Odpraviti jezo... da ali ne?

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Mislite, da vam jeza lahko koristi?

Da, v vsakem primeru
1
2%
Ne, v nobenem primeru
10
20%
Da, ampak s tem, ko nam po eni strani koristi, nam po drugi toliko bolj škodi
14
28%
Da, s tem pokažemo, da smo močnejši od drugih
0
Brez glasov
Jeza nam koristi samo takrat, ko smo povsem nemočni, pa še to le kratkotrajno
2
4%
Jeza nam koristi le navidezno, da zadovoljimo svoj napihnjeni ego in se odmaknemo od problema, sicer pa deluje razdiralno in nas onesrečuje
12
24%
Jeza je posledica neumnosti, neumnost pa ne koristi ničemer drugemu kot temu, da jo preučujemo
0
Brez glasov
Edina korist jeze je to, da vidimo, kako je uničujoča in da se naučimo, kako se je znebiti
6
12%
Z večimi odgovori, ki prikazujejo jezo kot nekoristno, se strinjam in se nagibam k temu, da zreli osebi ni potrebna
4
8%
Z večimi odgovori, ki prikazujejo jezo kot koristno, se strinjam
1
2%
Skupaj glasov : 50

MysteryGirl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 31
Na forumu od: 4. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a MysteryGirl » 15. Okt. 2006 1:28

Jeza je kaznovanje sebe za napake drugih.

Z vsako minuto jeze izgubiš 60 sekund sreče.

To si povem, ko se približuje jeza in se lažje pomirim. Še posebej zaradi 1. stavka.
MysteryGirl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 31
Na forumu od: 4. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a MysteryGirl » 15. Okt. 2006 1:29

Če si že jezen, tega ne izražaj z nadiranjem ali celo pretepanjem drugih, niti ne z poniževanjem, žaljenjem,... Postavite se v vlogo svojih žrtev. Ne postanite to, kar obsojate.
Uporabniški avatar
Bulma
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2634
Na forumu od: 16. 11. 2004
Kraj: BLTNC

Neprebrana objavaNapisal/-a Bulma » 15. Okt. 2006 10:05

Jaz sem full jezna oseba. Razkurim se za vsako stvar + definitivno ne verjamem da mi je to kdaj koristilo-kvečjemu škodilo.
Is sex dirty? Only if it’s done right.
MysteryGirl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 31
Na forumu od: 4. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a MysteryGirl » 15. Okt. 2006 11:25

Potem se pa poskušaj obvladati.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 975
Na forumu od: 11. 7. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 18. Jan. 2007 15:43

Po dolgem casu nazaj...

Zacel sem bolj podrobno raziskovati nasa custva, da bi lahko bolje odgovoril na prej zastavljena vprasanja. Odgovor bo sledil.

Ugotovil sem, da zna biti jeza tudi konstruktivna, ampak jo mora uporabljati oseba, ki je jezi dorasla. Jezo ni smotrno uporabiti na bilokaksni osebi. Poleg tega jo moramo znati nadzirati, vedeti moramo tocno kdaj, v koliksni meri in kje jo izkazati. To pa je ze prava umetnost. Ampak je pa tudi v tem car zivljenja. Obstajajo nadomestila za jezo oziroma metode, s katerimi dosezemo vec, kot z jezo. Prednost jeze je, da zna biti to hitra, drzna metoda razresevanja problema. Z njo pa le redko problem tudi odpravimo... zato ji mora slediti razgovor, morda analiza, sprava,... Jeza je smiselna, ce je kratkotrajna in ce so njene posledice pozitivne tako za nas, kot za tistega, na katerega smo se ujezili.

Jeza nam sporoca, da moramo nekaj spremeniti, da nekaj ni v ravnovesju. Vzrok moramo potem poiskati... lahko, da sami nekaj delamo narobe, da skusamo nekoga nasilo spreminjati, ceprav ne bi smeli, lahko pa da nam kdo dela krivico ali kaj podobnega in da moramo nekomu odlocno pojasniti, da ravna narobe in da njegovo vedenje ni v domeni nase tolerance ali etike.
Sicer pa je potrebno predno se razjezimo dobro pretehtati, ali je prav, da se jezimo na doloceno osebo. Morda bi se vcasih morali jeziti le na situacijo in ne na sebe ali druge osebe...
MysteryGirl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 31
Na forumu od: 4. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a MysteryGirl » 18. Jan. 2007 15:53

Bravo! Všeč mi je tvoje razmišljanje. Jaz se znam zelo dobro obvladati. Vendar pa delam napako, ker jezo, žalost, ... zatrem v sebi. Je ne izrazim. Tako pa škodim sebi. Torej: ni lepo škoditi drugim, sebi pa seveda tudi ne. Kako najti zlato sredino? Kako izraziti jezzo na pravi način? Sebe zelo dobro poznam... odgovora na ti 2 vprašanji pa ne poznam.
Uporabniški avatar
*Laura*
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 318
Na forumu od: 28. 12. 2006
Kraj: Pariz

Neprebrana objavaNapisal/-a *Laura* » 19. Jan. 2007 8:14

Ne, vem, no.
Jaz sem takšna oseba, da se lahko zelo hitro razjezim. In to zelo negativno vpliva name in na druge okoli mene.
Vendar sem zadnje čase začela kontrolirati to svojo jezo in mi je veliko lažje.
Samo zavedat se moraš, da je to napaka in jo poskušat odpravit.
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 975
Na forumu od: 11. 7. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 04. Dec. 2007 16:44

No, kakor sem povedal že v prejšnjem komentarju, sem spremenil mnenje glede tega, da jeza ni koristna v nobenem primeru. Sedaj sem dolžen še razlago zakaj. V prejšnjih postih mi ni uspel nihče podati zadostnih argumentov za to, da je jeza lahko konstruktivna. Tako da sem izzval sam sebe in te argumente poiskal sam.

Na stvar sem začel gledati še z ene druge perspektive. Prej sem izhajal iz vidika brezpogojne ljubezni in odprtega uma, modrosti. Če bi posedovali te kvalitete, bi bilo govoriti o konstruktivnosti jeze rahlo nesmiselno, saj bi uporabljali druge energije za spreminjanje sebe in okolice. Oziroma jeza ob takih kvalitetah ni več podobna jezi, ki jo občuti povprečnež - jezi, ki povzroča neprijetnosti in je sama po sebi neprijetna.

Ampak da bi ljudje do teh lastnosti prišli, "ne moremo" samo frcniti s prstom ali prositi Aladinovega duhca, da nam v trenutku izpolni željo. Ugotovil sem, da se ljudje nahajamo na različnih stopnjah zavesti. Če gledamo iz tega izhodišča, je jeza na določenih stopnjah lahko precej koristna.

Umetnost je razjeziti se na nekoga ali na nekaj na pravi način, ob pravem času, na pravem mestu, na pravo osebo ali situacijo in točno toliko, kolikor je minimalno potrebno.

Stopnje zavesti si sledijo po vrsti od najnižje do najvišje. Opredelitev višja/nižja je zgolj zaradi lažjega razumevanja. Ljudem na najvišjih stopnjah zavesti se verjetno ni potrebno posluževati jeze, oziroma jo lahko uporabljajo za špas. Ljudje na nižjih stopnjah pa imajo lahko od jeze korist zaradi različnih razlogov. Jeza je tako ne le lokalno koristna, temveč tudi globalno koristna. Prefinjena provokacija lahko npr. apatičnega človeka spravi na noge, se razjezi in nekaj ukrene, odpravi depresijo.

Če vzamemo naprimer ljudi, ki ob nevšečni situaciji ne razmišljajo razumsko v zadostni meri, lahko označimo njihovo jezo za energijo, ki teži k pozitivni spremembi. Namesto da bi se k akciji spravili razumsko in zavestno, jih nekaj tako znervira, jih tako psihično boli, da se razjezijo. Tako jih jeza spravi k akciji, k spremembi, da poskrbijo za zadovoljitev svojih vrednot. In taka jeza je za njih lahko konstruktivna. Dobro je, da za njo ne stoji sovraštvo, ampak zgolj napadalna težnja - težnja po spremembi sebe ali okoliščin... tako, da ne škodijo drugim, oziroma da škodijo le toliko, kolikor je minimalno potrebno. Koliko to je, bi znal razsoditi mediator.

Za povprečne ljudi je zelo dobro, da se naučijo jezo izražati preko asertivnosti.

Omenil bom še kakšne stopnje zavesti imam v mislih. Širše sem jih opisal na tejle strani. Vir: Steve Pavlina.

* Sramota - Samo korak nad smrtjo. Verjetno načrtujete samomor ali pa ste serijski morilec. Vzemite to kot sovraštvo do samega sebe.

* Krivda - Korak za sramoto, ampak še vedno lahko imate samomorilne misli. O sebi razmišljate kot o grešniku, ki ni zmožen sebi oprostiti za pretekle pregrehe.

* Apatija - Počutite se kot žrtev, ste obupani. To je stanje naučene nemoči. Mnogo brezdomcev pristane tu.

* Žalost - Stanje neprestane žalosti in izgube. Sem lahko zapadete po tem, ko izgubite osebo, katero ste ljubili. Depresija. Še vedno nad apatijo, saj začenjate ubežati otrplosti.

* Strah - Svet vidite kot preteč in nevaren. Paranoja. Navadno boste potrebovali pomoč, da se boste premaknili nad ta level, sicer lahko ostanete ujeti vanj precej dolgo. To se zgodi npr. pri zlorabnem razmerju (neprimerno, zmerjalno, žaljivo,...).

* Hrepenenje - Ne zanimajo nas postavljanje in doseganje ciljev. To je level adikcij, lakomnosti in pohotnosti, poželenja - po denarju, moči, slavi, itd. Potrošništvo. Materializem. To je level kajenja in pitja, drogiranja.

* Jeza - to je level frustracij, ki pogosto izhajajo iz neizpolnjenih želja na nižjem levelu. Ta level nas lahko spodbudi k akciji po doseganju višjih levelov, lahko pa se tudi zagozdite tu - v sovraštvu. V zlorabnem razmerju boste pogosto videli jezno osebo vezano z osebo na levelu straha.

* Ponos - To je prvi level, kjer se začnete počutiti dobro, ampak gre za varljiv občutek. Odvisen je od zunanjih okoliščin (denar, prestiž, itd.), zato je ranljiv. Ponos vas lahko vodi k nacionalizmu, rasizmu, religijskim vojnam. Razmišljate po principu nacizma. Gre za stanje iracionalnih (nerazumnih) zanikanj in defenzivnosti. Religiozni fundamentalizem je obtičal na tem nivoju. Tu postane človek tako omrežen s svojimi prepričanji in verovanji, da dojema napad oziroma nasprotovanje njegovemu verovanju kot napad na njega samega.

* Pogum - To je prvi level resnične moči. Pogum je kot nek portal, ki omogoča namerno zviševanje zavesti. O tem sem pisal v članku Courage is the Gateway. Tu začnete gledati na življenje kot izzivajoče, razburljivo (zanimivo) namesto neustavljivo porazno. Dobivati začnete namige k interesom po osebnostni rasti, čeravno boste na tem levelu temu rekli kaj podobnega kot izobraževanje, karierno napredovanje, grajenje spretnosti, itd. Svojo prihodnost začnete videti kot izboljšavo nad svojo preteklostjo, namesto njenega nadaljevanja stalne enakosti.

* Nevtralnost - To je level povzet s frazo "živi in pusti živeti". Je fleksibilen, sproščen in nenavezan. Karkoli se zgodi, vi vladate nad udarci. Ne rabite dokazovati ničesar. Počutite se varno in se dobro ujemete z drugimi ljudmi. Veliko samozaposljenih ljudi je na tem levelu. Zelo ugodno mesto. Level samozadovoljnosti in lenobe. Poskrbite za svoje potrebe, ampak se ne priganjate preveč.

* Voljnost - Zdaj, ko ste v osnovi varni in v komfortnem počutju, začnete uporabljati svojo energijo bolj efikasno. Ni vam več dovolj, da delo opravite, ampak ga želite opraviti dobro - morda celo po vaših najboljših močeh. Razmišljate o časovnem gospodarjenju in produktivnosti, o tem, kako organizirati stvari, ki niso bile tako pomembne za vas na levelu nevtralnosti. Vzemite ta level kot razvijanje moči volje in samodiscipline. Tu so ljudje, ki so "konjeniki" (udarniki) družbe, ki naredijo delo dobro in se ne pritužujejo preveč. Če ste v šoli, potem ste zelo dober študent, študij jemljete resno in si vzamete toliko časa, da naredite dober posel. To je level, na katerem postane vaša zavest bolj organizirana in disciplinirana.

* Sprejemljivost - Sedaj se zgodi močan preobrat.in začnete živeti proaktivno. Na levelu voljnosti postanete kompetentni, sedaj pa želite svoje sposobnosti dobro izkoristiti. To je level postavljanja in doseganja ciljev. Stevu oznaka "sprejemljivost", ki jo uporablja Hawkins, ni všeč, saj v osnovi pomeni, da začnete sprejemati odgovornost za svojo vlogo v svetu. Če nekaj ni dobro v vašem življenju (vaša kariera, vaše zdravje, vaše razmerje), definirate, kakšen rezultat želite doseči in to spremenite. Večjo sliko vašega življenja začnete videti bolj jasno. Ta level mnoge ljudi pripelje k temu, da zamenjajo potek življenja, zamenjajo poklic, spremenijo dieto.

* Razum - Na tem levelu prekoračite (transcendirate) emocionalne poglede spodnjih levelov in začnete razmišljati bolj jasno in racionalno. Hawkins definira ta level kot level medicine in znanosti. Steve vidi to tako, da ko dosežeš ta level, postaneš zmožen uporabljati svoje sposobnosti uma v polnem obsegu. Sedaj imaš disciplino in proaktivnost za to, da lahko v polnosti izkoriščaš svoje naravne sposobnosti. Dosežeš točko, kjer rečeš: "Uvouu, jaz lahko naredim vse to in vem, da moram vse napraviti tako, da bo koristno. Torej, kakšna je najboljša izraba mojih talentov?" Pogledaš naokoli po svetu in začneš delati pomembne prispevke. To je level Einsteina in Freuda. Verjetno je očitno, da mnogi ljudje nikoli ne dosežejo tega levela v svojem celotnem življenju.

* Ljubezen – Steve-u ni všeč oznaka "ljubezen" tukaj, ker tu ne gre za emocijo ljubezni. Gre za brezpogojno ljubezen, s stalnim razumevanjem svoje povezanosti z vsem, kar obstaja. Razmišljaj o sočutju. Na levelu razuma živiš v službi svoje glave. Ampak sčasoma to postane slepa ulica, kjer se ujameš v past pretirane intelektualizacije. Vidiš, da potrebuješ nekaj več, kot miselnost, ki obstaja zaradi lastnega razloga (je samo sebi namen). Na levelu ljubezni daš svojo glavo in vse svoje talente in sposobnosti v službo svojemu srcu (ne svojim emocijam, ampak višjem smislu tega, kaj je prav in kaj narobe - svoji vesti). Steve vidi ta level kot level prebujanja svojega resničnega namena. Na tem levelu so človeški motivi čisti in nepokvarjeni s hrepenenji ega. To je level življenskega služenja človeštvu. Razmisli o Gandhi-ju, mati Terezi, Albert-u Schweitzer-ju. Na tem levelu začneš biti voden z višjo silo, kot si sam. To je občutek "pusti, da je, da obstaja", kjer se prepustiš intuiciji, ki postane izjemno močna. Hawkins pravi, da ta level doseže samo eden od 250-ih ljudi v svojem celotnem življenju.

* Veselje - Level prodorne, neomajne sreče. Eckhart Tolle opisuje ta level v prispevku The Power of Now. To je level svetnikov in naprednih spiritualnih učiteljev. Že ko smo okoli teh ljudi, se počutimo neverjetno. Na tem levelu je življenje v polnem vodeno s sinhronizacijo in intuicijo. Tu ni več potrebe po postavljanju ciljev in načrtovanju podrobnih planov - prostranost vaše zavesti vam dovoli, da operirate na višjih levelih. Izkušnja skorajšnje smrti vas lahko začasno sune na ta level.

* Mir - Totalna transcendenca. Hawkins pravi, da ta level doseže samo eden od 10 miljonov ljudi.

* Razsvetljenje - Najvišji level človeške zavesti, kjer je človeškost zmešana z božanskostjo. Zelo redko. To je level Krišne, Buddhe, Jezusa. Že samo mišljenje o teh ljudeh lahko viša vašo zavest.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov