Priznam da...20#

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 21. Avg. 2022 22:18

hayley napisal/-a: ne bom nič profitirala, če ti narediš po moje.

Misliš, da imaš prav. :wink: Pa si prepričana, da je tvoja zate ustrezna? Psihoterapevti tudi svetujejo, da vedno najprej poglej sebe, potem šele druge.
Imata sploh kak plan? Kaj sploh delata razen, da je ona ves čas tiho? OK, vem da pol leta v psihoterapiji ni nič, ampak po dveh letih bi se pa jaz že vprašal o planu...

Aja pa pri psihoterapiji, to je tudi moja rekla, si toliko 'uspešen', učinkovit, kolikor imaš sam motivacije, angažiranosti, ne naredijo oni nič kaj toliko namesto tebe.

To floskulo je tudi naš skupinski prodajal :) Saj jaz sem na koncu uspešno razrešil. Samo kaj.

Da sem se naučil pretvarjati, živeti življenje, bistvo je pa ostalo ranjeno. Ranjen sem bil v zvezi, ranjen pozneje (sedaj) sam. Družine (primarne) se sploh dotaknil nisem zares oz. se je tekom poslabšalo in tega nisem odprl.

Mislim hayley, vem da nisi zadovoljna. Ampak jaz plan zase imam. Bom šel toliko globoko v drek ali pa kri, kolikor je potrebno, da ne bom več čutil teh bazičnih nizkih čustev. Ker čutim dovolj in sem se odločil, da to zmorem premakniti. Ja, na koncu - kakor je že zgornja floskula - vse premakneš sam.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 21. Avg. 2022 22:26

- jaz ne gledam na to, kot da bi morala imeti plan...
Lahko hodiš tudi doživljenjsko, če nekomu ustreza, ker se vseskozi skozi življenje odpirajo nova vprašanja in teme in ti samo debatiraš to skupaj s terapevtom, nič takšnega.. Moja ni skozi tiho, ampak večinoma postavlja vprašanja in ne daja trditev/ nasvetov..

Ne vem, kaj zdaj ti nekaj pokrovoiteljsko tukaj, kaj moja počne, kaj pa ti veš, saj nisi zraven..
Mislim, da ti precenjuješ svoje znanje glede psihoterapije in imaš pri sebi zelo široko področje 'What I dont know, I dont know'


Mmm, ti bom rekla tako, nehaj filozofirat po forumu in ne pametuj... nobenega ne briga kako tukaj izpadeš.

In to tvoje ocenjevanje koliko sem jaz zadovoljna. Mislim, da bi bil ti kar srečen, če bi bil toliko zadovoljen kot jaz. Kaj takega vem, da se mi ne bi upal niti približno reči ne po telefonu, ne v živo, tako da ne glumi nekaj za forum, ker mi gre na k. tako glumljenje.

Ne boš se mi prikupil, ne me navdušil na noben tak način, imej resnično samozavest, če že kaj, ne neko glumljenje.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 22. Avg. 2022 4:47

Aja oprosti, moram nehat pisati, ker mi ocitno ne gre. Zadovoljna je bilo misljeno - z mojim odgovorom, s tem da ne sprejmem tvojega nasveta glede psihoterapije v celoti, ne tvoje osebno zadovoljstvo

Sej ko bom iskal (spet) paihoterapevta te bom vprasal, ker si raziskala podrocje

Glede tvoje. Ce te samo sprasuje… je to dovolj ali bi morala kdaj tudi kako navodilo ali pritrditveni stavek dati? Samo na glas sprasujem - ker ne razumem

Nimam dovolj fetisa do psihoterapije - da bi nanjo hodil cel lajf. Bi pa imel doma zensko, ki bi mi ful stala ob strani in s katero bi lahko ogromno stvari predebatiral :oops:

P.s. Drgac hayley zgleda dost bolj sproscena kakor tukaj ko pise. :wink: pa tko - zelo prijetna je v zivo :cool:

Tega sedaj ne bi smel pisat, ampak… tako prijetno kakor sm se zbudil v soboto zjutraj… se se nisem odkar sem samski :oops: :)
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2437
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 22. Avg. 2022 10:34

Mi gre na k***c, da mi pripotujemo dobesedno 7000 km, a folk potem pricakuje, da se bom se na 4 konce slovenije vozila, brez lastnega prevoza. FU. Ja, tako dalec smo prisli, kaj je pa se 5 ur po javnih prevozih v Sloveniji do zadnje vasi? FU. Sploh ne govorim vec, da smo v Sloveniji, ker je itak vseeno.
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 22. Avg. 2022 11:18

Popolnoma te razumem _patchouli_. :wink:

Zate je velik napor, da prideš tako daleč, pa čeprav prideš domov.

In zame je velik napor hoditi v Prekmurje, ker enostavno tam nimam več prostora, kjer bi lahko spal. Ko/če se bo našel kdo izven družine, ki bo to razumel, mi bo verjetno ponudil sobo.^ Sem pa precej časa skrival in šele sedaj začel malo ali pa precej govoriti o tem.

^Imam sicer prijatelja ali bolj "prijatelja", ki že nekaj časa ne živi v Ljubljani, ampak samo ko reče, da pride malo v Ljubljano, mu v vrsti ponujajo prenočišče raznorazni prijatelji.

Zelo slabo se je morala počutiti tudi bivša in otrok, ker nista mogla biti dovolj toplo oz. vsaj normalno sprejeta pri nas doma. No tudi jaz sem se zaradi tega počutil zelo slabo :(
Zadnjič spremenil mmm, dne 22. Avg. 2022 18:43, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 22. Avg. 2022 17:55

mmm napisal/-a:Glede tvoje. Ce te samo sprasuje… je to dovolj ali bi morala kdaj tudi kako navodilo ali pritrditveni stavek dati? Samo na glas sprasujem - ker ne razumem


Ja jaz si pa ne predstavljam, kako sicer izgledajo druge psihoterapije, ker je to edina pri kateri sem bila.
Zdaj ne spomnim se vsega natančno, bi pa rekla, da večino njenih stavkov je vprašanj.
Kdaj je bilo tako, da me je na začetku pozdravila, ko sem prišla k njej in bila potem kar tiho nekaj časa, sva bile nekaj časa obe tiho.. in potem, ko kdaj nisem vedla kaj naredit ali rečt sem kar najprej js vprašala njo, kako je? :D :D

Ok zdaj zadnji čas se je navadila, da ona mene vpraša na začetku, kako sem.

Navodil definiivno moja ne daje, vsaj tega, kar imam jaz ob asociaciji besede navodila, ne. To je v nasprotju z načeli psihoterapije, kot sem jaz razumela.
Mogoče res se sklada edino z vedenjsko - kognitivno, za katero je značilno, da se ukvarjaš s problemi v sedanjosti, je kratkoročna vrsta psihoterapije, se ukvarja bolj z zdravljenjem posledic, simptomov in naj bi bilo možno, da se problem lahko tudi ponovi, ker gre bolj za površinsko razreševanje.
A nisem ravno tebi govorila, da sem ji rekla, da ne vem kaj narediti glede neke stvari... potem je bila nekaj časa tiho in nato je odgovorila, 'kaj bi pa ti svetovala prijateljici, če bi bila v isti situaciji?'

Danes se ne spomnim več dobro, če je dala kak pritrditveni stavek. :D

Prejšnjič mi je pa rekla nekaj nazaj, na mojo izjavo - da se mi zdi, da sem bolj čustvena ali da mogoče bolj intenzivno doživljam čustva kot ostali ljudje - da je kao to v redu ali normlano, da pač nismo vsi enaki ali nekaj v tem smislu..


Potem, 1x sem ji rekla, da jaz ne znam tako dobro opisat z besedami in vidim ter razumem stvari bolj vizualno, kot v besedah - slike oz pravilnejše like v prostoru, kako sem jaz v eni krožnici in kako so ljudje o katerih govorim nahajajo v isti sobi kot sva midve, eni so levo, eni desno, eni bolj daleč od mene, eni blizje, vsi so v obliki krogov oz krožnic in da vidim svojo pot kako potujem mimo njih oz sklepam, da bo to moja pot v prihodnosti ali me ( mojo krožnico) bo pa povleklo k kateri od krožnic oz jaz njih k sebi... in se ji je zdelo ful zanimivo tako se it neko igrico kako jaz to vidim ali kaj si predstavljam.

In še enkrat, že več časa nazaj, se spomnim, da je rekla tudi trdilni stavek - da je težko iti naprej (od prejšnje zveze ali partnerja). Drugih trdilnih stavkov iz njene strani se bolj ne spomnim, bolj izključno samo vprašanja postavlja.

Cilj spraševanja sicer je, da te naredijo samostojnega, da znaš sam sebe razumeti, ugotoviti, kaj je narobe, kje imaš problem, da se boš znal znajti tudi v prihodnosti sam s sabo (ko ne boš več imel terapij) in ne samo takrat, ko ti bo nekdo dal nek nasvet oz ko ti bo nekdo drug pomagal.

En drug terapevt( k kateremu sem želela it pred par tedni), je to ful lepo ubesedil:
Nihče, niti terapevt, ne more vedeti, kaj je prav za vas in kaj je za vas dobro. Tisti terapevt, ki mu je poglaviten vaš razvoj, vam bo skozi proces pomagal to ugotoviti in predvsem ponudil možnost, da skupaj odkrijete, kaj vam je pravzaprav preprečevalo, da niste vedeli/čutili, kaj je dobro za vas. To, da vam nekdo pove “to je dobro”, morda momentalno umiri vašo trenutno stisko, toda s tem vas ravno oropa tistega spoznanja vzrokov in razlogov, zaradi katerih je sploh prišlo do tega začetnega vprašanja. Opremiti posameznika z njemu ustreznimi načini prepoznavanja svojih težav in predvsem reševanja le-teh je eden od poglavitnih ciljev psihoterapije.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 22. Avg. 2022 18:18

mmm napisal/-a:
Nimam dovolj fetisa do psihoterapije - da bi nanjo hodil cel lajf. Bi pa imel doma zensko, ki bi mi ful stala ob strani in s katero bi lahko ogromno stvari predebatiral :oops:


meni to malo daje asociacijo na soodvisen odnos, pa mogoče še iz česa drugega kar sem od tebe slišala..

Ampak pravi terapevt, ti ne bi smel reči recimo, to je soodvisen odnos, to pomeni to pa to... ampak bi ti moral dajati podvprašanja, da bi sam prišel do nekega spoznanja, kaj ti manjka ali od kje izvira tvoja želja..

Mogoče je večkrat tudi slišat iz tvoje strani, kaj vse bi rad, da bi ti drugi dali in manj o tem, kaj bi sam dal..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 22. Avg. 2022 18:57

Meni deluješ, hayley, kakor da (si) bolno iščeš pozornost oz. potrditev od te psihoterapevtke. Ker ona da tako malo feedbacka, ti sedaj nekak hočeš narediti nek vtis nanjo in razmišljaš o njej stvari, ki bi ti jih morala ona dati. Lahko se seveda tudi motim. Pišem kar sam zaznavam.

Naš na skupini kdaj je vskočil noter in dal jasen feedback. Čeprav je ves čas poudarjal, da bistvo psihoterapije ni, da on išče odgovore namesto nas. Ampak kdaj si je vseeno upal kaj povedati, posebno če je bilo kaj kočljivega.

Poznam (če bi se tudi sam mal bolj potrudil - bi lahko bila tudi prijatelja; ampak očitno mi zaenkrat še ni) recimo zakonsko in družinskega terapevta, ki mi je nazadnje razložil, da on pa te vodi skozi v pogovor v situacijo nazaj v preteklost, kjer imaš probleme. In da njegova prednost je, da tam čuti s tabo, ti začutiš tisto situacijo, kako si tam nebogljen in potem ti to da čustveno moč, da tako situacijo razrešiš. For me - it makes sense.

Določene stvari pri meni prihajajo tudi na obzorje. Npr. to da sem se ravno sedaj toliko odprl... in potem si ravno ti prišla kot sočutna ženska v moje življenje. Nisem pričakoval, da se bova po tistem toliko zabavala. :oops: :)

In nisem pričakoval, da bom včeraj toliko razočaran. Ja, tega me je ves čas bilo nezavedno strah, pa vendar.

Ampak to je moj problem. Odpira neke stvari - ki bolijo.

Glede psihoterapije je jasno, da nekaj rabim. Tudi zato, ker se mi stvari odpirajo. Na čustveni, duhovni in telesni ravni. Upam si biti nazaj ranljiv, veliko tvegam in ne poznam situacij v katere prihajam. In tudi delam na tem, da nekaj imam.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 22. Avg. 2022 19:14

mmm napisal/-a:Meni deluješ, hayley, kakor da (si) bolno iščeš pozornost oz. potrditev od te psihoterapevtke. Ker ona da tako malo feedbacka, ti sedaj nekak hočeš narediti nek vtis nanjo in razmišljaš o njej stvari, ki bi ti jih morala ona dati. Lahko se seveda tudi motim. Pišem kar sam zaznavam.

.


S čim iščem pozornost in zakaj bolno.
Utemelji, kar napišeš, sicer ni pomena, oz se sliši, kot da še sam ne veš, zakaj si to napisal.

Jaz sebe ne vidim, kot osebo, ki bi iskala pozornost, ponavadi se bolj umikam pozornosti, sem zelo empatična in mi je najprej pomembno, da se oseba na drugi strani dobro počuti, ne da bi jaz nase mislila in slepo in gluho iskala pozornost. Jaz sebe vidim bolj kot, da se med zadnjimi osebami, ki bi iskale pozornost..


Meni bolj deluje, da sem te jaz z nečim zbodla in zdaj, da mi poskušaš nekaj vrniti.


Kolikor imam jaz uvida v stvari, kar se pogovarjam s terapevtko, se meni zdi moja terapevtka dobra. Taka nežna, nevsiljiva, res se potrudi oz dokaj pametno postavlja vprašanja, da jaz lahko sama pri sebi razmišljam in odgovorim.

Vsi ostali terapevti, ki so me pritegnili so imeli v opisih na enak način opisane stvari, vključno s terapevtom, ki sem mu pisala, da morajo klienta samo voditi oz mu stati ob strani, da sam pride do spoznanj, ne da mu jih oni servirajo.

Edini problem mogoče je, ampak bolj na moji strani, da zato, ker je terapevtka bolj zadržana in nič ne pove o sebi, jo nekako vidim bolj kot popolno (pa še mi je tudi vizualno lepa, prav tak tip, kot je meni všeč žensk in po energiji privlačna) in mi je zato še težje ji povedati stvari, v katerih se mi zdi, da sem bolj failala/ se jih sramujem.
Samo hkrati imam občutek, da ima terapevtka bolj introvertiran karakter in ni namenoma tako zadržana in se mi zdi, da se sama sebe niti ne zaveda, da deluje tako distancirana. Samo te stvari so bile še bolj močne pred mojim dopustom in bolniškimi, mislim da v tem času ko sem si odpočila, sem se vseh teh stvari bolj zavedala in zdaj počasi se trudim govoriti stvari, ki mi jih je bilo prej nerodno.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 22. Avg. 2022 19:56

hayley napisal/-a:Meni bolj deluje, da sem te jaz z nečim zbodla in zdaj, da mi poskušaš nekaj vrniti.


Seveda si me, krneki misliš, da razumeš stvari. Pametuješ mi kakega terapevta rabim in ti sedaj pač pametujem nazaj.
Pa ne zgolj iz zlobe. Bi se lahko zadržal. Vračam pa ti, ker ti meni pametuješ in sodiš o stvareh, o katerih nisi usposobljena.

Mislim jaz res mislim to kar pravim o tvoji terapevtki, ampak bi bil tiho (kakor sem bil cel prejšnji teden), če se ti v nedeljo ne bi spravila name in kaj vse jaz rabim in kje vse sem slab.

Torej zlonamernosti mi vseeno ne moreš očitati.


Problem za mojo slabo voljo pa je, da mi najprej daješ ogromno pozornosti, potem me en večer pijana celo kličeš - naslednji dan pa narediš "cut off", s tem da me greš sodit kako slabo energijo oddajam, namesto da bi sama pri sebi rekla, da si pač - zajebala

Saj ni zamere. Iskreno imaš verjetno prav o vsej tej negativni energiji, ki jo oddajam. To je moja bolečina, zaradi nje ženske bežijo od mene, ko me preveč začutijo. To bom moral sam predelati.

Dokler ne predlam pa si ob sebi res ne želim žensk, ki se približajo, potem ranjene začutijo to negativno energijo - in se potem oddaljijo, ker je to zanje preveč.

Ti si zadnji takšen primer, letos ali pa odkar sem samski imam že bolj ali manj opravka samo s takšnimi vzorci :roll: Kar seveda spet pove veliko o meni :)


No, malo kokic za vse. Za zaključek. Vseeno mi je kako dela tvoja terapevtka, če si zadovoljna - vztrajaj.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 22. Avg. 2022 20:14

ne razumem, zakaj bi ti terapevtka govorila o sebi? to ni prijateljica ali simpatija ki jo spoznavaš za nek globji odnos, je profesionalka ki ponuja storitve za plačilo in to je, da te posluša. zato ji tudi ne rabiš bit všečna in se s skrivanjem enih stvari o sebi trudit, da bi ji bila.

bolj je občutek, da jo hodiš tja ocenjevat in analizirat in primerjat z drugimi terapevti, kot pa zaradi sebe.

priznam,
- da si težko predstavljam sebe pri terapevtu, ker bi težko sprejel to ločnico med zaupanjem nekomu, ki mu res zaupam, in nekomu, ki je zakonsko zavezan k varovanju zasebnosti, verjetno bi jih moral kar nekaj sprobati
- da ne govorim o tem, da bi rabil vsaj ene 50 ur samo razložit vse o sebi in preskočit vse, do česar sem že sam prišel
- da mislim da bi sam lahko bil dober psihoterapevt, mislim da se znam precej dobro vživet v vlogo nekoga, ga razumeti, dobro znam poslušati in, če bi imel profesionalno znanje, znal tudi pomagat. bi pa imel problem ker sem precej čustven človek in bi začutil do človeka več, posledično pa težko ohranjal profesionalnost.
- da mislim da je, vsaj v mojem primeru, rešitev za težave poenostaviti stvari in jih spraviti v konkretna dejanja, in ne v neskočnost brskati po globini in analizirati osebnost, kar se mi iskreno zdi odlašanje in izmikanje.. ko se človek nečesa konkretno loti, se ogromno stvari uredi samo od sebe, razni prej na prenapihnjeni problemčki pa postanejo nepomembni.
hej norci :)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 22. Avg. 2022 20:19

Pozornost iščeš ti, ker pišeš neke osebne stvari drugih ljudi in informacije. Ma na svetu ne bi nič želela imeti s takim človekom.

Nisem bila v pravem pomenu besede pijana, malo sem spila, glih da sem nekaj čutila, ne da bi bila resno pijana. Pač si že bil ravno med zadnjimi klici. 1 teden sva bila samo v kontaktu, kakšna drama.

Ne ustreza mi nič od tvojega feedbacka, rešuj svoje probleme sam, ni moj problem.

Aja moj pogled na situacijo pa je, da se ti obesiš na nekoga, ki ti ponudi prst. Sprijazni se, da sta za nek odnos potrebna 2 in se morata oba strinjat, ne da ti obsesuješ nad nekom.
Tudi z mano niso želeli vsi biti in sem morala to sprejet. Ampak zdej več kot bom mnenja povedala, večja drama bo.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 22. Avg. 2022 20:28

Drama je nastala ker ne razumem zakaj si me zacela ignorirati. Se vedno bi lahko ostala v kontaktu, ti si pa od vceraj zreducirala vso najino komunikacijo nazaj na forum. Ta sprememba me je prizadela

Saj praviloma sumim/sklepam da vem kaj/kdo je prisel v tem casu vmes :<
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7500
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 22. Avg. 2022 20:33

Svašta.

Tebi sploh ni jasno, da ni normalno, da tle pišeš osebne stvari na forum.
Meni nič od tega ni všeč in ne rabim pozornosti o osebnih stvareh na forumu, ki jih nisme sama delila.

Ne bi imela niti prijatelja, niti tipa, ki takšne stvari počne. Zakaj za boga je treba pisat osebne stvari javno. Ti si moten.

Očitno je boljše ne imeti sočutja, ker nekateri ti vzamejo najmanj celo roko, če ponudiš palec.

In da sem zajebala, samo z malo lepšimi besedami, sem ti zasebno napisala vsaj dvakrat, ker sem se preveč pogovarjala s tabo. In tudi objasnila sem ti zakaj sem to počela.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1668
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 22. Avg. 2022 20:45

Mislim da tukaj ze vsi vejo - da ne pisem nic manj osebnih stvari tuki kakor jih ti sama

Sej je bila zanimiva izkusnja, ampak me prekleto boli… zelel bi si da traja, ne da se takoj konca

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]