prazniki
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- dot
- Cosmofrik
- Na forumu od: 27. 4. 2010
Meni pa tud ni jasno, zakaj bi bilo sploh treba nekam rinit za božič, če imaš svojega moža, kot npr. Cali a ni to povsem normalno in super, da bi potem praznovala skupaj, sej sta zakonca? o.O Po drugi strani se mi pa tud ne zdi čisto nič nenavadnega in pretresljivega, da ju prijatelji povabijo na božično večerjo oz. kosilo ... jaz bi tudi povabila prijateljico in njenega fanta / moža, če bi kaj takega pripravljala, zakaj pa ne. No, odvisno od navad vsake rodbine, če imajo kje tak običaj, da se vsi zbobnajo na kup in ne sme noben vsiljivec med njih. Drugače pa ne vidim ovire, ponavadi je kvečjemu fino, če je še kdo drug zraven, same familije se na takih srečanjih pogosto začnejo pričkat
Ko sem še pri starših živela, smo imeli vsako leto sami božično kosilo, razen zadnjih nekaj let smo povabili še babico, ker je ostala sama, prej je pa vsa leta z veseljem praznovala sama z možem (tj. dedkom). Tekom praznikov smo šli pa seveda malo na obisk in nesli darila itd... Prav tako ostali sorodniki, vsak ima svoje praznično kosilo doma.=) Zame npr. ni point božičnega obeda v tem, da je čim večje število osebkov na kupu.. sploh pa če imaš moža, itak nisi sam.. vsaj jaz bi z veseljem vse pripravila in nama skuhala izbrane jedi po super receptih no, kakor je kdo navajen
Aja, pa meni nobena prodajalka še ni zaželela srečnega novega leta, kje mate te štacune
Ko sem še pri starših živela, smo imeli vsako leto sami božično kosilo, razen zadnjih nekaj let smo povabili še babico, ker je ostala sama, prej je pa vsa leta z veseljem praznovala sama z možem (tj. dedkom). Tekom praznikov smo šli pa seveda malo na obisk in nesli darila itd... Prav tako ostali sorodniki, vsak ima svoje praznično kosilo doma.=) Zame npr. ni point božičnega obeda v tem, da je čim večje število osebkov na kupu.. sploh pa če imaš moža, itak nisi sam.. vsaj jaz bi z veseljem vse pripravila in nama skuhala izbrane jedi po super receptih no, kakor je kdo navajen
Aja, pa meni nobena prodajalka še ni zaželela srečnega novega leta, kje mate te štacune
-
barbie_girl_85 - Cosmofrik
- Na forumu od: 15. 1. 2010
ne, sej ni grozno. vsak po svojih zmožnostih/prioritetah. so pa tile prazniki lih fajn za obiske, em je božič, em ne porabiš tok dopusta zarad praznikov (si lohk privoščiš 3 tedne Amerike in za to ne spičkaš 15 dni dopusta, ampak samo 11). Za manj pa tud ne bi šla za ta denar in razdaljo.
ČE bi živela v Ameriki, in če bi mi služba to dopuščala, bi domov hodila nekje prvi teden decembra, bila tle za miklavža, božička in novo leto, potem pa po 7. januarju - drugem božiču, domov. Bi ubila kar nekaj muh na en mah.
In ja, obvezno bi jst hodila domov, ne moji k meni. Ker za to bi rabla minimum 4 karte (da vidim bližnje), pa še to bi jih vidla samo te 4. ČE pa grem jst domov, plačam eno karto in vidim od mame, prijateljev, bivših sošolcev, tet, stricov, dedkov in babic. Pa še rodni kraj
ČE bi živela v Ameriki, in če bi mi služba to dopuščala, bi domov hodila nekje prvi teden decembra, bila tle za miklavža, božička in novo leto, potem pa po 7. januarju - drugem božiču, domov. Bi ubila kar nekaj muh na en mah.
In ja, obvezno bi jst hodila domov, ne moji k meni. Ker za to bi rabla minimum 4 karte (da vidim bližnje), pa še to bi jih vidla samo te 4. ČE pa grem jst domov, plačam eno karto in vidim od mame, prijateljev, bivših sošolcev, tet, stricov, dedkov in babic. Pa še rodni kraj
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Pekarna nasproti RTVja na Kolodvorski. Ni mi zaželela srečnega novega leta, ampak vesele praznike, ker je bilo to pač prejšnji teden.
Kar se tiče te dileme, kje in s kom praznovat, je tu pomoje prisoten en tak velik trk civilizacij. Za Američane je dokaj splošno znano, da imajo decembra selitev narodov, ker se tam cele rodbine zbirajo za praznike.
Kar se tiče te dileme, kje in s kom praznovat, je tu pomoje prisoten en tak velik trk civilizacij. Za Američane je dokaj splošno znano, da imajo decembra selitev narodov, ker se tam cele rodbine zbirajo za praznike.
- dot
- Cosmofrik
^^ Jah, sej Cali ni Američanka, tile uporabniki pa še manj, ki so videli problem v tem, da sta bila z možem povabljena k prijateljem na večerjo in da bi morala Cali raje praznovat z lastno babico in ostalimi predniki Imajo pa Američani verjetno povečini res še bolj masovne te zadeve, ja..
Ok, saj božič je itak tradicionalno družinski praznik, v praksi se pa pač praznuje, kot dopuščajo okoliščine in kakršne so pač navade Glavno, da so se imeli vsi fino
Ok, saj božič je itak tradicionalno družinski praznik, v praksi se pa pač praznuje, kot dopuščajo okoliščine in kakršne so pač navade Glavno, da so se imeli vsi fino
-
Dot, kdo pa je videl problem v tem? In ali je res kdo mnenja, da bi Cali MORALA biti s svojo babico? Mislim, da smo pisali o tem, kako bi MI preživeli božič in kako ga ne bi. Ne o tem, kako ga morajo prebivalci določenega kontinenta oziroma kaj se sme, kaj se ne sme, kakšne so norme in kakšna pričakovanja družbe kot celote.
-------------------------------------------------------------
Sploh pa, Cali in njen sta bila povabljena k priajteljevi družini, ker NE MORETA božiča preživeti s svojo družino. Vsaj tako je napisala v prvem postu. Razumem, da nekoga povabiš, da ni sam. Ne gre mi pa "ne morem biti s svojo družino, sem lahko s tvojo". Kot mi ne gre "ne morem videti svojega otroka, a lahko tvojega". Al pa "ker je tvoja babi daleč, lahko obiščeš mojo".
Tle sem vidla problem, niti ne problem, samo čudno se mi je slišalo.
-------------------------------------------------------------
Sploh pa, Cali in njen sta bila povabljena k priajteljevi družini, ker NE MORETA božiča preživeti s svojo družino. Vsaj tako je napisala v prvem postu. Razumem, da nekoga povabiš, da ni sam. Ne gre mi pa "ne morem biti s svojo družino, sem lahko s tvojo". Kot mi ne gre "ne morem videti svojega otroka, a lahko tvojega". Al pa "ker je tvoja babi daleč, lahko obiščeš mojo".
Tle sem vidla problem, niti ne problem, samo čudno se mi je slišalo.
Zadnjič spremenil barbie_girl_85, dne 26. Dec. 2011 12:30, skupaj popravljeno 1 krat.
-
julija, ne s prijatelji. S prijateljem in njegovimi sorodniki (ker so njuni daleč).
-
ja. Meni je razlika, če božič preživim v družbi meni 10-ih ljubih ljudi (pa naj bodo to prijatelji ali bratje in sestre) ali v družbi enega ljubega (prijatelj) in 12 tujci (njegova družina). Mam veliko prijateljev, z njimi se rada družim, da pa bi čas preživljala z njihovim sestričnami, pa ne. OK, je varjanta, da so super kul zabavni in da postanemo prijatelji. Ampak še vedno so tujci do takrat. Niso moji prijatelji, niso moja družina. Tak obisk mi ne bi veliko pomenil, še manj pa bi lahko nadomestil to, kar naj bi nadomeščal (ker ne morem biti s svojo družino).
in ja, sem že napisala. Dva para (ki so skupni prijatelji) skupaj se mi ne zdi čudno, ta varjanta od Cali pa ja.
in ja, sem že napisala. Dva para (ki so skupni prijatelji) skupaj se mi ne zdi čudno, ta varjanta od Cali pa ja.
Zadnjič spremenil barbie_girl_85, dne 26. Dec. 2011 12:46, skupaj popravljeno 1 krat.
- dot
- Cosmofrik
barbie_girl_85 napisal/-a:Dot, kdo pa je videl problem v tem? In ali je res kdo mnenja, da bi Cali MORALA biti s svojo babico? Mislim, da smo pisali o tem, kako bi MI preživeli božič in kako ga ne bi. Ne o tem, kako ga morajo prebivalci določenega kontinenta oziroma kaj se sme, kaj se ne sme, kakšne so norme in kakšna pričakovanja družbe kot celote..
'Problem' v narekovajih V smislu, da je kdo to pokomentiral in se začudil, da sta šla k prijateljem, ne v smislu dejanske težave, seveda.
@jullia: Jp, on je Američan.. hotela sem poudarit samo to, da očitno vseeno ni takega preskoka med običaji, ker so se nad tem, da Cali ni bila z družino, začudili Slovenci, tko da je tudi pri nas poudarjeno družinsko zborovanje; je pa res, da je pri nas lažje vse obiske opravit postopoma, ker so manjše razdalje, ja Glede prijateljev pa mene tudi ne čudi oz. se mi ne zdi nič posebno nenavadnega.
-
jullia_ - Cosmopsiho
- Na forumu od: 29. 6. 2007
Ne vem, na našem koncu ni kakšnega posebnega zbiranja sorodnikov za božično večerjo. Več ali manj vsak je doma, kar po defaultu pomeni, da večina večerja z družino, to je res. Ampak pač s tisto družino, s katero itak večino dni v letu večerja, ni v navadi, da bi kdorkoli kam hodil na večerjo. Na obisk naslednji dan, to pa.
-
Tamala_mrha - Cosmopsiho
- Na forumu od: 21. 10. 2006
Pri nas je isto. Smo pa danes imeli celo vrsto obiskov, ampak na ta dan je vsako leto tako in smo že vajeni.
-
majchy84 - Debatorica
- Na forumu od: 22. 3. 2006
Mi tudi božič praznujemo družinsko, kar pomeni, da imamo s starši in bratom (ponavadi tudi s sestro, pa je zdaj čisto na drugem koncu sveta) večerjo, odpiramo darila in potem pogledamo kakšen film, kaj poklepetamo in to je to. Tudi na sam božič ne hodimo po obiskih. Letos je bilo prvič, da sem na predbožični večer šla (po večerji in darilih) s prijatelji k maši in na kuhančka. Za novo leto nam je pa samoumevno, da bomo s prijatelji skupaj in o tem sem govorila. Trenutno vemo samo to, da bomo jaz, prijateljica in njen mož nekje skupaj, kje pa še sploh ne vemo - mogoče pri njima doma ali pa pri drugih prijateljih in nimam občutka, da jima je odveč, če sem zraven in to tudi zelo cenim pri njima.
Mogoče je kdo narobe razumel - jst ne pričakujem, da bodo poparčkani prijatelji hodili z mano okrog, ker smo večinoma itak pri katerem paru doma ali pa zdaj, ko gresta prijateljica in njen mož za par dni na Pokljuko in sta me povabila, da pridem za kakšen dan ali dva. Nam je to čist logično, da bomo čas preživljali skupaj (ne pa za božič, ki nam je vsem družinski praznik in ga tako tudi preživljamo). Jst se čist zavedam, da naslednje leto bo drugače, ko bosta imela otročka, ampak zaradi tega nimam/ne bom imela problemov, ker imam tudi sama toliko v glavi, da vem, da pari/družine rabijo čas zase in se mi ni problem zamotiti sami. Itak pa uživam, če imam čas samo zase in npr. grem sama za cel teden na morje in ne govorim z nikomer, razen s prodajalkami v pekarni in trgovini
Mogoče je kdo narobe razumel - jst ne pričakujem, da bodo poparčkani prijatelji hodili z mano okrog, ker smo večinoma itak pri katerem paru doma ali pa zdaj, ko gresta prijateljica in njen mož za par dni na Pokljuko in sta me povabila, da pridem za kakšen dan ali dva. Nam je to čist logično, da bomo čas preživljali skupaj (ne pa za božič, ki nam je vsem družinski praznik in ga tako tudi preživljamo). Jst se čist zavedam, da naslednje leto bo drugače, ko bosta imela otročka, ampak zaradi tega nimam/ne bom imela problemov, ker imam tudi sama toliko v glavi, da vem, da pari/družine rabijo čas zase in se mi ni problem zamotiti sami. Itak pa uživam, če imam čas samo zase in npr. grem sama za cel teden na morje in ne govorim z nikomer, razen s prodajalkami v pekarni in trgovini
- CaliLove*
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 31. 1. 2011
barbie_girl_85 napisal/-a:ne, sej ni grozno. vsak po svojih zmožnostih/prioritetah. so pa tile prazniki lih fajn za obiske, em je božič, em ne porabiš tok dopusta zarad praznikov (si lohk privoščiš 3 tedne Amerike in za to ne spičkaš 15 dni dopusta, ampak samo 11). Za manj pa tud ne bi šla za ta denar in razdaljo.
Ti cel cas pises, kako bi ti in kaj ti ne bi in se mi cudis (in morda celo zgrazas). Poleg tega, da ti in jaz ne ziviva na istih kontinentih, kjer so navade glede druzenja malo drugacne, nisva iz iste druzine, torej sem morda navajena na drugacne stvari, imam drugacne poglede itd. Ce za Bozic nisem doma v Sloveniji v domaci dnevni sobi, mi to ne predstavlja osebne katastrofe. Kot sem ze rekla, mi Bozic ne predstavlja najpomembnejsega dne v letu, tako da ce vidim svoje na kak drug dan, to prav tako cenim in tudi oni.
Ce bi ti zivela v Ameriki, najverjetneje ne bi imela toliko dopusta, da bi si lahko kar cel december privoscila za obisk v Sloveniji. Tukaj dopusta ne dobis kar avtomatsko kot v Sloveniji, ampak je odvisen od delodajalca. V vecini sluzb moras najprej delat eno celo leto, sele potem ti pripada 1 teden (!). Ce v tem letu zamenjas sluzbo, pri novem delodajalcu zacnes od zacetka (torej moras delat eno leto, da dobis teden dopusta).
In ce grem jaz domov, placam 2 karti. Se eno za moza, ker ne potujem brez njega, razen ce on res ne more. A ce bi bila ti v Ameriki te tvoja mama ne bi prisla obiskat, da bi videla, kje zivis? Meni se to, da so me moji prisli obiskat in ne obratno, ne zdi nic narobe. Imajo dopust in cas, imajo denar in imajo voljo potovat in videti Ameriko. Ce bi hoteli, bi nama lahko poslali denar za karte in bi midva prisla, ampak so oni zeleli sem. In vazno mi je to, da sem jih videla, ne glede na to, kje. Z razsirjeno druzino pa si nisem tako blizu, da bi jih morala nujno videt vsaj enkrat letno (kot sem rekla, razlicne druzine, razlicni druzinski odnosi, razlicne navade). Ko bova z mozem drugo leto sla v Slovenijo, najverjetneje niti ne bova imela casa obiskat cisto vse moje sorodnike, prijatelje, sosolce itd., ker ne mislim cel teden hodit po obiskih, ampak zelim, da moz vidi se kaj drugega, kot samo hise mojih sorodnikov.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
-
...
Zadnjič spremenil barbie_girl_85, dne 27. Dec. 2011 1:42, skupaj popravljeno 1 krat.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov