Odrasli otroci "na svojem"

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 13. Okt. 2009 16:48

*mala* napisal/-a:
sanjaanja napisal/-a:Za primerjavo omenim še zgodbo moje 28letne prijateljice, ki živi doma pri starših in ima v službi deljen delovni čas. Med tem časom, ko je frej vsak dan gre domov skuhat kosilo za svoja starša, stara starša, sebe in 2 mlajša brata. Poleg tega ona lika perilo za vseh 7 članov te družine in pospravlja vse prostore razen spalnic. Torej bi bila po vaše nesamostojna, ker ne živi na svojem?

Tale primer je za vas pohvale vreden? Resno no? Punca je suženj celotne družine! A so ostali napol invalidi, da ne morejo skuhat, zlikat svojih stvari?
No, sej njena krivda, da se pusti takole izkoriščat. Trapasta je, nič druzga.
(oz. verjetno že od malega navajena in vzgojena z mislijo, da mora delat vse namesto drugih).

Ja, absurdno je, da se žensko iz prvega odstavka, ki nič ne dela, kritizira, teh 7 ljudi pa očitno lahko mirno izležava, medtem ko jih nekdo pedena, pa je s tem vse v redu.
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 13. Okt. 2009 17:10

Ta punca je zelo nesamostojna, ker nezna reči NE izkoriščanju, ker to ni nič drugega kot izkoriščanje.

Včasih se je potrebno postavit zase.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 13. Okt. 2009 17:51

Men se to pač ne zdi neko izkoriščanje, ampak se mi zdi, da gre za neko delitev dela... Če ona skuha in lika, to je za vas toliko, da lahko drugi izležavajo :eek: ?? Kaj pa pomivanje & pospravljanje posode, čiščenje tal, stopnic, pranje perila, nakupovanje, odnašanje smeti...?
Midve s sestro tudi še živiva doma in imava pač tudi neko razdelitev gospodinjskih opravil, ampak to je pač vložek, ki ga pustiva skupnemu gospodinjstvu, ker smo doma vsi enakovredni. :wink:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 13. Okt. 2009 18:00

Ona kuha, lika in pospravlja vse razen spalnic, torej tudi pomiva tla in stopnice. In grem stavit tri prste leve roke, da pranje cunj paše k likanju, pomivanje posode pa h kuhi.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 13. Okt. 2009 18:02

mimikad napisal/-a:Punca, a misliš, da lahko starši vsem pomagajo finančno za nakup stanovanja?

punca, ti si pa mene cisto narobe razumela :)

red_rose napisal/-a:nekateri starsi imajo denar, zakaj ne bi pomagali otrokom se osamosvojit, vsaj delno?

niti slucajno in nikoli nisem rekla da je to TREBA, LOGICNO da nimajo vsi. tisti ki imajo, se mi pa ne zdi nic narobe...

mimikad napisal/-a: Stanovanje ni 1000 evrov je kr nekaj 100000evrov. Starši nam bi lahko pomagali recimo z nekaj 5000 evri, ampak je to premalo da si bi kupil/naredil stanovanje/hišo, ker še veliko manjka. Pri 20-25 letih pa le redko kdo našpara denar za stanovanje/hišo.

ne bos verjela, vem koliko stanejo stanovanja. in ne bos verjela, nekateri starsi imajo toliko denarja da lahko kupijo otroku stanovanje. bo zato celo zivljenje nesamostojen?
in obstajajo tudi najemna razmerja. ne rabis ti kupit nepremicnine da lahko gres na svoje :?
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 13. Okt. 2009 18:02

Sanjaanja ni nikjer napisala, da tej prijateljici še kdo pomaga.

Med tem časom, ko je frej vsak dan gre domov skuhat kosilo za svoja starša, stara starša, sebe in 2 mlajša brata. Poleg tega ona lika perilo za vseh 7 članov te družine in pospravlja vse prostore razen spalnic.

Vsa ta dela zavzamejo veliko časa in so večji del dela v gospodinjstvu.
Recimo: da odneseš smeti se porabijo 2-3 minute, da zlikaš oziroma vse skuhaš 1-2 ure.

Sicer kakor komu paše. Pri nas imamo dela razdeljena po naših zmožnostih.
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 13. Okt. 2009 18:05

No, ker ni bolj natančno tega opisala, ne moremo sklepat na pamet... pri nas ima ena čez pranje cunj, druga si z mamo deli likanje; kopalnico puca ena, druga tedensko pomete & pomije obe stopnišči, kdor kuha, pa ne pospravlja posode. Pod pospravljanjem jaz recimo ne razumem pomivanja tal. :wink:
Sicer pa - kakor komu paše.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 13. Okt. 2009 19:57

Kot so že druge rekle, ta drugi primer je čisto bolan in ne vem, zakaj bi bil komurkoli za zgled.

Kar se pa prvega primera tiče, sta pa tudi stara starša še daleč od tega, da bi 'skrbela za petčlansko družino' Če sem prav razumela, onadva urejata vrt, 1x na teden likata, peljeta najmlajšo v vrtec in pri njiju je vsak dan skupno kosilo. Meni se to zdi bolj kot starševska pomoč. Imeti 3 šoloobvezne otroke ni mala šala in vse vedno pride prav, likanje in kosilo (je kdo rekel, da pri kuhanju kosila drugi nič ne pomagajo?) je še najmanjša stvar. Tu sta sicer stara starša prikazana bolj kot služabnika svojih otrok, ampak iz lastnih izkušenj vem, da je sploh to 'dostikrat še kaj opere in pospravi' ponavadi bolj zato, ker babica tako hoče, ne pa zato, ker hčerka ne bi.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
kiny
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 4. 8. 2007
Kraj: over the rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a kiny » 13. Okt. 2009 20:21

delusional napisal/-a:Sigurno so bolj samostojni tisti, ki grejo v času študija živet v neko mesto (tudi če nosijo prat cunje domov), kot pa tisti, ki še v tem času ostanejo pri starših. Prvi vsaj niso mamini sinčki in punčke in jim je fajn it od doma in proč od staršev. Večina takih se tudi nikoli ne vrne domov.

Lej živim doma in nisem nobena mamina punčka al karkoli že.
Tvoja logika je čisto zgrešena.
Js sm nek delčk u svojem življenju že samostojna, septembra sem se redno zaposlila, tako da imam svoj denar s katerim si financiram avto, šolo, obleke in raznorazne stvari. Tut doma dajem na mesec denar. Nism pa samostojna v tem smislu ker nism na svojem, ker si pač stanovanja ne morem privoščit, niti moji starši nimajo tolk denarja da bi mi ga kupili ali podarili ali karkoli. Sama varčujem denar pa seveda moja fant isto, kar bo pa treba bomo pa vzeli na kredit al kakorkoli že nekako pršli do
denarja. Dokler pa ne bo tako bom pa pač še zmer tukej v hiši s starši.

Se mi pa zdijo tut študentje ki grejo za čez tedn v neko drugo mesto tut delno samostojni ker se pač morjo sami tm znajdit, ampak finančno je pa večina odvisna od staršev. Kar pa ni nič narobe. Pač starši ti itk z veseljem dajo denar za izobrazbo, čim več kot lahko in to se mi ne zdi čisto nič napačno.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 13. Okt. 2009 20:48

puma napisal/-a:
sanjaanja napisal/-a:Povejte še sami svoje mnenje, ker jaz sem nad prvim primerom zgražena.

ti pa imaš dosti prostega časa, da se ubadaš s tem kako drugi živijo ...

...

Očitno tudi ti, ker tudi ti pišeš na forum in komentiraš :roll:
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 13. Okt. 2009 20:51

red_rose napisal/-a:
jaz pa ne poznam nobenga ki bi se mel za samostojnega ker zivi v casu studija drugje
jaz pa polno.
jagoda-malina
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 11. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a jagoda-malina » 13. Okt. 2009 20:53

delusional napisal/-a:Sigurno so bolj samostojni tisti, ki grejo v času študija živet v neko mesto (tudi če nosijo prat cunje domov), kot pa tisti, ki še v tem času ostanejo pri starših. Prvi vsaj niso mamini sinčki in punčke in jim je fajn it od doma in proč od staršev. Večina takih se tudi nikoli ne vrne domov.

Sploh ni res. Tisti, ki ostanejo doma se ponavadi še marsikaj naučijo, medtem ko tisti, ki odletijo pri 15ih bolj malo. Moje izkušnje pač o mojih sošolkah.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 13. Okt. 2009 20:58

*mala* napisal/-a:
sanjaanja napisal/-a:Za primerjavo omenim še zgodbo moje 28letne prijateljice, ki živi doma pri starših in ima v službi deljen delovni čas. Med tem časom, ko je frej vsak dan gre domov skuhat kosilo za svoja starša, stara starša, sebe in 2 mlajša brata. Poleg tega ona lika perilo za vseh 7 članov te družine in pospravlja vse prostore razen spalnic. Torej bi bila po vaše nesamostojna, ker ne živi na svojem?

Tale primer je za vas pohvale vreden? Resno no? Punca je suženj celotne družine! A so ostali napol invalidi, da ne morejo skuhat, zlikat svojih stvari?
No, sej njena krivda, da se pusti takole izkoriščat. Trapasta je, nič druzga.
(oz. verjetno že od malega navajena in vzgojena z mislijo, da mora delat vse namesto drugih).

Ja pohvale vreden in to zelo! Zakaj pa suženj? Mar misliš, da ostali lenarijo? A pri vas obstaja samo kuhanje kosila in likanje ostalo se pa samo naredi? Ja stara starša sta že dokaj slaba in ne moreta sama skrbet zase in mi je zelo žalostno, če ti takšnim ne bi pomagala. Eni pač poznajo nekoga samo, ko ga rabijo, ko pa on rabi njihovo pomoč pa pozabijo nanj.
A pri vas si skuha vsak sam? Zlika vsak sam? Pri nas namreč tisti, ki kuha skuha za celo družino. In če je punca med službo 3 ure frej zakaj ne bi spotoma skuhala še za ostale. Se bi ti zdelo bolje, da bi sedla pred TV, odšla nato nekam na kosilo, ko pa bi njena mama prišla ob 5 iz službe pa pričela s kuhanjem kosila :eek:
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 13. Okt. 2009 21:00

red_rose napisal/-a:ni stevilo gospodinjskih opravkov merilo za samostojnost :D saj se lahko popolnoma sam prezivljas pa ti puce cistilka.

Očitno ne, če rabiš čistilko. Jaz osebno pa rajši zlikam kot, da bi morala plačevati najemnino za stanovanje staršem. Pač enim se ne da, ker ste preveč leni.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 13. Okt. 2009 21:02

red_rose napisal/-a:meni se zdi da se ene punce ki nimate moznosti it na svoje pac tolazite s tem da ste ful samostojne ker pomagate doma :

Če to leti name se motiš, ker jaz bi lahko šla na svoje pa nočem it.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google Adsense [Bot]