Odrasli otroci "na svojem"
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
~NIA~ napisal/-a:sploh pa je pomojm stari mami in starmu atu prou fajn, da vidi vnuke in tko, da majo lep odnos. očitno je prezaposlena in potrebuje pomoč mame.
Aha nisem bila dovolj natančna. Stara tarša nista navdušena nad tem, ampak se pa bojita, če ne bosta tega počela, da jih na stara leta ne bo nihče obiskal, oz. pripomogel karkoli, ko bosta oslabela.
Hči očitno ni prezaposlena, če popoldan odda otroke svoji mami ali celo varuški, sama pa hodi kolesarit, na aerobiko, smučat, v kino, plavat in še marsikaj, medtem ko ji mati doma lika npr.
- kalanhoja
- Kofetarica
- Na forumu od: 28. 7. 2008
- Kraj: Ljubljana
tor napisal/-a:sanjanja, po opisanem je zame bolj samostojno drugo dekle.
In te "samostojnosti", kot je opisana v prvem primeru je polno....25 letni fantje, dekleta živijo sami...samo kako živijo? Pozno vstajanje, fax, delo, karkoli pač, hranjenje zunaj, zabava in spet spanje...večinoma na račun staršev in države...po drugi strani pa tisti, ki so še doma najbrž večkrat kaj poprimejo okoli hiše, pa še kaj prispevajo v družinske stroške.
Se popolnoma strinjam s tabo. Večina se jih odseli v času študija, ker imajo bližje do faksa ipd., stanovanje jim po možnosti plačajo starši, prat nosijo domov, jesti pa hodijo na študentske bone. In oni se imajo potem za samostojne.
Sanjaanja glede tvojega prvega primera rečem tole, da tale družina zame ne živi na svojem ampak samo spi na svojem.
Punca iz drugega primera pa je zame pohvale vredna
-
puma - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 21. 8. 2004
- Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...
sanjaanja napisal/-a:Povejte še sami svoje mnenje, ker jaz sem nad prvim primerom zgražena.
ti pa imaš dosti prostega časa, da se ubadaš s tem kako drugi živijo ...
...
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
kalanhoja napisal/-a:In oni se imajo potem za samostojne.
jaz pa ne poznam nobenga ki bi se mel za samostojnega ker zivi v casu studija drugje itak se sami zavedajo da ne zivijo zares drugje, saj se vedno recejo v petek da ''grejo domov''. nesejo cote prat, vecino stvari majo doma in potem v nedeljo spakirajo za en teden... ne vem no, se mi zdi da je vsem nekak logicno da zivljenje s cimri in vsak vikend za 3 dni domov ni neko resno zivljenje na svojem
-
delusional - Cosmopsiho
- Na forumu od: 25. 4. 2007
....
Zadnjič spremenil delusional, dne 13. Nov. 2009 13:32, skupaj popravljeno 1 krat.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
sanjaanja napisal/-a:Za primerjavo omenim še zgodbo moje 28letne prijateljice, ki živi doma pri starših in ima v službi deljen delovni čas. Med tem časom, ko je frej vsak dan gre domov skuhat kosilo za svoja starša, stara starša, sebe in 2 mlajša brata. Poleg tega ona lika perilo za vseh 7 članov te družine in pospravlja vse prostore razen spalnic. Torej bi bila po vaše nesamostojna, ker ne živi na svojem?
Tale primer je za vas pohvale vreden? Resno no? Punca je suženj celotne družine! A so ostali napol invalidi, da ne morejo skuhat, zlikat svojih stvari?
No, sej njena krivda, da se pusti takole izkoriščat. Trapasta je, nič druzga.
(oz. verjetno že od malega navajena in vzgojena z mislijo, da mora delat vse namesto drugih).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
red_rose - Cosmofrik
se strijam z *malo*. ta punca je psihicno mogoce totalno nesamostojna
ni stevilo gospodinjskih opravkov merilo za samostojnost saj se lahko popolnoma sam prezivljas pa ti puce cistilka. a zdaj pa nisi samostojen ce zasluzis 3000€ na mesec, nosis perilo v pralnico, jes v restavracijah? ful je to razlicno od primera do primera ane...sam itak ni neke meje kdaj bi lahko rekli da nekdo je samostojn kdaj pa ne. meni se zdi da se ene punce ki nimate moznosti it na svoje pac tolazite s tem da ste ful samostojne ker pomagate doma saj vse lepo in prav ampak MENI recimo se zdi 1. pogoj da se sploh lahko zacnemo pogovarjat o ''samostojnosti'' da si dejansko fizicno locen od stanovanja/hise starsev (svoje gospodinjstvo). in da tistemu svojemu drugemu bivaliscu tudi reces dom in ga kot takega tudi jemljes =)
to da pomagas doma, pa ce magari vse nardis, pa da prispevas svoj delez denarja za gospodinjstvo in za stroske, to vse kaze na neko zrelost in odgovornost, ampak ni pa to ''samostojnost'', ze sama beseda ''sam....'' ti pove da mores bit ''na svojem'', sam, z svojo druzino, ne pa v domacem gnezdecu kjer si odrascal kot dojencek. ni tak?
ni stevilo gospodinjskih opravkov merilo za samostojnost saj se lahko popolnoma sam prezivljas pa ti puce cistilka. a zdaj pa nisi samostojen ce zasluzis 3000€ na mesec, nosis perilo v pralnico, jes v restavracijah? ful je to razlicno od primera do primera ane...sam itak ni neke meje kdaj bi lahko rekli da nekdo je samostojn kdaj pa ne. meni se zdi da se ene punce ki nimate moznosti it na svoje pac tolazite s tem da ste ful samostojne ker pomagate doma saj vse lepo in prav ampak MENI recimo se zdi 1. pogoj da se sploh lahko zacnemo pogovarjat o ''samostojnosti'' da si dejansko fizicno locen od stanovanja/hise starsev (svoje gospodinjstvo). in da tistemu svojemu drugemu bivaliscu tudi reces dom in ga kot takega tudi jemljes =)
to da pomagas doma, pa ce magari vse nardis, pa da prispevas svoj delez denarja za gospodinjstvo in za stroske, to vse kaze na neko zrelost in odgovornost, ampak ni pa to ''samostojnost'', ze sama beseda ''sam....'' ti pove da mores bit ''na svojem'', sam, z svojo druzino, ne pa v domacem gnezdecu kjer si odrascal kot dojencek. ni tak?
- matejka**
- Komunikatorka
- Na forumu od: 20. 4. 2008
- Kraj: MB
delusional napisal/-a:Sigurno so bolj samostojni tisti, ki grejo v času študija živet v neko mesto (tudi če nosijo prat cunje domov), kot pa tisti, ki še v tem času ostanejo pri starših. Prvi vsaj niso mamini sinčki in punčke in jim je fajn it od doma in proč od staršev. Večina takih se tudi nikoli ne vrne domov.
Kaj pa tisti smo tudi mamine punčke/sinčki, ki nimamo pogojev živet v svojem stanovanju v času študija in ki študiramo v istem mestu kot živimo? je to isto? Se mi zdi brezveze da bi se odselila v svoje stanovanje (v istem mestu) sam zato da bi nekdo potem reko da nisem mamina punčka in da sama lahko rečem da sem samostojna ? Veš, sama bi šla od staršev, ampak še ni možnosti. Drugače je tistim, ki študirajo v drugem kraju in so prisiljeni se bolj osamosvojit.
-
red_rose - Cosmofrik
ne, dvomim da kdo to pravi. saj zakaj pa je treba bit tocno v nekih letih ze samostojen? pac enim je to prej prioriteta drugim kasneje ane, po svojih zmoznostih in enim je cudno ce nekdo pri 24ih se vedno zivi doma, drugim se pa to zdi do 30.leta normalno...=)
-
*mala* - Cosmopsiho
red_rose napisal/-a:se strijam z *malo*. ta punca je psihicno mogoce totalno nesamostojna
Če že dobesedno vzamemo besedo "samostojen", kakor si jo ti, beseda SAM pomeni eno osebo (ne 2).
Zame je samostojna oseba, ki sama zasluži za vse svoje izdatke (oziroma prispeva polovico v skupno življenje), si sama skuha, pomije, opere ali si seveda privošči, da plača vse te stvari, da nekdo drug opravi. Zame ni samostojen nekdo, le zato ker živi v svojem stanovanju (katerega po možnosti plačujejo starši, prispevajo še za druge stari); ima svoj avto, ki si ga kupil s svojim denarjem. Bi se še kaj našlo. To so zame nekateri kriteriji samostojnosti. Tako da je zame lahko komot samostojna oseba, ki živi v isti hiši kot starši (s seveda svojim delom hiše).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
red_rose - Cosmofrik
ja no, drugace razumemo to besedo
pa ne vem zakaj se vsem zdi da je to nekaj slabega ce ti nekdo rece da nisi samostojen ker zivis doma, pa saj je samo beseda =)) ce ves da pomagas, prispevas svoj del stroskov...kaj se bomo delali da zivis zase, ce pa ne? =)
(naslov teme je v bistvu ''na svojem'')
pa ne vem zakaj se vsem zdi da je to nekaj slabega ce ti nekdo rece da nisi samostojen ker zivis doma, pa saj je samo beseda =)) ce ves da pomagas, prispevas svoj del stroskov...kaj se bomo delali da zivis zase, ce pa ne? =)
(naslov teme je v bistvu ''na svojem'')
Zadnjič spremenil red_rose, dne 13. Okt. 2009 13:29, skupaj popravljeno 1 krat.
-
red_rose - Cosmofrik
*mala* napisal/-a:Zame je samostojna oseba, ki sama zasluži za vse svoje izdatke (oziroma prispeva polovico v skupno življenje),
ah ah...mislis da zveze kjer eden od partnerjev vec zasluzi ne obstajajo? in tako 50 let stare zenske mogoce niso samostojne, ceprav majo 4 otroke in zivijo z mozem ze 30 let v svojem stanovanju, ker pac moz zasluzi 5x vec in vse placa? =)
-
*mala* - Cosmopsiho
zakaj pa ene vidite nekaj slabega, če kdo reče, da tudi če živiš na svojem nisi nujno samostojen?
EDIT: Mogoče je glede financ, bolj takšna samostojnost, kot jo js pričakujem in hočem v svojem življenju.
Sicer pa moje mnenje
EDIT: Mogoče je glede financ, bolj takšna samostojnost, kot jo js pričakujem in hočem v svojem življenju.
Sicer pa moje mnenje
Zadnjič spremenil *mala*, dne 13. Okt. 2009 13:30, skupaj popravljeno 1 krat.
-
red_rose - Cosmofrik
jaz ne vidim v tem nic slabega saj vsak zase ve koliko samostojen je. jaz se zdaj bolj opiram na ze pretekle debate o tem ker jih veliko tukaj zivi se vedno doma in pac poskusajo dokazat da so samostojne. ne vem zakaj in komu
jaz sicer takole mislim, ce dam dva primera:
1. punca zivi doma, pomaga, kuha, pospravlja, prispeva del stroskov...
2. punca zivi zase, starsi ji nakazejo neko vsoto €€€ za pomoc, mogoce kupijo in podarijo stanovanje, avto, karkol, ostalo zasluzi sama...
2. primer dosti bolj samostojna namrec, tisti odhod iz gnezda je vazen (meni) pa ne govorim zdaj o tem da te dejansko starsi stipendirajo, ampak da ti pac pomagajo s tisto vsoto ki ti zmanjka da bi lahko zivel zase. ne vem, meni se to res zdi pomembno da ne zivis vec v tisti sobi kjer si odrascal od rojstva (karikirano) ampak da mas pac cisto svoje stanovanje, svojo kuhinjo (ne tako kot jo je izbrala mama) svojo kopalnico, pocistis kadar zelis, uredis si kot sam hoces, nihce ti nikoli ne rece da je nekaj treba...ah joy
jaz sicer takole mislim, ce dam dva primera:
1. punca zivi doma, pomaga, kuha, pospravlja, prispeva del stroskov...
2. punca zivi zase, starsi ji nakazejo neko vsoto €€€ za pomoc, mogoce kupijo in podarijo stanovanje, avto, karkol, ostalo zasluzi sama...
2. primer dosti bolj samostojna namrec, tisti odhod iz gnezda je vazen (meni) pa ne govorim zdaj o tem da te dejansko starsi stipendirajo, ampak da ti pac pomagajo s tisto vsoto ki ti zmanjka da bi lahko zivel zase. ne vem, meni se to res zdi pomembno da ne zivis vec v tisti sobi kjer si odrascal od rojstva (karikirano) ampak da mas pac cisto svoje stanovanje, svojo kuhinjo (ne tako kot jo je izbrala mama) svojo kopalnico, pocistis kadar zelis, uredis si kot sam hoces, nihce ti nikoli ne rece da je nekaj treba...ah joy
- mimikad
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 9. 2006
- Kraj: bregovi Kolpe
red_rose napisal/-a: namrec, tisti odhod iz gnezda je vazen (meni) pa ne govorim zdaj o tem da te dejansko starsi stipendirajo, ampak da ti pac pomagajo s tisto vsoto ki ti zmanjka da bi lahko zivel zase. ne vem, meni se to res zdi pomembno da ne zivis vec v tisti sobi kjer si odrascal od rojstva (karikirano) ampak da mas pac cisto svoje stanovanje, svojo kuhinjo (ne tako kot jo je izbrala mama) svojo kopalnico, pocistis kadar zelis, uredis si kot sam hoces, nihce ti nikoli ne rece da je nekaj treba...ah joy
Punca, a misliš, da lahko starši vsem pomagajo finančno za nakup stanovanja? Stanovanje ni 1000 evrov je kr nekaj 100000evrov. Starši nam bi lahko pomagali recimo z nekaj 5000 evri, ampak je to premalo da si bi kupil/naredil stanovanje/hišo, ker še veliko manjka. Pri 20-25 letih pa le redko kdo našpara denar za stanovanje/hišo.
Sicer pa nikjer ne piše, da starši morajo pomagat....to je le njihova dobra volja. (tisti, ki imajo, imajo pač večjo srečo)
Pomagajo s tisto vsoto, ki manjka....torej bi meni morali moji dati 60.000evro, da si uredim hišo, ker toliko mi manjka. In potem bi naokoli razlagala, kako sem samostojna...en rek... lahko s tujim k..... po koprivah mahat
Če so v kopalnici ploščice, ki jih je mama plačala (finančna pomoč) je enako kot da jih bi tudi ona izbrala.
Moj brat živi doma, ampak je za moje pojme samostojen, ker plačuje svoje položnice, svoj avto, hodi redno v službo in doma pomaga. Ni mi pa merilo, da bi poleg velike hiše moral živeti v bloku v najemu in tam plačevati najemnino.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov