Mlade mamice in atiji (srednješolci)
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
Prvi neprebran prispevek • 164 prispevkov
• Stran 9 od 11
•
Prejšnja
1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11
Naslednja
-
g00fy_qa - Cosmofrik
- Na forumu od: 22. 8. 2006
p!ka napisal/-a:~NIA~ napisal/-a:in pol baje nona mami ni pustila met na porok bele obleke ( ) ker kao ni več nedolžna in je mogla met neko zeleno.
Ta je dobra !
Ja to je pri nas načeloma tudi... Če nisi nedolžen, ne smeš imeti bele obleke, ker bela barva pri nevesti simbolizira čistost, nedolžnost. Sicer pa je to taka neumnost da glava peče, ampak pred časom so se je držali.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
As we think, so we become.
-
FairyAngel - Kofetarica
- Na forumu od: 6. 10. 2004
- Kraj: Svet mojih sanj :)
Jaz poznam veliko žensk, ki so zanosile kot srednješolke, pa so otroka obdržale in kljub temu v življenju dosti dosegle. Mamina sestrična je zanosila pri 16-ih in se za nekaj časa preselila k tetini družini (torej k babici, dedku, moji mami in teti), da je imela bližje do srednje šole. Po porodu sta se s partnerjem preselila v garsonjero (on je mislim da že bil zaposlen) in si počasi gradila življenje. Danes sta med premožnejšimi Slovenci in mislim da ji nikoli ni bilo žal, da je otroka imela tako mlada.
Po moje ni toliko problem v letih kot v zrelosti. Če se počutiš dovolj zrelega za otroka, ga obdrži, če ne pa pač ne. Se mi pa zdi veliko pametnejša odločitev od splava posvojitev, čeprav je tega v Sloveniji čedalje manj. Občutek imam, da je naša mentaliteta naravnana bolj proti posvojitvam, ampak meni se zdi bolje, da daš otroka v posvojitev, če ne moreš skrbeti zanj, kot pa da preneseš breme na celotno družino ali pa otroka puščaš spati v avtu. Veliko parov ima dobre pogoje za družino, a žal ne morejo imeti otrok. Tudi v svoji okoli poznam nekaj primerov posvojitev in vidim, da te družine funkcionirajo čisto normalno. Čudi me, da se toliko govori o splavih, o posvojitvah pa skoraj nič.
Po moje ni toliko problem v letih kot v zrelosti. Če se počutiš dovolj zrelega za otroka, ga obdrži, če ne pa pač ne. Se mi pa zdi veliko pametnejša odločitev od splava posvojitev, čeprav je tega v Sloveniji čedalje manj. Občutek imam, da je naša mentaliteta naravnana bolj proti posvojitvam, ampak meni se zdi bolje, da daš otroka v posvojitev, če ne moreš skrbeti zanj, kot pa da preneseš breme na celotno družino ali pa otroka puščaš spati v avtu. Veliko parov ima dobre pogoje za družino, a žal ne morejo imeti otrok. Tudi v svoji okoli poznam nekaj primerov posvojitev in vidim, da te družine funkcionirajo čisto normalno. Čudi me, da se toliko govori o splavih, o posvojitvah pa skoraj nič.
-
MilkyWay - Cosmopsiho
- Na forumu od: 1. 3. 2007
- Kraj: ...en tu corazón..
FairyAngel napisal/-a:Po moje ni toliko problem v letih kot v zrelosti. Če se počutiš dovolj zrelega za otroka, ga obdrži, če ne pa pač ne. Se mi pa zdi veliko pametnejša odločitev od splava posvojitev, čeprav je tega v Sloveniji čedalje manj. Občutek imam, da je naša mentaliteta naravnana bolj proti posvojitvam, ampak meni se zdi bolje, da daš otroka v posvojitev, če ne moreš skrbeti zanj, kot pa da preneseš breme na celotno družino ali pa otroka puščaš spati v avtu. Veliko parov ima dobre pogoje za družino, a žal ne morejo imeti otrok. Tudi v svoji okoli poznam nekaj primerov posvojitev in vidim, da te družine funkcionirajo čisto normalno. Čudi me, da se toliko govori o splavih, o posvojitvah pa skoraj nič.
Ponavadi je posvojitev še težje storit, kot pa splav. Če želiš dati otroka posvojit, ga moraš nosit 9 mesecev, čutit njegovo brcanje, obračanje, ga rodit... Ponavadi se v takem času že splete neka vez med mamo in otrokom in je zato zapustiti otroka veliko težje... Če pa narediš splav v 2 mesecih nosečnosti, pa je (za mnoge) že veliko lažje.
Čeprav sta oba dejanja šok za žensko...
-
FairyAngel - Kofetarica
Tudi to je res, ampak jaz bi lažje živela z mislijo, da sem otroku omogočila lepše in boljše življenje, kot pa da mu sploh ne bi dala možnosti, da spozna, kaj pomeni živeti.
-
MilkyWay - Cosmopsiho
FairyAngel napisal/-a:Tudi to je res, ampak jaz bi lažje živela z mislijo, da sem otroku omogočila lepše in boljše življenje, kot pa da mu sploh ne bi dala možnosti, da spozna, kaj pomeni živeti.
To že... Ampak če ti iskreno povem, bi se tudi jaz raje odločla za splav kot pa za posvojitev.
Punce, ki naredijo splav, dajo jasno vedeti, da ne želijo otroka, da to sploh ni bil njihov namen, da nočejo, da jih drugi vidijo z otrokom, da nočejo bit "ožigosane" (češ, ta je pa dala otroka v rejo... Splav je lažje "skriti")...
-
laram - Kofetarica
- Na forumu od: 29. 9. 2004
Jaz bom rekla samo tole: kjer je volja, je tudi pot.
In ta pregovor še kako drži. Četudi pogoji niso najbolj rožnati ... saj nikomur ni v življenju posuto z rožicami; se toliko bolj potrudiš, zavzameš za zadevo in daš od sebe vse, kar je v tvoji moči.
In ta pregovor še kako drži. Četudi pogoji niso najbolj rožnati ... saj nikomur ni v življenju posuto z rožicami; se toliko bolj potrudiš, zavzameš za zadevo in daš od sebe vse, kar je v tvoji moči.
-
[She.] - Kofetarica
- Na forumu od: 5. 5. 2008
- Kraj: Bora Bora
laram napisal/-a:Jaz bom rekla samo tole: kjer je volja, je tudi pot.
jst se čisto strinjam s tabo!
..quello che c'e' in fondo al cuore non muore mai.. :*
-
FairyAngel - Kofetarica
MilkyWay napisal/-a:To že... Ampak če ti iskreno povem, bi se tudi jaz raje odločla za splav kot pa za posvojitev.
Punce, ki naredijo splav, dajo jasno vedeti, da ne želijo otroka, da to sploh ni bil njihov namen, da nočejo, da jih drugi vidijo z otrokom, da nočejo bit "ožigosane" (češ, ta je pa dala otroka v rejo... Splav je lažje "skriti")...
Reja ni isto kot posvojitev. Saj drugače popolnoma razumem tvoje argumente ... Vsak se odloči tako, kot se mu zdi najboljše. Ampak že v naši miselnosti bi bilo potrebno narediti nek premik in pomagati mladim mamicam, kot pa da o njih govorijo kot o sramoti za njihove družine (in žal velikokrat tako mislijo tudi njihove lastne družine). Zato pa se jih toliko več odloči za splav, ker želijo prikriti to "sramoto".
Sicer pa ima laram čisto prav.
-
MilkyWay - Cosmopsiho
FairyAngel napisal/-a:Reja ni isto kot posvojitev. Saj drugače popolnoma razumem tvoje argumente ... Vsak se odloči tako, kot se mu zdi najboljše. Ampak že v naši miselnosti bi bilo potrebno narediti nek premik in pomagati mladim mamicam, kot pa da o njih govorijo kot o sramoti za njihove družine (in žal velikokrat tako mislijo tudi njihove lastne družine). Zato pa se jih toliko več odloči za splav, ker želijo prikriti to "sramoto".
No to je pa spet problem družbe, torej nas samih. Žalostno je, da nekateri jemljejo to kot sramoto, ampak veš, da starejšim ljudem ne boš mogel neki dopovedat, ali pa konzervativni mamici...
- all*starka
- Komunikatorka
- Na forumu od: 6. 8. 2007
pr nas pa je blo v generaciji naših staršev ful modno da so dekleta zanosila in se poročila tm pr 18, 19, 20.
mi je glih mami pravla, da so ble izjeme tiste ki so se poročile pa da niso ble noseče.
sej ni blo niti čudno: punce so končale kako poklicno/srednjo šolo, se zaposlile in se poročile. zdej je pa itak zaradi izobrazbe ta meja pomaknjena krepko čez 20 in so "čudne" tiste k se ustalijo pr 20ih.
moja mami se je (noseča )poročila pr 22ih in baje da je spada že med une starejše.
ne vem če so ble zaradi drugačnih okoliščin kej bolj zrele, kot mi v teh letih, ampak nobenmu ni v otroštvu nč manjkalo.
mi je glih mami pravla, da so ble izjeme tiste ki so se poročile pa da niso ble noseče.
sej ni blo niti čudno: punce so končale kako poklicno/srednjo šolo, se zaposlile in se poročile. zdej je pa itak zaradi izobrazbe ta meja pomaknjena krepko čez 20 in so "čudne" tiste k se ustalijo pr 20ih.
moja mami se je (noseča )poročila pr 22ih in baje da je spada že med une starejše.
ne vem če so ble zaradi drugačnih okoliščin kej bolj zrele, kot mi v teh letih, ampak nobenmu ni v otroštvu nč manjkalo.
-
laram - Kofetarica
- Na forumu od: 29. 9. 2004
^^ Točno tako! "Mojega" je mama tudi imela pri "rosnih" 19 letih in takoj naslednje leto še njegovo sestro, in se mi zdi, da je to za takratni čas bilo nekaj povsem običajnega. Tako, da vse je v miselnosti, v tempu in načinu življenja, ki ga živimo zdaj ... in kako so živeli pred leti.
Po moje bi veliko več deklet imelo prej otroka, če si nebi bilo potrebno najprej pridobiti neko izobrazbo, pa potem službo ... da lahko preživimo.
Tako pač je.
Ampak če se pa že "zgodi" ... in ga obdržiš; četudi si v srednji šoli ni konec sveta in se da vse lepo poštimati.
Moja prijateljica je v 2. letniku rodila hčerkico, ob njej uspešno končala ekonomsko gimnazijo, delala maturo ... in bila uspešna. Vpisala se je na faks, kot njeni vrstniki brez otroka. Res so ji v veliko pomoč starši in ostali ... in kot sem že rekla; vse se da, če se hoče!
Le zavedati se je treba položaja, opravljati svojo vlogo ... in otrok ni za nič prikrajšan.
Posvojitev in reja, pa sta spet zgodbi zase; pri obeh potekajo dolgotrajni postopki in tudi tu je potrebna volja, potrpežljivost ... in res je, da se zgodi dosti več splavov, kot pa da otroka oddajo v posvojitev ali rejo. Kar je tudi žalostno.
Po moje bi veliko več deklet imelo prej otroka, če si nebi bilo potrebno najprej pridobiti neko izobrazbo, pa potem službo ... da lahko preživimo.
Tako pač je.
Ampak če se pa že "zgodi" ... in ga obdržiš; četudi si v srednji šoli ni konec sveta in se da vse lepo poštimati.
Moja prijateljica je v 2. letniku rodila hčerkico, ob njej uspešno končala ekonomsko gimnazijo, delala maturo ... in bila uspešna. Vpisala se je na faks, kot njeni vrstniki brez otroka. Res so ji v veliko pomoč starši in ostali ... in kot sem že rekla; vse se da, če se hoče!
Le zavedati se je treba položaja, opravljati svojo vlogo ... in otrok ni za nič prikrajšan.
Posvojitev in reja, pa sta spet zgodbi zase; pri obeh potekajo dolgotrajni postopki in tudi tu je potrebna volja, potrpežljivost ... in res je, da se zgodi dosti več splavov, kot pa da otroka oddajo v posvojitev ali rejo. Kar je tudi žalostno.
-
Teich. - Sramežljivka
- Na forumu od: 17. 6. 2008
- Kraj: Somewhere over the rainbow
^^ Tudi moja mama se je poročila pri 19 letih . ampak mene imela "komaj" pri 24 . Nenavadno za tiste čase a obadva pravita da je bil ravno pravi čas
Glede mladih mamic- tudi jaz poznam punco ki je zanosila pri 17 - rodila pri 18. Zanosila je s "kar nekim" fantom na zabavi kjer je bil alkohol. Pustila šolo in se zabava vsak vikend. Ker otroka nima nikjer zraven na vprašanja kje je otrok? in kako je. le grdo pogleda in reče da je pr babici.
Pomojem take mlade mamice za svoje pomladke krivijo in kaznujejo otroke namesto da bi razmislile zakaj je alkohol na zabavah tako pomemben.
Glede mladih mamic- tudi jaz poznam punco ki je zanosila pri 17 - rodila pri 18. Zanosila je s "kar nekim" fantom na zabavi kjer je bil alkohol. Pustila šolo in se zabava vsak vikend. Ker otroka nima nikjer zraven na vprašanja kje je otrok? in kako je. le grdo pogleda in reče da je pr babici.
Pomojem take mlade mamice za svoje pomladke krivijo in kaznujejo otroke namesto da bi razmislile zakaj je alkohol na zabavah tako pomemben.
- rose8
- Komunikatorka
- Na forumu od: 20. 7. 2007
moja bivša sošolka iz OŠ je rodila pred tremi tedni, v kratkem bo stara 17. mene je tok šokiral ko sm zvedla, baje ni noben vedu da je sploh noseča. ful si ne morem predstavljat da bi mela zdej otročka...čeprav si ga zelo želim, ampak najprej šola, resnega fanta pa tko že imam in tudi on si ga zelo želi...
no ampak moja sošolka je zanosila kr z enim fantom, k je bla z njim za eno noč, sigurno pod vplivom alkohola. in zdaj o fantu ni ne duha ne sluha... pa ona nikakor ni dovolj odrasla za otroka, kaj šele odgovorna. meni se otročiček prav smili...
no ampak moja sošolka je zanosila kr z enim fantom, k je bla z njim za eno noč, sigurno pod vplivom alkohola. in zdaj o fantu ni ne duha ne sluha... pa ona nikakor ni dovolj odrasla za otroka, kaj šele odgovorna. meni se otročiček prav smili...
-
Dioniz - Cosmo moderator
- Na forumu od: 21. 1. 2010
- Kraj: Maribor
Jaz vem za eno (ki je bla celo moja osnovnošolska zatreskanost), ki je pred koncem OŠ mela otroka. Sreča sem jaz bil že takrat v srednji šoli tak, da je nimam v takem spominu.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
― Ralph Waldo Emerson
Prvi neprebran prispevek • 164 prispevkov
• Stran 9 od 11
•
Prejšnja
1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11
Naslednja
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov