Njegov oče - invalid+alkoholik

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Edinstvena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 11. 2004
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Edinstvena » 06. Jan. 2011 14:52

Torej... sem v dilemi... nekje sem slišala da če socialna da očeta v dom, ker ta ni več sposoben skrbeti zase in nima dovolj denarja, potem to plačujejo njegovi potomci? a to drži?

gre se za očeta mojega partnerja... ki je že 30 let alkoholik, povrh vsega pa mu odmirajo mišice (MS) in ni sposoben niti hodit kaj šele skbeti zase. trenutno on živi pri svoji mami, ki pa je stara že preko 85 let... Kaj se bo zgodilo, če ona umre? On o domu noče niti slišati, ves denar ki ga dobi od invalidske pokojnine pa teh stvari pa itak steče po grlu, bog ne daj da bi malo pomislo na prihodnost. Mene zdaj zanima če ga lahko socialno skrbstvo da "prisilno" v dom, ker res ne more skrbet zase, ni šans... In kdo potem plača bivanje, so to res otroci? ima kdo kake izkušnje s tem?
Izziv je v tem da ostaneš to kar si,v svetu ki te poskuša narediti takšnega kot so vsi drugi!
Kandelaber
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 1. 7. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Kandelaber » 06. Jan. 2011 18:32

Pozdravljena,
Pri meni je bilo še tako, da je moja mati že ko je postala vdova plačevala nekaj zraven za svojo taščo(mojo babi) ker je bila v domu za ostarele.
Če nebi bilo treba nevem zakaj bi potem plačevala. Tako, da sklepam da otroci morajo pa še toliko bolj finančno pomagat... Aja pa ni bila v kakšni nadstandardni sobi ali kaj podobnega.

lp
Uporabniški avatar
Kleio
Sramežljivka
Sramežljivka
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Kleio » 10. Jan. 2011 21:46

Malo bom govorila na pamet, ker poznam podoben primer, vendar v zvezi z odplačevanjem dolgov starša: Če je starš skrbel zate, si dolžen ti skrbeti zanj. Če se ti je recimo oče odpovedal in zate ni plačeval preživnine, se lahko ti odpoveš svojemu delu "odgovornosti" in zanj poskrbi država.
Najbolje bi bilo, da se pozanimaš pri kakšnem pravniku, kako je to definirano v slovenski zakonodaji.
maniac
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 15. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a maniac » 10. Jan. 2011 23:04

Mislim, da se lahko potomci izognejo plačevanju oz. vzdrževanju staršev, ampak s tem se odrečejo tudi dediščini. Nisem pa sigurna.
Uporabniški avatar
*SunFlower*
Kofetarica
Kofetarica
Na forumu od: 20. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunFlower* » 11. Jan. 2011 1:18

Takole je to:

-če te starš ni vzdrževal, ti ni treba plačevati zanj, samo moraš dokazovati, da nisi od njega dobival nič oz. zelo malo.
-če te starš je vzdrževal, si ti dolžan v vsakem primeru kriti zanj delež doma za ostarele, če ga starš ni zmožen plačati sam v celoti. Ne morejo ti pa zdaj vzeti kar vse plače, ampak mislim, da ti mora ostati minimalni dohodek + 30% tvoje plače.

Če še to ni dovolj, da bi pokrilo vse stroške doma za ostarele, ti preostanek krije občina, potem pa se ji to povrne iz dediščine.
Every rose has its thorn
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 11. Jan. 2011 14:38

mislim, da ti lih 30% največ lahko obremenijo... drugače pa tudi jaz mislim, da je tako kot je povedala sun flower
Vsak raj ima svojo kačo.
Edinstvena
Komunikatorka
Komunikatorka
Na forumu od: 21. 11. 2004
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Edinstvena » 16. Jan. 2011 17:49

No hvala...

in ne, ni plačevel preživnine in ničesar... sodišče mu je sicer naložilo plačevanja vendar otroka denarja nista nikoli vidla... bom pa verjetno jaz šla do odvetnika ali koga na občini da fiksno zvem, ker ne moj partner ne njegova sestra nimata najmanjšega namena mu karkoli plačevat, glede na to kak foter je bil oz. bolje rečeno to sploh ni bil, jima pa kadarkoli je mogoče vrže naprej, da ko bo njegova mama umrla bota pa mogla itak onadva zanj poskrbet... je dost nesramn! si ne predstavljam takega očeta imet, res ne...
Izziv je v tem da ostaneš to kar si,v svetu ki te poskuša narediti takšnega kot so vsi drugi!

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]