pridobivanje mišične mase je znanost zase. tam je bistveno da zaužiješ dovolj kalorij v beljakovinah (poleg osnovne zdrave hrane), in seveda redno delat na mišicah, da se to koristno porabi. proteinski šejki so nek tak tipičen dodatek (čeprav imaš dejansko folk, ki misli da bo nabildan samo s pitjem tega, pa celo ljudi ki mislijo da bojo s tem shujšali).
kar se tiče mišične mase, jo nekaj dobiš že med običajnim rednim gibanjem, in to je za osnovno zdravje (in postavo) čist dovolj. kdor se pa rad kej izoblikuje, pa še kakšne vaje za mišice dela

oh, imaš tudi suhe ljudi ki zelo malo zelenjave pojejo

ampak veliko s telovadbo tudi pokurijo. ali pa vztrajajo pri lakoti in nimajo mišične mase. ali pa niso suhi. to, da je človek suh še nikakor ne pomeni, da je zdrav. jaz sem bil tipičen primer tega, bil sem suh, zelenjave jedel skoraj nič.
je pa itak bistvena samodisciplina in motivacija.. in pomembno je tudi poudarit, da neke začasne diete tudi niso ravno dobre. raznovrsten jedilnik je čisto ok, ni potrebe da bi zdaj samo zelenjavo jedel. velik boljše je naredit trajne majhne spremembe in se nanje navajaš. si omejiš sladke stvari. ali črtaš nekaj najbolj nezdravih rednih obrokov in jih zamenjaš z zdravimi (itak si kdja pa kdaj tudi privoščiš, ampak samo občasno - obstaja še izraz za to, "cheat meal").
jaz sem svoje čase pil izključno sladke sokove. vode sploh nisem mogel piti, kar gnusila se mi je. ko sem začel telovadit, sem si postopoma začel redčit sokove z vodo, vztrajal, pa se počasi navadil. zdaj pijem vodo in limonado, občasno tudi kej sladkega ampak redko.
če si čez noč jedilnik drastično spreminjaš, je zelo težko zdržat. tako um kot telo se mora počasi prilagodit na spremembe. začneš počasi, potem pa stopnjuješ. ni potrebe po nekem mučenju
je pa problem ker ljudje hočejo imeti popolno postavo čez en teden, in pač mislijo bolj kot se matram, hitreje bo.. ne ne. hujšanje ni neko obdobje odrekanja in mučenja, ampak prilagajanje na nov, bolj zdrav način življenja. pa sploh ni nujno, da je hujšanje ali da moraš biti debel/suh, da imaš željo po spremembi na bolj zdravo. v bistvu je žalostno, da se večina ljudi za to odloča samo zaradi postave in lepotnih standardov..
meni osebno je vsaka ženska lepa, če lepo skrbi za svoje telo. sicer imam svoje preference kar se tiče detajlov, ampak mi to ni tako pomembno.