položnice

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Moa
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 20. 5. 2007
Kraj: Nekje na Štajerskem

Neprebrana objavaNapisal/-a Moa » 26. Feb. 2009 14:38

Zdaj, če je bila položnica plačana (par dni za rokom), je verjetno dobil opomin, ki je brezpredmeten in ga lahko zabriše v koš. Morda pa se še nekje skriva original položnica(!?), kar je večji problem.

Moj oče tu in tam ni plačal položnic za stanovanje, nihče ni vedel, saj je imel on preko plačevanje stanovanja. In 2 leti po njegovi smrti, smo dobili domov položnico za okoli 2 mio tolarjev z obrestmi in zraven dopis, kdaj položnice niso bile plačane (tudi za leto 89, 90, 91...). Pred tem pa nobenega opomina.

Bližnjemu sorodniku sem na svoje ime vzela naročnino za mobitel. Vsakič sem mu položnico dala in jo je plačal! Kao. Vsaj tako je rekel. In potem me išče policija, šla na sodišče, in v obrokih poravnala dolg. Nikomur ne gre zaupat.

Midva s partnerjem nikol ne štejeva, kdo je koliko dal in kaj podobnega. Skupne položnice plačam jaz s svojim denarjem ali njegovim, kakor kdaj. Kateri ga ima več v tistem trenutku. Se mi zdi čudno, da si partnerji delijo denar na tvoj in moj. Potrebno je sklepat kompromise in ne dovolit, da partner zapravlja velike količine skupnega denarja, tebi pa ne dovoli niti, da bi si cosmo kupila. Naprimer.

LP
Uporabniški avatar
*skokica*
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 1. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *skokica* » 26. Feb. 2009 14:42

Midva sva v podnajemniškem stanovanju, tako da dava avtomatsko najemnino+stroške na polovico. Kar je pa "osebnih" položnic (mobitel, zavarovanje ...) pa pač vsak svoje. V trgovni/večerji/kinu/vstavi poljubno da pač enkrat en, drugič drug. Ne gledava do centa natančno.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 26. Feb. 2009 15:10

Meni se zdi ločevanje na moje in tvoje položnice v skupnem gospodinjstvu nesmiselno.

In ravno zato me zanima, zakaj imate tako ločene položnice?
Uporabniški avatar
*skokica*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a *skokica* » 26. Feb. 2009 15:17

UG84 napisal/-a:Meni se zdi ločevanje na moje in tvoje položnice v skupnem gospodinjstvu nesmiselno.

In ravno zato me zanima, zakaj imate tako ločene položnice?

A to leti na moje "osebne" položnice? :D Najbrž bo drugače, ko bova enkrat povsem na svojem, oba v rednih službah ... Trenutno mi je pa neumno, da bi npr. jaz naredila račun za za telefon 100 EUR (bog ne daj, samo za primer dam) in bi ga moral on plačat ... Pa če si jaz kupim objektiv za 600 EUR, je tudi najbrž logična, da bo šel denar z mojega računa. Ne vem no, kot da bi rekla, da se ti zdi nesmiselno ločevanje v skupnjem gospodinjstvu na moje in tvoje spodnjice. :lol: Hec, hec ...
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 26. Feb. 2009 15:25

Ja, no tudi nate je bilo naslovljeno vprašanje. Ne za nakupe, gre se za položnice, saj o tem govorimo, kajne?

Na primer ja, če ti dobiš račun za telefon (upam,d a si fuuuul pretioravala! :) ), pa je na njegovem računu več denarja, plačaš z njegovega računa. Bosta pa potem kaj drugega s tvojega plačala. Bolje, kot pa da enemu zmanjka na računu.

Fajn je, če je denar skupen - če partneja OBA znata delat z denarjem. Če je eden grozen zapravljivec, botem pa bolje, daima ta drugi finance čez. :)
Uporabniški avatar
*skokica*
Debatorica
Debatorica

Neprebrana objavaNapisal/-a *skokica* » 26. Feb. 2009 16:09

UG84 napisal/-a:(upam,d a si fuuuul pretioravala! :) )

OT: Ja, res sem fuuul pretiravala, samo to mi je takrat na misel prišlo.

No zaenkrat sem z najino ureditvijo povsem zadovoljna, imava vsak svoj račun do katerega pač dostopa vsak sam. Ko bova enkrat imela družino, bo pa najbrž postalo bolj skupno. Da bi ma zmanjkalo denarja na računu, se pa ne more zgoditi, ker sem ziheraš in se raje odpovem paru čevljev (karikiram, ker mi v bistvu sploh ni do čevljev :lol: ), če vem, da zna biti kriza ob koncu meseca.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 26. Feb. 2009 16:23

Glede deljenja stroškov se sama zmenita, ti pa možno priporočam, da prevzameš računovodske posle in postaneš financminister, če je tip res tako neorganiziran, da se mu položnice povsod naokoli valjajo :)
V_Rose_V
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 7. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a V_Rose_V » 26. Feb. 2009 21:54

UG84 napisal/-a:Ne razumem tega - "svoje" položnice?

Saj živita skupaj, katere položnice si mislila s "svojimi" in predvidevam da potem obstajajo tudi "njegove"?

In ja, net je prekrasna zadeva. Jaz grem na banko samo še dvigovat (če je večji znesek).

"svoje " je mišljeno kot simobil, osebno zavarovanje in avto :)
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 26. Feb. 2009 22:11

*skokica* napisal/-a:
No zaenkrat sem z najino ureditvijo povsem zadovoljna, imava vsak svoj račun do katerega pač dostopa vsak sam. Ko bova enkrat imela družino, bo pa najbrž postalo bolj skupno.

Moja starša imata še po 20 letih vsak svoj račun :) Pa to ne pomeni, da svoje dohodke ljubosumno držita vsak zase, samo bolj praktično se jima zdi, da ima vsak pregled nad svojimi financami.

Se pa pogosto dogaja, da mat fotru daje denar, ker on plačuje večje stroške (ogrevanje, dopust,...) potem mu pa za malico zmanjka :)
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 26. Feb. 2009 23:43

dtr..
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 02. Dec. 2010 7:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 27. Feb. 2009 0:10

jullia_ napisal/-a:
*skokica* napisal/-a:
No zaenkrat sem z najino ureditvijo povsem zadovoljna, imava vsak svoj račun do katerega pač dostopa vsak sam. Ko bova enkrat imela družino, bo pa najbrž postalo bolj skupno.

Moja starša imata še po 20 letih vsak svoj račun :) Pa to ne pomeni, da svoje dohodke ljubosumno držita vsak zase, samo bolj praktično se jima zdi, da ima vsak pregled nad svojimi financami.

Sej vem, da čist neumestna: tak bova tudi midva imela. Tudi vsak bova imela svoje lastnine (kar bo vsak podedoval), to sva že zmenjena.

Sicer pa kakor se kdo dogovori :)

Sicer pa mi zaenkrat doma plačujejo študenta, mobitel pa sama. Fant pa svoje položnice. Sej itak ne vem zakaj sploh odgovarjam, sam je tema čist o nečem drugem :D
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 27. Feb. 2009 7:54

Mislim, da se nismo razumele. Tudi midva imava vsak svoj račun, vsak dobiva svoj denar. Ampak ko smo pa že pri plačevanju položnic (o tem govorimo!) pa samo pravim da plačujeva z obeh računov - pa ni važno "od koga je položnica".

Pa tud napisala sem, da govorim za skupna gospodinjstva. Ne govorim za tiste, ki ste še pri starših!
Uporabniški avatar
obliterator
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 10. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a obliterator » 27. Feb. 2009 10:19

Pri nas smo to porihtali tako, da jaz plačujem račune ona pa hrano in podobno. Nekako se ravno izide.
When the pin is removed, mr. grenade is no longer your friend.
Tyra
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 30. 1. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Tyra » 27. Feb. 2009 10:49

Mobitel, naročnine (Finance, Dnevnik, NG) in podobno plačujeva vsak zase, druge položnice pa izmenično vsak mesec.
Če so kakšna odstopanja, pa pač so. Se že zmeniva pri drugih stvareh.
On skrbi za svoj avto, jaz za svojega...
Hrano pa kupujem predvsem jaz, ker on ne ve kaj kupiti :D :D
Pa jaz uživam ob nakupovanju raznih bio zadev, ta prave zelenjavice in tako dalje...

To kar funkcionira.
Uporabniški avatar
Jagoda_
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 23. 10. 2005
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Jagoda_ » 27. Feb. 2009 10:55

Jaz sicer še živim pri starših, samo če bom kot študentka živela s fantom hočem da vsak plačuje pol-pol, pa tut če bo on meu 3000e plače. Meni je čudno da bi mene nekdo vzdrževal, ne rečem da kdaj plača kino al pa kak račun če je res kriza samo da bi pa jaz dala 100e on pa 500e pa ni šans, kr pol če bi šla narazen bi se jaz počutla da sem mu nekaj dolžna pa tut karkoli se zgodi mi nikoli ne morem noben vržt pod nos da me je vzdrževal, če ne bo šlo raje ne živim s fantom dokler nebom sposobna sama poskrbet za svoj del stroškov. Pa zdi se mi da je on do svoje plače mogu prit in se potrudit za svoje delo, zato naj si tut kupi stvari ki mu dosti pomeni kaj pa vem, če rad smuča naj hodi smučat ne pa da mene vzdržuje pol pa se more odrečt svojim hobijem..nevem nič ne obsojam samo jaz ne bi prenesla da on plača več :)

Ko bom pa enkrat starejša in bom načrtovala skupno življenje ( s otroki ) bomo pa meli skupni račun, kr srčno upam da bom z to osebo ostala do konca ^^

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov