Kdaj imeti otroka?
Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine
- MsN
jullia_ napisal/-a:MsN napisal/-a:lorelaj napisal/-a:Meni se pa zdi, da se vas večina (ne leti na nobeno, govorim na splošno), ki pravi, da je lahko imeti otroka med študijem, sploh ne zaveda, koliko odrekanja in dela prinese otrok.
Točno to. In spet se oglašajo same 'samostojne' pičkice s popolnimi fantiči in, ker se tako zelo lubi lubita, bi imela pa še dojenčka. In pogosto o tem v intimi svoje sobe sanjari samo ženska polovica, tip pa goji razumski pogled na zadevo in spermije pametno hrani za vsaj 4 leta kasneje
Jaz bi otroka v idealnem primeru imela pri 25ih letih. Upam, da se ideal izpolni
Kot da je pri 25ih pa kar naenkrat lahko imet otroka. Ko imaš enkrat mulca, ki se ti dere cele noči, je to, da se že bližaš tridesetemu letu, bolj slaba tolažba.
Imeti otroka ni nikoli idilično in romantično, v bistvu mi sploh ni čisto jasno, zakaj jih ljudje imajo
25 ni ultimativna idealna starost za imeti otroka. Govorim o sebi. Glede na to, da si dojenčka želim že zdaj, pa mu po mojih prepričanjih nimam razen ljubezni (zame to ni dovolj) ničesar nuditi, se pač nadejam, da bom v dveh letih končala s faksom, se zaposlila in preselila. Ja, to je IDEAL in takrat bom stara okvirnih 25. In takrat bi imela otroka, če bo želja, ki je prisotna danes, še vedno vztrajala.
Kako bo v realnosti, pa ne ve nihče. Zato govorim o IDEALIH
- matejka**
- Komunikatorka
- Na forumu od: 20. 4. 2008
- Kraj: MB
borboletta napisal/-a:lucky_girl napisal/-a:Stara sem 22 let, želim si imet otroka, sedaj sem v zadnjem letniku študija, predvidoma januarja 2010 že končam, pol pa še diploma. Zanima me vsaj približno koliko dobi študentka denarja, štipendije dobivam okrog 190...fant je redno zaposlen...okrog 800 eur plače...koliko bi mi naneslo otroške in vseh dodatkov, če mogoče kera ve...A se mi bolj splača počakat in zaposlit ali imam sedaj kot študentka več ugodnosti...
To tud mene zanima... (sem v popolnoma isti situaciji kot ti, le da sem leto starejša - fant ima službo (800€ plače), jst spišem dipl. do konc druzga leta, potem nadaljujem študij, štipendije sicer nimam...si pa oba zelo zelo želiva otroka)
...kolikor sem do zdej brala, slišala in se pogovarjala, se ti oz. nama bolj splača, da sva študentki, po možnosti neporočeni in da vsa prijevljani pri starših kot samohraniliki al neki tacga.
tako je .. na prvi strani imata opisano kakšne ugodnosti so imele punce takrat ko so še bili tolarji. Mogli bi pa malo po netu pobrskat glede teh dodatkov..se ziher kaj razlikujejo. Sicer pa po moje ni malo denarja, tudi kakšnih 180€ vedno prav pride (pa čeprav je samo toliko - govorim pač tako, ker je na enem forumu ena punca napisala da dobiva samo 175€ ampak je boljše kot pa nič). mal poglejta, se pa po mojem mnenju bolj splača sedaj, kot pa med službo - imaš dosti več časa zanj, kot pa med službo.
~NIA~ napisal/-a:kaj se majo pr 15ih sploh za nastavlat vn okol, doma bot, tle maš barbiko.
Drgač se pa strinjam z NIO. Sama tudi svoji hčerki ne bi pustila ven. Najmanj do 16,17 leta.
Ker to kaj se dandanes dogaja z mladino je nemogoče. Ven hodijo že pri 12,13 letih, se opijajo, kadijo delajo vse mogoče stvari. Pa ne moreš no. Rehtajo se ko neke 20 letne dekline, v resnici pa so še daleeeeeč od tega. Naj se zabavajo samo en na takšen način, ampak na takšnega kot je primeren za njihovo starost.
Okej ne rečem da poskusi recimo kadit, ampak od mene denarja za čike ne bo dobil/a, če misli kadit. To ni moja stvar.
Sama nisem nikoli takšnega počela, kot jih je večina pri 15,16 in tudi očitno ne odobravam. Dobro, kadila sem, ampak sem nehala.
- my_self
- Komunikatorka
- Na forumu od: 17. 6. 2008
- Kraj: Daleč...
jullia calm down, ne razburjaj se jz sm samo podala en primer ki sm ga sklepala po sebi. sej to, če nisi opazla, dela vsaka druga, predvsem red_rose ki nam prikaže svet tako kot je njen. zakaj pa potem ne bi še jz?
in napisala sem to, zato ker skor nobena ni naštela mentalne zrelosti, ampak samo želje in materialne dobrine oz. finančno stanje. to pa ni dovolj.
sm pa zadnič slišala po radiu, da je mislim da 89% osnovnošolcev (torej vsi ki imajo 14 let in manj) probalo alkohol. seveda to ne pomeni, da se zdej vsi opijajo, ampak je že to zaskrbljujoče. v mojih časih, niti pomislili nismo na alkohol, tistega pa k je kadiu smo zgroženo gledali.
in napisala sem to, zato ker skor nobena ni naštela mentalne zrelosti, ampak samo želje in materialne dobrine oz. finančno stanje. to pa ni dovolj.
sm pa zadnič slišala po radiu, da je mislim da 89% osnovnošolcev (torej vsi ki imajo 14 let in manj) probalo alkohol. seveda to ne pomeni, da se zdej vsi opijajo, ampak je že to zaskrbljujoče. v mojih časih, niti pomislili nismo na alkohol, tistega pa k je kadiu smo zgroženo gledali.
-
*mala* - Cosmopsiho
- Na forumu od: 3. 8. 2004
my_self napisal/-a:Me pa zanima kje se točno nahajajo ti študentski domovi, kr sm sama doživela Rožno, v času ko naj ne bi blo tko živahno (pred izpiti) in ne, nism bla v najbolj glasnem bloku. Ni blo nič kaj prijetno in jz osebno ne bi nikoli imela tam otroka.
Bloka sta malce "odmaknjena" od ostalih (sta pa blizu pisarne za štud. domove, ob igrišču). Sicer je pa povsod v Rožni tako, da so apartmaji in novejši bloki malce bolj tihi (čeprav ne vedno). Še vedno pa v primeru hrupa lahko pokličeš varnostnika.
luncca napisal/-a:Tipičen primer para, ki je imel prekmalu otroka sta moja prijatelja.
Ona stara čez 25 oba sta dobila redno službo, sta se poročila, preselila v hišo, in po parih mescih poroke načrtovano zanosila. Sedaj je punčka stara par mescev in onadva sta čist uničena. No ona je čist uničena. Skoz je sama doma kjer skrbi za dojenčico, njega pa nikoli ni doma. Obnaša se kot da je samski in bi samo hodil žurat s kolegi, ki so dejansko samski. Nikjer ne manjka, po cele noči ga ni doma, tudi cele vikende...pa prej ni bil nikoli tak, vedno sta skupaj hodila, sedaj je pa ona skoz sama. Dejansko ko gresta kam s dojenčico, jo samo ona drži, če se joka jo ona miri, njega nisem videla, da bi jo enkrat sam prijel brez, da bi mu rekli... Preprosto jasno je, da mu je odveč in da je to za njega prekmalu. Ona je pa nažalost videti, kot da že par mescev ni spala, kar je verjetno tudi res. Vsi prijatelji se čudimo kako ga sploh še prenaša. Sej mogoče ni tako hudo, kot je videti nam, samo meni bi se strgalo že veliko prej...
Uglavnem ni nujno, da mora it življenje po zapisani črti..služba, hiša, poroka, otrok...sam si določi kako hočeš, da bo tvoje življenje potekalo...
Tip je pač kreten. Verjetno bi bil isto par let pozneje.
my_self napisal/-a:Mi je pa smešno, da vse dajate en in isti primer. Tip redno zaposlen, punca na faksu uspešna. Tak scenarij je mogoč, ne pravim da ni, ampak v bolj redkih primerih. Pa vprašanje je al si tip sploh želiš otroka ker so oni mentalno 3 leta za nami, če ne še več. Ampak ok, to je tudi že debata za drugo temo.
Meni se zdi pa kombinacija fant zaposlen, punca študentka najbolj pogosta. Glede na to, da punce izbiramo večinoma par let starejše fante (no, razen če ta fant študira v nedogled ali pa je totalno neresen in nima službe).
jullia_- super povedano!!
my_self- kolk si pa ti stara, da v osnovni niti pomislili niste na alkohol?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*mala* - Cosmopsiho
Sem isto stara kot ti, pa sem prvič dejansko pila pri 14 letih. Se pa meja vsako leto premika nižje in nižje (tudi glede seksa, kajenja, trave,...), kar pa seveda ni prov. (ne vem sicer kaj ima to veze s to temo?)
Vse je v vzgoji. Js svojemu otroku nebi nikoli prepovedala, da hodi ven, da malce spije (dokler ni pijan kot krava vsak vikend). Bi pa imel uro kdaj mora biti doma (bi ga pa komot prišla ponj- raje kot da se vozi s kom pijanim).
Sicer bi pa z veseljem vedela koliko denarja nanesejo vse študentske ugodnosti?
Vse je v vzgoji. Js svojemu otroku nebi nikoli prepovedala, da hodi ven, da malce spije (dokler ni pijan kot krava vsak vikend). Bi pa imel uro kdaj mora biti doma (bi ga pa komot prišla ponj- raje kot da se vozi s kom pijanim).
Sicer bi pa z veseljem vedela koliko denarja nanesejo vse študentske ugodnosti?
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
-
*mala* - Cosmopsiho
^^ Kdo pa je rekel, da SAMO o alkoholu in SAMO o seksu?
Pač zdelo se mi je nenavadno, ker ne poznam veliko ljudi, ki nebi probali alkohola (ali malce več kot probali) v osnovni šoli.
Pač zdelo se mi je nenavadno, ker ne poznam veliko ljudi, ki nebi probali alkohola (ali malce več kot probali) v osnovni šoli.
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
- Na forumu od: 24. 10. 2007
- Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let
red_rose napisal/-a:ce zanosis recimo proti koncu v 4.letniku (oz. 5 po bolonjskem), lahko med nosecnostjo opravis vse izpite, rodis, potem mas pa DVE leti absolventa (ena vec ti pripada zaradi materinstva). torej dve fraj leti za otroka. v sluzbi nikoli ne bos imela dveh placanih let fraj - med absolventom ti pa pripadajo vse stipendijo in vse od prej + recimo da fant dela + mas status studenta, bone, in vse ugodnosti studentk mamic...
medtem ko ko ti tece delovna doba mas manj casa za otroka samo 12 mesecev porodniske in to je to...potem se pa znajdi. pa sluzba zna bit DOSTI bolj stresna kot faks, tako da tudi to vpliva mogoce potem popoldne na tvoje psiho fizicno stanje in ukvarjanje z otrokom
Dve frej leti za otroka? Ne bi rekla, leto absolventa ti pripada tako ali tako. Torej ti samo eno leto pripada za otroka, kar pomeni isto kot v službi. In poleg tega je meni pripadalo isto dve leti absolventa pa nisem rodila.
Jaz osebno imam za otroka veliko več časa zdaj kot bi ga imela med študijem. Zdaj opravim dopoldan 8 ur službe in sem potem popoldan frej. Prej nisem bila.
Kar se službe tiče je manj stresna kot je bil faks. Doma službo lahko popolnoma odklopim iz glave, šole nisem mogla. Frej sem vse sobote in nedelje, medtem ko sem prej imela obveznosti do šole (učenje, seminarske,...)
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
red_rose napisal/-a:okej okej umir se sej ce noces brat te noben ne sili, samo zakaj vsak moj post komentiras nah sej se umikam pocasi iz debate kar je blo za povedat smo povedli =) kdaj bomo meli otroka se bo pa vsak sam odlocu ane narobe je samo prepricevat studentke ki si ga zelijo naj ga NIMAJO...
Nisem zasledila, da bi jih kdo prepričeval. Niti nisem zasledila, da katera študentka dela sploh zdaj na tem, da bi ga imela.
-
a_pikica_a - Cosmopolitanka
- Na forumu od: 28. 4. 2006
Imela bi ga pri 27+. Trenutno si ga ne zelim.
Mislim da imam se ogromno za postorit in dozivet. Ze sedaj komaj shajam s faksom in sluzbo hkrati. Ne predstavljam si se enega otroka imet zraven.
Mislim da imam se ogromno za postorit in dozivet. Ze sedaj komaj shajam s faksom in sluzbo hkrati. Ne predstavljam si se enega otroka imet zraven.
I can resist anything but temptation. Oscar Wilde
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
Libido. napisal/-a:eno vprašanje za punce, ki si sploh ne želijo otroka, ker jim je kariera dosti bolj pomembna .. kaj pa potem ko bo konec vaše kariere, ko boste upokojene? koga boste imele takrat ob sebi, kaj boste potem ko ne bo več službe? si ne boste takrat nikoli zaželele da bi pustile nekoga za sabo, svoje potomstvo?
Ne bom rekla, da si ga ne želim, ker nekoč nameravam imeti otroka, ampak čez par let. Drugače pa mislim, da ni kariera edini razlog, da nekdo nima otroka. Moraš razumeti, da eni si ga pač ne želijo. In otroci niso nobena garancija, da imaš na stara leta nekoga ob sebi, lahko ga imaš, če kdo ostane ob tebi, če se vsi odselijo in te ne obiskujejo je isto kot, če si sam, oz. bolje se vsaj sekiraš ne, ker veš zakaj te ne obiščejo. Naša soseda ima 4 hčerke, vse so se odselile daleč stran od doma. Samo ena izmed njih jo občasno obišče, ostale skoraj nikoli, oz. ena celo nikoli.
Njena sestra ima eno hčerko, ki je ostala doma pri njej in ima družino. Tako, da otroci niso nobena garancija, da na stara leta ne boš sam. Prvo bi vsi radi na svoje, potem pa mislite, da na stara leta vaši starši ne bodo sami. To ne gre skupaj.
- sanjaanja
- Cosmopolitanka
red_rose napisal/-a:opazam je sluzba za marsikoga dosti bolj stresna na faksu se pac ucis, delas izpite...js vem da mi bo sluzba 100x bolj stresna kot mi je zdaj faks. zdaj je samo za mene slabo ce ne nadrim izpita (mam pa se xx drugih rokov...) v sluzbi je od tebe odvisen se marsikdo, non stop se mors dokazovat... pa delo popoldne...jaz bom mela sluzbo ki te zahteva cele dneve. (ne se takoj na zacetku, kasneje pa). in takrat je melo lazje ce je otrok ze malo starejsi da to razume
Kako že vnaprej veš, da bo služba 100x bolj stresna, ko še sploh nimaš službe? In če boš imela službo cele dneve potem bi morala zdaj imeti že kar nekaj let stare otroke, ker otrok te ne rabi samo dve leti, ampak precej let več.
- mateja79
- Debatorica
- Na forumu od: 10. 9. 2009
Kdaj imeti otroka?
Takrat, ko si ga želiš, ko si dovolj zrel za prevzem takšne odgovornosti, ko imaš partnerja s katerim si želiš ustvariti družino in ko si ga finančno sposoben preživljati.
Otroka ne bom imela takrat, ko se mi ga bo najbolj "splačalo" imet, zaradi sredstev, ki jih lahko potegnem od države.
Takrat, ko si ga želiš, ko si dovolj zrel za prevzem takšne odgovornosti, ko imaš partnerja s katerim si želiš ustvariti družino in ko si ga finančno sposoben preživljati.
Otroka ne bom imela takrat, ko se mi ga bo najbolj "splačalo" imet, zaradi sredstev, ki jih lahko potegnem od države.
Kdo je na strani
Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov