Kdaj imeti otroka?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
-
inaa - Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 11. 2005
- Kraj: tu pa tam
po 30 k bo narjen se kasn fax, sluzba, predvsem pa ko bom prepotovala in pogledala vse kar si v prihodnosti se zelim!
poznam eno k ma otroka zdej pri 24 in stem bi se men ziulenje prakticno koncal - nobenih potovanj min 10 let...je pa res da je ona pac zlo druzinski clovek in je cist fajn ce ji pase tko zgodi imet froce
poznam eno k ma otroka zdej pri 24 in stem bi se men ziulenje prakticno koncal - nobenih potovanj min 10 let...je pa res da je ona pac zlo druzinski clovek in je cist fajn ce ji pase tko zgodi imet froce
Zivljenje je piskotek!
- chiqqa
- Cosmofrik
- Na forumu od: 9. 9. 2006
^se strinjam. tko k jz, po 30 letu. da bi zdle si začela gradit hišo pa otroka, men se tut to praktično konča življenje, zdj ga žuramo,uživamo,kofetki,shoppingi,največja skrb je kako se skulirat za nasledn dan šihta (lol)..da bi zdj nardila otroka,ma loh ga gledam še pol celo življenje...s tem da itk pazm na eno tamalo in mi zadostuje,bi rada mela točn tako k je ona in karakterno in miselno in na pogled k je tok sweet,ampk use s časom..čez 10 let minimalno, tut moj tko prau but you never know...
- jagoda-malina
- Debatorica
- Na forumu od: 11. 4. 2008
red_rose napisal/-a:jagoda-malina napisal/-a:Punce predno se vpišete na faks preverite za vse letnike naprej kako boste imele predavanja, da boste vedele, če vam bo zneslo imet otroka zraven. Če je preveč predavanj vam svetujem, da se vpišete na drug faks pa če vas to veseli ali ne.
zela trapasto razmisljanjejagoda-malina napisal/-a: In predvsem se naučite primerjat čokolado z otrokom
na, ta je pa res neumna zakaj bi le kdo primerjal cokolado z otrokom ?
btw zdi se mi na kaj je oboje letelo, pa vseeno upam da ni kdo tok nedojemljiv, da je oboje tako zelo narobe skapiral? daj prosim reci da ne
Upam, da si ti dojela na kaj je letelo glede na to, da si komentirala, in da veš, da je to povzetek tistega kar so napisali pred mano, in da mi je skrajno neumno.
- ana27
- Kofetarica
- Na forumu od: 13. 3. 2008
- Kraj: Ljubljana
Jaz pa še zdaj ne vem kje vidite prdnosti imeti otroka med študijem.
Bi jih lahko katera naštela?
Ko sem jaz iskala službo je bil pogoj (ne uradni, ampak so mi to povedali po enem letu zaposlitve), da nimaš otroka. V tej firmi dajejo povdarek na karieri, kariero postavljajo na prvo mesto. Pa to ne mislim zdaj, da hočejo, da jaz ne bi imela otrok zaradi službe, oz. bi mi morala biti služba na prvem mestu. Ampak prednsot vidijo v tem, da si nekdo najprej postavi trdna tla pod nogami. Pomemben jim je bil čas v katerem nekdo doštudira. To pomeni, da jim je bistvenega pomena kako hitro je nekdo doštudiral. Ali je opravil vse izpite redno in takoj diplomiral, ali pa je to trajalo več let z vmesnimi pavzami. Neka raziskava, ki so jo izvedli v podjetju (gre se za večjo firmo) jim je pokazala, da so tisti delavci, ki hitro doštudirajo običajno bolj vestni delavci in bolj sposobni.
Tako da ponekod je prednost eno, ponekod drugo.
Bi jih lahko katera naštela?
Ko sem jaz iskala službo je bil pogoj (ne uradni, ampak so mi to povedali po enem letu zaposlitve), da nimaš otroka. V tej firmi dajejo povdarek na karieri, kariero postavljajo na prvo mesto. Pa to ne mislim zdaj, da hočejo, da jaz ne bi imela otrok zaradi službe, oz. bi mi morala biti služba na prvem mestu. Ampak prednsot vidijo v tem, da si nekdo najprej postavi trdna tla pod nogami. Pomemben jim je bil čas v katerem nekdo doštudira. To pomeni, da jim je bistvenega pomena kako hitro je nekdo doštudiral. Ali je opravil vse izpite redno in takoj diplomiral, ali pa je to trajalo več let z vmesnimi pavzami. Neka raziskava, ki so jo izvedli v podjetju (gre se za večjo firmo) jim je pokazala, da so tisti delavci, ki hitro doštudirajo običajno bolj vestni delavci in bolj sposobni.
Tako da ponekod je prednost eno, ponekod drugo.
-
Seyfullah - Kofetarica
- Na forumu od: 4. 6. 2009
- Kraj: Ljubljana
Nevem met otroka med študijem Dobr sj se najdejo ženske k so sposobne vse skupi obdržat s študijem vred in vseeno lepo skrbet za otroka,sam to ni to...Nekatere se sploh ne zavedate,da otrok ni mačji kašelj in da se povrh vsega še učiš zraven in hodiš na predavanja...Otroku ne moreš zagotoviti takega življenja kokr si zasluži,moja bodoča tašča tudi pravI,da bi lahko pazila na otroka itd.Ampak NE jaz ga hočm vzgojit tako kot ga jaz hočem,it z njim v park,na sprehod na izlet kam ne da bi se obremenjevala kak izpit mam jutri,ne pa da je čez dan pr mojih ali njegovih starših,zvečer pridm domov utrujena,nimaš časa zase kaj šele za otroka,ga daš spat,ti se učiš,se zbudi sredi noči ustajaš,greš zjutri na faks nisi zbrana ne moreš se učit itd.In sčasoma dojameš,da obojega ne moreš in kaj se zgodi,pustiš faks,da se posvetiš otroku!Nevem sama ga med faksom sigurno ne bi imela
***Everything is possible...Impossible just takes a while longer***
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
ce zanosis recimo proti koncu v 4.letniku (oz. 5 po bolonjskem), lahko med nosecnostjo opravis vse izpite, rodis, potem mas pa DVE leti absolventa (ena vec ti pripada zaradi materinstva). torej dve fraj leti za otroka. v sluzbi nikoli ne bos imela dveh placanih let fraj - med absolventom ti pa pripadajo vse stipendijo in vse od prej + recimo da fant dela + mas status studenta, bone, in vse ugodnosti studentk mamic...
medtem ko ko ti tece delovna doba mas manj casa za otroka samo 12 mesecev porodniske in to je to...potem se pa znajdi. pa sluzba zna bit DOSTI bolj stresna kot faks, tako da tudi to vpliva mogoce potem popoldne na tvoje psiho fizicno stanje in ukvarjanje z otrokom
se en primer:
juj kak je lepo o otrocih brat
obcudujem kolegico k je isto stara k js in noseca in se mi zdi da je ful zrela in cist dovolj stara za mamico ze js se par let sigurno ne
cudno da se mlade mamice iz tega foruma nic ne javijo - laram?! kje si? da zvemo kaj iz prve roke
kaj pa je kaksna tukaj ki sploh noce met otrok? se mi zdi da je takih dandanes vedno vec, vcasih je blo pa to cist nepredstavljivo =)
medtem ko ko ti tece delovna doba mas manj casa za otroka samo 12 mesecev porodniske in to je to...potem se pa znajdi. pa sluzba zna bit DOSTI bolj stresna kot faks, tako da tudi to vpliva mogoce potem popoldne na tvoje psiho fizicno stanje in ukvarjanje z otrokom
se en primer:
Otroka prvega in (zaenkrat) edinega sem imela pri tridesetih. Danes mislim, da prepozno. Pa ne iz razlogov, da bi imela jaz ali sin kakšne težave glede “stare” mame v primerjavi z deset let mlajšimi mamami sošolcev. Z malce body paintinga se tudi to reši Predvsem menim, da je zmotno razmišljanje, da te zgodnje rojstvo otroka ovira pri gradnji kariere, ženske kariere.
Danes bi raje rodila preden začnem s kakršno koli službo in šele potem resno začela graditi kariero. Zaposlena sem bila v srednjem velikem podjetju, na enem od vodilnejših mest. Slučaj je nanesel, da sem v tretjem mesecu nosečnosti iznenada ostala doma pa bolniški, čemur je sledilo še leto porodniške.
Vrnitev na moje staro delovno mesto je po letu in pol bila videti, kot misija nemogoče.
Konec koncev se je tudi tak scenarij izšel, vendar bi danes scenarij svoje življenjske zgodbe pisala drugače: študij ….morda že med tem prvi otrok, nato takoj še drugi, morda celo tretji, potem pa služba in kariera.
Jaz sem rodila dva otroka med študijem, zdaj pišem diplomo. Je pa res, da je mož zaposlen, stanovanjski problem pa sva imela tudi rešen.
Glede statusa je tako, da ti ga za vsakega otroka podaljšajo za eno leto. Prvega otroka sem rodila konec prvega letnika in potem sem bila redno vpisana v drugi letnik, nato pa so mi podaljšali status tako, da sem ponavljala drugi letnik, čeprav nisem imela pogojev za ponavljanje. Drugega otroka sem rodila konec tretjega letnika in so mi potem podaljšali absolventa za eno leto.
Glede državne pomoči pa sem jaz dobivala samo porodniško, ki je bila takrat (dva leti nazaj) okrog 40 000 tolarjev in pa otroški dodatek. Se pa da dobit še kaj več, če nisi poročen oz. če se izdajaš za samohranilko.
Z denarjem je tako, da ga na začetku, ko je otrok majhen res ne rabiš veliko (razen začetne opreme, ki jo moraš kupit, pa še to se ponavadi javijo stari starši ali si kje kaj izposodiš). Če dojiš prvega pol leta za hrano ne porabiš nič. Je pa res, da ko rastejo otroci, rastejo tudi stroški. Jaz upam, da se mi bo do naslednjega leta, ko gre prvi otrok v šolo uspelo zaposlit.
Je pa tudi prednost tega, da ne hodiš v službo v tem, da si lahko več z otrokom. Predavanja na faksu ponavadi ne trajajo 8 ur na dan vsak dan, pa tudi kaj nepomembnega lahko izpustiš, tako da ti ostane več časa za malo štručko.
Vsekakor so prednosti in tudi slabosti imeti otroka v času študija. Ena od teh slabosti je da se težko učiš zraven otroka, po drugi strani pa imaš še več motivacije, da čim prej zaključiš študij.
Meni ni bilo nikoli žal, da sem se odločila za otroke v času študija. Tako sedaj ko se bližam tridesetim in nekatere moje vrstnice šele začenjajo razmišljati o otrocih, že imam dva otroka in mi ni treba skrbeti ali sem sploh plodna ali ne itd, danes ko je vse več problemov z neplodnostjo.
juj kak je lepo o otrocih brat
obcudujem kolegico k je isto stara k js in noseca in se mi zdi da je ful zrela in cist dovolj stara za mamico ze js se par let sigurno ne
cudno da se mlade mamice iz tega foruma nic ne javijo - laram?! kje si? da zvemo kaj iz prve roke
kaj pa je kaksna tukaj ki sploh noce met otrok? se mi zdi da je takih dandanes vedno vec, vcasih je blo pa to cist nepredstavljivo =)
-
Tearjerker - Cosmopsiho
- Na forumu od: 12. 7. 2007
red_rose napisal/-a:kaj pa je kaksna tukaj ki sploh noce met otrok? se mi zdi da je takih dandanes vedno vec, vcasih je blo pa to cist nepredstavljivo =)
That would be moa, nikoli pedofil, vedno pedofob.
Saj ne da sovražim vse otroke, ampak zaenkrat ne vidim enega tehtnega razloga zakaj sploh imeti otroka. In ko berem tole temo, vidim, da ste tudi tiste, ki si ga želite, malo zašle s poti. Po moje je čas za otroka takrat, ko se v tebi pojavi vzgib in izmišljanja ali ga imeti sedaj ali čez 5 let, kdaj bo dovolj financ in ali bo to in ono drugo in ne vem še kaj.... izgine.
Jaz sem trenutno na strani racionalnosti in ne zanikam možnosti, da mogoče nekega dne to pri meni popusti in se bom najedla zarečenega kruha.
- *QueenBitch*
- Kofetarica
- Na forumu od: 6. 6. 2006
red_rose napisal/-a:*mala* napisal/-a:red_rose: Prebrala v zadnji citirani izjavi. Wow, to pa je kar neki denarja (bivših 156.000). Nisem si mislila da je toliko.
zdaj je obdobju primerno dosti vec (v €€€)
my_self ce mas sluzbo za dolocen cas in zanosis ti delodajalec ne bo podaljsu pogodbe, tut porodniske ne bos dobila ne nc. berem na teh forumih za mamice in majo ful probleme s tem. tiste k pa ze majo majhne otroke, lazje zaposlijo, otrok je pac v vrtcu.
moja prijateljica bo kmalu rodila, 1.letnik faksa zivita v stanovanju v najemu, fant dela preko studenta, sama si je tocno preracunala kok dodatkov bo dobila, stipendijo...skoraj vso opremo je dobila od drugih - pa to sploh ne pomeni da si ne bi mogla kupit. mi smo mel dojencka par let nazaj, pa se te stvari ful posojajo, ker oblekce dojencek pac rabi samo 1 mesec, potem ze zraste, pa nove za par mescev...tako da jih komot ponosi vec dojenckov. prav tako zibelka, otroski sedezi itd. tista ki to vse sama kupi in tarna kako je vse drago si je pac sama kriva...
v nasi druzini to non stop krozi in vsako kolekcijo oblacil ponosi enih 4, 5 dojenckov, pa jim nic ne manjka
vecji stroski nastanejo sele ko gre otrok v vrtec oz. solo. do takrat (v 5 letih) pa bo mladi mamici ze uspelo poiskat sluzbo
in ja tocno vem kako in koliko dojencek potrebuje - imam majhnega bratca (2) to je to iz moje strani glede financ.
No ne vem ampak kolega kerga punca je noseča je šel preverit in, če si ti v delovnem razmerju ko greš na porodniško potem tudi porodniško dobivaš pa če ti v tem času porodniške poteče delovno rzamerje al pa ne. Potem pa ko prenehaš z bolniško in nisi v delovnem razmerju si pa pač brezposeln.
In tudi porodniška NI direktni strošek delodajalca ampak države! Strošek podjetja je edino v tej meri, da mora za določen čas uvajat nekoga drugega...to vse prevečkrat pozabmo in velik ljudi zagovarja delodajalca, ker je kao porodniška njegov strošek - no NI.
Drgač pa poznam primere mamic študentk k jim gre super pa starejših mamic k je vse super itd. Pač od primera do primera odvisno. Jaz postavljam na prvo mesto pri odgovor na vprašanje kdaj imeti otroka: Ko bom našla primernega OČETA To je prvo, ker želim da otroka vzgajava skupaj...pod drugo pa seveda neki minimalni pogoji, da so izpolnjeni. Recimo jaz bi zdele kot mama samohranilka zlo, zlo težko preživela...pa mi recimo ni treba plačevat najemnine ampak so pa drugi stroški in glede na to, da je porodniška odvisna od višine plače bi bila pač tud ta zlo nizka in vem, da bi blo težko.
Da pa se marsikaj, poznam družino ki ima dva krasna otroka pa mamica dela za minimalno plačo, tudi očka ne zasluži ne vem kok veliko denarja pa se pač kr da, neki oblekc so dobil od sestričen, prjatlov itd.., voziček kupljen rabljen, itd.
- my_self
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 6. 2008
- Kraj: Daleč...
red_rose, smo dojeli, ker si že 100x povedala svoje mnenje, tko da ni treba zdej vsakega božjega stavka citirat, komentirat in podat en in isti primer. Ok, boš mela otroka v zadnjim letniku, ti bo tudi uspelo, službo boš mela in boš uspešna mamica.. GET IT, zdej pa prosim nehaj k bo mela tema 100 strani če boš tko nadaljevala!
mi je pa tisti odebeljen citat zgrešen. kaj ženska ima namen it delat pr recimo 33ih brez izkušenj, z možgani k so padli na nivo 5-mesečnika?! pametno res, you go girl
mi je pa tisti odebeljen citat zgrešen. kaj ženska ima namen it delat pr recimo 33ih brez izkušenj, z možgani k so padli na nivo 5-mesečnika?! pametno res, you go girl
-
red_rose - Cosmofrik
- Na forumu od: 12. 4. 2008
okej okej umir se sej ce noces brat te noben ne sili, samo zakaj vsak moj post komentiras nah sej se umikam pocasi iz debate kar je blo za povedat smo povedli =) kdaj bomo meli otroka se bo pa vsak sam odlocu ane narobe je samo prepricevat studentke ki si ga zelijo naj ga NIMAJO...
-
Libido. - Cosmopsiho
- Na forumu od: 30. 7. 2007
~NIA~ napisal/-a:ma pa otroka sošolka od moje sestre (1.letnik srednje šole), 15mescov že starga
a pa je stara 15 al je kej starejša? (glede na to, da je med nosečnostjo in po rojstvu otroka sigurno kej zamudila v šoli, je verjetno ponavljala kakšen razred) ..
Let's swim to the moon .....
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov