Osamosvojitev in stroški življenja

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
haylee
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 714
Na forumu od: 8. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a haylee » 05. Apr. 2013 22:54

Jst dam stoposto 200 eur na mesec za hrano. Je pa res, da pri hrani ne šparam oz. že v osnovi kupujem malo dražje izdelke (nič iz bele moke, sojino/riževo mleko namesto navadnega, veliko sveže zelenjave in sadja, tune in oreščkov itd).
He wants to say "I love you" but keeps it to "goodnight" - because love will mean some falling and she's afraid of heights.
*Lani*
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 401
Na forumu od: 1. 12. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 06. Apr. 2013 0:22

Fatalna napisal/-a:Hofer, Lidl in podobne zadeve dokazano niso cenejše kot Mercator in Špar itd. razn če kupujete neke sokove in podobne bedarije, ki niso osnovna živila.



Meni izpade nakup dosti dražji v Mercatorju in Sparu, kot v Hofru, Lidlu in Eurospinu, pa nakupujem predvsem osnovna živila. Edini sokovi, ki jih kupujem, so pa stoprocentni hruškov in stoprocentni jabolkov v Hofru in stoprocentni ananasov v Eurospinu, ker jih imam za osnovo sadnih smoothiejev in iz njih uspem narediti eno pametno malico, je pa res, da se že pri njih da domnevati, da sta Mercator in Spar dražja, ker te sokove dobim v Hofru in Eurospinu za manj kot 1,00 EUR, v Mercatorju in Sparu pa takih še nisem izsledila za manj kot 1,60 EUR. Isto tako v Lidlu dobim na primer pasiran paradižnik za 0,35 EUR, v Mercatorju pa za 0,50 EUR, pa v Eurospinu kilo polžkov za 0,80 EUR, v Mercatorju pa za 1,38 EUR, pa v Lidlu isti čas solato ledenko za 0,75 EUR, v Mercatorju pa za 0,99 EUR, pa pol v Hofru, Lidlu in Eurospinu dobim bolj ugodbo tudi zelenjavo, ki bi jo dala poleg teh testenin s paradižnikovo omako, da bi imela en osnoven obrok, ker brez sadja ali zelenjave obroka niti ne bi hotela. Mogoče na dveh ali treh izdelkih ne deluje, da se da kaj dosti prihraniti, se pa kar nabere proti koncu meseca. No, meni se, tako na enih osnovnih obrokih, kot so testenine s paradižnikovo omako in zelenjavo, kot na enih malo manj osnovnih, kot so sadni in zelenjavni smoothieji, sadne in zelenjavne solate na milijarde načinov in tako dalje.
Uporabniški avatar
Little fairy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 201
Na forumu od: 6. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Little fairy » 06. Apr. 2013 6:41

Midva ne kupujeva sokov in sladkarij, jema dokaj zdravo, sadje je vedno na razpolago, pirin kruh spečem sama, 1-2 na teden jema tud ribe (največkrat losos, orada, brancin).

Fant ima en obrok v službi, jaz pa sem do poroda že doma, ker koristim nadure...tako da za sebe ponavadi ne pripravljam kakih ekstra obrokov, kvečjemu kake enostavne testenine, al pa mal meska in zelenjavo. Včasih je tud po 3-4 dni službeno odsoten, kar se pozna, saj drugače ogromno poje.

In ne glede na to, da dobiva ogromno od doma, z 200 eur res komi prideva skozi.
"Sanje vsakomur od nas dovolijo, da smo tiho in varno nori vsako noč svojega življenja"
Uporabniški avatar
Nesanica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1813
Na forumu od: 23. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nesanica » 06. Apr. 2013 12:38

Jz sm si pa ta mesec začela zapisovati stroške, ker mi ni jasno kako mi uspe vedno znova zapraviti ogromno količino denarja na mesec in sem si malce postavila meje. Upam da mi uspe... :D
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4999
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 06. Apr. 2013 22:58

^^jaz sem si tudi za prejšna dva meseca napisala. Se mi zdi to kar pametno.
Uporabniški avatar
Leyla_
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 120
Na forumu od: 29. 6. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Leyla_ » 09. Apr. 2013 13:53

Jaz si pišem stroške od lanskega februarja. In nimaš pojma koliko lahko prihraniš, ko se kontroliraš in vidiš za kaj zapraviš. Poleg tega uporabljam programček Toshl nekaj mesecev, kamor pišem vse stroške, si določim dnevni / mesečni budget za različne stvari. Konec meseca vse prenesem v excel, narišem grafke in primerjam :)

Lani (feb-dec) sem porabila za hrano, čistila in kozmetiko (zobna pasta, šamponi...) 2.200 €, se pravi ravno 200€ v povprečju. Letos porabim 20-30% manj. Na manj bi šla težko. Že tako fant govori, da sem postala prava škrtica in hodim še samo 1x na teden v trgovino, prej sem pa vsak dan :roll:

Drugače pa dosti spremljam kaj je kje v akciji (moj vsakdanji ritual pri kosilu, ko jem sama, je listanje reklam :D ), največ pa kopujem v Sparu, ki je najbliže. Ne da se mi ravno tovoriti polnih vreč po daljši razdalji (nimam avtomobila). Od doma dobiva največ zelenjave, ampak spet ne toliko, da je ne bi nič kupovala. Običajno dobiva tudi meso, ko ga imajo viška, kar je cca. 2x letno.
"Jag är ingen bott Jag är en väldigt, väldigt vacker tjej"
Uporabniški avatar
Dorotheia
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 241
Na forumu od: 2. 11. 2006
Kraj: Na poti k sanjam...

Neprebrana objavaNapisal/-a Dorotheia » 13. Apr. 2013 17:16

Vau, vidim, da imate eni res vse naštudirano.

S fantom živiva že dlje časa v podnajemniškem stanovanju in se mi zdi, da imava kar velike zneske porabe. Je pa res, da sva se močno izboljšala, če primerjam danes ali situacijo pred npr. 3 leti. Zdaj veliko bolj gledava, kako zapraviva evre, saj poskušava mesečno tudi čimveč privarčevati.

In sicer najini mesečni stroški so nekaj takega:

- 450 eur stanovanje (najemnina + stroški vzdrževanja-komunala, elektrika itd.)
- vsaj 300 eur približno nama nanese hrana (je pa res, da oba rada dobro jeva in fant veliko poje)
- 25 eur mesečno so čistila, praški itd. (kupujem drugače na zalogo, da imam vsaj par mesecev mir potem, ampak približno tak znesek pride recimo)
- okrog 40 eur položnice za mobitel (za oba skupaj)
- 60 eur vzajemna (za oba skupaj)
- 50 eur za neke sklade (pa neko življ. zavarovanje), kar moj vplačuje
- raznorazna ličila, cunjice itd. kupujeva po potrebi (jaz malo pogosteje kot moj, hehe, ampak sva kar varčna pri temu)
- 250 eur naju pride bencin mesečno (navedla sem znesek za oba skupaj)
- 150 eur imava približno še za razne drobnarije (pijačke, kino, koncerti, roj.dnevi itd.), ampak to ni čisto vsak mesec

-----------------------------

Potem pa imava oba enkrat letno še registracijo in zavarovanje vsak za svoj avto (trenutno imava samo enega, ampak je fant ravno v fazi kupovanja novega, starega je prodal), ki jo plačava naenkrat (vsaj do sedaj)
+ dopust (kjer pa ne komplicirava in sva tudi kar varčna - recimo poletni 1 tedenski dopust na morju naju skupno pride okrog 500eur)


-----------------

Zdaj če nimava izmed zgoraj naštetih zadev (registracijo, dopust ipd.) nakaževa še okrog 400-500eur na varčevalni račun.

Tako nekako je pri nama.
...vedno si prvi prinesel mi sonce in jutro z okusom poljuba...
Uporabniški avatar
jozica1
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 409
Na forumu od: 29. 4. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a jozica1 » 18. Apr. 2013 7:42

Tole s pisanjem stroskov sem jaz tudi mojemu predlagala, se mi zdi da bi bilo res koristno.

Ko pride v veljavo, napisem sem. gor.

Mene pa zanima koliko znasa podpora zavoda za zaposlovanje, a sploh kaj se dobis? Z oktobrom bi se namrec prijavila kot. iskalka prve zaposlitve, magisterij se mi ne splaca, poleg tega bo verjetno placljiv. Da bi se pa spet vpisala nekam zaradi statusa.. se mi zdi da tudi preko studenta ni vec kaksnega dela..
Velika ljubezen in velik uspeh sta povezana z velikimi tveganji!
Uporabniški avatar
Little fairy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 201
Na forumu od: 6. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Little fairy » 18. Apr. 2013 10:38

Z zavoda za zaposlovanje ne boš dobila nič.

V tem primeru daš vlogo za socialno pomoč na CSD, ki je pristojen za tvojo občino.

Tukaj je obrazloženo, najdi sebe v tabeli:

http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr ... lna_pomoc/

Če si lastnica kakšne nepremičnine, se ti ne splača zaprošat, ker ti bo CSD dal plombo na nepremičnino in bo kasneje treba pomoč vračat.
"Sanje vsakomur od nas dovolijo, da smo tiho in varno nori vsako noč svojega življenja"

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov