Zanimiva tema!
Prvo, kar mi pade na pamet, sta besedi "sam" in "osamljen" in njun pomen, ki nikakor ni isti, vsaj zame ne, pa verjetno tudi za vas ne. Zato sem šla mal v g. SSKJ pogledat pa je pomen bolj ali manj isti. Pri obeh piše: "da je kdo brez stikov, brez družbe, brez povezave z drugimi".
Kakor koli, jaz sem velikokrat sama doma, torej brez družbe drugih ljudi, pa še to ne pomeni, da sem tudi osamljena (Najlepši so mi trenutki, ko sem sama doma in lahko delam, kar hočem.

).
Osamljena sem bolj redko, ponavadi takrat, ko imam kak problem, ko mi kaj ne gre, ko sem žalostna zaradi česa in se ne morem nikomur zaupati, ko ni nikogar, ki bi me poslušal, skušal razumeti - v takih in podobnih primerih po moje pri človeku nastopi osamljenost - ko je nerazumljen s strani drugih. Obenem pa še takrat, ko si ne želiš samo neke vrste čustvene vezi z nekom, ko pogrešaš čustveno intimo z nekom, ampak tudi takrat, ko ti manjka fizična, konkretna bližina drugega človeka, ko si želiš, da bi te kdo objel, pocartal ...
Drugače pa se tudi meni zdi, da je dandanes vse več osamljenih ljudi in da dandanes to niso več samo starejši ljudje, ampak tudi mladi, tudi ljudje srednjih let. Veliko jih hrepeni po čustveni in fizični bližini drugega človeka in če tega nimajo, prav lahko nastopi občutek osamljenosti, občutek, da nikomur ni mar zate, da si na nek način sam na tem norem svetu - pa smo spet pri definiciji besed "sam" in "osamljen".
Čeprav pa obstajajo tudi ljudje, ki vse to imajo, pa so vseeno osamljeni, kar vso zadevo spet postavi v neko drugo luč.
Kakor koli, da zaključim: lepo je imeti ljubljene ljudi (starše, partnerja, prijatelje, kolege, znance, sodelavce, sošolke, sošolce ...) okoli sebe, vendar vsak človek potrebuje tud čas, ko je sam s seboj in svojimi mislimi.
" I am FREE no matter what labels you put on me. I am a no-name brand human being." (Simone Hudson)