Odrasli otroci "na svojem"

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 14. Okt. 2009 6:30

puma napisal/-a:
kako lahko izraziš svoje mnenje o meni, če me sploh ne poznaš? :D ... sklepaš, da živijo vsi pri starših, sklepaš da so vsi lenuhi in to samo zato, kr si podala dva totalno enaka primera, ampak ker ti pač ne vidiš razlike deluješ kakor da so vsi, ki se s tabo v vseh točkah ne strinjajo, da so vsi ti pri starših in jih izkoriščajo.
In to je neumnost...

po drugi strani pa ...kaj te tebe briga kako kdo živi ... če ti soseda pride vsak dan jamrat kako je boga in kako jo otroci izkoriščajo, je to njen problem, saj so njeni otroci pa naj se sama z njimi zmeni... namesto tega pa tebe uporablja za ventil in ti kao zdaj moraliziraš kaj je samostojnost, ker se ti je ona zasmismila.
Ti predlagam, da ko se naslednjič potoži ji omeni naj sama uredi družinske razmere in naj trača o svojih otrocih kje drugje, pa me zanima koliko krat bo še prišla na kavo.

prav tako vsak človek drugače dojema samostojnost ... ni univerzalnega recepta ... kdo pa pravi, da to kar samostojnost predstavlja tebi mora predstavljati tudi meni?
eni imamo to srečo pa lahko živimo na različih koncih sveta... drugi nimajo te opcije in živijo pri starših, pa še to ne pomeni, da so ta drugi manj samostoji kot prvi ...
... prav tako imaš starše, ki svojih otrok ne tretirajo kot otrok, in imaš starše, ki ne morejo dojeti, da so njihovi otroci odrasle osebe in hočejo na vsak način posegat v njihove odločitve in videnje sveta... torej kdo je zdaj samostojna oseba tisti, ki dovoli staršu da mu non stop se vmešava al tisti ki to ne dovoli?

... ni vse črno belo

...

O čem pa ti sploh pišeš? :eek: Si jo mogoče zamenjala za drugo? Kje ona piše, da živijo vsi pri starših? Drugače pa tudi sama živi pri starših. In kje piše, da so vsi lenuhi? Mislim, da zagovarja popolnoma ista stališča kot ti, ampak nisi razumela njenega posta, ki ga je povzela kot mnenje večine tistih, ki živijo na svojem pa so v bistvu popolnoma odvisni od staršev.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 14. Okt. 2009 7:03

~NIA~ napisal/-a:sanjaanja me zanima kdaj boš ti šla na svoje, imela dom, avto, otroke in psa in zraun usega po možnosti še kredite in posojila odplačevala.

naši starši so po končani šoli šli na svoje (po možnosti brez pufov).

pa ne mi zdej nabijat o tem da so dons drugi časi ipd.. my ass! po končani srednji šoli ko so se oni zaposlili boš ti šla še na nek fax.. in ko boš tist končala se lahk direkt zaposliš in greš na svoje. kot so šli oni. ker to je neki ful simpl.. najlažiga u lajfu.. in če ti bo mama ponudila pomoč je nikakor ne sprejmi, res, neumno da ti pride zlikat oblačila, da ti skuha kosilo, ko boš imela službo od 7ih do 17ih (kot naprimer moj fotr - če bi žvel brez mami bi mi, otroc, umrl od lakote).... pomojm da ni slabšga kot če se babica v vsem svojem prostem času 24/7 ponudi jit iskat otroke v vrtec in skuhat kosilo za vse.. to je njen hobi. kot je tebi cosmoforum.
Res najbolje nardiš da še naprej gledaš skos okn kako drugi žvijo in analizirat njihovo početje, hobije, službo... (spominjaš me na folk k ga vidiš v bloku kako stalno gleda na oknu, da ja naujo kj zamudil)

NIA pa kaj ti je ona nardila? A ona kje piše kdaj je treba na svoje? In danes so drugačni časi. In kar jaz vem ima ona dva faksa, doma zgoraj stanovanje, najbrž tudi avto in mogoče še kaj. Pa tega nikoli ne postavlja v ospredje.
Drugače pa za kredit rabiš službo za nedoločen čas. Včasih je bilo kredit odplačat čisto nekaj drugega kot danes.
Eno je pomoč staršev, drugo je pa to, da iskoriščaš svojo mamo (staro 75 let), da ti vsak dan pazi otroke, vsak dan skuha, zlika,... za vseh 5 članov tvoje družine, obdeluje vrt, ona pa afne gunca. Kot jaz razumem iz posta je njena hčera popoldan frej in ne do 5 v službi. Kakšen hobi babice, če je vsega zveličana :roll: In kje je napisala, da gleda skozi okno (najbrž vidi skozi steno, ali kaj), ampak ji tale babica sama hodi tožit, torej očitno ni to njen hobi.
Skratka meni se tale njena hči dobesedno gnusi. Kaj bo pa potem, ko bo babica umrla, to bo pomoje zanjo takšen šok. Jaz vem, da ne bi mogla dopustit, da bi mi mami vse naredila, jaz pa bi okrog afne guncala.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 14. Okt. 2009 9:26

sanjaanja napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:
sanjaanja napisal/-a:
jullia_ napisal/-a:Ona kuha, lika in pospravlja vse razen spalnic, torej tudi pomiva tla in stopnice. In grem stavit tri prste leve roke, da pranje cunj paše k likanju, pomivanje posode pa h kuhi.

Pospravi čez teden (pomete), tedensko čiščenje opravi mama. Čez vikend običajno kuha brat in ne ona. Pranje cunj je drugo kot likanje, če še ne veš. In pere očitno tudi mama.

Potem pa sploh ni kakšne bistvene razlike med prvim in drugim primerom, ker je tudi v prvi zgodbi cel kup gospodinjskih opravil, ki jih nisi naštela, samo da si tam poudarila tiste, ki jih opravljajo starši, tukaj pa delo hčerke.
Ta tema je v bistvu spet samo ena moraliziranja polna babja štrena.

Na prvi pogled res ne, ampak pozabila si bistvo. V prvem primeru ostali potem lenarijo cele popoldneve, otroke po možnosti pustijo do večera pri starih starših v varstvu.
V drugem pa dela cela družina, imajo ostali druge obveznosti. Sicer o ostalih nisem napisala, da delajo drugo. To pa zato, ker sem hotla prikazat razliko, da ena, ki še živi doma zna in je pripravljena opravljat hišna opravila, druga, ki pa je kao "na svojem" pa tega ne zna in noče delat, oz. se naučit.

A res? Kdo pa potem v prvem primeru opravlja nabavo, piše račune, skrbi za hišne ljubljenčke, opravlja vrtna dela,...? Vse te ostale stvari, ki jih v drugem primeru delajo ostali družinski člani in po tvojem mnenju popolnoma odtehtajo za vsa vsakodnevna opravila hčerke?
Ti res ne vidiš svojih dvojnih meril, ane?

Sicer pa, meni se ženske, ki cele dneve delajo, potem pa o tem jamrajo, popolnoma nič ne smilijo, ker globoko v sebi v tem neverjetno uživajo. Potrebujejo potrditev okolice, ki jih hvali, kako so požrtvovalne in dobre in kako si jih njihova družina sicer sploh ne zasluži, ampak jih one ne smejo pustiti na cedilu, ker brez njihove pomoči ne bi preživeli.
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 21. 8. 2004
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objavaNapisal/-a puma » 14. Okt. 2009 9:54

matjazd napisal/-a:O čem pa ti sploh pišeš? :eek: Si jo mogoče zamenjala za drugo? Kje ona piše, da živijo vsi pri starših? Drugače pa tudi sama živi pri starših. In kje piše, da so vsi lenuhi? Mislim, da zagovarja popolnoma ista stališča kot ti, ampak nisi razumela njenega posta, ki ga je povzela kot mnenje večine tistih, ki živijo na svojem pa so v bistvu popolnoma odvisni od staršev.

če že temi slediš ... potem jo beri v celoti...

mi je pa zanimivo, da ne ločiš kaj kdo piše ... moje mnenje in njeno se v celoti razlikujeta.
Kot prvo njej so samostojni vsi, ki živijo na svojem ... v bistvu pa je sama doma pri mamici in ateku in naklada vsem kaj pomeni samostojno življenje... med tem ko je moje stališče vse prej kot to.

in izvoli del, kjer ti ni jasno o čem pišem.

sanjaanja napisal/-a:Folk, če hočete izpasti odrasli, samostojni, finančno podkovani, izselite se na svoje. Saj ni važno, če s tujim denarjem, če greste potem k mami na kosilo, če mami nesete oprat in zlikat, samo da ste na svojem pa vas bo večina na forumu drugače obravnavala. Pa še ena prednost bo, nič vam ne bo treba delat doma, ker pač niste več doma, ampak na svojem. Tako bodo drugi delali namesto vas.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 14. Okt. 2009 10:09

jullia_ napisal/-a:A res? Kdo pa potem v prvem primeru opravlja nabavo, piše račune, skrbi za hišne ljubljenčke, opravlja vrtna dela,...? Vse te ostale stvari, ki jih v drugem primeru delajo ostali družinski člani in po tvojem mnenju popolnoma odtehtajo za vsa vsakodnevna opravila hčerke?
Ti res ne vidiš svojih dvojnih meril, ane?

Sicer pa, meni se ženske, ki cele dneve delajo, potem pa o tem jamrajo, popolnoma nič ne smilijo, ker globoko v sebi v tem neverjetno uživajo. Potrebujejo potrditev okolice, ki jih hvali, kako so požrtvovalne in dobre in kako si jih njihova družina sicer sploh ne zasluži, ampak jih one ne smejo pustiti na cedilu, ker brez njihove pomoči ne bi preživeli.

V prvem primeru ne vem kdo hodi v nabavo, sicer pa je nabava precej zmanjšana, ker skoraj vedno jedo pri mami. Računov jim ni potrebno pisat, ker niso privat. Hišnih ljubljenčkov nimajo, ker itak grejo samo spat domov. Vrtna dela kot sem že napisala opravljata stara starša.

Ne vem kje imaš kakšna dvojna merila?

Drugi del posta se pa strinjam. Tudi jaz pravim, da so same krive. Vsekakor se mi pa lepše in bolj pravično zdi, da človek nekaj sam stori kot vse odlaga na nekoga, ki je star in oslabel.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 14. Okt. 2009 10:24

----
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 03. Sep. 2010 12:42, skupaj popravljeno 1 krat.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 14. Okt. 2009 10:37

puma napisal/-a:Kot prvo njej so samostojni vsi, ki živijo na svojem ... v bistvu pa je sama doma pri mamici in ateku in naklada vsem kaj pomeni samostojno življenje... med tem ko je moje stališče vse prej kot to.

in izvoli del, kjer ti ni jasno o čem pišem.

sanjaanja napisal/-a:Folk, če hočete izpasti odrasli, samostojni, finančno podkovani, izselite se na svoje. Saj ni važno, če s tujim denarjem, če greste potem k mami na kosilo, če mami nesete oprat in zlikat, samo da ste na svojem pa vas bo večina na forumu drugače obravnavala. Pa še ena prednost bo, nič vam ne bo treba delat doma, ker pač niste več doma, ampak na svojem. Tako bodo drugi delali namesto vas.

TO PA SPLOH NI RES. Ravno to pišem, da niso vsi, ki živijo na svojem samostojni!!!!!!!!!!!!!!!!!!

In žal te moram razočarat, da meni ne kuha, pere, lika in pospravlja mamica.

In ta del, ki si ga citirala je povzetek mnenja, ki ga nekateri izražajo tukaj na forumu, ne pome. Po njihovo bi celotno temo lahko zaključila s temi besedami, ki so citirane. To je slogan tistih za katere je samostojen tisti, ki živi na svojem. Jaz pa ravno to izpodbivam, da ni nujno, da če je nekdo na svojem je pa samostojen!!!! Zato sem navedla zgornji primer, da tista hči zame ni samostojna čepra je na svojem, ko pa ji še zmeraj vse pedena mama.

Očitno ti ne bereš vseh postov!!!!
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 14. Okt. 2009 10:46

sanjaanja napisal/-a:
mimikad napisal/-a:Sanjaanja ni nikjer napisala, da tej prijateljici še kdo pomaga.

Med tem časom, ko je frej vsak dan gre domov skuhat kosilo za svoja starša, stara starša, sebe in 2 mlajša brata. Poleg tega ona lika perilo za vseh 7 članov te družine in pospravlja vse prostore razen spalnic.

Vsa ta dela zavzamejo veliko časa in so večji del dela v gospodinjstvu.
Recimo: da odneseš smeti se porabijo 2-3 minute, da zlikaš oziroma vse skuhaš 1-2 ure.

Sicer kakor komu paše. Pri nas imamo dela razdeljena po naših zmožnostih.

Očitno nimaš pojma o likanju, če lahko v 1-2 urah zlikaš za 7 članov, oz. sta 1-2 uri zate večina časa. Pa kje piše, da si delo ne delijo, kaj pa ti veš koliko obveznosti ima kdo v njihovi družini? In če je eden odsoten 7ur na dan, drugi pa 12, bo pomoje ja lažje tisti, ki je več doma več naredil.

Tu si me narobe razumela. Mislila sem, da 1-2 ure na dan lika + 1-2 ure kuha + 1-2 pospravlja pa je to že 4,5 ur dela v gospodinjstvu. In to je pol večino dela v gospodinjstvu.

Priznam nimam pojma o likanju, ker ne likam, zložim pa vsa oblačila in postelnino, brisače in vse kar še pride zraven. Je dosti hitrejše in če si natančen se sploh ne pozna da ni zlikano.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 14. Okt. 2009 10:46

---
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 03. Sep. 2010 12:42, skupaj popravljeno 1 krat.
V_Rose_V
Debatorica
Debatorica
Na forumu od: 7. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a V_Rose_V » 14. Okt. 2009 10:55

ni se mi dalo prebirat vseh postov, prebrala sem glavni del...
del, ko vsi govorite o več vrstah samostojnosti absolutno podpiram, del, ko opisujete, da vsak kdaj potrebuje pomoč, četudi ima dužino in živi v drugem kraju, tudi podpiram-še posebaj če se lepo razumejo in da-lepo je, da so lahko z vnuki. ampak POMOČ ne pomeni, da nekdo vsak dan kuha kosilo otroku, ki se je odselil in ima lastno družino.pomoč ne pomeni opravljanja hišnih in vrtnih opravil na domu otroka. pomoč je občasno varstvo otrok, ko se mogoče zavleče služba ali staraša potrebujeta dan zase. pomoč je kakšno večje opravilo v okolici hiše(pobiranje pridelkov, kakšno popravilo itd.) pomoč je, da skuhaš občasno kosilo, če je kak nujen primer ali pa greš čez vikend na kosilo kak dan.
zase lahko rečem, da pri 24-ih živim na svojem s partnerjem, on ima otroka iz prejšnje veze pri sebi čez vikende. oba delava(jaz dvoizmensko), pa vseeno sflogama kuhat, pospravljat, likat, čistit, itd. če pride do kakšne extra situacije čez vikende, popazijo na tamalo tudi moji starši in naju povabojo na kosilo. definitivno si pa ne predstavljam, da bi mi mama kuhala vsak dan kosilo in mi po stanovanju pospravljala in upravljala moje gospodinjstvo.
me prav zanima , kaj ta ženska počne..
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 14. Okt. 2009 10:59

mimikad napisal/-a:
Tu si me narobe razumela. Mislila sem, da 1-2 ure na dan lika + 1-2 ure kuha + 1-2 pospravlja pa je to že 4,5 ur dela v gospodinjstvu. In to je pol večino dela v gospodinjstvu.

Potem se ti opravičujem.

Res večina gospodinjskih del čez teden opravi ona, čez vikend je povečini frej, oz. malokrat sploh doma. Vedno pa pravi, da rajši dela kot, da bi jim morala kaj plačevat, ker nima sama nevem koliko denarja, staršema ga pa ne manjka. Drugače pa verjemi, da imajo dobro razdeljeno delo, oz. nihče ne lenari, ker so vsi zelo delovni. Oče je privatnik in dela cele dneve, mama ima kar precej dela s taščo in tastom, ker sta bolj šibkega zdravja. Brata pa skrbita za okolico, eden precej pomaga očetu, drugi pa precej rad kaj skuha in speče. Res vredu fanta.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 14. Okt. 2009 11:14

~NIA~ napisal/-a:^^ seveda ni samostojna. ampak nevem zakaj se obremenjuješ z njo. kot sm napisala.. če babici paše bit izkoriščena - njen problem.

Jaz se ne obremenjujem z njo. Niti malo. Primer sem izpostavila izključno zaradi tistega kar berem v drugih temah, da kdor živi na svojem je pa kao samostojen. Hočem povedati na konkretnem primeru, da to ni nujno.
Drugače pa meni osebno je tale babica tudi neumna, da jim vse to dela.
mimikad
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 17. 9. 2006
Kraj: bregovi Kolpe

Neprebrana objavaNapisal/-a mimikad » 14. Okt. 2009 11:15

sanjaanja napisal/-a:Res večina gospodinjskih del čez teden opravi ona, čez vikend je povečini frej, oz. malokrat sploh doma. Vedno pa pravi, da rajši dela kot, da bi jim morala kaj plačevat, ker nima sama nevem koliko denarja, staršema ga pa ne manjka. Drugače pa verjemi, da imajo dobro razdeljeno delo, oz. nihče ne lenari, ker so vsi zelo delovni. Oče je privatnik in dela cele dneve, mama ima kar precej dela s taščo in tastom, ker sta bolj šibkega zdravja. Brata pa skrbita za okolico, eden precej pomaga očetu, drugi pa precej rad kaj skuha in speče. Res vredu fanta.

Da si tako napisala v prvem postu bi se lepo razbralo, da vsi sodelujejo pri delu, ne pa samo ona. Sej pri nas doma imamo tudi razdeljena dela. Brat sicer ne pospravlja, zato pa kosi travo, pripravi drva, imamo tudi nekaj kmetije kjer pomaga,....

V_Rose_V napisal/-a:del, ko vsi govorite o več vrstah samostojnosti absolutno podpiram, del, ko opisujete, da vsak kdaj potrebuje pomoč, četudi ima dužino in živi v drugem kraju, tudi podpiram-še posebaj če se lepo razumejo in da-lepo je, da so lahko z vnuki. ampak POMOČ ne pomeni, da nekdo vsak dan kuha kosilo otroku, ki se je odselil in ima lastno družino.pomoč ne pomeni opravljanja hišnih in vrtnih opravil na domu otroka. pomoč je občasno varstvo otrok, ko se mogoče zavleče služba ali staraša potrebujeta dan zase. pomoč je kakšno večje opravilo v okolici hiše(pobiranje pridelkov, kakšno popravilo itd.) pomoč je, da skuhaš občasno kosilo, če je kak nujen primer ali pa greš čez vikend na kosilo kak dan.

:gut:

Se strinjam s tabo. Pomoč je občasna, ko pride kaj vmes, vse drugo je podpiranje lenobe. Moja mami je sestram pomagala pri varstvu otrok samo ko je prišlo na vmes, kakšen izpit oz. tečaj ali predavanje. Vse ostalo so se pa same organizirale tako, da so z možem organizirale dan, da so lahko vse same postorile.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 14. Okt. 2009 11:19

V_Rose_V napisal/-a:ni se mi dalo prebirat vseh postov, prebrala sem glavni del...
del, ko vsi govorite o več vrstah samostojnosti absolutno podpiram, del, ko opisujete, da vsak kdaj potrebuje pomoč, četudi ima dužino in živi v drugem kraju, tudi podpiram-še posebaj če se lepo razumejo in da-lepo je, da so lahko z vnuki. ampak POMOČ ne pomeni, da nekdo vsak dan kuha kosilo otroku, ki se je odselil in ima lastno družino.pomoč ne pomeni opravljanja hišnih in vrtnih opravil na domu otroka. pomoč je občasno varstvo otrok, ko se mogoče zavleče služba ali staraša potrebujeta dan zase. pomoč je kakšno večje opravilo v okolici hiše(pobiranje pridelkov, kakšno popravilo itd.) pomoč je, da skuhaš občasno kosilo, če je kak nujen primer ali pa greš čez vikend na kosilo kak dan.
zase lahko rečem, da pri 24-ih živim na svojem s partnerjem, on ima otroka iz prejšnje veze pri sebi čez vikende. oba delava(jaz dvoizmensko), pa vseeno sflogama kuhat, pospravljat, likat, čistit, itd. če pride do kakšne extra situacije čez vikende, popazijo na tamalo tudi moji starši in naju povabojo na kosilo. definitivno si pa ne predstavljam, da bi mi mama kuhala vsak dan kosilo in mi po stanovanju pospravljala in upravljala moje gospodinjstvo.
me prav zanima , kaj ta ženska počne..

Jaz sem popolnoma enakega mnenja kot ti. Čeprav eni tega niso dojeli zaradi heca, ki sem ga napisala vmes na račun razmišljanja nekaterih.

Kaj ta ženska počne sem tudi že omenila: kolesari, hodi na aerobiko, rola, gre v kino, ali pa preprosto sedi pri mami pred hišo in se sonči medtem, ko ji mama kuha.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 14. Okt. 2009 11:21

mimikad napisal/-a:
sanjaanja napisal/-a:Res večina gospodinjskih del čez teden opravi ona, čez vikend je povečini frej, oz. malokrat sploh doma. Vedno pa pravi, da rajši dela kot, da bi jim morala kaj plačevat, ker nima sama nevem koliko denarja, staršema ga pa ne manjka. Drugače pa verjemi, da imajo dobro razdeljeno delo, oz. nihče ne lenari, ker so vsi zelo delovni. Oče je privatnik in dela cele dneve, mama ima kar precej dela s taščo in tastom, ker sta bolj šibkega zdravja. Brata pa skrbita za okolico, eden precej pomaga očetu, drugi pa precej rad kaj skuha in speče. Res vredu fanta.

Da si tako napisala v prvem postu bi se lepo razbralo, da vsi sodelujejo pri delu, ne pa samo ona. Sej pri nas doma imamo tudi razdeljena dela. Brat sicer ne pospravlja, zato pa kosi travo, pripravi drva, imamo tudi nekaj kmetije kjer pomaga,....
Nisem pa napisala, da ostali ne delajo, tako da ne sodit po enem postu.
Upam, da se zdaj razumeva.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov