Priznam da... #19

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 11. Okt. 2021 10:33

- točno, Emanuele dosti časa ni blo
-kogarkoli za malo druženja, dobivanja, po mojem ne bi smelo bit težko spoznati, ali ti imaš previsoka merila za ženske, ali pa da nimaš pravega namena, da vse izhaja iz ega, v tem primeru, je cutit čudno energijo..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 12. Okt. 2021 10:42

Priznam da:

- sem po dolgem času spet doma s tamalo in prav paše. Lepo si spet vzet čas samo za cartanje in otroško igro :kuss:

- me učenje in priprave na ta izpit delajo živčno! Čutim zelo močan pritisk in obvezo…

- še vedno kar ne morem verjeti! Kako daleč so ljudje pripravljeni iti. Preko trupel, za svoj zaslužek! Na bruhanje mi gre…

- vsi ostali se pa lepo šetkajo okoli in čez 2,3 tedne se o tem sploh ne bo govorilo. Kot da se ni nič zgodilo.
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ash. » 14. Okt. 2021 12:01

- Sem imela čeljust do tal, ko mi je kolegica povedala, da ima njen fant v slovenski delovni pogodbi klavzulo, da se v primeru odpovedi tri leta (!) ne sme zaposlit pri konkurecni. Hvala lepa za tako pogodbo, nečloveško in neetično na celi črti. :<
- Se mi je moralo po eni res dobri stvari, zgodit nekaj slabega na zdravstvenem področju. Vidiš v takih situacijah, da ni druge, kot da greš dalje, brez jokanja, ker ti sekiranje itak samo žre energijo in ne prinese nič. :?
- Je vsaj nov flat dosti boljši, kot sem sploh mislila, da ga bo možno dobit. Tu si dejansko lahko predstavljam živet vsaj 5 let.
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 15. Okt. 2021 3:24

- nespečnost me daje, postajam tečna sama sebi.

- moram si napisati nov seznam knjig za knjižnico

- pogrešam ga, komaj čakam, da pride

- se delam, da sem karakter, ko ubogim razvajenim žvercam ob prosečih pogledih ne dovolim k sebi na posteljo/kavč

- Dve punci odhajata iz restavracije, ena vrže na moj krožnik prtiček od te restavracije zložen z napisom OPEN in puščico. Ko odprem me tam čaka pripis "Call me <ime>" + srček + telefonska številka.

priznam, da me firbec, če je mmm poklical to punco in se dobil z njo. Če že pravi, da je težko ptiti do zmenka.
Ne živi v preteklosti, ne sanjaj o prihodnosti, osredotoči se na sedanji trenutek.
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 15. Okt. 2021 7:04

Ash. napisal/-a:- Sem imela čeljust do tal, ko mi je kolegica povedala, da ima njen fant v slovenski delovni pogodbi klavzulo, da se v primeru odpovedi tri leta (!) ne sme zaposlit pri konkurecni. Hvala lepa za tako pogodbo, nečloveško in neetično na celi črti. :<

V določenih panogah/tipih dela je to klasika? Sploh če je njegovo delo vezano na delo s strankami, ki bi jih ob menjavi službe lahko odpeljal s sabo. Drugače so krajše konkurenčne klavzule (eno leto) kar pogoste kolikor vem. Je pa res, da v primeru menjave službe velikokrat vse stroške in celoten proces izpodbijanja klavzule (ki baje ni zelo zahteven pri nas) ponavadi prevzame nova firma, oz vsaj tako je bilo meni razloženo. Velikokrat firme.niti ne zahtevajo spoštovanja konkurenčne klavzule ker jim vzame preveč energije/denarja za premajhen izkoristek.

A nimamo na forumu ene pravnice? Morda bi nam lahko razložila še kaj več, me ful zanima :)
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 15. Okt. 2021 7:58

- mmm je napisal, da se mu je tisto s št. zgodilo, ko je bil še v zvezi
- se meni sliši nekam otročje oz kot neka zajebancija s tem call me in srčkom

- enkrat, ko sem bila študentka, me je en kolesar ustavil in rekel, da je moral prav iti nazaj oz spremeniti smer, ko me je videl. In pol mislim, da nekaj se je začel pogovarjati, mislim ,da je celo rekel, da je njegova mama po poklicu to, kar jaz študiram in na koncu mi je dal svojo telefonsko, da naj ga pokličem, če želim in kazal, kje ima pisarno, na drugi strani ceste. Pa še bil je nekaj okrog 40 na videz.. Jaz pa ne vem, 23 al 24... Sej sem se naredila prijazno, ma sem bila samo wtf, kaj se dogaja.. 1x pa en na sredi centra, kam grem, če me lahko pospremi.. Lani v bežigradu pa tud kar en star, če me lahko povabi na pijačo.
Jaz vedno tisto, ko me kak neznanec, kaj želi vprašati, rečem da lahko in si mislim, da me bo za kakšno pot spraševal, kam iti, ali, da je kak tujec, ki kaj išče in pol kar ene čudne bombe padajo ven.. :D
Uporabniški avatar
Ash.
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 31. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Ash. » 15. Okt. 2021 12:13

Sarissima napisal/-a:V določenih panogah/tipih dela je to klasika? Sploh če je njegovo delo vezano na delo s strankami, ki bi jih ob menjavi službe lahko odpeljal s sabo.

Stranke lahko podjetju "odpelješ" brez da daš odpoved, npr. če poleg redne službe zraven še delaš kot freelancer itd., potem podobno glede poslovnih skrivnosti - lahko znanje podjetja in know-how uporabljaš pri drugih projektih oz. v sklopu freelancanja, sp-ja... se mi zdi bolj verjetno, da ima tako klavzulo podjetje, ki stežka dobi delovno silo in tako poskuša omejiti fluktuacijo zaposlenih, namesto da bi že v štartu omogočili boljše pogoje dele, plače itd. Tri leta delovne dobe je ogromno. Želja po odpovedi je velikokrat tudi posledica slabih odnosov med sodelavci, mobinga, kar lahko tudi vodi v travme. Biti priklenjen na neko podjetje v takih primerih je nečloveško. Ugl. kakor koli obrnem, takšne pogodbe ne bi podpisala. :?
But if thought corrupts language, language can also corrupt thought. (George Orwell)
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 15. Okt. 2021 14:24

Področje freelancanja med opravljanjem rednega dela pri delodajalcu onemogoča konkurencna prepoved, ki pa mislim da je del vsake pogodbe, kjer dobiš od delodajalca neko specifično znanje :) . Pomojem je nimajo samo kaka preprosta delovna mesta v industriji :) .

Konkurenčna prepoved je obveznostnega značaja in pomeni, da delavci za svoj ali za tuj račun ne smejo opravljati del ali sklepati poslov, ki sodijo v dejavnost, ki jo opravlja delodajalec in bi zanj pomenili konkurenco. Konkurenčna klavzula je dogovorne narave in velja le ob dogovoru.

Ampak bi me res zanimalo mnenje strokovnjaka :)
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
mayaeb
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 26. 8. 2020

Neprebrana objavaNapisal/-a mayaeb » 15. Okt. 2021 14:36

Če imaš to klavzulo v pogodbi potem odpade popoldansko oz.dodatno delo v enaki dejavnosti, razen, če se delodajalec s tem strinja in ti potrdi, da to lahko delaš.

Zvečer, ko bom za računalnikom lahko kaj več o tem napišem.

Je pa najbrž večina teh klavzul nična, ker so zgolj z namenom vplivanja na psiho, po domače strašenja. In zato niso spisane kot bi morale biti, ne vsebujejo vseh podatkov,ki bi jih morale.

P.s.sem jih že kar nekaj prebrala, še v nobeni ni bilo treh let

edit: bom do ponedeljka napisala. Danes bom raje torto jedla :lach:
Zadnjič spremenil mayaeb, dne 15. Okt. 2021 19:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Ne živi v preteklosti, ne sanjaj o prihodnosti, osredotoči se na sedanji trenutek.
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 5. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 15. Okt. 2021 17:26

Priznam da:

- Mi je všeč, ko je hayley moja odvetnica. Hvala hayley, da si povedala mayaeb, kar sem rekel, rad imam, da sem razumljen pravilno - tako kakor napišem, v celoti, ne pavšalno :)

- Drugače, ko sem bil v zvezi sem hotel spoznavati lepe punce, tudi zaljubljal ali "zaljubljal" sem se tu in tam, bi pa takrat imel problem varati.

- Je tudi meni zgledalo kot joke, ampak me je matral firbec in sem seveda po premisleku poklical. Namesto, da bi ji odkrito povedal za kaj se gre sem začel z nekimi forami: "A je to joke?!" :) Zanimivo, da je punca na drugi strani bila kar potrpežljiva. Spraševala me je, če kličem za službo (zdaj ne vem če za mojo ali njeno), predstavila se mi je z istim imenom kakor je bilo na listku in s prve je dodala še priimek, brez da bi jo spraševal po njem. Priznam tudi, da si priimka nisem čist zapomnil, približno sem si ga, lahko bi bilo nekaj izpeljank, da sem potem tudi probal posearchati vse te izpeljanke priimka, in nisem prišel do nekega zaključka s kom in zakaj sem govoril.

- Tale "prevarantka" nazadnje je prav tako na tistem socialnem omrežju, kjer sem jo spoznal, bila prisotna s "full name", kar mi je dalo sprva občutek, da je odprta, pristna in naivna. Po nepotrebnem zaradi tega dejstva sam potem nisem bil previden in sem do nje pristopil s svojim pravim (online) profilom.

Niti malo ne pravim, da sta zgodbi povezani, nobene logike ne bi bilo, je pa dejstvo, da če ti nekdo, ki ga spoznaš online, takoj* pove svoje "full name", to ne pomeni, da je nujno naiven.
*Kot takoj mislim na to, da takoj ko ti odpiše praktično vidiš kdo je, brez da bi se prej sploh kaj pogovarjala.

Priznam tudi, da sem vesel, da se:

- Online, tudi preko kakih forumov, še vedno da spoznati prijetne in normalne ljudi :cool:
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 15. Okt. 2021 19:12

- da nosim trenutno Kilian - Rolling in love :hearts: , tako dobro diši, toplo in pomirjajoče za moje možgane, totalno paše v to vreme, letni čas, mi diši lepše od vseh parfumov, ki sem jih poskusila v Milerju ali Nami v zadnjem času.
- še vedno mi ni čisto jasno, kakšen je vonj tuberoze! :mad: Je tudi v tem Rolling in love parfumu. Poleg frezije, irisa, mandljevega mleka, abreta/mošusnega sleza?, Tonke fižola, mošusa.. naj bi bil pudrast vonj.
- od mojih parfumov, jih imam par, ki so mi zadnje čase tako nekaj na pol všeč - Obe coco mademoiselle, Armani Si in Amo Ferragamo per lei, Naomi Campbell Naomi Campbell, mogoče jih bom enkrat dala proč. Močan vonj po pačuliju mi ni več tako všeč, kot mi je bil na začetku očitno.

- da se zelo sekiram glede bivšega, ker mi ne odpisuje. Ne vem točno, kakšno je njegovo zdr. stanje zdaj. Mislim, da tudi če nisva več skupaj ali, če ne bova v prihodnosti več, bi me lahko kaj obvestil ,kako je z njim, glede na to, da sva bila cela 20a prijatelja oz več časa tudi skupaj.
- veliko premlevam, da mogoče, če bi imela to znanje, izkušnje, ki ga imam zdaj, ne bi 'spoznavala oz imela nič z nobenim drugim'. Ne vem sploh, kaj je bilo krivo, da se je tako razpletlo, ali sem se jaz začela dolgočasit, ali je res bilo kaj krivo, da se nisem videla z njim, ali je on bil zame preveč pasiven in hladen, 'mrtev', ali jaz zveze nisem imela med prioritetami.. Je pa težko prekinit stike z nekom, ki ti je bil toliko let najbližje, pa še da ne veš, kaj se z njim sploh dogaja, kako se počuti..
- se počutim kot nek nedolžen človek, ki nenadoma se zave, da je naredil nekaj zelo slabega in zdaj ne more ven iz te situacije.. Recimo kot en random človek, ki je vedno bil dober in sledil vsem moralnim in etičnim pravilom, in potem naenkrat povzroči nesrečo s smrtnim izzidom, ali povozi pešca..
- mogoče mi je tudi malo manjkalo pogovora pri bivšim, on ni preveč tip za debatirat ali filozofirat. Sem pa imela veliko dobrih pogovorov s Chaskijem in K jem o razmerjih, življenju in tudi razne terapevtske tematike za področje razmerij sem prvič poslušala to leto..
- prav v glavi se mi vrtijo raznorazni skupni trenutki z bivšim in misel nato, kako sem ga razočarala

- K je zdaj par dni službeno v Bosni
- cimra menjuje službo, imela poslovilni od starih sodelavcev, verjetno ji je težko, ker menda je imela vse pogoje, plačo, delo, sodelavce super, samo si je želela preizkusit izziv, ki jo čaka v tanovi službi in česar ne bo mogla početi ko bo starejša in imela družino..
- tata gre klasično nekam za teden s klapo in jaz bom zdaj mogla it šenekaj koristit bone z mamo. Od vseh dni, se zadnji dan njenega termina prekirva ravno z mojo 'terapevtko', ki jo čakam že ene 3 mesece. :rolleyes:
- v bistvu ni prav terapevtka, ma frendica je rekla, da pomaga. Bi pa mogoče bilo dobro, da bi poskusila še s kakšnim dejanskim terapevtom parkrat, kje v Lj.

- sem nenačrtovano danes poleg krajšega sestanka dobila predstavitev delanja čipov in vseh prostorov in naprav, ter gledanja čipov skozi mikroskop, se mi je malo mudilo z vsem in sem že dolgo časa čakala na kosilo, ampak ok, zanimiva izkušnja. Najbrž bi mogla še dodatno se zahvaliti za vse to v kakšnem mailu, ker človek se je res potrudil.
- moram ene stvari dokončati do nedelje in bo pestro
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 15. Okt. 2021 21:04

Pravnica ima dost svojega foha, bo raje torto jedla :oops: :lach:

Bom pol jaz "wannabe vnaprej falirani pravnik" zdaj pametoval, saj torte nimam doma :)

Zdaj jaz točno ne ločim konkurenčne prepovedi od konkurenčne klavzule, je pa že Sarissima bolj ali manj razložila kar je tukaj za razložit.

2 stvari sta lahko v pogodbi:
1) Da ne smeš poleg službe opravljati iste dejavnosti
2) Da po koncu zaposlitve ne smeš iti delat h konkurenčnemu delodajalcu

Pojma nimam, če 1 lahko pravno sploh vzdrži, je pa to dosti običajno not v pogodbah, ja. Itak da med delovnim časom ne fušaš preveč, kaj pa delaš po službi je pa tvoj prosti čas nenazadnje. No saj, če te v službi dost plačajo, jih itak maš dost pa se ti več ne da z istimi stvarmi ukvarjati.
*Pri 1 se vendarle pričakuje neka druga zdrava pamet. Verjetno po oddelanih 8+ urah v dnevu ne boš delal za konkurenčno podjetje, če boš pa delal nekaj v svojem fohu kar s tvojo službo nima nobene veze in tvoji firmi ne predstavlja konkurence, pa res ne vidim v tem nobenega problema.

Za 2 mora biti definirano pod kakšnimi pogoji. Tudi ko končaš zaposlitev se mora stari delodajalec odločiti ali bo 2 sploh uveljavljal. Jaz ne vem za noben primer, da bi. Če stari delodajalec to uveljavlja, mora tudi plačati za to (to je že vnaprej definirano, koliko "odškodnine" ti bo dajal za ta primer), da ne greš h konkurenčnemu podjetju.

Potem pravno za mayaeb vprašanje. Ali se 1 in 2 sploh lahko sklene v isti sapi s pogodbo o zaposlitvi ali bi za oboje morala biti podpisana ločena pogodba, ker so to dokaj kompleksne zadeve?

Za delavska sodišča (oz. ne vem katero sodišče konkretno je za te klavzule potem pristojno) se mi pa itak zdi, da so pretežno na strani delavcev.

Razumem, da konkurenčne klavzule in prepovedi podpisuje kader, ki je plačan po individualni pogodbi, ni mi pa logično, da se iste klavzule in prepovedi preširoko vsiljujejo.

Za ego je OK, se lahko počutiš dovolj pomembnega, če se delodajalec boji, da boš svoje znanje in izkušnje odnesel h konkurenci. Drugače pa delavcu praviloma škodi, čeprav ima delodajalec težave to pretežno uveljavljati.

Ash. napisal/-a:Stranke lahko podjetju "odpelješ" brez da daš odpoved, npr. če poleg redne službe zraven še delaš kot freelancer itd., potem podobno glede poslovnih skrivnosti - lahko znanje podjetja in know-how uporabljaš pri drugih projektih oz. v sklopu freelancanja, sp-ja...

:roll:
Drugo so (osebni) podatki, poslovne skrivnosti. To lahko iz podjetja (od)neseš samo enkrat. Naslednjič več ne boš dobil(a) službe nikjer. Praviloma podpišeš izjave, da varuješ osebne podatke in poslovne skrivnosti.

Se pa potem spet sliši kako tisti "višji kader" po odpovedi marsikaj odnese ven, ampak nižji kader praviloma tega ne počne, ker smo lojalni in prestrašeni. Pa po mojem je prav tako. Naj stvari prejšnje službe ostanejo tam, skille pa itak nosiš v sebi :)
(No drugo je, če neposredno delaš s strankami, potem so ti tisti kontakti neprecenljivi, ja.)
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 15. Okt. 2021 21:41

-Sem najprej že mislila, da ima mmm vse interne Informacije o mayaeb in da mu je izven foruma povedala, da je torto, potem se vidla da je spremenila post.
- da mmm bi tudi mogel met enkrat zdaj rojstni, ma si nisem zapomnila točnega datuma. Poznam pa par ljudi, ki so tehtnice, 1. Sorodnica sicer pa bolj znanci, ostalo imam v spominu, da najmanj 2 imata na 11.10, 2 na 21., mogoče kakšen na 14, sodelavec je imel pa začetek tedna in sem posledično ta teden ena 2 njegova spesl mafina pojedla.
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 15. Okt. 2021 22:17

- Z mayaeb trenutno ne komuniciram.
- Je zelo skrivnostna, kar me privlači, nekoč, zlasti v štartu, me je še bolj.
- Ni mi pa dovolj samo dopisovanje, zaradi česar sva potem očitno zaradi mene dopisovanje (skorajda) prekinila.
mmm
Cosmofrik
Cosmofrik

Neprebrana objavaNapisal/-a mmm » 16. Okt. 2021 8:05

Kak lep občutek je v soboto zjutraj poležavati, ko se zbudiš, občutiš da je sobota in da ni nekih obveznosti. Ni treba v službo, spomnim se občutkov iz OŠ/SŠ da danes pa ne bo spraševanja v šoli, ker je sobota :cool: (Ko sem bil študent, sem še pogosto sanjal da sem v srednji šoli in danes pišemo test, jaz sem pa nepripravljen :twisted: )

V okolici kamor sem se preselil, razmišljam kam bi šel na kavo oz. danes bolj na imitacijo le-te.

Razmišljam, da je kar nerodno, da v tej LJ ne poznam nobenega lokala, kjer so mlade, seksi natakarice, in zgolj natakarice + seveda še dobra kava. Medtem ko v prejšnjem kraju, kjer sem živel, sem vedel za 3 take lokale, 2 sta mi bila všeč :)

Imam sicer favorite lokal še iz študentskih let, kjer je kava res ena najboljših v LJ. Ni pa v moji bližini in želel bi si nekaj bolj "(saarijarvi ni všeč ta izraz oz. pravi, da sem uporabil napačnega)" :)

Dejansko me je vleklo, da bi se preselil živet nazaj v prejšnji kraj. Sem tudi tam gledal nepremičnine. Določene stvari so mi tam bile res všeč. Ima pa LJ spet druge pluse, npr. nočno življenje, pa v službo lahko hodim peš ali pa s kolesom :)

Lokale pa moram še najti, ampak tile v neposredni okolici, ki bi bili idealni za jutranjo "kavo" + rogljič res zgledajo bolj bogo.

Jah, že drugi vikend sem ob večerih doma, na pavzi. Zgleda da malo sem se naspal. V službi so bili zadnji teden dost bolni, tudi name se je malo preneslo, ampak zgleda da sem že OK.

Saj v nekem normalnem življenju, bi "žural" 1-2x na mesec, seveda z neko primerno, zanimivo, približno isto staro družbo kakor sem sam :) Tak nekak si želim živeti :mrgreen:
Zadnjič spremenil mmm, dne 18. Okt. 2021 5:49, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]