Kdaj veš, da je ogenj ljubezni ugasnil?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
Lady_Cristina - Debatorica
- Na forumu od: 10. 6. 2009
- Kraj: Graz
Tak ti bom povedla. Dobro si preberi ker to kaj ti bom napisala je resna stvar in dobro premisli o tem kaj boš in česa ne boš nardila.
Moja mama je imela podobno situacijo ko sem jaz bila mala, in sicer z mojim očetom. Ko sem jaz bila 10 let stara in smo bli na morju, sem pomotoma vidla sms od njegove ljubice na njegovem telefonu. Jaz sem mami to seveda povedala, in onadva sta šla skoraj narazen, ampak ker jo se prepričal da se bo spremenil, mu je odpustila (in ne, nikoli se ni spremenil). En čas vem da je blo vse ok (čeprav se je pretvarjal), potem pa je bilo vse spet isto. In morem ti povedat - ona je delala za njega VSE - likala, prala, kuhala, dajala mu denar, v glavnem vse kaj si lahko misliš. Ona je mela 17 let stari avto ki je skos crkoval, on pa si je na 2 leti novega kupoval. On jo je skos varal, do mene je bil nesramen, do nje je bil nespoštljiv. Na mene se je skos drl, za vsako malenkost, dobrih stvari nikoli ni videl, ampak samo slabe. Stvari so šle tako daleč, da sem ga prijavila na policijo zato ker ke je vrgel na tla. Ampak moja mama mu je to vse odpustila in mene prepričala naj umaknem tožbo. Lani sta si začela gradit parcelo in on je v bistvu imel načrtovano da mu bo ona dala polovico denarja za parcelo in potem jo bo pustil. In točno to se je zgodilo.. no, razen da je njegov plan spodletel, ker ga je ona pred tem zalotla z neko drugo žensko v postli. Zdaj obžaluje da ga ni pustila ko je mela priliko, ker tolko ponižanj in vse kar je ona za njega delala teh 23 let... to si sploh ne moreš predstavljat. Tako da jaz ti toplo priporočam da se ga znebiš. Vem da je včasih bit težko samska, da ti povem moja mama ima isti problem, ona pač ne more biti samska. Moški se niso sposobni spremenit tako da mu ne nasedaj in imej oči odprte. Veš koliko dobrih moških je na svetu? Zagotovo boš nekoga spoznala, in to nekoga ki te bo spoštoval in cenil to kar boš za njega nardila. Pa to da imata vidva otroka ne sme nič spremenit, veš koliko dobrih samskih mater je na svetu? Dostikrat si zamislim kako lepo življenje bi jaz lahko imela če njega nebi bilo zraven.
Res, premisli o tem - ti je boljše prenašat tako osebo celo življenje, ali je boljše biti samska? Jaz mislim da je druga možnost dosti boljša.
Moja mama je imela podobno situacijo ko sem jaz bila mala, in sicer z mojim očetom. Ko sem jaz bila 10 let stara in smo bli na morju, sem pomotoma vidla sms od njegove ljubice na njegovem telefonu. Jaz sem mami to seveda povedala, in onadva sta šla skoraj narazen, ampak ker jo se prepričal da se bo spremenil, mu je odpustila (in ne, nikoli se ni spremenil). En čas vem da je blo vse ok (čeprav se je pretvarjal), potem pa je bilo vse spet isto. In morem ti povedat - ona je delala za njega VSE - likala, prala, kuhala, dajala mu denar, v glavnem vse kaj si lahko misliš. Ona je mela 17 let stari avto ki je skos crkoval, on pa si je na 2 leti novega kupoval. On jo je skos varal, do mene je bil nesramen, do nje je bil nespoštljiv. Na mene se je skos drl, za vsako malenkost, dobrih stvari nikoli ni videl, ampak samo slabe. Stvari so šle tako daleč, da sem ga prijavila na policijo zato ker ke je vrgel na tla. Ampak moja mama mu je to vse odpustila in mene prepričala naj umaknem tožbo. Lani sta si začela gradit parcelo in on je v bistvu imel načrtovano da mu bo ona dala polovico denarja za parcelo in potem jo bo pustil. In točno to se je zgodilo.. no, razen da je njegov plan spodletel, ker ga je ona pred tem zalotla z neko drugo žensko v postli. Zdaj obžaluje da ga ni pustila ko je mela priliko, ker tolko ponižanj in vse kar je ona za njega delala teh 23 let... to si sploh ne moreš predstavljat. Tako da jaz ti toplo priporočam da se ga znebiš. Vem da je včasih bit težko samska, da ti povem moja mama ima isti problem, ona pač ne more biti samska. Moški se niso sposobni spremenit tako da mu ne nasedaj in imej oči odprte. Veš koliko dobrih moških je na svetu? Zagotovo boš nekoga spoznala, in to nekoga ki te bo spoštoval in cenil to kar boš za njega nardila. Pa to da imata vidva otroka ne sme nič spremenit, veš koliko dobrih samskih mater je na svetu? Dostikrat si zamislim kako lepo življenje bi jaz lahko imela če njega nebi bilo zraven.
Res, premisli o tem - ti je boljše prenašat tako osebo celo življenje, ali je boljše biti samska? Jaz mislim da je druga možnost dosti boljša.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
-
barbie_girl_85 - Cosmofrik
- Na forumu od: 15. 1. 2010
Tijana napisal/-a:Moti me to, da en dan nori in me žali, ko pa ga vse skupaj malo mine, pa misli, da je vse okej in se obnaša, kot da se nič ne bi zgodilo. Nene negove besede užalijo in prizadanejo. Če nekoga ljubiš, ga ne žališ.
Imaš prav. To je psihično nasilje, uveljavljanje premoči nad partnerjem. Ne dovoli tega.
Nov nasvet - ebeš svetovalca, prekini in končaj nasilje!!!!
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
-
Tijana - Sramežljivka
- Na forumu od: 4. 6. 2010
Sem vedela, da ne sme omeniti čaker Saj je vseeno.
Razumem, da vsakega kdaj zanese, vendar če te zanese vedno znova in se človek niti ne potrudi, da bi kaj spremenil.
Ne razumite me narobe. Ne govorim, da je on slab človek. Če bi me kdo vprašal, bi rekla da je dober in pošten, vedno pripravljen pomagati.
Ne vem zakaj, vendar imam občutek, da se je vse kar sev nekoč imela preprosto nekje na najini poti izgubilo.
Razumem, da vsakega kdaj zanese, vendar če te zanese vedno znova in se človek niti ne potrudi, da bi kaj spremenil.
Ne razumite me narobe. Ne govorim, da je on slab človek. Če bi me kdo vprašal, bi rekla da je dober in pošten, vedno pripravljen pomagati.
Ne vem zakaj, vendar imam občutek, da se je vse kar sev nekoč imela preprosto nekje na najini poti izgubilo.
-
emanuela - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 28. 7. 2005
WTF?
Prebrale sta samo eno stran, torej njeno.Ma dajte no, samo pametovanje in enostaven pusti ga bi naj pomagal?
Včasih je res bolje da se konča.Ampak preden poskusiš,se pogovoriš, mu daš vedeti da je sprememba potrebna, je brezveze pametovati in jamrati.
Sploh pa, človek se nikoli ne krega sam, vedno sta potrebna dva.
Je*embtiš, mi gre to na živce....sploh iz strani ljudi, ki bi morali glede na starost racionalno razmišljati
Prebrale sta samo eno stran, torej njeno.Ma dajte no, samo pametovanje in enostaven pusti ga bi naj pomagal?
Včasih je res bolje da se konča.Ampak preden poskusiš,se pogovoriš, mu daš vedeti da je sprememba potrebna, je brezveze pametovati in jamrati.
Je*embtiš, mi gre to na živce....sploh iz strani ljudi, ki bi morali glede na starost racionalno razmišljati
The world is as you are.
-
purple_rain - Cosmopsiho
- Na forumu od: 13. 2. 2006
- Kraj: Lj
Tole si zdej že drugič ponovila.. mislim, ja, se strinjam, "we all need love" ampak ne "all we need is love" (vidiš razliko?) - bojim se, da ti kljub letom in izkušnjam, preveč romantiziraš ljubezen. Ja, vem, obstajajo 70letni pari, ki se na sprehodu še držijo za roke - jz bi tud rada to nekoč doživela, ampak vsi imajo vzpone in padce na svoji poti. Zdi se mi, da (kot je ena omenila) vama je trenutno tolk težje predvsem zarad finančne stiske - v takih situacijah res nihče ne skače od veselja, sploh če sta bla prej vajena drugačnega življenja.Tijana napisal/-a:Sem pač človek, ki potrebuje ljubezen.
Ne vem, jz bi na tvojem mestu počakala na odgovor glede službe, če jo dobiš se boš tud ti tko in drugače boljš počutila, imela boš (poleg biti mama) še en pomen več, ki te bo, upam da, izpopolnjeval, plus več financ bo pri bajti..pomoje, da bi se splačal počakat. Po tem pa še s kakšnimi forami kot povabit moža na zmenek in tko probat oživit ljubezen.
Lady_Cristina, žal mi je, da si morala vse to doživljat, ampak a se ti ne zdi, da mal pretiravaš? Ni glih v vsakem zakonu/zvezi za "škripanje" krivo varanje..
-
purple_rain napisal/-a:Lady_Cristina, žal mi je, da si morala vse to doživljat, ampak a se ti ne zdi, da mal pretiravaš? Ni glih v vsakem zakonu/zvezi za "škripanje" krivo varanje..
Narobe si me razumela. Varanje je bilo ena stvar izmed mnogih. Tak kot sem rekla, ona je za njega delala vse, vse je dobil na srebrnem krožniku, ona pa je v zameno dobila poniževanja. In to sem povedala zato, ker se je točno tako dogajalo na začetku z njima kot z avtorico te teme. Zato pa pravim, čimdlje od takih moških!
-
ZNAKI ODNOSA, V KATEREM VLADA NASILJE
Vprašaj se, ali se ti (in tvoj otrok):
-bojiš svojega partnerja
-izogibaš določenih pogovorom, v strahu, da ga ne bi razjezila
- počutiš, kot da nič ne narediš prav
- sprašuješ, če si izgubila pamet
- počutiš čustveno otopela in nemočna
Ali tvoj partner :
PONIŽUJOČE VEDENJE
- nad teboj kriči in te ponižuje
- te kritizira
- se do tebe tako slabo vede, da te je zaradi tega sram pred družino in prijatelji
- spregleda ali ponižuje tvoje misli in dosežke
- krivi tebe za svoje nasilno vedenje
- gleda nate kot na objekt za spolnost in ne kot osebo
VEDENJE OBVLADOVANJA
- izraža pretirano posesivnost in ljubosumje
- nadzira, kam greš in kaj počneš
- ti preprečuje stike z družino in prijatelji
- omejuje dostop do denarja, telefona, avtomobila
- stalno preverja, kje si in kaj počneš
In ko praviš, da te žali in se dere nate, nato pa je ves meden, naj ti opišem še krog nasilja.
1.Stanje napetosti: napetost se stopnjuje, prekine se komunikacija, žrtev postane preplašena, želi se spraviti s povzročiteljem nasilja
2. Incident: verbalno, čustveno ali fizično nasilje; jeza, krivda, prepir, grožnje, zastraševanje
3. Sprava, pomiritev: povzročitelj nasilja se opraviči, navede opravičilo za dejanje, okrivi žrtev, zanika pojav nasilja in pravi, da ni bilo tako hudo, kot trdi žrtev
4. Brezvetrje ali Medeni mesec: dogodek se pozabi, sledi obdobje brez zlorabe.
V kolikor se v tem prepoznaš, prekini nasilje! Upam pa, da sklepam napačno. Če te zanima, zavod IZRIIS nudi osebno, zakonsko in družinsko svetovanje. www.izriis.si ali 031 691 119.
Pa da ne bo napadov, post je namenjen predvsem tistim, ki se z čustveno zlorabo srečujejo. Vsekakor ne trdim, da je avtoričin partner brezpogojno nasilen, samo jaz sem dobila tak občutek. Dovoljujem možnost, da pretiravam, ampak post vseeno podajam...
Vprašaj se, ali se ti (in tvoj otrok):
-bojiš svojega partnerja
-izogibaš določenih pogovorom, v strahu, da ga ne bi razjezila
- počutiš, kot da nič ne narediš prav
- sprašuješ, če si izgubila pamet
- počutiš čustveno otopela in nemočna
Ali tvoj partner :
PONIŽUJOČE VEDENJE
- nad teboj kriči in te ponižuje
- te kritizira
- se do tebe tako slabo vede, da te je zaradi tega sram pred družino in prijatelji
- spregleda ali ponižuje tvoje misli in dosežke
- krivi tebe za svoje nasilno vedenje
- gleda nate kot na objekt za spolnost in ne kot osebo
VEDENJE OBVLADOVANJA
- izraža pretirano posesivnost in ljubosumje
- nadzira, kam greš in kaj počneš
- ti preprečuje stike z družino in prijatelji
- omejuje dostop do denarja, telefona, avtomobila
- stalno preverja, kje si in kaj počneš
In ko praviš, da te žali in se dere nate, nato pa je ves meden, naj ti opišem še krog nasilja.
1.Stanje napetosti: napetost se stopnjuje, prekine se komunikacija, žrtev postane preplašena, želi se spraviti s povzročiteljem nasilja
2. Incident: verbalno, čustveno ali fizično nasilje; jeza, krivda, prepir, grožnje, zastraševanje
3. Sprava, pomiritev: povzročitelj nasilja se opraviči, navede opravičilo za dejanje, okrivi žrtev, zanika pojav nasilja in pravi, da ni bilo tako hudo, kot trdi žrtev
4. Brezvetrje ali Medeni mesec: dogodek se pozabi, sledi obdobje brez zlorabe.
V kolikor se v tem prepoznaš, prekini nasilje! Upam pa, da sklepam napačno. Če te zanima, zavod IZRIIS nudi osebno, zakonsko in družinsko svetovanje. www.izriis.si ali 031 691 119.
Pa da ne bo napadov, post je namenjen predvsem tistim, ki se z čustveno zlorabo srečujejo. Vsekakor ne trdim, da je avtoričin partner brezpogojno nasilen, samo jaz sem dobila tak občutek. Dovoljujem možnost, da pretiravam, ampak post vseeno podajam...
-
emanuela - Cosmo moderatorka
- Na forumu od: 28. 7. 2005
Ja a ženska pa ni nič kriva z igranjem mučenice, služkinje itd?
Če mu že na začetku pustiš da ravna s tabo kot s predpražnikom, potem je iluzorno pričakovati, da bo ravnal drugače, sploh če je takšna osebnost.Sploh pa v tvojem primeru, ko je bilo zraven še varanje.
Včasih se morajo spremeniti tudi partnerke.
Če mu že na začetku pustiš da ravna s tabo kot s predpražnikom, potem je iluzorno pričakovati, da bo ravnal drugače, sploh če je takšna osebnost.Sploh pa v tvojem primeru, ko je bilo zraven še varanje.
Včasih se morajo spremeniti tudi partnerke.
The world is as you are.
-
emanuela napisal/-a:WTF?
Še vedno sem bolj za: "Bolje samski kot v slabi zvezi". In veza, kjer vlada žaljenje, kričanje, ljubosumje, strah (raje ni izrazila želje za ples), omejevanje (sama ne sme ven)......ne vem no.....jaz se ne bi pogovarjala. Verjetno sta v 15 letih skupaj že kaj rekla na to temo. In pri takih je tako - pogovor super, ne bo se ponovilo.....pol gre pa hitro nazaj na staro.
Sploh pa - iz mojega vidika - jaz svojega zapustim že ob tem, da bi vztrajal, da bo preklinjal in grdo govoril pred otrokom. Razumem, da kdaj pa kdaj izleti....ampak da si mnenja da je to OK in že vnaprej poveš, da se v dobro svojega sina ne boš spremenil (trudil vztrajati v spremembi) in grdo govoril še naprej? Že tukaj bi dobil rdeč karton. Za otrokovo dobro. In živ Bog, niti moja lastna mati, je ne bi odnesla z kletvico pred mojim otrokom. In če bi vztrajala, da bo preklinjala še naprej, brez da pazi kaj govori, bi ji omejila stike.
-
tmis_ - Kofetarica
- Na forumu od: 22. 9. 2005
Tak kot sem rekla, ona je za njega delala vse, vse je dobil na srebrnem krožniku, ona pa je v zameno dobila poniževanja.
Ti vidiš samo kaj je on delal narobe, da pa mu je tvoja mama to pustila pa očitno ni važno. Ne zagovarjam nasilja ampak je kul,da se opazi,da tudi tvoja mama nosi del krivde.
Pri avtorici teme vidimo samo njeno plat zgodbe. In za pričakovat je,da je v tej zgodbi izpostavila stvari, ki njo motijo v zakonu. Me zanima,kaj bi na njuno zvezo imel za povedat njen mož.
- kokica87
- Komunikatorka
- Na forumu od: 18. 7. 2008
Mogoče sem spregledala, ampak jaz v celotni njeni zgodbi nisem zasledila, da je to kar je napisala tu, povedala tudi svojemu možu? Mogoče bi bila prva dobra stvar ne glede na to, kakšen bo potem razplet, to da mu pove kaj čuti, da jo njegove besede bolijo, in tako dalje... odkrit pogovor velikokrat reši vse. Drugače pa glede na njene besede, je ona že obupala oz. se sprijaznila da tako ne gre, in samo čaka še možnost da ga zapusti.
- čuftika
- Cosmofrik
- Na forumu od: 13. 10. 2009
tudi meni se zdi da se je avtorica vdala v usodo in da išče mogoče tukaj potrditev da je prav da ga zapusti.
Ne glede na vse, svetujem da se pogovorita, če se nič ne bo spremenilo, pa enostavno ga zapusti, no pa počakaj vsaj toliko da boš finančno neodvisna, ker sicer ne vem od česa bota s sinom živela.
Moje mnenje je da si pri 16-ih bila premlada za tako resno zvezo, napaka je bila tut to da si opustila žuranje...Ampak zdej je uizi biti pameten, je kar je, glej naprej pozitivno in naredi tako kot se tebi zdi prav. Pa poročaj kako si se odločila.
Ne glede na vse, svetujem da se pogovorita, če se nič ne bo spremenilo, pa enostavno ga zapusti, no pa počakaj vsaj toliko da boš finančno neodvisna, ker sicer ne vem od česa bota s sinom živela.
Moje mnenje je da si pri 16-ih bila premlada za tako resno zvezo, napaka je bila tut to da si opustila žuranje...Ampak zdej je uizi biti pameten, je kar je, glej naprej pozitivno in naredi tako kot se tebi zdi prav. Pa poročaj kako si se odločila.
-
tmis_ napisal/-a:Tak kot sem rekla, ona je za njega delala vse, vse je dobil na srebrnem krožniku, ona pa je v zameno dobila poniževanja.
Ti vidiš samo kaj je on delal narobe, da pa mu je tvoja mama to pustila pa očitno ni važno. Ne zagovarjam nasilja ampak je kul,da se opazi,da tudi tvoja mama nosi del krivde.
Ja sej, zato pa pravim da naj bo pametna pa naj gre stran. Rekla bi ji da naj po mizi vdari, ampak kolko sem razbrala ona očitno tega ni sposobna nardit. Zato je boljše da ga pusti.
-
Samo pazi, da ne boš čez 20 let deležna takih kritik iz strani otroka in okolice....
Kaj ni že dovolj, da dopuščaš, da te sin gleda, kako ponoči jokaš? Če vidi tebe tako, kakšen občutek varnosti mu nudiš? Misliš, da on potem mirno spi? Razmisli o tem. Mu res to privoščiš? Si zasluži take skrbi pri teh letih? Just do something! srečno!
Kaj ni že dovolj, da dopuščaš, da te sin gleda, kako ponoči jokaš? Če vidi tebe tako, kakšen občutek varnosti mu nudiš? Misliš, da on potem mirno spi? Razmisli o tem. Mu res to privoščiš? Si zasluži take skrbi pri teh letih? Just do something! srečno!
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov