da grejo v šolo, se izšolajo, se pol zaposlijo...Sam v enih družinah to pač ni prioriteta in tle pol nastane problem. Ampak še zmeri, če se ozrem okol sebe, vidm takih družin zlo mal.
-
snezinka* - Kofetarica
- Na forumu od: 3. 9. 2008
Use, k mate tako goreče srce in ste za razliko od nas popolnih brezčutnic tako odločene branit klošarje, pa čeprav si kdo drug veliko bolj zasluži, da dobi € od mene, izvolite, naivno jim tecte pomagat. Če pa hočte še več, pejte v kako društvo za pomoč le tem, pa še tm prispevajte, ko mate lih tok dnarja. Js žau denarja, za nekoga, ki je len (pa naj je imel še bolj grozno usodo) ne bom dajala. Ne rečem so izjeme, toda večina šteje. Povedala sem že svoje razloge zakaj tako mislim, sama zase vem komu sem in bom pomagala, tu se pa stvar konča. Pika.
-
punkie_ - Cosmopolitanka
js vse kar govorim govorim iz izkušenj... seveda da ne poznam vseh primerov, ampak sem na faksu in se izobražujem za poklic, ki ima med drugim veliko opraviti tudi z brezdomci. preko različnih projektov sem mela možnost in privilegij! spoznati različne ljudi z različnimi usodami. seveda je veliko ljudi, ki so si sami krivi za svojo usodo... npr. so zabredli v droge, alkohol.. takega človeka družina nekaj časa podpira, a ko ugotovi, da to ne pelje nikamor, se ga dobesedno odrečejo in človek pristane na cesti. njegova krivda je v tem, da se je prepustil odvisnosti, ne smemo pa zanemariti vpliv družine na to, da je otrok zabredel v odvisnost! tu ne moremo govoriti o nikakršnih enakih možnostih, seveda lahko sprejemamo odločitve, ampak družina je tista, v kateri smo bili vzgojeni in ki nam je dala prve izkušnje. potem, mnogi so primeri ljudi, ki so izgubili dokumente, ali pa jih nikoli niso mogli pridobit, govori se o izbrisanih ipd. človek brez dokumentov je idealen za izkoriščevalske delodajalce, ki zavlačujejo s plačo do onemoglosti, človek dela, ker upa, da bo dobil, na koncu pa se mu podre svet in propade. CSDji delajo počasi in mnogo ljudi zgubi zaupanje vanje in niti ne poskušajo več. pristanejo na cesti in se znajdejo s klošarjenjem. čiki in alkohol so pogosto edina dostopna uteha.
odkar se sociala bolj ukvarja s temi problemi (ne le denarno, ampak tudi na bolj človeški ravni npr. Kralji ulice, različni projekti, katerih namen je aktivirati in vključiti brezdomne v družbo ipd.) je tudi zelo veliko brezdomcev aktivnih in se trudijo, da kaj zaslužijo. sem srečala tudi take, ki so čez cel dan okupirani s pisanjem člankov za različne revije, le ne Kralje ulice, pa sodelujejo na mnogih projektih in imajo več dela kot jaz, ki študiram. to je zelo pohvalno za njih in super, da se jim pomaga na tak način, a vedno bodo tudi tisti, ki si ne bodo upali ali želeli pristopiti h kakšnemu projektu ali organizaciji, ker so izgubili vso voljo do življenja in vsega. take ljudi bi bilo treba mal u rit brcnit in jih motivirat za kaj, ampak saj vemo, kako se rešujejo problemi v naši državi... zlo površinsko in začasno.
in kot sem rekla, nihče nikogar ne obsoja, ker ne daje denarja za brezdomce. po postih pa vidim, da gre bolj za obsojanje načina mišljenja nekaterih. v tem je velika razlika.
odkar se sociala bolj ukvarja s temi problemi (ne le denarno, ampak tudi na bolj človeški ravni npr. Kralji ulice, različni projekti, katerih namen je aktivirati in vključiti brezdomne v družbo ipd.) je tudi zelo veliko brezdomcev aktivnih in se trudijo, da kaj zaslužijo. sem srečala tudi take, ki so čez cel dan okupirani s pisanjem člankov za različne revije, le ne Kralje ulice, pa sodelujejo na mnogih projektih in imajo več dela kot jaz, ki študiram. to je zelo pohvalno za njih in super, da se jim pomaga na tak način, a vedno bodo tudi tisti, ki si ne bodo upali ali želeli pristopiti h kakšnemu projektu ali organizaciji, ker so izgubili vso voljo do življenja in vsega. take ljudi bi bilo treba mal u rit brcnit in jih motivirat za kaj, ampak saj vemo, kako se rešujejo problemi v naši državi... zlo površinsko in začasno.
in kot sem rekla, nihče nikogar ne obsoja, ker ne daje denarja za brezdomce. po postih pa vidim, da gre bolj za obsojanje načina mišljenja nekaterih. v tem je velika razlika.
-
no angel - Cosmofrik
- Na forumu od: 2. 11. 2004
- Kraj: vzhodno od LJ
Yazmeen napisal/-a:Ok, sm se narobe izrazla, da imajo vsi enake možnosti, jst sm misnla rečt, da jih ma večina možnost, da grejo v šolo, se izšolajo, se pol zaposlijo...Sam v enih družinah to pač ni prioriteta in tle pol nastane problem. Ampak še zmeri, če se ozrem okol sebe, vidm takih družin zlo mal.
Ja, večina jih ma možnost hodit v šolo, ampak če ma otrok doma take starše, ki jim šola in izobrazba nč ne pomenita, ki terajo otroka delat, ki ga doma pretepajo, se kregajo, derejo, pijejo ... hja oprosti ampak js mislim da to niso ravno optimalne možnosti za nardit neko šolo. V takšnih razmerah ...? Moj ati pozna enga tipa, ki dopoldne pije v gostilni, pol pride pa domov, nabije najprej ženo, pol otroke, otroc morjo skoz delat doma, fotra se vsi bojijo, vmes so že nevemkolkrat šli v varno hišo ... js se niti slučajn ne bi čudla, če ti ubogi otroci ne bi šole nardil. Pa niti slučajn ne bojo sami krivi za to. In pol ko bojo končno lahk šli od doma, če jim bo kej šlo narobe v življenju, prekleto dvomim da se bojo lahk na starše obrnal. No, na mamo že, sam ona tk nč nima in je tud čist boga. In js sm prepričana, da večina klošarjev izhaja iz takih neurejenih družin.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]